19.3 C
Drama
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΧρήστος Παπαθεοδώρου

Χρήστος Παπαθεοδώρου

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τη βελτιωτική πορεία του Περιφερειακού Συμβουλίου»

Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

«Είναι η πρώτη φορά που ανανεώνεται η θητεία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Περιφέρεια μας, γεγονός που αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή» τονίζει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου.
Αναφέρεται στην πανδημία, κάνει απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Αρχής, ευχαριστεί τον Γιώργο Παπαδόπουλο για όσα προσέφερε στη Δράμα ενώ εύχεται και στον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.
Τέλος εκτιμά ότι στις επόμενες εκλογές ο ευρύτερος φιλελεύθερος χώρος θα εκπροσωπηθεί μόνο από την «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση».

– Καλή Χρονιά κύριε Παπαθεοδώρου. Είναι η πρώτη μας συνέντευξη τη νέα χρονιά.
– Καλή Χρονιά, σε εσάς και στους αναγνώστες της πάντα φιλόξενης εφημερίδας σας. Θέλω να στείλω σε όλους τους συμπολίτες μου, τις ειλικρινείς μου ευχές για υγεία, δημιουργικότητα και προκοπή. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

– Επανεκλογή στη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος ανανεώνει τη θητεία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
– Πράγματι είναι η πρώτη φορά που ανανεώνεται η θητεία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Περιφέρεια μας, γεγονός που αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή. Θέλω και από το βήμα που μου δίνετε, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο για την απόφαση του να με προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και προς τα μέλη της παράταξης μου, της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης, που με περιέβαλαν για δεύτερη φορά με την εμπιστοσύνη τους. Βεβαίως είναι και μεγάλη η ευθύνη. Για το λόγο αυτό έσπευσα, αμέσως μετά την εκλογή μου, να αναφερθώ στη δημόσια δήλωση που εξέδωσα, στη διαβεβαίωση μου προς τους πολίτες της Περιφέρειας ότι θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα μου με απόλυτη ευθύνη, όπως έκανα μέχρι τώρα.

– Ποιος είναι ο προσωπικός απολογισμός σας συνοπτικά;
– Ο «Κλεισθένης» δημιούργησε μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα για τα μέχρι τώρα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Τα δύο χρόνια που πέρασαν, ζήσαμε κρίσιμες στιγμές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δυνατές αντιπαραθέσεις και έντονες συζητήσεις. Κάποιες καταστάσεις δε θα έπρεπε να έχουν συμβεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καθόρισαν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του Οργάνου. Η πιο σπουδαία, θεσμικά, διαπίστωση είναι ότι η νομιμότητα τηρήθηκε, κατά γράμμα, και το κύρος του Περιφερειακού Συμβουλίου διαφυλάχθηκε, ενώ σταδιακά οι συνεδριάσεις εξομαλύνθηκαν. Θεωρώ επομένως ως τη σημαντικότερη κατάκτηση την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και τη βελτιωτική, συν τω χρόνω, πορεία του συμβουλίου. Ταυτόχρονα, θέλω να πω ότι αυτά τα δύο χρόνια αποτέλεσαν και για μένα μια χρήσιμη, συμπυκνωμένη εμπειρία, η οποία αποτελεί εφόδιο για την επόμενη περίοδο. Θα συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο να εργάζομαι για τη βελτιωτική πορεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιδιώκοντας τη συνεργασία όλων των συναδέλφων και έχοντας την πόρτα μου διαρκώς ανοιχτή για όλους τους πολίτες.

«Εκτιμώ ότι στις επόμενες εκλογές ο χώρος μας θα εκπροσωπηθεί μόνο από την “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”»

– Ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2021. Με πολλά προβλήματα λόγω της πανδημίας. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το 2022 σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας;
– Το 2021 ήταν πράγματι μια δύσκολη χρονιά, που επηρέασε τις ζωές όλων μας, την καθημερινότητα μας, αλλά και τη δημόσια διοίκηση στο σύνολο της. Άλλαξε επίσης και το σχεδιασμό της Διοίκησης μας σε κάποιο βαθμό, αφού όπως αντιλαμβάνεσθε, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των δομών του συστήματος δημόσιας υγείας. Για να εξελιχθούν καλύτερα τα πράγματα το 2022, πρέπει κατά τη γνώμη μου, να προχωρήσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι εμβολιασμοί, να τηρούμε εμείς οι πολίτες τα κατά καιρούς μέτρα που επιβάλλονται και ταυτόχρονα το Κράτος να σταθεί ουσιαστικός αρωγός στους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Προσωπικά αισιοδοξώ ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της δίχρονης περιπέτειας.

– Νέα Χρονιά. Νέος Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ο κος Παπαεμμανουήλ. Αλλάζει η ατζέντα των διεκδικήσεων;
– Η Διοίκηση μας έχει συνέχεια. Η Περιφερειακή μας Αρχή υλοποιεί το σχεδιασμό της, όπως αυτός παρουσιάσθηκε στους πολίτες το 2019, εμπλουτίζοντας τον με νέα έργα, σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος συντονίζει τις προσπάθειες όλων μας και ηγείται της συνολικής παρουσίας. Τα πρόσωπα όλων ημών συνδράμουν σε αυτόν τον αγώνα και κινούνται βάσει του σχεδίου της παράταξης μας. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν και οι σχετικές αλλαγές. Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος, όσο και ο κ. Παπαεμμανουήλ από τη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη εργάζονται πάνω στον αρχικό σχεδιασμό της Διοίκησης μας. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω και από αυτό το βήμα τον κ. Παπαδόπουλο για όσα προσέφερε στη Δράμα έως τώρα και να ευχηθώ και στον κ. Παπαεμμανουήλ καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα. Η συνεργασία μου μαζί τους ήταν και είναι δεδομένη και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη του Νομού μας.

«Nα ευχηθώ στον κ. Παπαεμμανουήλ καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα»

– Είδαμε 5 αποχωρήσεις συμβούλων του κ. Τοψίδη το προηγούμενο διάστημα και κάποιοι εξ’ αυτών συνεργάσθηκαν ήδη με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι τυχαίο αυτό;
– Αν έφευγε ένας η δύο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια σύμπτωση. Έφυγαν 5 και αν μετρήσουμε και την κα. Γκουλιάμα, έφυγαν 6 κορυφαία στελέχη. Μόνο τυχαίο και συμπτωματικό, λοιπόν, δεν είναι το γεγονός αυτό. Η παράταξη του κ. Τοψίδη προσπάθησε, με τη δημιουργία της, να εκμεταλλευτεί μια συγκυριακή κατάσταση, που είχε διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Περιφερειακής Αναγέννησης και είχε να κάνει με την αμφισβήτηση από μερίδα των τότε περιφερειακών συμβούλων προς το πρόσωπο του κ. Μέτιου. Οι εκλογές έκριναν ότι ο Χρήστος Μέτιος και η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση έπρεπε να συνεχίσουν το έργο τους. Ο κ. Τοψίδης από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν είχε κανένα απολύτως αφήγημα να προτείνει. Ουσιαστικά δηλαδή ακυρώθηκε ο βασικός λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης παράταξης. Αναλώθηκε σε στείρα αντιπολίτευση, σε αφορισμούς και μηδενισμούς του έργου της περιφερειακής αρχής. Ήταν ζήτημα χρόνου, λοιπόν και με τις κινήσεις που έγιναν από τον κ. Μέτιο οι περιφερειακοί σύμβουλοι, που προέρχονταν από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρήσουν και να συνεργασθούν με τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έκαναν αυτήν την επιλογή ενσωματώνονται δημιουργικά και παραγωγικά στη διοίκηση της περιφέρειας, μιας και αποτελούν ανθρώπους, που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στον επαγγελματικό χώρο που κινούνται και διαθέτουν καθαρές και σημαντικές προτάσεις που θα συμβάλλουν στην πρόοδο της Περιφέρειας και των πολιτών. Αυτό που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη νέα αυτή κατάσταση είναι ότι η ενότητα στη βάση της παράταξης έχει πλέον αποκατασταθεί. Η εκτίμηση μου είναι ότι στις επόμενες εκλογές ο χώρος μας θα εκπροσωπηθεί μόνο από την παράταξη της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης. Φυσικά εμείς δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε καθημερινά την επαφή και την επικοινωνία μας με το σύνολο των πολιτών της περιφέρειας. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη και θα τα κάνουμε.

– Πως κρίνετε την Περιφερειακή Αρχή συνολικά, κάνοντας έναν απολογισμό διετίας;
– Αναλάβαμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας το Σεπτέμβριο του 2019 και έξι μήνες μετά ήρθαμε αντιμέτωποι με την πανδημία. Όπως είναι λογικό, αναθεωρήσαμε τις προτεραιότητες μας και τις στοχεύσεις μας, προσαρμόζοντας το σχέδιο και τις πρωτοβουλίες μας στις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε ο κορονοϊός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πετύχουμε στις άμεσες προτεραιότητες της εποχής (όπως για παράδειγμα ήταν η συστηματική ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας) και να υπάρξουν συγκεκριμένες καθυστερήσεις σε άλλους τομείς του έργου μας, αφού όπως αντιλαμβάνεσθε, άλλαξαν πάρα πολλά στη συνολική λειτουργία της Περιφέρειας. Η μάχη με τον ιό συνεχίζεται ακόμα, αλλά παράλληλα προχωρά και ο συνολικός σχεδιασμός της Διοίκησης μας. Τον πλήρη απολογισμό θα τον κάνουμε στο τέλος της τετραετίας και θα τον θέσουμε υπ’ όψιν των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ζητώντας την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους, κάτι που βασίμως πιθανολογώ πως θα συμβεί. Προς το παρόν όμως και σε ό,τι αφορά στη Δράμα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι έως τώρα δεν έχω διαπιστώσει τη λεγόμενη ενδοπεριφερειακή ανισότητα. Η Δράμα είναι μέσα σε όλες τις οριζόντιες δράσεις της Περιφέρειας, πολύ ψηλά στις χρηματοδοτήσεις και πρωταγωνιστεί σε εντάξεις και απορροφήσεις έργων. Η προσπάθεια μας συνεχίζεται και στην επόμενη συνέντευξη μας, θα σας μιλήσω ξεχωριστά για κάθε έργο που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που σας είπα εν προκειμένω.

«Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη και θα τα κάνουμε»

– Οι προσωπικοί σας στόχοι από εδώ και μπρος;
– Όπως διαβεβαίωσα τους πολίτες αμέσως μετά την επανεκλογή μου, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα μου με απόλυτη ευθύνη, όπως έκανα μέχρι τώρα. Στόχος μου είναι να δικαιώσω τον Περιφερειάρχη και τους συναδέλφους μου για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπο μου και να εργασθώ για τη διαρκώς βελτιωτική πορεία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα, σκοπεύω να συνδράμω στις προσπάθειες των κ. Παπαεμμανουήλ, Μωυσιάδη, Παπαδόπουλου και Ζιμπίδη για την ανάπτυξη της Δράμας μας, για την οποία πρωτίστως νοιαζόμαστε. Όπως έχω ήδη δηλώσει ξεκάθαρα, θα είμαι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες Περιφερειακές Εκλογές με τον Χρήστο Μέτιο και τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση, έχοντας ως εφόδια, πέρα από την εμπειρία της τετραετούς θητείας στη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, την εκτίμηση και την αγάπη των Δραμινών, για τους οποίους καθημερινά αγωνίζομαι.

– Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη, εσάς και την εφημερίδα. Θέλω επίσης να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς τους συμπολίτες μου, που έσπευσαν να με συγχαρούν και να μου ευχηθούν για την επανεκλογή μου. Οι ευχές τους λειτούργησαν ως αντίβαρο, στο βαρύ κλίμα που κυριάρχησε στη Δράμα τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας του αδόκητου χαμού του φίλου και Αντιδημάρχου Δράμας, Χρήστου Κυριακίδη, στους οικείους του οποίου εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Κατά τα λοιπά εύχομαι σε όλους υγεία και τύχη. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια με την ευχή το επόμενο διάστημα να είναι ακόμα πιο ουσιαστικό και παραγωγικό, προς όφελος των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × δύο =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας