Δικηγόρος – Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ
«Χρειάζεται να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς, πίστη στους θεσμούς και, μέσα από την ατομική μας υπευθυνότητα, έμπρακτο ενδιαφέρον για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες» δηλώνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου.
Αναφέρει ότι το lockdown ήταν αναπόφευκτο και έχει την αίσθηση ότι σήμερα εφαρμόζεται πλημμελώς, αφού προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αποδίδει επαρκώς, αν λάβουμε υπ’ όψιν τους αριθμούς των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά.
Εκτενής είναι η αναφορά του σε έργα και παρεμβάσεις της Π.Ε. Δράμας.
Τέλος δηλώνει ότι αυτήν την ώρα η ατομική ευθύνη έχει μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε συλλογική πρωτοβουλία.
– Σε κλοιό lockdown όλη η χώρα πλέον και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Πως φτάσαμε σε αυτήν την εξέλιξη;
– Δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο δείχνει πιο σφοδρό και πιέζει υπερβολικά τις αντοχές του ΕΣΥ. Το lockdown ήταν αναπόφευκτο και έχω την αίσθηση ότι σήμερα εφαρμόζεται πλημμελώς, αφού προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αποδίδει επαρκώς, αν λάβουμε υπ’ όψιν τους αριθμούς των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά. Από τη συνολική αυτή κατάσταση δε θα μπορούσε να ξεφύγει και η Δράμα, η οποία δυστυχώς, εμφανίζει τεράστιο αριθμό κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Όσο για την εξέλιξη αυτή, νομίζω πως έπρεπε να την περιμένουμε, αφού τα μέτρα που ανακοινώνονταν αποσπασματικά το προηγούμενο διάστημα και δεν τηρούνταν στο ακέραιο και δεν απέδιδαν ως προς την ανάσχεση του επιπέδου διάδοσης του ιού.
«Από τότε που άρχισα να αποτελώ μέλος της Περιφερειακής Αρχής δε διαπίστωσα αυτήν την ενδοπεριφερειακή ανισότητα»
– Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα; Τι έγινε λάθος κύριε Παπαθεοδώρου;
– Πιστεύω πως η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων ήταν το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού επιμέρους παραγόντων. Το Μάρτιο, όταν και χτύπησε για πρώτη φορά την πόρτα μας η πανδημία, η Κυβέρνηση επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και ακούγοντας τις υποδείξεις των ειδικών, έλαβε άμεσα και δραστικά μέτρα, που ανέκοψαν το ρυθμό διασποράς του ιού. Στα μέτρα αυτά υπάκουσαν οι πολίτες, οι οποίοι έδειξαν υπευθυνότητα, αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο. Γι’ αυτό και η εικόνα της χώρας μας τότε ήταν υποδειγματική. Όμως, αμέσως μετά το πρώτο κύμα, η Κυβέρνηση επεδίωξε την ανάκαμψη της οικονομίας, με προμετωπίδα την ενίσχυση του τουρισμού. Τα σύνορα άνοιξαν, η εστίαση επανήλθε στους ρυθμούς της και ο κόσμος πίστεψε πως ο κορονοϊός ήταν παρελθόν. Όταν ήρθε λοιπόν το δεύτερο κύμα, το κράτος άργησε να λάβει μέτρα γιατί δεν ήθελε να πληγεί εκ νέου η επιχειρηματική δραστηριότητα, τα μέτρα λαμβάνονταν τμηματικά, μη συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος και οι πολίτες τα εφήρμοσαν πλημμελώς, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος πέρασε και ότι η κατάσταση δεν είναι σοβαρή. Είχαμε λοιπόν διφορούμενα μηνύματα τόσο από την πολιτεία, όσο και από τα ΜΜΕ, που σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα μερίδας συμπολιτών μας διόγκωσαν το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να μη γίνουν λάθη, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Εύχομαι τουλάχιστον τώρα, που διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο, να τα έχουμε αντιληφθεί όλοι μας και ο καθένας ατομικά, να συμπεριφερθεί όπως μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, στρατευμένος στην εθνική προσπάθεια.
– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…
– Πράγματι κάθε πρόβλεψη φαντάζει παρακινδυνευμένη. Η πανδημία μαστίζει όλον τον πλανήτη και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Μόνη λύση θα είναι το εμβόλιο όταν αυτό βρεθεί, θεωρηθεί κατάλληλο και ξεκινήσει το σχετικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Ο Πρωθυπουργός ήδη ανακοίνωσε το δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού με προτεραιότητα, όπως είναι λογικό, στις ευπαθείς ομάδες. Επομένως, από υγειονομικής άποψης, αναμένουμε τα αποτελέσματα της Επιστήμης, τις συμβουλές της οποίας πρέπει να ακούμε έως τότε. Από οικονομική σκοπιά τα πράγματα δείχνουν δυσοίωνα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι μόλις σταθεροποιηθεί η δημόσια υγεία, θα αρχίσει και η ανάκαμψη της οικονομίας. Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι η προσαρμογή μας στα δεδομένα που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Χρειάζεται να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς, πίστη στους θεσμούς και, μέσα από την ατομική μας υπευθυνότητα, έμπρακτο ενδιαφέρον για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
– Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται από τον κορονοϊό. Το πρόγραμμα δέχθηκε κριτική και ακούστηκαν διάφορα. Ποια η δική σας άποψη;
– Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας, μέσω μιας μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ύψους 90 εκατ. Ευρώ. Το πρόγραμμα έτυχε θερμής υποδοχής από την συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών και των ανθρώπων της αγοράς, γιατί είναι απλό, δεν προβλέπει σύνθετα κριτήρια που θα απέκλειαν επιχειρήσεις και συμπεριλαμβάνει τους αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή όσους δεν έχουν προσωπικό. Θα ωφεληθούν της ενίσχυσης περίπου 25.000- 30.000 επιχειρήσεις, λαμβάνοντας ποσά από 2.000 έως 15.000 ευρώ και αυτά τα 90 εκατομμύρια θα τονώσουν τη ρευστότητα στην Περιφέρεια μας. Κριτική άσκησαν στο πρόγραμμα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως μας έχουν συνηθίσει έως τώρα, αφενός γιατί κάτι έπρεπε να πουν και αφετέρου γιατί βρέθηκαν σε προφανή αμηχανία, όταν ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επιχορήγηση ύψους 90 εκατ., σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για 25 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς η αντιπολίτευση παρέσυρε και λίγους θεσμικούς φορείς όπως τα Επιμελητήρια, τα οποία συστρατεύθηκαν στον αντίλογο, για λόγους που λίγο- πολύ είναι γνωστοί και στους οποίους δε θα ήθελα να αναφερθώ, γιατί δεν ενδιαφέρουν τον απλό επιχειρηματικό κόσμο. Αυτός ο κόσμος επιβράβευσε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και εκφράσθηκε πολύ θετικά για το πρόγραμμα. Και θα δείτε κύριε Φυλακτέ, ότι καθώς εξελίσσεται η πορεία του προγράμματος, τα εγκωμιαστικά σχόλια γι’ αυτό, θα πολλαπλασιάζονται.
«Η πανδημία μαστίζει όλον τον πλανήτη και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό»
– Η πανδημία έφερε και αλλαγές στη διεξαγωγή του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από τις κανονικές συνεδριάσεις λόγω κορονοϊού συνεδριάζετε συνήθως διά περιφοράς ή μέσω τηλεδιάσκεψης. Δημιουργήθηκαν δυσλειτουργίες ή όλα πάνε καλά;
– Οι τόσες αλλαγές που επέφερε στη ζωή μας ο κορονοϊός δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν και τη συνολική λειτουργία της Περιφέρειας, τόσο των υπηρεσιών όσο και των συλλογικών της οργάνων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξεδόθησαν αρκετές υπουργικές αποφάσεις και σχετικές εγκύκλιοι που ρύθμιζαν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, τις οποίες εφαρμόσαμε κατά γράμμα, ως οφείλαμε, γιατί, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, η δουλειά του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι να εφαρμόζει νόμους και όχι να νομοθετεί ή να ερμηνεύει την κείμενη νομοθεσία. Έτσι λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει έως τώρα και με τους τρεις προβλεπόμενους τρόπους (διά περιφοράς, με τηλεδιάσκεψη, διά ζώσης κεκλεισμένων των θυρών).
Ωστόσο τούτο δεν εμπόδισε τη λειτουργία του, καθώς συζητήθηκαν όλα τα θέματα και μάλιστα υπερψηφίστηκαν και τα μείζονος σημασίας ζητήματα που έχουμε κάθε χρόνο όπως το τεχνικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και φυσικά και ο προϋπολογισμός του 2021. Εναρμονισμένοι με την εκδοθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και προσαρμοσμένοι στις νέες έκτακτες συνθήκες, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία της Περιφέρειας, συνεχίζοντας την αποστολή μας.
– Κάνοντας έναν απολογισμό αυτούς τους 15 περίπου μήνες που υπηρετείτε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι θετικό το πρόσημο;
– Σαφέστατα ναι. Οφείλω βέβαια να σας πω ότι η έως τώρα εμπειρία μου έχει δείξει ότι ο μεγάλος εχθρός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι η γραφειοκρατία και η δαιδαλώδης πολυνομία, που στο βωμό της τήρησης της νομιμότητας δημιουργεί πολλά προσκόμματα και θέτει διαφόρων ειδών εμπόδια στις στοχεύσεις της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής.
Η Περιφέρεια, εξαιτίας των διαδικασιών κυρίως του Ν.4412 περί δημοσίων συμβάσεων, συναντά καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς, έργα, προγράμματα κλπ, οι οποίες δε μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα ζητήματα που μπορεί, κατά τα λοιπά, να έχουμε δρομολογήσει. Και η αλήθεια είναι ότι αυτούς τους 15 μήνες, έχουν δρομολογηθεί πολλά σημαντικά έργα, που ευελπιστώ ότι σύντομα θα τα δουν και οι πολίτες. Ο αγώνας είναι διαρκής και δίνεται καθημερινά. Λύνουμε μικρά και μεγάλα ζητήματα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και υλοποιώντας υποδομές μείζονος σημασίας.
Ενισχύουμε τις προσπάθειες των Δήμων, χρηματοδοτώντας πλείστες όσες προτάσεις τους και παράλληλα προχωρούμε την υλοποίηση του προγράμματος του Περιφερειάρχη, βάσει του οποίου οι πολίτες μας τίμησαν στις εκλογές. Ωστόσο ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Και πιστεύω πως το πρόσημο θα είναι θετικό και θα επιβραβευθεί εκ νέου από τον κόσμο της Περιφέρειας μας.
«Η Δράμα είναι πιο έτοιμη από άλλες Περιφερειακές Ενότητες σε μελέτες που έχουν υλοποιηθεί»
– Μεγάλο αίτημα της δραμινής κοινωνίας η άρση της ενδοπεριφερειακής ανισότητας που εδώ την έχουμε πληρώσει ακριβά. Μπορεί να γίνει πράξη;
– Είναι αληθές ότι τα προηγούμενα χρόνια, στα μάτια των πολλών, η Δράμα έμοιαζε με το φτωχό συγγενή της Περιφέρειας. Κι εγώ ο ίδιος μάλιστα έλεγα, ακόμη και προεκλογικά, ότι αυτό έπρεπε να σταματήσει. Και επανειλημμένως το θέταμε σαν θέμα στον Περιφερειάρχη, ο οποίος έγκαιρα το είχε αντιληφθεί. Θα σας πω όμως ειλικρινά, ότι από τότε που άρχισα να αποτελώ μέλος της Περιφερειακής Αρχής δε διαπίστωσα αυτήν την ενδοπεριφερειακή ανισότητα. Η Δράμα είναι πιο έτοιμη από άλλες Περιφερειακές Ενότητες σε μελέτες που έχουν υλοποιηθεί. Είναι πολύ ψηλά σε εντάξεις έργων και σε απορροφήσεις κονδυλίων, ενώ παράλληλα χρηματοδοτείται η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων των Δήμων του Νομού.
Ταυτόχρονα, η Δράμα συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις οριζόντιες δράσεις της Περιφέρειας και τυγχάνει χρηματοδοτήσεων αντίστοιχων των γεωγραφικών και πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της. Επομένως, θα έλεγα ότι τους τελευταίους 15 μήνες βλέπω μια δίκαιη αντιμετώπιση της Δράμας, αποτέλεσμα του έμπρακτου προσωπικού ενδιαφέροντος του Χρήστου Μέτιου.
– Τι έργα που αφορούν την Π.Ε. Δράμας εγκρίνατε στην πρόσφατη συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα;
– Το τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. Δράμας περιλαμβάνει 87 κωδικούς έργων, είτε συνεχιζόμενων είτε καινούργιων, που χαρακτηρίζονται από τη γεωγραφική κατανομή τους και αναπτύσσονται και στους 5 δήμους του Νομού. Πέρα από τη βελτίωση του συνόλου σχεδόν του οδικού δικτύου του Νομού (με ασφαλτοστρώσεις, διαπλατύνσεις, διαγραμμίσεις και φωταγωγήσεις), έχει ψηφιστεί και υλοποιείται η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, του Τελωνείου Εξοχής, του Δικαστικού Μεγάρου, του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων, του Επιμελητηρίου, η αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της πόλης με κατασκευή ανισόπεδης διάβασης, η ολοκλήρωση της γέφυρας της Μαρμαριάς και του κυκλικού κόμβου του Ξηροποτάμου, σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, καθώς και μελέτες για τον αναδασμό του Δοξάτου, για το εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης και για το φράγμα Καρβουνόρεμα στο Οχυρό. Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά έργα υποδομών, που σε συνδυασμό με άλλα που μπορεί να μη φαίνονται (π.χ. βελτίωση δεξαμενών, καταβοθρών κλπ) αναβαθμίζουν σημαντικά το Νομό και δημιουργούν τη Δράμα που θέλουμε.
– Και με τα μεγάλα εμβληματικά έργα που έχετε δεσμευθεί, θα έχουμε κάποια εξέλιξη;
– Το πλέον εμβληματικό έργο για την Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η έλευση του φυσικού αερίου και η χρήση του από τα νοικοκυριά. Για τη δρομολόγηση του έργου αυτού προηγήθηκαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη, βάσει των οποίων το έργο ξεκινά στις αρχές του 2021. Για τη χρησιμότητα του έργου δε χρειάζεται να πούμε κάτι, αφού αυτή είναι αυτονόητη και φρονώ πως θα αλλάξει την ενεργειακή εικόνα όλης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα επόμενα σπουδαία για τη Δράμα έργα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος Δράμας- Καβάλας και ο κάθετος άξονας Δράμας- Αμφίπολης. Για το μεν πρώτο αναμένουμε τη δημοπράτηση του στις αρχές του 2021, ενώ για τον κάθετο άξονα, ο Περιφερειάρχης έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες θα ακούσουμε σύντομα. Αναμφίβολα η πανδημία άλλαξε κάποιες προτεραιότητες, όπως είναι λογικό. Θα σας έλεγα λοιπόν ότι από το Μάρτιο έως σήμερα, το πιο εμβληματικό έργο κατέστη η θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας.
Και σ’ αυτήν η Περιφέρεια συνέβαλε καθοριστικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και με την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσελήφθη για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που διαμορφώθηκαν.
– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Αυτήν την περίοδο η Ελλάδα καταβάλλει μια εθνική προσπάθεια για την απαλλαγή της από την πανδημία. Σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να στρατευθούμε όλοι, κάνοντας ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Η ατομική ευθύνη τούτη την ώρα έχει μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε συλλογική πρωτοβουλία. Βεβαίως, η Περιφέρεια ΑΜΘ σε απόλυτη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, συμβάλλει στην επίλυση επιμέρους προβλημάτων, όπου και όπως της ζητηθεί.
Παράλληλα με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αγωνιζόμαστε για να ανταποκριθούμε στα θεσμικά μας καθήκοντα και προχωράμε με σχέδιο και επιμονή το έργο μας. Εύχομαι σύντομα να αφήσουμε πίσω μας όλο αυτό και το 2021 να μη θυμίζει σε τίποτα το 2020. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς.