26.6 C
Drama
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΧρήστος Καραγιαννίδης

Χρήστος Καραγιαννίδης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγεθύνεται, οργανώνεται, προτάσσει μια άλλη πορεία»

Πρώην Βουλευτής Δράμας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το κόμμα με τα περισσότερα μέλη στην ευρωπαϊκή ήπειρο πλέον και ξεκινά μία πορεία ανατροπής των πολιτικών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη» υπογραμμίζει αναφερόμενος στην διαδικασία των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Βουλευτής του κόμματος Χρήστος Καραγιαννίδης. Τονίζει πως η συμμετοχή των πολιτών στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Αναφέρει ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει προκύψει πολύ πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τέλος σχετικά με τις εξελίξεις των τοπικών θεμάτων δηλώνει ότι τελευταία τρία χρόνια έχει αποδειχθεί με τον χειρότερο τρόπο η πολιτική εκμετάλλευση της Δράμας, αφού δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα.

– Υπήρχε συμμετοχή και μαζικότητα στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ κύριε Καραγιαννίδη;
– Στην χτεσινή διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών ζήσαμε πρωτόγνωρα πράγματα στην Δράμα καθώς γράφτηκαν περίπου 400 νέα μέλη. Η οργάνωση της Δράμας είχε 280 μέλη κι όπως καταλαβαίνετε έχουμε υπερδιπλασιασμό μελών μέσα σε μία ημέρα. Νέοι και νέες αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, αγρότες/ισσες. ελεύθεροι επαγγελματίες πολίτες δηλαδή απ’ όλο το κοινωνικό και οικονομικό φάσμα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκπροσωπεί προσήλθαν και γράφτηκαν μέλη για να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα. Κόντρα στον φόβο κι απέναντι στην προπαγάνδα των καναλιών και της κυβέρνησης η χτεσινή μέρα είναι ένα θετικό ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Δράμα αλλά και πανελλαδικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το κόμμα με τα περισσότερα μέλη στην ευρωπαϊκή ήπειρο πλέον και ξεκινά μία πορεία ανατροπής των πολιτικών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

– Σας ρώτησα για την συμμετοχή γιατί στελέχη του χώρου σας ανέφεραν ότι η μαζική συμμετοχή στέλνει μήνυμα πολιτικής αλλαγής…..
– Είναι πλέον εμφανές και στον πιο άσχετο πως η συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Απέναντι της πλέον υπάρχει μία πληθυντική αριστερά και μία μαχητική κοινωνική αντιπολίτευση που δεν θα ανεχθεί άλλη υποβάθμιση ούτε στην ποιότητα της ζωής της και πολύ περισσότερο ούτε στην ποιότητα της δημοκρατίας που έχει ήδη κακοπεράσει στα χέρια της ΝΔ από την στιγμή που έγινε κυβέρνηση. Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Κεντρικής Επιτροπής ήταν μία δημόσια δήλωση χιλιάδων ανθρώπων εναντίον των ασκούμενων πολιτικών της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μεγεθύνεται, οργανώνεται και προτάσσει μια διαφορετική πορεία για να βγούμε από τα αδιέξοδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου αυτής της κυβέρνησης. Η ακρίβεια, οι εξοντωτικοί λογαριασμοί ρεύματος, οι μισές δουλειές με πενιχρές απολαβές δεν μπορεί να είναι το όραμα μιας κοινωνίας που έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές. Δέκα χρόνια μετά την άνοδο του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει στο πολιτικό προσκήνιο ως η αριστερή απάντηση απέναντι στην συντηρητική παράταξη και στις πολιτικές της. Παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς στην Ευρώπη.

«Η ακρίβεια στην Ελλάδα προέκυψε πολύ πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

– Την ίδια ώρα έχουμε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα με την ακρίβεια να κυριαρχεί. Έχει ευθύνες η κυβέρνηση για αυτήν την κατάσταση ή είναι Παγκόσμιο φαινόμενο;
– Η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει προκύψει πολύ πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύτηκαν ήδη από πέρσι όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει το 100% της διαμόρφωσης της τιμής της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο ενέργειας ενώ η Γερμανία που έχει το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό είναι στο 29%. Για να ολοκληρώσει την καταστροφή όρισε και την τιμή του φυσικού αερίου ως διαμορφωτή την τιμή μεγαβατώρας και κάπως έτσι εδώ κι ένα χρόνο νοικοκυριά κι επιχειρήσεις λαμβάνουν λογαριασμούς που κινούνται στην στρατόσφαιρα όσον αφορά τα ποσά. Και η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα που ουσιαστικά καταλήγουν στις τσέπες των ιδιωτών παρόχων κι ελάχιστα βοηθούν τους καταναλωτές. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στα καύσιμα αλλά και σε βασικά είδη όπως τρόφιμα και άλλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εδώ και μήνες να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα έτσι ώστε η χώρα μας να σταματήσει να είναι η ακριβότερη χώρα στον κόσμο σε τιμές βενζίνης και πετρελαίου. Η Κυβέρνηση όμως πιστή στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων απλά κάνει τον τροχονόμο της κερδοσκοπίας. Καμία ουσιαστική μέριμνα για την προστασία των πολιτών απέναντι στους αδηφάγους κερδοσκόπους που μέσα σε λίγους μήνες βγάζουν κέρδη ετών. Και σίγουρα γι’ αυτή την εξέλιξη πολύ λίγη σημασία έχει ο πόλεμος καθώς αυτό θα έπρεπε να έχει την ίδια επιρροή στις τιμές και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κάτι όμως που δεν συμβαίνει στον βαθμό που υπάρχει στην Ελλάδα.

– Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση;
– Αποτελεσματική προστασία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και μικρομεσαίων από την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και την επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπιση της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της, αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου με παρεμβάσεις όπως αυτές που ξεκίνησαν οι προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες. Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης. Φορολόγηση στα υπερκέρδη στην ενέργεια που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. Ευρώ και απόδοση όλου του ποσού στους καταναλωτές. Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μόλις κερδίσει τις εκλογές.

«Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή με την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δράμας»

– Κυρίαρχο θέμα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αγωνία σε ολόκληρο τον κόσμο. Σας ικανοποιεί η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης;
– Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το δόγμα του «τελευταίου Δυτικού προπύργιου προς Ανατολάς» γίνεται κάθε μέρα και πιο επικίνδυνη, όχι μόνο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και για τη διεθνή θέση της χώρας. Η όλο και πιο υποτακτική στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις απαιτήσεις των Αμερικανών μετατρέπει την Ελλάδα σε πρωτοπόρο του στρατοπέδου των πρόθυμων χωρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως η χώρα μας μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή. Η καταδίκη της ρώσικης εισβολής είναι αδιαπραγμάτευτη. Από την άλλη βέβαια δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην συνεχιζόμενη κι εσφαλμένη κίνηση του ΝΑΤΟ που συνεχώς προκαλεί εντάσεις στην περιοχή με την όλο και μεγαλύτερη σώρευση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Ούτε μπορούμε να παραβλέψουμε την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης που ενώ βγάζει πύρινους λόγους υπεράσπισης της Ουκρανίας την ίδια στιγμή βάζει βέτο για την έγκριση απαγόρευσης διακίνησης ρωσικού πετρελαίου καθώς κάτι τέτοιο θίγει τα συμφέροντα των εφοπλιστών που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

– Είστε σε εκλογική ετοιμότητα ή πάμε για εξάντληση της τετραετίας;
– Εδώ και αρκετό καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δια του προέδρου έχει ζητήσει την προσφυγή στις κάλπες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και να ανασάνει η κοινωνία. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι σε συνεχή εκλογική ετοιμότητα καθώς πιστεύει πως αυτή η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία. Η προκήρυξη των εκλογών για τον Μάιο που διανύουμε είχε δρομολογηθεί αλλά φαίνεται πως το Μαξίμου αποφάσισε πως η καλύτερη περίοδος για κάτι τέτοιο είναι το επερχόμενο φθινόπωρο. Εμείς ζητούμε παρόλα αυτά την άμεση προκήρυξη εκλογών ως την μοναδική λύση για το αδιέξοδο που μας έχει οδηγήσει αυτή η κυβέρνηση.

– Σε τοπικό επίπεδο δεν έχουμε κάποια εξέλιξη με τον δρόμο Δράμας – Αμφίπολης ενώ ανησυχία προκαλεί και ο αποκλεισμός του Νομού μας από τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Την ίδια ώρα κίνδυνος και για το Πρωτοδικείο Δράμας….
– Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αποδειχθεί με τον χειρότερο τρόπο η πολιτική εκμετάλλευση της Δράμας. Σχεδόν τίποτα δεν έχει προχωρήσει ένα πόντο μπροστά από τον Ιούλιο του 2019 που έγιναν οι εκλογές και υπήρξε η κυβερνητική αλλαγή. Η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία ξεκίνησε να ανακοινώνεται από αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τον Σεπτέμβριο του 2019. Μείναμε στις υποσχέσεις και στις μακέτες. Τα ίδια και με τις φυλακές Νικηφόρου και ακόμα χειρότερα με την σιδηροδρομική Εγνατία που παρακάμπτει την Δράμα από την νέα όδευση. Η ΝΔ θεωρεί την περιφερειακή ενότητα Δράμας εντελώς δεδομένη και το μόνο που ενδιαφέρει είναι το εκλογικό ποσοστό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το πολιτικό σανό που σερβίρουν τα στελέχη της και ο βουλευτής της είναι άξιο για κινηματογραφική ταινία. Περιμένουμε να ακούσουμε την επόμενη δικαιολογία γιατί μέσα σε αυτά τρία χρόνια χάσαμε και χάνουμε πράγματα, όπως το Πρωτοδικείο Δράμας, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να δώσει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει θετικά για το νομό Δράμας.

«Η άμεση προκήρυξη εκλογών είναι η μοναδική λύση για τη χώρα»

– Τα προσωπικά πολιτικά σας σχέδια;
– Τα προσωπικά μου πολιτικά σχέδια είναι ενταγμένα μέσα στην συλλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όλο αυτό το διάστημα με συντρόφους και συντρόφισσες από την οργάνωση της Δράμας είμαστε παρόντες στην δραμινή κοινωνία και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της. Μας δόθηκε ευκαιρία με τις εσωκομματικές μας διαδικασίες να μιλήσουμε με αρκετούς πολίτες στην πόλη της Δράμας αλλά και στους περιφερειακούς δήμους. Δυστυχώς σε ότι είχα και προσωπικά συμβάλλει στην κυβερνητική θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και είχε θετική επιρροή για τον τόπο μας βλέπω με λύπη πως έχει εγκαταλειφθεί από τους σημερινούς κυβερνώντες. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή με την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δράμας για την υπεράσπιση των κοινωνικών συμφερόντων που το κόμμα μου εκπροσωπεί και δηλώνω παρών στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν προκηρυχθούν.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Κάναμε ένα μεγάλο βήμα χτες. Πολλαπλασιάσαμε τις δυνάμεις μας και νιώθουμε αισιοδοξία για την έκβαση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει. Επειδή όμως οι αγώνες κρίνονται με φυσικό τρόπο σε πραγματικό χρόνο και αληθινό τόπο από σήμερα πρέπει να ξεκινήσει η οργάνωση κοινωνικών αντιστάσεων, η δημιουργία κοινωνικών συμβάντων που θα μαζικοποιούν τον θυμό και την βούληση για αλλαγή και θα εξορίζουν την απόγνωση από τα πρόσωπα των ανθρώπων. Το μεγάλο κοινωνικό κεφάλαιο των χιλιάδων πολιτών που έκαναν την επιλογή χτες να συνταχθούν μαζί μας για μια καλύτερη ζωή, για μια δίκαιη κοινωνία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για έναν κόσμο χωρίς πόλεμο πρέπει να κατανοήσει την πραγματικότητα που σήμερα υπάρχει και να προσπαθήσει να την αλλάξει. Το πολιτικό και κοινωνικό στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η ανατροπή της κυβέρνησης. Αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό. Η ανατροπή των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η αντιστροφή της καταστροφής που έφερε αυτή η κυβέρνηση, η μεγέθυνση του δημόσιου χώρου που εκποίησε αυτή η κυβέρνηση, η ηγεμονία της αριστεράς που τόσο πολύ φοβάται αυτή η κυβέρνηση και οι προστάτες της. Αυτοί είναι οι αγώνες που πρέπει να δοθούν. Να κερδίσουμε λοιπόν χιλιάδες συνειδήσεις όχι για να γίνουμε απλά μεγάλο κόμμα αλλά για να μεγαλώσουμε την δύναμη των τάξεων που θέλει να εκπροσωπήσει αυτό το κόμμα. Προχωράμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × τρία =

spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας