8.2 C
Drama
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΧρήστος Κυριακίδης

Χρήστος Κυριακίδης

«Κρατήσαμε και στις πιο δύσκολες στιγμές καθαρό το δήμο Δράμας»

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δ. Δράμας

«Με τη σωστή οργάνωση όμως και τον ορθό προγραμματισμό σε επίπεδο υπηρεσίας, με την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου μας Χριστόδουλου Μαμσάκου, αλλά και την ακατάπαυστη εργασία όλων μας εκεί στην υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου μας, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Κρατήσαμε και στις πιο δύσκολες στιγμές καθαρή την πόλη μας και τα χωριά του Δήμου μας» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Δράμας Χρήστος Κυριακίδης.
Αναφέρεται σε έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στους τομείς της καθαριότητας, ανακύκλωσης και τονίζει ότι η συμβολή των εργαζομένων είναι πολύ ουσιαστική.
Υπογραμμίζει την σημαντική συμβολή των 45 εργαζόμενων με οκτάμηνη σύμβαση στην υπηρεσία, που έχουν αλλάξει την εικόνα της καθαριότητας και στην πόλη μας, σε όλες τις γειτονίες της αλλά κυρίως στις κοινότητες μας που τι είχαν τόσο πολύ ανάγκη.
Τέλος εύχεται να ξεφύγουμε από τα δεινά της πανδημίας που οδηγεί σε αδιέξοδο πολλούς συνανθρώπους μας.

– Τελικά οι περιπέτειες με τον κορονοϊό δεν έχουν τελειωμό κύριε Κυριακίδη. Το τελευταίο διάστημα έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του κορονοϊού στην Π.Ε. Δράμας…
– Δυστυχώς από τον περασμένο Μάρτιο όλη η ανθρωπότητα μεταξύ αυτής και η Πατρίδα μας έχει περιέλθει σε μια σοβαρή περιπέτεια άνευ προηγουμένου των τελευταίων δεκαετιών. Ένας «αόρατος» εχθρός, όπως τον ονομάζουν κάποιοι, που κανένας μας τελικά δεν έμαθε από πού και πως ξεκίνησε. Από πού και πως εξαπλώθηκε τόσο ραγδαία, από μια χώρα στην άλλη άκρη της υφηλίου.
Από πού και πως έχει παύσει να υφίσταται στην αρχική της εστία, ενώ εδώ συνεχίζει να εξαπλώνεται.
Σίγουρα η Πατρίδα μας, αλλά δυστυχώς και σε ένα τεράστιο βαθμό και ο νομός μας, έχουν πληγεί θανατηφόρα από τον κορονοϊό, με πολλές απώλειες συνανθρώπων μας. Τι φταίει όμως; Τι θα μπορούσαμε να πράξουμε; Τι ισχύει πραγματικά και τι όχι; Είναι ελάχιστα από τα ερωτήματα που θα μας βασανίζουν για πάντα. Ερωτήματα που ίσως ποτέ δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε απαντήσεις, γιατί απλά δεν γνωρίζουμε, ίσως δεν έχουμε την σοφία να ξέρουμε τα πάντα, η πολλές φορές δεν θέλουν να γνωρίζουμε τα πάντα. Το μόνο που μπορούμε εμείς να πράξουμε είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζουν οι ειδικοί στο θέμα αυτό, πάντα όμως στα αυστηρά πλαίσια των δικαιωμάτων της Ελευθερίας του ανθρώπου, αλλά και των ιερών κανόνων της πίστεως μας.
Πάντως αν και ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος αποτέλεσαν εφιαλτικούς μήνες για την Δράμα μας, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη χαρά πως η πορεία του ιού στην περιοχή μας έχει καταλαγιάσει και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ελαττωθεί κατακόρυφα. Παρ’ όλα αυτά δεν εφησυχαζόμαστε και βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση να πράξουμε τα μέγιστα για την αντιμετώπιση του ιού. Αυτό πράξαμε μέχρι σήμερα, αυτό θα κάνουμε και όποτε ξαναχρειαστεί.

«Η πανδημία φέρνει την οικονομική κατάρρευση χιλιάδων συμπολιτών μας»

– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…
– Δυστυχώς καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει από εμάς, αλλά και απ’ ότι διαπιστώσαμε σε ένα βαθμό και από τους ειδικούς. Οι συνθήκες και τα δεδομένα εντάσσονται συνεχώς και δυστυχώς επανειλημμένα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα δύσκολη κατάσταση.
Αυτό όμως που αρχίζει να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση αυτή του κορονοϊού, είναι το δεύτερο βασικό στοιχείο αυτής της πανδημίας που δεν είναι άλλο από την οικονομική κατάρρευση χιλιάδων συμπολιτών μας. Όσο περνούν οι μέρες θα πω, όχι οι μήνες, η κατάσταση στην οποία περιέρχονται χιλιάδες συμπολιτών μας είναι καταστροφική.
Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας θα καταστρέφονται οικονομικά και άλλοι τόσοι θα αγγίξουν τα όρια της φτώχιας. Αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι που μόνο η πολιτεία μπορεί να το ελέγξει και να το αντιμετωπίσει. Εκεί πέρα από τις παρεμβάσεις της πολιτείας, και εμείς σαν απλοί πολίτες, θα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι σαν κοινωνία και να αλληλοβοηθηθούμε, για να ξεπεράσουμε αυτόν τον τεράστιο σκόπελο που λέγετε οικονομική καταστροφή.
Όσο αφορά δε την εξέλιξη του ιού, αναμένουμε τις αποφάσεις τον ειδικών.

– Αντιδήμαρχος στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας στο δήμο Δράμας. Πόσο επηρέασε την λειτουργία της υπηρεσίας ο κορονοϊός;
– Για να καταλάβουμε πόσο επηρέασε ο κορονοϊός όλο αυτό το διάστημα την δική μας υπηρεσία, τον ρόλο και τη σημασία αυτής, όχι μόνο φυσικά για το Δήμο της Δράμας, αλλά και για κάθε Δήμο της χώρας μας, πρέπει να σκεφτούμε το πιο απλό. Πως όταν έπαυσαν τα πάντα να λειτουργούν και όλοι κλειστήκαμε στις οικίες μας για να προστατευθούμε από τον «φονικό» ιό, οι υπάλληλοι της καθαριότητας ήταν αυτοί, μαζί φυσικά και με το ιατρικό προσωπικό της χώρας μας που παραμείναν ακατάπαυστα στην εργασία τους, με επιπρόσθετο φόρτο για εμάς, και την σημαντική παράμετρο πως η εργασία μας είναι καθημερινή και σε εξωτερικό περιβάλλον.
Προΐσταμαι σε μια από τις πιο δύσκολες υπηρεσίες του Δήμου μας. Είναι κάτι που από την πρώτη στιγμή το επιθυμούσα. Οι απαιτήσεις απεριόριστες αλλά και ασταμάτητες. Δυστυχώς ο κορονοϊός ήρθε για να επιφορτίσει ακόμα περισσότερο το έργο μας, αλλά το πιο σημαντικό να δημιουργήσει ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας.
Μερικά από τα παραδείγματα των επιπρόσθετων προβλημάτων και εργασιών που να έφερε ο κορονοϊός είναι οι δεκάδες απώλειες που είχαμε στο προσωπικό μας με άδειες ειδικού σκοπού και ελαχίστων κρουσμάτων και οι μεγαλύτερες ανάγκες σε απολυμάνσεις εξωτερικών χώρων κτηρίων.
Με τη σωστή οργάνωση όμως και τον ορθό προγραμματισμό σε επίπεδο υπηρεσίας, με την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου μας Χριστόδουλου Μαμσάκου με ξερά κονδύλια στην υπηρεσία μας όπου αυτό ήταν αναγκαίο, αλλά και την ακατάπαυστη εργασία όλων μας εκεί στην υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου μας, καταφέραμε το ακατόρθωτο.
Κρατήσαμε και στις πιο δύσκολες στιγμές καθαρή την πόλη μας και τα χωριά του Δήμου μας.

– Και ποιος ο σχεδιασμός και οι παρεμβάσεις στην καθαριότητα που προγραμματίζετε για το 2021;
– Επιτρέψτε μου να πω πως με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει ως Δημοτική αρχή, τις προσωπικές παρεμβάσεις, την αμέριστη στήριξη του Δήμαρχου, αλλά και τις αλλαγές και τις προμήθειες που έχουμε δρομολογήσει για να γίνουν, το 2021 θα αποτελέσει για εμάς την χρονιά μας και κατ’ επέκταση την χρονιά των Δημοτών μας, όσο αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων τους και την καθαριότητα της πόλης μας και των κοινοτήτων μας.

«Η ανακύκλωση αποτελεί ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας πλέον»

– Αντιδήμαρχος και για την Ανακύκλωση. Ικανοποιημένος από την λειτουργία της Ανακύκλωσης στο δήμο Δράμας;
– Η ανακύκλωση αποτελεί ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας πλέον, το οποίο ξεκίνησε να μπαίνει ουσιαστικά στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και ζωτικής σημασίας πλέον στοιχεία της ζωής μας.
Η αθρόα κατασκευή και κατανάλωση ανακυκλώσιμων υλικών, κυρίως πλαστικών συσκευασιών τις προηγούμενες δεκαετίες δημιούργησε έναν τεράστιο όγκο σκουπιδιών, τα οποία και μετά την ταφή τους στις χωματερές η διάσπαση τους ήταν σχεδόν αδύνατη. Επομένως η ανακύκλωση όλων αυτών των υλικών και όχι μόνο αποτέλεσε πλέον επιτακτική ανάγκη.

– Γίνεται σωστά η ανακύκλωση από τους πολίτες; Είναι σωστά ενημερωμένη η κοινωνία;
– Σίγουρα δεν μπορώ να πω πως βρισκόμαστε στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά βελτιωνόμαστε συνεχώς, μέρα με τη μέρα. Με σταθερό και σίγουρο προγραμματισμό, δίνουμε στους δημότες μας όλες εκείνες τις λύσεις αλλά και την ενημέρωση πλέον για την σωστή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και την ορθή διαχείριση αυτών. Δημιουργούμε συνεχώς νέα σημεία ξεχωριστών ρευμάτων για ανακυκλώσιμα υλικά.
Πέρα από τον μπλε κάδο που πετάμε μέσα όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, έχουμε αναπτύξει το δίκτυο των μπλε κάδων με το κίτρινο καπάκι, όπου πετάμε μέσα ξεχωριστά το χαρτί και το χαρτόνι και γίνεται χωριστή διαλογή σε αυτά τα υλικά.
Μια μεγάλη ενέργεια αλλά και επιτυχία αποτέλεσε η τοποθέτηση 20 μεγάλων κάδων για την Χωριστή περισυλλογή του ιματισμού (ρούχα-παπούτσια) και την περαιτέρω ανακύκλωση αυτών των υλικών που μέχρι πρόσφατα πεταγόταν μέσα στους πράσινους κάδους. Τοποθετήθηκαν 5 νέοι κάδοι για την ξεχωριστή διαλογή των μικρών ηλεκτρικών συσκευών.
Και ετοιμαζόμαστε για την «υποδοχή» του καφέ κάδου στην πόλη μας, όπου θα γίνει η ξεχωριστή διαλογή των οργανικών υλικών. Τέλος ο Δήμος μας είναι έτοιμος σε λίγους μήνες να «τρέξει» μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για την ανακύκλωση στους δημότες μας.

– Πόσο έχουν βοηθήσει τα οκτάμηνα στην λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας;
– Από τον Σεπτέμβριο που έχουν προστεθεί στην υπηρεσία μας 45 εργαζόμενοι με την οκτάμηνη σύμβαση έχει αλλάξει η εικόνα της καθαριότητας και στην πόλη μας, σε όλες τις γειτονίες της αλλά κυρίως στις κοινότητες μας που τι είχαν τόσο πόλη ανάγκη. Με τον ερχομό των οκταμήνων, τον σωστό σχεδιασμό και τη διαχείριση των αναγκών που κάνουμε ως υπηρεσία καθαρίζουμε πλέον δεκάδες σημεία και μέσα στην Δράμα αλλά και στα χωριά μα που ποτέ δεν είχε πάει υπάλληλος να καθαρίσει.
Όλες οι κοινότητες αλλά και οι οικισμοί του Δήμου μας πλέον διαθέτουν ένα τουλάχιστον άτομο να καθαρίζει επί καθημερινής βάσεως.

– Τι γίνεται με τα πράσινα σημεία κύριε Κυριακίδη; Βελτιώθηκε η συμπεριφορά των πολιτών στην απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων;
– Στις 21 Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή 20 μέρες περίπου πριν, ο Δήμος της Δράμας υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ» στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΝ.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό του 1.294.510,97 € με παρακάτω υποέργα:
Υποέργο 1: «Κατασκευή Υποδομών Πράσινου Σημείου Δήμου Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 835.000,00 ευρώ, που αφορά στην κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών για την λειτουργία του Π.Σ.,
Υποέργο 2: «Προμήθεια εξοπλισμού Πράσινου Σημείου Δήμου Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 414.344,76 ευρώ, που αφορά στην προμήθεια του εξοπλισμού για την λειτουργία του Π.Σ.
Υποέργο 3: «Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης Πράσινου Σημείου Δήμου Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 24.800,00 ευρώ.
Υποέργο 4: «Σύνδεση με δίκτυα ΟΚΩ», συνολικού προϋπολογισμού 20.366,21 ευρώ.Όλα αυτά φυσικά είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της δημοτικής αρχής, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων υπαλλήλων του Δήμου μας.
Όσο αφορά δε τα ογκώδη αντικείμενα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά, αλλά δεν έχει σταματήσει η ανεξέλεγκτη εναπόθεση αντικειμένων σε διάφορους χώρους χωρίς την ενημέρωση της υπηρεσίας μας. Αυτό πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα με αλλαγή του προγράμματος περισυλλογής που έχουμε ορίσει και πολλές φορές την άσχημη εικόνα που θα δούμε σε ορισμένα σημεία της πόλης μας και των χωριών μας. Αναφέρω για μια ακόμη φορά πως το τηλέφωνο της υπηρεσίας μας για τα ογκώδη αντικείμενα είναι το 2521022263 και καλώ τους συνδημότες μας πριν βγάλουν οτιδήποτε στον δρόμο να μας καλέσουν και με ένα συγκεκριμένο ραντεβού να κάνουμε την περισυλλογή των αντικειμένων αυτών.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Όσο αφορά το κομμάτι της υπηρεσίας στην οποία προΐσταμαι στην θέση του Αντιδημάρχου, να ευχαριστήσω πρωτίστως τους άμεσους συνεργάτες μου, που δεν είναι άλλοι από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, οι οποίοι έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον και είμαι σίγουρος πως αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν.Όσο δε για την μεγάλη αυτή ανακατάταξη που έχει περιέλθει ο πλανήτης αλλά και η χώρα μας, να καλέσω τους συνδημότες μου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα όσον αφορά την προστασία τους από τον κορονοϊό. Αλλά και να σταθούν και ιδιαίτερα προσεκτικοί αλλά και ανυποχώρητοι, όσο αφορά την αλλοίωση των αρχών και αξίων που ορισμένοι κύκλοι προωθούν, ώστε μετά την επανάκαμψή μας από αυτή την περίοδο να σταθούμε ξανά περήφανος σαν λαός με ιερό λάβαρο μας την Ορθόδοξη πίστη μας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας