35.9 C
Drama
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΧρήστος Παπαθεοδώρου

Χρήστος Παπαθεοδώρου

«Χαιρετίζω το νέο εκλογικό νόμο που εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα»

Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

«Η προτεινόμενη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, μας προβληματίζει, αφού αφήνει εκτός σχεδιασμού τα αστικά κέντρα των Σερρών και της Δράμας, δημιουργώντας σχετική ανισότητα, που δε γίνεται εκ μέρους μας αποδεκτή. Αναζητούμε λοιπόν εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης» τονίζει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου. Χαιρετίζει τον νέο εκλογικό νόμο που εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών. Υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τον δρόμο Δράμας- Αμφίπολης είναι η πλέον αξιόπιστη αναγγελία. Ξεκαθαρίζει τέλος ότι θα είναι υποψήφιος και στις Περιφερειακές Εκλογές του 2023 με τον Χρήστο Μέτιο.

– Επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια μακρά περίοδο μέτρων και περιορισμών. Αισιόδοξος για τη συνέχεια;
– Μετά από μια πρωτόγνωρη περίοδο, η οποία δοκίμασε τις αντοχές Πολιτείας και πολιτών, επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα και ξαναβρίσκουμε τους ρυθμούς της ζωής που είχαμε χάσει. Κάπως έτσι, μαθαίνουμε να εκτιμούμε πράγματα που κάποτε φάνταζαν δεδομένα και αυτονόητα και αναμφίβολα αυτό είναι κέρδος για όλους μας. Είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια, υπό τον όρο ότι προχωρούν σωστά και γρήγορα οι εμβολιασμοί και υπό την προϋπόθεση ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνεται βήμα βήμα, ομαλά και με σχέδιο. Πρέπει να δείξουμε όλοι μια σχετική αυτοσυγκράτηση, ώστε η πανδημία να μείνει οριστικά πίσω μας.

– Σας προβληματίζει ότι η Δράμα είναι στις 5 περιοχές με τη μικρότερη κάλυψη στους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό;
– Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε η δημόσια συζήτηση για τον κορονοϊό, υποστήριξα ότι πρέπει να υπακούσουμε στις οδηγίες και τις υποδείξεις της επιστήμης. Αναμφίβολα η ανθρωπότητα χρωστάει πολλά στα εμβόλια και σήμερα έχει στηθεί και λειτουργεί μια τεράστια εμβολιαστική επιχείρηση, παγκόσμιας κλίμακας, η οποία αποσκοπεί στην οριστική επιστροφή μας στην κανονικότητα. Προβληματίζομαι κάθε φορά που συναντώ αρνητές, είτε της πανδημίας, είτε του εμβολίου και συνακόλουθα προβληματίζομαι και για την εμβολιαστική κάλυψη της Δράμας. Ελπίζω τα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού μας να συνεχίσουν να λειτουργούν άψογα όπως γίνεται μέχρι τώρα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να συνεχίσει να μάχεται ηρωικά, υπερβάλλοντας εαυτόν και οι συμπολίτες μας να εμπιστευθούν την ιατρική επιστήμη, η οποία εξελίσσεται και προοδεύει ραγδαία.

«Η προτεινόμενη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας αφήνει εκτός σχεδιασμού τη Δράμα και δεν γίνεται αποδεκτή»

– Ικανοποιημένος από το χειρισμό της πανδημίας από τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ;
– Σας θυμίζω, ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για το χειρισμό της πανδημίας, από την έναρξη της έως τώρα, ήταν η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Περιφέρειες και Δήμοι είχαν καθαρά υποστηρικτικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα, επομένως, καλούμαι να σας απαντήσω. Η Διοίκηση της Περιφέρειας, αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο και το μέγεθος της απειλής, αναθεώρησε τις προτεραιότητες της και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων της αρμοδιότητας της. Έτσι, χρηματοδοτήσαμε με πολύ μεγάλα ποσά τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας μας, βασιζόμενοι σε 3 άξονες: 1) ενεργειακή αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, 2) προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων και 3) κάλυψη του μισθολογικού κόστους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσελήφθη για να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες της υγειονομικής κρίσης. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής μας, ήταν να χρηματοδοτηθούν με ποσά που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν καταβληθεί, όλες οι υγειονομικές μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πλέον να μπορούμε να πούμε ότι διαθέτουμε στην περιοχή μας σύγχρονα και επαρκή Κέντρα Υγείας και αξιόπιστα Νοσοκομεία. Παράλληλα, συνεισφέραμε στην Εθνική προσπάθεια με κάθε μέσο, όταν αυτό μας ζητήθηκε και έτσι τολμώ να δηλώσω ικανοποιημένος, αφού, κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας, υπήρξαμε αποτελεσματικοί.

– Σκληρές ανακοινώσεις και έντονες αντιπαραθέσεις για το πρόγραμμα Ενίσχυσης των Επιχειρήσεων της ΑΜΘ, που καθυστερεί και ο ένας επιρρίπτει στον άλλο τις ευθύνες. Ποια είναι η άποψη σας;
– Ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έχω ζήσει από πρώτο χέρι όλα όσα έγιναν στην απέλπιδα προσπάθεια του κ. Τοψίδη και 4-5 φίλων του ακόμα, να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Θλίβομαι βαθύτατα διότι άνθρωποι, που θεωρητικά αγωνίζονται ως εκ της θέσης τους για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, επί της ουσίας υπονόμευσαν ένα πρόγραμμα 90 εκατομμυρίων ευρώ, για λόγους μικροπολιτικών ατομικών συμφερόντων. Μέχρι σήμερα σε κάθε δημόσια τοποθέτηση μου, προσπάθησα να εξηγήσω τους λόγους της καθυστέρησης του προγράμματος, όπως και τα δεκάδες εμπόδια που τέθηκαν από την πλευρά των Προέδρων των Επιμελητηρίων (και όχι από τα Δ.Σ. αυτών). Βεβαίως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις πτυχές της εν εξελίξει δικαστικής αντιδικίας στη ΔΕΣΜΟΣ και καλά κάνει. Ευτυχώς, ο Περιφερειάρχης σε συνεννόηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, εξηύρε λύση μέσω του ΕΦΕΠΑΕ και πιστεύω πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεμπλοκάρουν ζητήματα, το πρόγραμμα θα τρέξει και οι επιχειρηματίες της ΑΜΘ θα λάβουν τα χρήματα που δέσμευσε γι’ αυτούς ο Χρήστος Μέτιος. Επειδή όμως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, να είστε βέβαιος ότι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εμείς θα το ανοίξουμε και τότε κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν στα μέλη των φορέων τους και σε όλον τον επιχειρηματικό κόσμο τα κίνητρα των πράξεων τους έως τώρα.

«Αναμφίβολα η ανθρωπότητα χρωστάει πολλά στα εμβόλια»

– Νέος εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Πως είδατε τις αλλαγές που προωθούνται;
– Εξαρχής είχα ταχθεί κατά της απλής αναλογικής, πιστεύοντας πως το πολιτικό σκηνικό στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν είναι ώριμο για συνεργασίες, όπως αυτές ευαγγελίζονταν τότε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω πως δικαιώθηκα γιατί στην πράξη η απλή αναλογική δημιούργησε πολλά προβλήματα, ενώ δεν έλυσε κανένα. Χαιρετίζω επομένως το νέο εκλογικό νόμο που εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών. Συνολικά οι αλλαγές που φέρνει θα αποδώσουν.

– Σε πρώτο πλάνο και το θέμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, ο σχεδιασμός της οποίας αφήνει τη Δράμα εκτός. Προκάλεσε αίσθηση η δημόσια αντίθεση σας και μάλιστα όταν επιλέξατε να μην προεδρεύσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στο συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει διέξοδος και λύση που να ικανοποιεί την Π.Ε. Δράμας;
– Η Σιδηροδρομική Εγνατία δεν είναι ένα καινούργιο θέμα για την περιοχή μας και κακώς κάποιοι έδειξαν να ξαφνιάζονται από τη δημόσια συζήτηση. Είναι ένα έργο πνοής για τη Χώρα, στο οποίο ουδείς μπορεί να εναντιωθεί. Ωστόσο η προτεινόμενη χάραξη μας προβληματίζει, αφού αφήνει εκτός σχεδιασμού τα αστικά κέντρα των Σερρών και της Δράμας, δημιουργώντας σχετική ανισότητα, που δε γίνεται εκ μέρους μας αποδεκτή. Αναζητούμε λοιπόν εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να εξασφαλισθεί και η ένταξη της Δράμας στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου και του ΟΣΕ. Αυτή είναι η ουσία και τούτο προκύπτει αβίαστα από τα ίδια τα γεγονότα. Εγώ προκάλεσα τη δημόσια διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενώ αυτή είχε τελειώσει, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη καθυστερούσαμε σκόπιμα το θέμα, αναζητώντας εναλλακτικές. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συζητήσεις με το Υπουργείο, ακούστηκαν διαφορετικές προτάσεις και η προσπάθεια συνεχίζεται την ώρα που κάποιοι, όπως η παράταξη του κ. Τοψίδη, ζητούσαν την άμεση εισαγωγή του θέματος στο Π.Σ. και έλεγαν πως θα είναι ηλίθιο αν δεν ψηφίσουμε την έγκριση του θέματος. Για όλους αυτούς τους λόγους επέλεξα να μην προεδρεύσω στη συγκεκριμένη συζήτηση και να τοποθετηθώ επί της ουσίας ως απλός Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας, δίνοντας και μια συμβολική διάσταση στην αντίθεση μου. Για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι κανένας Πρόεδρος Π.Σ. δεν ακολούθησε ως τώρα το παράδειγμα μου και έτσι πιστεύω ότι αναδεικνύεται επαρκώς η σπουδαιότητα του ζητήματος. Βεβαίως ακόμα βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο και έχουμε μπροστά μας τα χρονικά περιθώρια ώστε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Και να είστε βέβαιος ότι με πρώτο τον Περιφερειάρχη, αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Εντούτοις, θα αποφύγουμε το θόρυβο για το θόρυβο, αλλά θα εστιάσουμε στην ουσία.

«Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τον δρόμο Δράμας – Αμφίπολης είναι η πλέον αξιόπιστη αναγγελία»

Η ένταξη του δρόμου Δράμας- Αμφίπολης στο ΣΔΙΤ ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό. Έχουμε κάτι νεότερο;
Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού είναι η πλέον αξιόπιστη αναγγελία και μας γεννά αισιοδοξία και σιγουριά για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της Δράμας. Η σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα επιταχύνει την εξέλιξη του έργου και η τριετία ολοκλήρωσης που ακούστηκε, φαντάζει εφικτή. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το έργο δημοπρατείται το Σεπτέμβριο, οπότε είμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων του Υπουργείου Υποδομών.

– Ποια είναι τα μελλοντικά πολιτικά σας σχέδια;
– Μετά την τιμή που μου έκαναν 5.000 Δραμινοί και Δραμινές, όταν με εξέλεξαν Περιφερειακό Σύμβουλο στις εκλογές του Μαΐου 2019, είχα την εξαιρετική τιμή να εκλεγώ Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από την πρώτη στιγμή θεώρησα πως η εκλογή μου αποτελεί τιμή και για τη Δράμα, τη μικρότερη Π.Ε. της Περιφέρειας μας και για το λόγο αυτό πολλάκις ευχαρίστησα δημόσια τον Περιφερειάρχη. Το έργο μου βέβαια αποδείχθηκε δυσκολότερο, πάσης προσδοκίας, αφού κλήθηκα να διαχειριστώ τη μεγαλύτερη πόλωση που γνώρισε ποτέ Περιφερειακό Συμβούλιο σε ολόκληρη τη Χώρα. Πιστεύω πως πέρασα πάνω από τον πήχη, παρά τις αναρίθμητες προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα από την αντιπολίτευση και προσωπικά αισθάνομαι ικανοποιημένος. Ωστόσο νιώθω πως έχω να προσφέρω κι άλλα πράγματα στην παράταξη μου και στη Δράμα. Ο Χρήστος Μέτιος μου δίνει τον απαραίτητο χώρο γι’ αυτό κι έτσι εδώ και καιρό έχω αποφασίσει ότι και στις Περιφερειακές Εκλογές του 2023 θα είμαι υποψήφιος μαζί του.

– Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θέλω να ευχαριστήσω εσάς και την εφημερίδα για την παρούσα συνέντευξη. Να ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες μας καλό καλοκαίρι με υγεία, σύνεση και προσοχή, διότι δυστυχώς δεν ξεμπερδέψαμε ακόμα οριστικά με τον κορονοϊό. Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας, μετά το Σεπτέμβριο, θα είναι περισσότερο αποδοτική για το συνολικό σχεδιασμό της Διοίκησης μας και θα δείτε πως θα προχωρήσουν ταχύτατα έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες. Θα τα λέμε συχνά για να ενημερώνουμε τους πολίτες, με τους οποίους, όπως γνωρίζετε, προσωπικά ποτέ δεν έχω χάσει την επαφή μου. Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − οκτώ =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας