15.9 C
Drama
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΧρήστος Μπακόπουλος

Χρήστος Μπακόπουλος

«Η Δράμα οφείλει και πρέπει να φύγει μπροστά! Η κινητήριος δύναμη βρίσκεται στα χέρια σου!»

Καρδιολόγος MD, MSc, Κ.Υ. Δράμας
Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Δράμας
Γεν. Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας «ΠΟΛΗ+ΖΩΗ»

Ο Ιατρός Χρήστος Μπακόπουλος συντάσσεται στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου με την παράταξη «Πόλη+Ζωή» γιατί πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για τον Δήμο μας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για πειράματα και δοκιμές. Θεωρεί ότι απαιτούνται επιλογές, για αποτελεσματικές λύσεις και δυναμικές διεκδικήσεις, από ανθρώπους με εμπειρία, ικανότητα και αποδεδειγμένη αποδοτικότητα, πέρα και πάνω από χρώματα και κόμματα, στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τον Κυριάκο Χαρακίδη.
Η νυν δημοτική αρχή θεωρεί πως έκανε τον κύκλο της και οφείλει να παραδώσει την σκυτάλη στους επόμενους, καθώς η μόνη της προτεραιότητα τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι η χάραξη της προεκλογικής εκστρατείας και η εύρεση υποψηφίων.

Ποιος είσαι;

Ονομάζομαι Χρήστος Μπακόπουλος, είμαι Καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Δράμας και ταυτόχρονα συνεργάτης της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη μας, ξεκινώντας τα μαθητικά μου χρόνια από το 7ο Δημοτικό Σχολείο (Στενήμαχος) και συνέχισα στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Δράμας (Αρρένων).
Είμαι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Καρδιοαναπνευστική Άσκηση και Αποκατάσταση» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Στα φοιτητικά μου χρόνια διετέλεσα Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Α.Π.Θ., ενώ η ενεργός μου δράση συνεχίστηκε από τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών Γ.Ν. Δράμας.
Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας, υπηρέτησα ως αγροτικός γιατρός στην Μικρόπολη του Δήμου Προσοτσάνης και συνέχισα ώστε να αποκτήσω την ειδικότητα της Καρδιολογίας στα νοσοκομεία Δράμας και «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.
Το 2014 εξελέγην 1ος σε σταυρούς σύμβουλος στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, ενώ από τον Νοέμβριο του 2022, υπηρετώ τον Ιατρικό Σύλλογο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα αλλά και του εκπροσώπου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Είμαι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας με διαρκή συμμετοχή σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά συνέδρια.
Κατοικώ στον Αρκαδικό Δράμας, είμαι παντρεμένος με την Νηπιαγωγό Ελευθερία Γεωργιάδου και έχουμε μια κόρη 1,5 έτους, την Φωτεινή – Μαρία.

Οι δράσεις σου;

Έχω συμμετάσχει ως καλεσμένος ομιλητής συλλόγων και φορέων του Δήμου μας, σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού πάνω σε καρδιαγγειακά θέματα. Στην ίδια κατεύθυνση, ως Κέντρο Υγείας Δράμας, οργανώσαμε και υλοποιήσαμε τόσο το 2022, όσο και φέτος, σειρά εβδομαδιαίων ομιλιών, στοχεύοντας στην προαγωγή της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και των σύγχρονων θεραπευτικών επιλογών στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Εκδηλώσεις που στέφθηκαν από πλήρη επιτυχία και αγκαλιάστηκαν από τους συμπολίτες μας. Τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2022, μετά από πρόσκληση των Διευθυντών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας, συμμετείχα εθελοντικά στο εργαστήριο δεξιοτήτων τους, στην θεματική ενότητα «ΕΥ ΖΗΝ», μιλώντας τους για το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες των οργάνων με ταυτόχρονη διαδραστική επίδειξη σε ανθρώπινο πρόπλασμα.

Γιατί ασχολείσαι με την πολιτική;

«Οι νέοι αποφεύγουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες θυσιάζοντας χρόνο από τις δουλειές, τις οικογένειες, τα χόμπι μας ή τα ταξίδια με φίλους»

Ο λόγος της ενασχόλησής μου με την πολιτική και κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει αιτία, αφορμή και κίνητρο. Αρχικά, αιτία ήταν σίγουρα η διαρκής και ενεργός συμμετοχή μου στα κοινά από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα, καθώς και η τιμητική πρόταση του επικεφαλής του συνδυασμού μας, Κυριάκου Χαρακίδη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του.
Αφορμή στάθηκε η συνεχής παρακίνηση από συμπολίτες μου, που ζητούν από τους νέους ανθρώπους, να βγούμε μπροστά και να αναλάβουμε ενεργό ρόλο. Εμείς από την άλλη, αποφεύγουμε να αναλάβουμε ευθύνες, για να μη θυσιάσουμε χρόνο από τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, τα χόμπι μας ή τα ταξίδια με φίλους. Εκεί λοιπόν, ερχόμαστε κάποιοι ελάχιστοι και καταθέτουμε ένα πρόγραμμα, αρχών, αξιών και προτεραιοτήτων ώστε ο συνδημότης να αποφασίσει με γνώμονα την ανανέωση, την ακεραιότητα και την αξιοπιστία. Είναι πλέον επιλογή των πολιτών, αν θα μας δώσουν αυτή την ευκαιρία ή αν θα επιλέξουν την πεπατημένη των «δοκιμασμένων» επιλογών.
Τέλος, όσο και να σου φαίνεται αστείο, αφορμή στάθηκε ένα αγαπημένο παιδικό τραγούδι της κόρης μου, της δικής μου κινητήριας δύναμης, που λέει: «Έλα να φτιάξουμε μια πόλη να τη ζηλεύουν όλες κι όλοι, παραμυθένια, αστεράτη όλο παιδιά να ’ναι γεμάτη. Κι εγώ μπορώ κι εσύ και όλοι, να φτιάξουμε όμορφη την πόλη, φυτεύω εγώ ένα δεντράκι κι εσύ στη γλάστρα λουλουδάκι. Έλα να φτιάξουμε μια πόλη να τη ζηλεύουν όλες κι όλοι, χωρίς σκουπίδια και λακκούβες να μη σκοντάφτουν οι παππούδες. Να είν’ οι κήποι ανθισμένοι κι οι τοίχοι τους ζωγραφισμένοι, να ’χουν βεράντα και μπαλκόνι να κουβεντιάζουν οι γειτόνοι (Λάχανα και Χάχανα – Η Πόλη)».

Πως συνδυάζεται Ιατρική και Αυτοδιοίκηση;

«Με όραμα, σχέδιο, ρεαλιστικές προτάσεις, διάθεση για γόνιμη συνεργασία και κυρίως νεανικό ενθουσιασμό»

Πριν 14 χρόνια, δίνοντας όρκο στον Ιπποκράτη ως Ιατρός, δεσμεύτηκα να υπερασπίζομαι τη ΖΩΗ, απομακρύνοντας τον θάνατο και απαλύνοντας τον πόνο των συνανθρώπων μου.
Σήμερα, απευθύνομαι στους συνδημότες και στις συνδημότισσές μου, ζητώντας να με κρίνουν μέσα από ένα πρίσμα που συνδυάζει το όραμα, το σχέδιο, τις ρεαλιστικές προτάσεις, τη διάθεση για γόνιμη συνεργασία και κυρίως τον νεανικό ενθουσιασμό. Με την στήριξή τους, δεσμεύομαι να συνδράμω στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην ποιοτική αναβάθμιση του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής και στην συνολική ανάπτυξη της ΠΟΛΗΣ και των Κοινοτήτων μας. Γι αυτό άλλωστε επέλεξα την ΠΟΛΗ + ΖΩΗ!

Γιατί ο Κυριάκος Χαρακίδης;

«Απαιτούνται σίγουρες επιλογές, για αποτελεσματικές λύσεις και δυναμικές διεκδικήσεις»

Αρχικά να πω πως η προεκλογική περίοδος δεν θα πρέπει να έχει ως στόχο τον διχασμό και την διαίρεση αλλά την σύνθεση και την πρόσθεση. Ο καταγγελτικός λόγος που αναδεικνύει μόνο τα αρνητικά με στόχο την ισοπέδωση και τον μηδενισμό, δεν συμβάλλει θετικά στον πολιτικό διάλογο και θα πρέπει ως νέα γενιά να τον αφήσουμε πίσω μας.
Στη Δράμα, έγιναν κάποια σημαντικά έργα, ο χρόνος παράδοσης όμως ήταν εκτός χρονοδιαγράμματος, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, δεν διασφαλίστηκε η ομαλότητα και δεν υποστηρίχθηκαν επαρκώς όσοι επλήγησαν οικονομικά από αυτή την απορρύθμιση. Η νυν δημοτική αρχή θεωρώ πως έκανε τον κύκλο της και οφείλει να παραδώσει την σκυτάλη στους επόμενους, καθώς η μόνη της προτεραιότητα τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι η χάραξη της προεκλογικής εκστρατείας και η εύρεση υποψηφίων, μετά μάλιστα και από την αποχώρηση πρωτοκλασάτων εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων. Τρανή απόδειξη η απογοητευτική εικόνα της στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πριν λίγες ημέρες, όπου απουσίαζαν εκτός από τον Δήμαρχο, τα 2/3 των Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης.
Τα τελευταία χρόνια, αδιαμφισβήτητα χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για τον Δήμο μας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για πειράματα και δοκιμές. Απαιτούνται σίγουρες επιλογές, για αποτελεσματικές λύσεις και δυναμικές διεκδικήσεις από ανθρώπους με εμπειρία, ικανότητα και αποδεδειγμένη αποδοτικότητα, πέρα και πάνω από χρώματα και κόμματα.
Έτσι, συντάσσομαι με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Δράμας Κυριάκο Χαρακίδη.

Υπάρχει τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο;

«Ναι στην κριτική, ναι στην ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, πάντα όμως εντός των ορίων της αστικής ευγένειας»

Θέλω να πιστεύω πως όλοι οι υποψήφιοι, όλων των παρατάξεων, ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία, αυτή της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας και της αγάπης για τον τόπο μας.
Λασπολογία, προσπάθειες δολοφονίας χαρακτήρων, συκοφαντική δυσφήμιση και επιθέσεις επί προσωπικού, αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα που είναι εκεί έξω και ζητούν λύσεις. Αυτή η τακτική, όχι μόνο στρέφει τους πολίτες μακριά, δημιουργώντας τους απέχθεια προς όλους μας αλλά στην πράξη ευνοεί ξεκάθαρα τους πρεσβευτές της αδράνειας, της ανεπάρκειας και της ήσσονος συμμετοχής. Προσωπικές εμμονές και εμπάθειες, δεν μπορούν να λειτουργούν ως κίνητρο, ώστε συντεταγμένα και στοχευμένα, υποψήφιοι ενός συνδυασμού να επιτίθενται σε έναν υποψήφιο ή στον επικεφαλής του με σκοπό την αποδόμησή του με γκεμπελικές μεθόδους.
Ναι στην κριτική, Ναι στην ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, Ναι στην καλοπροαίρετη άσκηση ελέγχου και αντιπολιτευτικού λόγου, πάντα όμως εντός των ορίων της αστικής ευγένειας. Ας μη ξεχνάμε, πως από την επόμενη ημέρα των εκλογών, θα είμαστε πάλι συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, γείτονες και πάνω από όλα συμπολίτες και συμπολίτισσες.

Οι προτάσεις σου στον τομέα Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής για τη νέα Δημοτική αρχή;

1) Άρση ανισοτήτων- κοινωνική δικαιοσύνη – ενσωμάτωση και προσβασιμότητα ΑΜΕΑ παντού.

2) Ξενώνας φιλοξενίας ασθενών με νόσο τελικού σταδίου ώστε αφενός, να παρέχεται παρηγορητική και ανακουφιστική φροντίδα στους ασθενείς, μετριάζοντας τον πόνο τους και τον φόβο του επικείμενου θανάτου. Αφετέρου δε, να ξεκουράζεται το περιβάλλον τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε συνεργασία με άλλους Δήμους, Περιφέρεια, Μητρόπολη Δράμας και επιφανείς ευεργέτες της περιοχής μας.

3) Ενίσχυση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προαγωγής υγείας στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης παθήσεων, είτε μέσα από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, είτε σε συνδιοργάνωση με συλλόγους και φορείς του τόπου μας (Διαβητικών, Καρκινοπαθων, ΑΜΕΑ, κτλ).

4) Δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας σε συνεργασία με συλλόγους και σωματεία – δωρεάν νομική εκπροσώπηση των θυμάτων.

5) Απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία και λειτουργία Δημοτικού Πολυιατρείου, εξασφαλίζοντας την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού αποτελούμενο από ιατρό, νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο με σκοπό την παροχή δωρεάν ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες:
Ειδικότερα:
– ανάπτυξη ιατρείου διακοπής καπνίσματος/αλκοόλ
– δωρεάν αξιολόγηση και παρακολούθηση διατροφικών παρεμβάσεων από διατροφολόγο, ώστε να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία
– εκτίμηση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, συμβουλές αντιμετώπισης
– πρόληψη διαφορετικών μορφών καρκίνου μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου σε ομάδες αυξημένου κινδύνου- παραπομπή για στοχευμένες εξετάσεις σε άλλες δομές υγείας
– ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ταυτόχρονα αποσυμφόρηση των δημοσίων δομών υγείας πχ Νοσοκομείο
– ενημέρωση για κοινωνικά επιδόματα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό

6) Οικονομικά ή κίνητρα στέγασης (σε συνεργασία με την Περιφέρεια) για την προσέλκυση νέων ειδικών ιατρών, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας

7) Συνεργασία με συλλόγους που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο όπως πχ παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού Δράμας ή Λέσχη Lions, ώστε να προχωρούν σε τακτικές και προγραμματισμένες επισκέψεις στα 3 ΚΑΠΗ του Δήμου, πραγματοποιώντας εξετάσεις μέτρησης σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, οξυμετρίας, ελέγχου ρυθμικότητας σφυγμού ή ακόμη και κλινική εξέταση σε συνεργασία με εθελοντές ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

8) Στήριξη μακροχρόνια ανέργων και μονογονεϊκών οικογενειών

9) Ενίσχυση των παροχών του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» με περισσότερες αρμοδιότητες και ολιστικότερη προσέγγιση των ωφελουμένων

10) Εξ αποστάσεως ιατρική και κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων και ανήμπορων να μετακινηθούν συνανθρώπων μας, μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικης και τηλεπαρακολουθησης

10+1) Δημιουργία τοπικού κέντρου ενημέρωσης για τον σπουδαίο ρόλο της μεταμόσχευσης οργάνων αλλά και συλλογή δειγμάτων (σάλιο) από εθελοντές δότες μυελού των οστών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας. Επικοινωνία και ενημέρωση των πολιτών με έντυπο υλικό που θα αποστέλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΔ, τηλεοπτικά σποτ σε τοπικά ΜΜΕ, σύνδεση της ενημερωτικής καμπάνιας με εκδηλώσεις μεγάλης απήχησης (πχ Δραμοινογνωσία, Ονειρούπολη, Λευκή Νύχτα, Dramaica, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους)

Νομίζω με έπεισες, έχεις να μου πεις κάτι άλλο;

Να σου πω να πας να ψηφίσεις, όποιον και όποια θέλεις, αρκεί να πας.
Να ευχηθώ μια ήρεμη προεκλογική περίοδο χωρίς εντάσεις και ανήθικες πρακτικές με σεβασμό στους εαυτούς μας και κυρίως στους πολίτες. Με εντιμότητα, ήθος και αξιοπρέπεια, να δώσουμε τον αγώνα για το συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας.

Η Δράμα οφείλει και πρέπει να φύγει Μπροστά! Η κινητήριος δύναμη βρίσκεται στα χέρια σου!

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ζητώ τη στήριξη των συνδημοτών μου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Με δύναμη καρδιάς!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 + 12 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας