21.5 C
Drama
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΧρήστος Κυριακίδης

Χρήστος Κυριακίδης

«Τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς της δημοτικής μας αρχής είναι ορατά»

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης Δ. Δράμας

«Δύο χρόνια μετά έχουμε βάλει τις σωστές βάσεις, για ακόμα καλύτερα, μεγαλύτερα και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα για τους Δραμινούς και τους κατοίκους των χωριών μας» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας- Ανακύκλωσης του δήμου Δράμας Χρήστος Κυριακίδης.
Αναφέρεται σε δράσεις, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και έργα της δημοτικής αρχής στον τομέα της καθαριότητας. Δηλώνει ότι τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά από την πλειοψηφία των συνδημοτών μας, είναι θετικά για την υπηρεσία καθαριότητας και αυτό τον χαροποιεί. Τέλος υπογραμμίζει ότι στον αγώνα για έναν πιο καθαρό Δήμο «θέλουμε σύμμαχους, συνοδοιπόρους όλους μα όλους ανεξαιρέτως τους Δραμινούς».

-Κύριε Κυριακίδη έχουν παρέλθει 2 χρόνια από τις δημοτικές εκλογές του 2019. Κάνοντας απολογισμό στη θητεία της Δημοτικής Αρχής, θα λέγατε ότι το διάστημα αυτό ήταν επιτυχημένο;
– Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας, της εγκυρότερης και αξιόπιστης εβδομαδιαίας εφημερίδας του νομού μας. Δύο χρόνια κοντεύουν από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας (1 Σεπτεμβρίου 2019), για δεύτερη φορά ως δημοτική αρχή και πρώτη φορά ως νέα διοίκηση, με μια καινούργια και ανανεωμένη ομάδα νέων δημοτικών συμβούλων, που μας κατέχει η ενότητα, ο σεβασμός ο ένας προς τον άλλο και η τεράστια όρεξη για εργασία και προσφορά στην κοινωνία που μας έχει επιλέξει. Δύο χρόνια μετά μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς και του άριστου κλίματος, είναι ορατά σχεδόν σε όλους τους τομείς στην κοινωνία της Δράμας. Δύο χρόνια μετά έχουμε βάλει τις σωστές βάσεις, για ακόμα καλυτέρα, μεγαλύτερα και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα για τους Δραμινούς και τους κατοίκους των χωριών μας.

– Αντιδήμαρχος σε έναν κρίσιμο τομέα αυτόν της καθαριότητας στο δήμο Δράμας. Είστε ικανοποιημένος από την λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας;
– Η καθαριότητα είναι ένας νευραλγικός τομέας, απαιτητικός και δύσκολος πολλές φορές. Δεν σας κρύβω πως ήταν δύσκολη και επίπονη η προσαρμογή μου στο ξεκίνημα της θητείας, αλλά αποτέλεσε μια επιθυμία για μένα, ένα στόχο και ένα προσωπικό «στοίχημα», πως αυτό το δύσκολο κομμάτι της διοίκησης θα προσπαθήσω να το βελτιώσω, θα βρω τις λύσεις για να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα. Ως υπηρεσία θα σας πω πως μετά από δύο χρόνια σχεδόν σκληρής και επίπονης δουλειάς, οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων μας έχουν αλλάξει ριζικά και οι παροχές της υπηρεσίας μας προς τους συνδημότες μας έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Αλλά συνάμα έχουμε βάλει και γερές βάσεις για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας μας, όπου τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο εκθαμβωτικά. Τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά από την πλειοψηφία των συνδημοτών μας, είναι θετικά και με χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό. Είναι η επισφράγιση των προσπαθειών και της καλύτερης εικόνας που καταφέραμε. Αποτελεί όμως και την κινητήριο δύναμη για μένα, ώστε να συνεχίσω να προσπαθώ νυχθημερόν για την βελτιοποίηση ακόμα περισσότερο της εικόνας του Δήμου μας. Προβλήματα πάντα υπάρχουν όμως, δεν λέω πως όλα είναι τέλεια. Εδώ είμαστε όμως και εγώ προσωπικά αλλά και όλοι οι συνεργάτες μου, να ακούσουμε αυτά τα προβλήματα, να τα δούμε κατάματα και σε λογικά πλαίσια να δώσουμε άμεσες λύσεις.

«Η Δράμα θα αποκτήσει το πρώτο της πράσινο σημείο και κατ’ επέκταση τις γωνιές ανακύκλωσης που έχουμε σχεδιάσει»

-Ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν ώστε να αυξηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας;
– Η λειτουργιά της υπηρεσίας μας βασίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι το εργατικό προσωπικό. Οι υπάλληλοι μας είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας. Δεν σας κρύβω πως στις αρχές της θητείας μας, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, σε βαθμό που οι υπηρεσίες μας «βγαίναν» οριακά. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, έδωσα την πιο σημαντική βαρύτητα για την επίλυση αυτού του θέματος. Με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του Δημάρχου μας Χριστόδουλου Μαμσάκου, δύο χρόνια μετά μπορώ να σας αναφέρω επιγραμματικά, πως από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως και σήμερα 11 εργάτες καθαριότητας έχουν έρθει και έχουν ενισχύσει την υπηρεσία μας, με αποσπάσεις, με μόνιμη πρόσληψη, και με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (1+1 έτη), ένας χειριστής για το jcb του Δήμου μας έρχεται από 1 Αυγούστου και επίσης αποδεσμεύσαμε τέσσερεις μόνιμους οδηγούς της υπηρεσίας μας που εκτελούσαν τις μεταφορές των σκουπιδιών στην χωματερή της Καβάλας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και το εργατικό προσωπικό των οδηγών των απορριμματοφόρων μας. Όλα αυτά έδωσαν μια ουσιαστική «ανάσα» στην υπηρεσία μας, ενισχύοντας έτσι τις παροχές μας προς του συνδημότες μας. Δεύτερος βασικός πυλώνας στην καθαριότητα αποτελεί ο εξοπλισμός, τα οχήματα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή και ουσιαστική προσπάθεια από τη δημοτική αρχή, ενισχύοντας πλέον την υπηρεσία μας με ένα ολοκαίνουργιο φορτηγό με αρπάγη, ένα ολοκαίνουργιου μηχανήματος έργου (jcb) που έλειπαν από το Δήμο μας, προμηθευτήκαμε με δύο ολοκαίνουργιες υπερκατασκευές σε δυο απορριμματοφόρα μας, σε λίγους μήνες αναμένουμε την παραλαβή τεσσάρων (4) ολοκαίνουργιων απορριμματοφόρων. Έχουμε «βγάλει στον αέρα» το διαγωνισμό για την προμήθεια ενός ολοκαίνουργιου πλυντηρίου κάδων και τέλος ετοιμάζουμε την μελέτη για την αγορά δύο ολοκαίνουργιων οχημάτων 4χ4, με την προμήθεια πλυστικών συστημάτων για τον καλύτερο καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων. Τέλος σοβαρός και εξίσου σημαντικός πυλώνας για την βελτίωση της καθαριότητας μιας πόλης αποτελεί η συμπεριφορά και ο τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων κάθε φύσεως από τους ίδιους τους δημότες μας. Εκεί δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα για τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας και ευελπιστούμε σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

– Και με την ανακύκλωση τι γίνεται κύριε Κυριακίδη;
– Η ανακύκλωση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μας και κατ’ επέκταση των υπηρεσιών κάθε Δήμου. Προβλήματα υπάρχουν πολλά, κυρίως με την διαλογή των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Ως υπηρεσία προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου μας. Είδη μέσα σε ένα χρόνο έχουμε προμηθευτεί και τοποθετήσει 180 ολοκαίνουργιους μπλε κάδους, για τη σωστή διαλογή αυτών των υλικών. «Τρέχουμε» καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σωστή ανακύκλωση (τι πρέπει να πετάμε και τι όχι μέσα στους μπλε κάδους) διανέμοντας 7000 πάνινες τσάντες με ενημερωτικά φυλλάδια στους συνδημότες μας. Επίσης ετοιμάζουμε και έχουμε καταθέσει δυο προτάσεις για χρηματοδότηση για τη δημιουργία του πρώτου πράσινου σημείου και δέκα (10) γωνιών ανακύκλωσης στο Δήμο μας. Τα ανακυκλώσιμα υλικά του Δήμου μας, συγκεντρώνονται και οδηγούνται στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης και εκεί γίνεται η διαλογή και η επεξεργασία όλων αυτών των υλικών.

«Θόρυβος, χωρίς καμιά ουσιαστική πρόταση για το θέμα των βυθιζόμενων κάδων»

– Προβλήματα με σπασμένους και φθαρμένους κάδους. Γίνεται αντικατάσταση για να μετριασθεί το πρόβλημα;
– Θα σας πω ότι ο Δήμος μας αριθμοί πάνω από 2000 πράσινους κάδους και πάνω από 1200 μπλε. Ένα δίκτυο κάδων τεράστιο, με πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας πολλών από αυτών. Και σ’ αυτό το πρόβλημα σαν διοίκηση αλλά και προσωπικά ως αντιδήμαρχος, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα. Κατ’ αρχάς υπάρχει συγκεκριμένο συνεργείο καθημερινά που βρίσκεται έξω για να επιδιορθώνει τα σοβαρά αλλά και τα μικρά προβλήματα των κάδων. Δεύτερον το 2020 τρέξαμε διαγωνισμό του ύψους των 50.000€ για την αγορά 220 νέων κάδων (μπλε και πράσινους) τους οποίους παραλάβαμε τον Δεκέμβριο του 2020 και μέσα σε ένα μήνα σχεδόν απορροφήθηκαν στην πόλη και τα χωριά μας, αντικαθιστώντας σοβαρά προβλήματα από κατεστραμμένους κάδους, αλλά και ενισχύοντας σημεία στα οποία δεν υπήρχαν καθόλου κάδοι. Δεύτερον με ενέργειες μας καταφέραμε μία νέα προμήθεια 60 ολοκαίνουργιων μπλε κάδων ανακύκλωσης από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης (ΕΕΑ). Τέλος με νέα εισήγηση της υπηρεσίας, μας ζητήσαμε και περάσαμε οριακά από το δημοτικό συμβούλιο, την αναμόρφωση και την δημιουργία ενός νέου κωδικού χρημάτων, του ύψους των 50.000 €, για την αγορά άλλων 220 νέων κάδων, οι οποίοι θα μας δώσουν πολλές λύσεις στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν.

– Το τελευταίο διάστημα προέκυψε πρόβλημα με τους βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων και πού θα τοποθετηθούν. Η τοποθέτηση κάδου στην περιοχή των 5 δρόμων άναψε φωτιές. Πού οφείλεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε;
– Θόρυβος, χωρίς καμιά ουσιαστική πρόταση. Δεν μ’ αρέσουν τέτοιου είδους τακτικές. Είμαι πάντα ανοιχτός σε διάλογο με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, αρκεί να μπορούν και να θέλουν να κάνουν διάλογο. Αλλά για μια ακόμα φορά προσωπικά ο κ. Μλεκάνης και ο επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗ + ΖΩΗ κ. Χαρακίδης παρέσυραν τους δημοτικούς συμβούλους τους και μια μερίδας της κοινωνίας στα ψεύδη και την ανακρίβεια της στείρας πολίτικης τους. Πρώτα θέλω να τονίσω πως η δημοτική αρχή έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο έργο, αυτό της προμήθειας οχτώ (8) υπόγειων συστημάτων κάδων απορριμμάτων ύψους 207.000 € και είμαστε έτοιμοι να τα τοποθετήσουμε στο κέντρο της πόλης μας, σε σημεία με προβλήματα αλλά και κεντρικά σημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα κοινού. Δεν θα μακρηγορήσω για το σημείο των πέντε δρόμων, μόνο θα πω πως ήταν ένα σημείο το οποίο είχε αρχικά οριστεί το 2018 μαζί με άλλα 7 σημεία. Όφειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πόλης και Ζωής να το γνωρίζουν, αλλά αν το γνώριζαν, σκοπίμως το απέκρυψαν από την κοινωνία της Δράμας. Όλοι γνωρίζουμε τους κάδους στην νησίδα που βρίσκονται σε εκείνο το σημείο και τις αναφορές που είχαν γίνει για επικινδυνότητα στην ορατότητα. Επομένως η τοποθέτηση ενός ίσως και δυο τέτοιον υπόγειων συστημάτων στους πέντε δρόμους θα έδινε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, αλλά και θα ομόρφυνε την περιοχή.

– Και τι θα γίνει τώρα με τους κάδους αυτούς; Βρέθηκαν τα σημεία που θα τοποθετηθούν;
– Ως αντιδήμαρχος προσωπικά σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Καθαριότητας, Τεχνική υπηρεσία, Διεύθυνση προγραμματισμού, ΔΕΥΑΔ, ΟΤΕ, ΔΕΔΗΕ) εξετάσαμε λεπτομερώς δεκάδες σημεία στο κέντρο της πόλης μας αλλά κυρίως εντός της αναπλάσεως του ΒΑΑ (19η Μαΐου). Δυστυχώς κατασκευαστικά δεν μας δίνετε η δυνατότητα να τοποθετήσουμε τα συστήματα των υπόγειων κάδων αυτών σε σημεία που θέλαμε (π.χ. 19η Μαΐου, Παπανδρέου, Άρμεν, Ζερβού, βιβλιοθήκη κ.α.). Με λεπτομερή έλεγχο και συγκεκριμένη πρόταση βρήκαμε κεντρικά σημεία στην πόλη μας, σημεία με έντονη κίνηση και επισκεψιμότητα, ώστε να τοποθετήσουμε εκεί τα συστήματα αυτά και έτσι να δώσουμε μια ακόμα πιο όμορφη εικόνα στην πόλη μας. Τα σημεία τα έχουμε αποστείλει στην κοινότητα Δράμας προς ψήφιση.

«Τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά από την πλειοψηφία των συνδημοτών μας, είναι θετικά και με χαροποιεί»

– Κύριε Κυριακίδη τι γίνεται με τις πράσινες γωνίες αλλά και τα πράσινα σημεία;
– Είναι ένα όραμα, ένα σχέδιο, το οποίο αν μου επιτρέπεται η έκφραση το έχω πάρει πεισματικά. Η Δράμα θα αποκτήσει το πρώτο της πράσινο σημείο και κατ’ επέκταση τις γωνιές ανακύκλωσης που έχουμε σχεδιάσει. Ο στόχος μας θα επιτευχθεί γιατί δουλεύουμε σοβαρά, με γνώμονα την ουσιαστική επίλυση προβλημάτων στον τομέα της καθαριότητας. Αλλά στο δημόσιο οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δύσκολες. Με δρομολόγηση όμως και στενή παρακολούθηση στο τέλος ο σχεδιασμός γίνεται και έργο. Σ’ αυτό τον τομέα, εργάστηκαν σκληρά όλες οι εμπλεκόμενες διευθύνσεις (καθαριότητα, τεχνική υπηρεσία, διεύθυνση προγραμματισμού) και σαν Δήμος καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις (φακέλους) για χρηματοδότηση και για τη δημιουργία του πρώτου πράσινου σημείου στη Δράμα, αλλά και για τη δημιουργία 10 γωνιών ανακύκλωσης. Οι εξελίξεις είναι θετικές και αναμένουμε την έγκριση των χρηματοδοτήσεων από τα υπουργεία, για την υλοποίηση των δύο έργων αυτών.

– Τι προγραμματίζετε το επόμενο διάστημα;
– Ο σχεδιασμός μας για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει την ενίσχυση της υπηρεσίας με ακόμα περισσότερο προσωπικό, την άμεση και συντομότερη προμήθεια των 220 νέων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, την ολοκλήρωση της προμήθειας των τεσσάρων (4) ολοκαίνουριων απορριμματοφόρων που θα λύσει πολλά από τα προβλήματα μας, την προμήθεια ενός νέου ολοκαίνουργιου πλυντηρίου κάδων. Την αγορά 2 νέων οχημάτων με πλυστικά συστήματα για τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων, αλλά και το σχεδιασμό για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Απευθυνόμενος προς όλους τους συνδημότες μου, θέλω να τους πω πως γνωρίζω ότι δεν είναι όλα τέλεια. Αλλά θέλω να ξέρουν και οι ίδιοι τους, πως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από μένα προσωπικά, αλλά κυρίως από όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου μας. Σ’ αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε σύμμαχους, συνοδοιπόρους όλους μα όλους ανεξαιρέτως τους Δραμινούς. Είμαι εδώ για να ακούω καθημερινά όλα τα προβλήματα από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο και μαζί με τους συνεργάτες μου να δίνουμε λύσεις, όπου είναι αυτό εφικτό. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × δύο =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας