17.2 C
Drama
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Χρήστος Παπαθεοδώρου

«Πολιτεύοµαι µε σκοπό την ουσία και όχι τις εντυπώσεις»

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω / Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υπουργείου Δικαιοσύνης
Μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη Δ.Π.Θ.
Υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος «Περιφερειακή Αναγέννηση»

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

Ο Χρήστος Παπαθεοδώρου έγινε Δικηγόρος, όταν κατάλαβε πως μάλλον του ήταν δύσκολο να γίνει drummer στους Iron Maiden.
Προσπαθώντας να γίνει καλός Δικηγόρος, έμαθε γρήγορα την αγορά και στη συνέχεια δημιούργησε το γραφείο του, την «Πράξη Δικαίου» για την οποία, όταν μιλούσε, καμάρωνε πολύ.
Έχοντας ως μότο του τη φράση: «Χαμένη μάχη είναι μόνο αυτή που δε δόθηκε ποτέ», κατέρχεται ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση» και τον κ. Χρήστο Μέτιο, που αποτελεί την επίσημη επιλογή της ΝΔ.
Ζητά την ψήφο των συμπολιτών του, διότι πιστεύει πως μπορεί να δικαιώσει την επιλογή τους και γιατί ήρθε η ώρα η δική του γενιά να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Ήταν μια χαλαρή συζήτηση που μας άφησε πολλά. Καλή ανάγνωση…

– Ήρθε η ώρα για εκλογές από άλλο μετερίζι αυτή τη φορά.
– Κύριε Ελευθεριάδη, έχω πει δημόσια πολλές φορές ότι η πολιτική είναι μια δυναμική διαδικασία, που εξελίσσεται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, κατά καιρούς, αναθεωρούνται προτεραιότητες, προκλήσεις και στόχοι. Κάπως έτσι, είχα αποφασίσει, εδώ και καιρό, να μη συμμετέχω στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μου στη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του γραφείου μου, της «Πράξης Δικαίου».
Εντούτοις, η πρόταση του Περιφερειάρχη ήταν ιδιαιτέρως τιμητική και αφού τη συζήτησα με τους συνεργάτες μου στο γραφείο και τους πολιτικούς μου φίλους, βασιζόμενος κυρίως στη δική τους παρότρυνση και ενθουσιασμό, αποφάσισα να δηλώσω παρών στις Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου, δίνοντας μια διαφορετική μάχη, προς όφελος του Νομού.
Άλλωστε, γνωρίζετε καλά πως εδώ και πολλά χρόνια είμαι μαλωμένος με τον «καναπέ» μου.

«Παίρνουµε τη ζωή στα χέρια µας σηµαίνει ότι πορευόµαστε µόνοι και σίγουροι για τις επιλογές µας, έχοντας βαθιά µέσα µας την πίστη ότι τώρα είναι η δική µας ώρα και τούτη την ώρα θα τα καταφέρουµε»

– Πως είδατε τη διοίκηση της Περιφέρειας, ποιο είναι το σχόλιό σας για το έως σήμερα έργο της διοίκησης της Περιφέρειας από τον κ. Χρήστο Μέτιο;
– Ο κ. Μέτιος ανέλαβε σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, μετά το θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, ενός πραγματικά σπουδαίου άνδρα, που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Περιφέρειας μας. Ως εκ τούτου, η αποστολή του ήταν εξαρχής πολύ δύσκολη και σε συνδυασμό με την αρχική αμφισβήτηση που δέχθηκε από μερίδα στελεχών, που ακολούθησαν ατομικές στρατηγικές, συνάντησε πλείστα όσα εμπόδια.
Σταδιακά όμως, τα εμπόδια αυτά, ο κ. Μέτιος τα ξεπέρασε και συνέχισε το θετικό έργο του προκατόχου του. Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και παρά τις ενδοπαραταξιακές τριβές, ο κ. Μέτιος κατόρθωσε να παρουσιάσει σημαντικό έργο, είτε ολοκληρώνοντας μελέτες και έργα της εποχής Παυλίδη, είτε δρομολογώντας νέα έργα πνοής για ολόκληρη την Περιφέρεια. Συνεπώς, το πρόσημο είναι σαφέστατα θετικό.

– Η Περιφέρεια μας είναι 6η από τις 13 Περιφέρειες της χώρας σε απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι;
– Ακόμη και αν ήταν πρώτη η Περιφέρεια μας σε απορροφητικότητα, θα σας έλεγα πως δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Όχι μόνο, γιατί πάγια θέση μου είναι πως «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», αλλά και επειδή ζούμε σε μια περιοχή με ιδιαιτερότητες, που έχει αυξημένες ανάγκες, τόσο σε υποδομές όσο και σε λειτουργικά προνόμια. Επομένως, ανεξαρτήτως της επίδοσης, πρέπει να αγωνιζόμαστε διαρκώς για νέους πόρους, νέες υποδομές και για να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον φιλικό σε επενδύσεις, δεκτικό καινοτόμων δράσεων και ωφέλιμο σε κάθε επιχειρηματία.
Ωστόσο για να μη δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις σας αναφέρω ότι η Περιφέρεια μας έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ έργα αξίας 350.000.000 ευρώ, ευρισκόμενη στην 4η θέση πανελληνίως, ενώ στις πληρωμές βρισκόμαστε στην 3η θέση με 98.500.000 ευρώ. Συνεπώς, βλέπετε ότι οι δείκτες επίδοσης στις εντάξεις νέων έργων και στην απορροφητικότητα συνεχώς βελτιώνονται!

– Κύριε Παπαθεοδώρου είστε πολλά χρόνια στέλεχος της ΝΔ. Θα συμμετείχατε στο ψηφοδέλτιο του κ. Μέτιου εάν δεν ήταν το επίσημα στηριζόμενο από τη Νέα Δημοκρατία;
– Υποθετικό μεν το ερώτημα σας, αλλά θα απαντήσω ξεκάθαρα: Σαφέστατα όχι. Όπως επισημάνατε, είμαι από τα 18 μου χρόνια, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ. Έχω γαλουχηθεί με τις αρχές της παράταξης και έχω μάθει να σέβομαι τις αποφάσεις του Κόμματος και του Αρχηγού του. Εγώ και όσοι έχουμε ακολουθήσει μια τέτοια κομματική διαδρομή, δεν ερμηνεύουμε τις αποφάσεις της ΝΔ αλά καρτ, ούτε όπως μας αρέσει. Τηρούμε το Καταστατικό και αποδεχόμαστε τις επιλογές της ηγεσίας.
Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του κ. Μέτιου γιατί φέρει την επίσημη στήριξη της ΝΔ. Το γεγονός ότι τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά και να πιστεύω ταυτόχρονα και στον άνθρωπο Χρήστο Μέτιο λειτουργεί επιβοηθητικά. Ωστόσο, ξεκάθαρα σας δηλώνω πως δε θα συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του, αν δεν αποτελούσε την επίσημη επιλογή της ΝΔ. Γι’ αυτό, ξέρετε, ενοχλούμαι από διάφορους ανθρώπους, που αυτοαποκαλούνται στελέχη και οι οποίοι έχουν μάθει να επικαλούνται τη ΝΔ, μόνο όταν τους βολεύει και όταν αυτό εξυπηρετεί τις προσωπικές στρατηγικές τους. Ευτυχώς βέβαια, η βάση της ΝΔ τους έχει καταλάβει και τους έχει απομονώσει.

«Θέλω να προσφέρω στον τόπο που µεγάλωσα εγώ και που τώρα µεγαλώνει ο γιος µου και κυρίως πιστεύω πως µπορώ»

– Με το νέο νόμο η εκλογή για Δήμους και Περιφέρειες θα γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πιστεύετε ότι με το νέο σύστημα θα ωφεληθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες;
– Η απλή αναλογική, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα κυρίως ως προς τον τρόπο διοίκησης της Περιφέρειας αλλά και των Δήμων. Ενθαρρύνει τις συναλλαγές και τις εφήμερες συμμαχίες και πολλαπλασιάζει τις περιπτώσεις αδυναμίας λήψης αποφάσεων. Ουσιαστικά οδηγεί σε κατά τόπους ακυβερνησία, ελλείψει συνεκτικής πλειοψηφίας.
Είμαι αντίθετος με την απλή αναλογική και ευελπιστώ σύντομα να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

– Σε μια εποχή κρίσης και αλλαγών, ποιος είναι ο ρόλος της Δράμας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης;
– Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας υφίσταται από το 2010. Από τότε μέχρι σήμερα, γίνονται κατά καιρούς διάφορες συγκρίσεις ανάμεσα στους πέντε Νομούς που αποτελούν την Περιφέρεια ΑΜΘ. Δυστυχώς σε όλες αυτές τις συγκρίσεις, ο Νομός μας είναι ουραγός. Είναι πανθομολογούμενο ότι υπάρχει ενδοπεριφερειακή ανισότητα και αυτή λειτουργεί εις βάρος της Δράμας.
Τούτο οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες. Πρώτον στις εγγενείς διαφοροποιήσεις μεταξύ των Νομών και δεύτερον στο πολιτικό προσωπικό της κάθε περιοχής. Το πρώτο αλλάζει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας. Μπορεί να μην έχουμε λιμάνι και εγνατία οδό, αλλά έχουμε τα καλύτερης ποιότητας μάρμαρα που εξάγονται σε όλον τον κόσμο και τα πιο φημισμένα κρασιά, καθώς και έναν εκτεταμένο πρωτογενή τομέα. Με τις κατάλληλες πολιτικές μπορούμε να ενισχύσουμε τη Δραμινή οικονομία και να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Το δεύτερο, ήτοι το πολιτικό προσωπικό, αλλάζει μόνο με τις επιλογές μας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για αλλαγές.

– Αν εκλεγείτε θα έρθετε σε αντιπαράθεση με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα συμφέροντα του Νομού Δράμας;
– Αν και πιστεύω πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα προασπίζεται τα συμφέροντα του Νομού, σε μια τέτοια περίπτωση θα προσπαθήσω να εξαντλήσω την όποια επιρροή μου στον Περιφερειάρχη και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, ώστε κάτι τέτοιο να αποφευχθεί και φυσικά, αν παραστεί ανάγκη, θα διαφοροποιηθώ. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι θα προκαλέσω θόρυβο για το θόρυβο. Πολιτεύομαι με σκοπό την ουσία και όχι τις εντυπώσεις.

– Τι λέτε σε αρκετούς πολίτες που δηλώνουν πως δεν θέλουν να προσέλθουν στις κάλπες;
– Τους λέω συνήθως πως το κακό θριαμβεύει όταν οι καλοί αδιαφορούν, σε μια παράφραση της γνωστής ρήσης του Edmund Burke. Με άλλα λόγια ότι δεν πρέπει να αφήνουν στην τύχη, αυτό που λέγεται δημόσιος βίος. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αποχή και την αδράνεια.
Εγώ εδώ και καιρό, προτίμησα, αντί να μείνω θεατής κάθε ελληνικής παθογένειας, να μπω «στη μάχη» και να πολεμήσω με όλες τις δυνάμεις μου, για να δικαιώσω τις έως τώρα θυσίες όλων μας και για να συνεχίσω να ονειρεύομαι μαζί με τη γενιά μου. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου, στο τέλος αυτής της «μάχης» να πει ότι μπορούσε να κάνει κάτι και δεν το έκανε».

– Γιατί να ψηφίσει κάποιος το συνδυασμό σας και όχι κάποιο άλλο;
– Ο Χρήστος Μέτιος με τη συμπλήρωση ενός χρόνου στη θέση του Περιφερειάρχη, παρουσίασε στους φορείς της Περιφέρειας το δικό του ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής. Ένα σχέδιο που υπηρετεί μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια, ένα σχέδιο που έχει συγκεκριμένους στόχους, θέτει βασικές προτεραιότητες, επιδιώκει τη συνεργασία και εδράζεται στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα. Το σχέδιο αυτό το μελέτησα προσεκτικά και επιβεβαίωσα ότι η Δράμα δε θα είναι εκτός του αναπτυξιακού χάρτη.
Ο κ. Μέτιος ζητά λοιπόν, την ψήφο των πολιτών της Περιφέρειας για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το έργο που έχει αναλάβει απέναντι στον τόπο, τους πολίτες και την παράταξη. Εγώ από την πλευρά μου, διαπιστώνω ότι στην παράταξη μας συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι ικανοί, καταξιωμένοι στους χώρους τους και με όρεξη για δουλειά. Συνεπώς πιστεύω πως εμείς στην Περιφερειακή Αναγέννηση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από τον καθένα.

«Η ενασχόληση µου µε την πολιτική µε έχει βάλει µέσα στην κοινωνία και η απασχόληση µου ως Δικηγόρος, µου έχει µάθει πολλά για την κοινωνία»

– Γιατί να σταυρώσει κάποιος το όνομα Παπαθεοδώρου;
– Γιατί μπορώ να δικαιώσω την επιλογή του. Έχω τη δύναμη, τη διάθεση και τις ικανότητες για να συμμετέχω στην επόμενη Περιφερειακή Αρχή. Η δουλειά μου, καθώς και τα προσωπικά και πολιτικά μου βιώματα, μου έχουν διδάξει πολλά για την κοινωνία. Έρχομαι σε καθημερινή επαφή με δεκάδες συμπολίτες μας και έχω γυρίσει το Νομό πάρα πολλές φορές. Ξέρω τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής και κάθε επαγγελματικής ομάδας. Γνωρίζω τον «Κλεισθένη», δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και έχω μάθει να ελίσσομαι προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Θέλω να προσφέρω στον τόπο που μεγάλωσα εγώ και που τώρα μεγαλώνει και ο γιος μου και κυρίως πιστεύω πως μπορώ.

– «Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας» είναι το σύνθημά σας. Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα να πρωταγωνιστήσει η γενιά σας;
– Ακράδαντα. Είμαι 35 χρονών και 11 χρόνια Δικηγόρος. Έχω περάσει από το φοιτητικό συνδικαλισμό, από τα κοινά της Νεολαίας μέσω της ΟΝΝΕΔ και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Δράμας, από τη ΝΔ ως μέλος της ΝΟΔΕ και ως υποψήφιος Βουλευτής, καθώς και από τον επαγγελματικό συνδικαλισμό ως μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας για δύο θητείες. Βρίσκομαι στην πιο παραγωγική ηλικία και στην πιο δημιουργική φάση της ζωής μου. Σκέφτομαι λοιπόν πως δεν περιμένω τίποτα από τις μεγαλύτερες γενιές και κοιτάω γύρω μου, τους ανθρώπους της γενιάς μου. Όλοι βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να μοχθήσουν μόνοι τους και μάλιστα πολύ, για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής.
Ήρθε λοιπόν η ώρα, ακόμη και στο δημόσιο βίο να πρωταγωνιστήσουν οι άνθρωποι της γενιάς μου. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας σημαίνει πως δε βασιζόμαστε στους γονείς μας, στους παππούδες μας ή στους δασκάλους μας για να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε αλλά στεκόμαστε στα πόδια μας και κυνηγάμε τη ζωή. Αντιστοίχως δεν αφήνουμε το μέλλον του τόπου μας και της καθημερινότητας μας στις γενιές που δημιούργησαν την Ελλάδα του 2019. Πορευόμαστε μόνοι και σίγουροι για τις επιλογές μας, έχοντας βαθιά μέσα μας την πίστη ότι τώρα είναι η δική μας ώρα και τούτη την ώρα θα τα καταφέρουμε.

– Είστε 11 χρόνια δικηγόρος στη Δράμα. Πότε ανακαλύψατε ότι θέλατε να σπουδάσετε νομική;
– Όταν αντιλήφθηκα πως μάλλον ήταν δύσκολο να γίνω drummer στους Iron Maiden!

– Τι σημαίνει για εσάς «καλός δικηγόρος»;
– Λένε πως όταν μια υπόθεση κερδηθεί, ο πελάτης έχει δίκαιο. Όταν μια υπόθεση χαθεί, πάντα φταίει ο δικηγόρος. Υπό αυτό το πρίσμα που επικρατεί, είναι δύσκολο να βρούμε κατάλληλη περιγραφή για να διατυπώσουμε τον ορισμό του καλού δικηγόρου. Για μένα καλός δικηγόρος είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του εντολέως του, τηρώντας το Νόμο, σεβόμενος τη δεοντολογία και τον Κώδικα Δικηγόρων και τιμώντας στο ακέραιο την εκάστοτε αμοιβή του. Πρέπει να είναι συνεπής ως προς τους χρόνους και τις προθεσμίες, ενημερωμένος για τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις και να αγαπάει αυτήν την τόσο απαιτητική, δύσκολη και ψυχοφθόρα δουλειά. Κυρίως όμως, πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, αυτό που λέμε «πιάτσα» για να μπορεί να αντιλαμβάνεται πλήρως κάθε υπόθεση και να μην είναι αποκομμένος από τον κόσμο, ζώντας σε μια γυάλα.
Προσωπικά δεν ξέρω αν είμαι καλός δικηγόρος και σίγουρα δε θα το κρίνω εγώ αυτό. Ξέρω όμως ότι η ενασχόληση μου με την πολιτική με έχει βάλει μέσα στην κοινωνία και η απασχόληση μου ως Δικηγόρος, μου έχει μάθει πολλά για την κοινωνία.

«Εκτίθεµαι στους πολίτες της Δράµας, ζητώντας την εκτίµηση και την ψήφο τους, γιατί πιστεύω πως µπορώ να αποτελέσω µέρος των σωστών επιλογών τους»

– Έχετε εμπνευστεί και δημιουργήσει ένα πρωτότυπο, θα λέγαμε, γραφείο στο οποίο έχετε παντρέψει διάφορες ειδικότητες του τομέα παροχής υπηρεσιών. Πείτε μας κάποια πράγματα γι’ αυτό το εγχείρημα, γιατί αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει κάτι όμοιο του, στην Περιφέρεια.
– Χαίρομαι που μου απευθύνετε αυτό το ερώτημα, γιατί μετά το γιο μου, το επόμενο πράγμα για το οποίο είμαι περήφανος είναι η «Πράξη Δικαίου», το γραφείο που διατηρώ μαζί με τους υπέροχους συνεργάτες μου, Αγγελική Λάτσα, Χρυσάνθη Σαμαρά, Γεωργία Καραγιάννη, Ζωή Κιτσιούκη, Χρήστο Ζάμπα, Έλληνα Τσιολερίδη και Κυριακή Βραδέλη. Αποτελεί νομίζω κοινό τόπο ότι, στο σημερινό, διαρκώς μεταβαλλόμενο νομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το δικηγορικό λειτούργημα βρίσκεται ενώπιον καινοφανών προκλήσεων, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί συνένωση δυνάμεων και επαύξηση των συνακόλουθων συνεργειών. Με αυτή τη σκέψη αλλά και με όραμα μας την αποτελεσματική και ταχεία ικανοποίηση των αξιώσεων των πελατών μας, δημιουργήσαμε το γραφείο, υιοθετώντας έναν πρωτοφανή για τα δεδομένα της Δράμας τρόπο λειτουργίας, εντάσσοντας στο ανθρώπινο δυναμικό του, άξιους επιστήμονες και εμπλουτίζοντας τη δραστηριότητα του με τρόπο, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις συνολικές ανάγκες εκάστου εντολέως μας.
Έτσι, το γραφείο αποτελείται σήμερα από Δικηγόρους, Δικαστική Επιμελήτρια, Λογίστρια, Πολιτικό Μηχανικό, Τοπογράφο Μηχανικό και Συμβολαιογράφο, δίνοντας έμφαση στην ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση όσων μας εμπιστεύονται, μέσω του συμπλέγματος των επιστημονικών ειδικοτήτων του γραφείου μας, αφού χάρη στην άμεση συνεργασία αυτών, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και άμεσα σχηματίζεται τεκμηριωμένη, συνολική αντίληψη για το χειρισμό κάθε μεμονωμένης υπόθεσης. Είμαι πολύ χαρούμενος που δουλεύω με αυτούς τους ανθρώπους και νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω και από αυτό το βήμα, όχι μόνο γιατί μοιράστηκαν το δικό μου όραμα και πίστεψαν σ’ αυτό, αλλά και γιατί με στηρίζουν σε κάθε επιλογή μου.

– Είστε μάχιμος Δικηγόρος με συνεχή παρουσία στις δικαστικές αίθουσες. Πως συνδυάζετε τη μαχόμενη Δικηγορία με την πολιτική; Λειτουργεί το ένα εις βάρος του άλλου κάποιες φορές;
– Εξίσου εύστοχο το ερώτημα σας, αφού η ταυτόχρονη, με την επαγγελματική μου δραστηριότητα, ενασχόληση με την πολιτική γεννά απορίες ακόμα και στους φίλους μου. Η αλήθεια είναι πως αν κάτι μου λείπει, είναι ο χρόνος. Είναι εξαιρετικά απαιτητική η δουλειά και υπάρχουν μέρες που με βρίσκουν εγκλωβισμένο επί ώρες σε μια δικαστική αίθουσα. Κι αυτό είναι δύσκολα διαχειρίσιμο γιατί μου στερεί τη δυνατότητα να κάνω όσα θα ήθελα σε πολιτικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, δεν παραμέλησα ποτέ τη δουλειά μου στο όνομα της πολιτικής.
Άλλωστε είναι για μένα δύο πράγματα εντελώς ανεξάρτητα, που συντρέχουν σωρευτικά και αλληλεπιδρούν το ένα στο άλλο, έχοντας διαμορφώσει το Χρήστο, που κάποιοι άνθρωποι εμπιστεύονται ως Δικηγόρο και κάποιοι άλλοι τιμούν με την ψήφο τους.

– Ποιο είναι το κόστος της επιτυχίας και ποιο το κέρδος της αποτυχίας;
– Το κόστος της επιτυχίας είναι οι θυσίες που κάνεις γι’ αυτήν. Ο χρόνος που επενδύεις, η επιμονή ώστε να μην εγκαταλείψεις στις δυσκολίες, η συγκέντρωση στο στόχο και αυτά που αφήνεις πίσω, όσα παραμελείς: οικογένεια, φίλους, χόμπυ κλπ. Το κέρδος της αποτυχίας είναι η λεγόμενη εμπειρία, δηλαδή το άθροισμα των λανθασμένων επιλογών σου.

– Σε τι οικογένεια μεγαλώσατε;
– Μεγάλωσα σε μια μικρή και δεμένη οικογένεια. Οι γονείς μου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Αθανασία Πούλιου είναι δάσκαλοι, συνταξιούχοι πλέον. Ήσυχοι άνθρωποι που ποτέ δεν έδωσαν δικαίωμα σε κανέναν. Συντηρητικοί σε κάποια ζητήματα και προοδευτικοί σε κάποια άλλα. Συνέβαλαν αρκετά, αλλά όχι πολύ, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και μου έκαναν ένα μεγάλο δώρο που εκτίμησα εκ των υστέρων. Μου προσέφεραν πρόσβαση στη γνώση. Και αυτή η εύκολη πρόσβαση σε βιβλία, εφημερίδες κλπ, μου έδωσε το προνόμιο να διαμορφώσω ελεύθερα την προσωπικότητα μου.
Παράλληλα, ήταν καλοί δάσκαλοι για μένα, γιατί μου έμαθαν βαθύτερα τις έννοιες της πατρίδας, της θρησκείας, της ευγένειας και της ελευθερίας. Αν ξεχώριζα κάτι στον πατέρα μου, αυτό είναι το ότι με έκανε να αγαπήσω την ιστορία, στοιχείο απαραίτητο για όποιον πολιτεύεται και αν ξεχώριζα κάτι στη μητέρα μου, αυτό είναι ότι μου έμαθε να χρησιμοποιώ άριστα την ελληνική γλώσσα. Οι γονείς μου βέβαια, ανέκαθεν, ήταν μαλωμένοι με την έννοια του διαλείμματος, αλλά δε θα επεκταθώ σ’ αυτό, διότι θα διαβάσουν τη συνέντευξη…..

– Οι επιρροές ή οι επιλογές είναι πιο σημαντικές στη ζωή;
– Οι επιρροές καθορίζουν τις επιλογές.

– Γεννιόμαστε με τα ταλέντα μας ή τα αποκτούμε στην πορεία;
– Γεννιόμαστε με τα ταλέντα μας, αλλά αν δεν τα καλλιεργήσουμε, αυτά μένουν θαμμένα και αναξιοποίητα. Οι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι έχουν ταλέντο, πάνω στο οποίο έχουν δουλέψει σκληρά.

– Τα λάθη είναι γνώση;
– Τα λάθη είναι μαθήματα. Αν μελετηθούν διεξοδικά, γίνονται γνώση.

– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που έχει επηρεάσει τη σκέψη σας;
– Ναι. Πολλοί άνθρωποι έχουν επηρεάσει τη σκέψη μου. Γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές, συνεργάτες, φίλοι. Προσαρμόζω, εμπλουτίζω και αναθεωρώ τη σκέψη μου, ανάλογα με τις περιστάσεις, τα βιώματα, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκομίζω. Κάπως έτσι πορεύομαι και είμαι χαρούμενος γιατί η σκέψη μου συνεχώς εξελίσσεται (ελπίζω προς το καλύτερο).

– Πιάνετε ποτέ τον εαυτό σας να προσπαθεί να γίνει αυτό που περιμένουν οι άλλοι;
– Όχι, αλλά αφουγκράζομαι τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, μπαίνω στα παπούτσια τους και προσπαθώ να γίνω κάτι καλύτερο από αυτό που περιμένουν ή από αυτό που νομίζουν ότι θέλουν.

– Αν μπορούσατε να δείτε στην ψυχή σας αυτή τη στιγμή, τι θα βλέπατε;
– Θα έβλεπα την ανάγκη μου να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις τυχόν ικανότητες μου για να μεταδώσω όραμα, πίστη, ιδέες και τρόπους για ένα αύριο άξιο των δυνατοτήτων μας, για ένα αύριο που αξίζει η Δράμα και οι άνθρωποι της.

– Τι είναι οι φίλοι για εσάς;
– Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγεις. Είναι αυτοί που σε αποδέχονται όπως είσαι. Γνωρίζοντας τα ελαττώματα σου και χωρίς να ενοχλούνται από αυτά. Σε ό, τι με αφορά, οι φίλοι μου είναι η δύναμη μου.

– Θα θέλατε κάποιον από τους μεγάλους πολιτικούς να τον γνωρίσετε από κοντά, αν είχατε τη δυνατότητα;
– Αν μπορούσα να ταξιδέψω στο χρόνο, θα ήθελα να γνωρίσω τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον άνθρωπο που κέρδισε το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κανείς δεν πίστευε ότι η Αγγλία έπρεπε να πολεμήσει. Θαυμάζω το μέγεθος του ανδρός γιατί μόνος του, κόντρα σε όλους και όλα, ενέπνευσε έναν λαό, έδωσε θάρρος στους στρατιώτες του, ένωσε δυνάμεις ενάντια στο φασισμό του Χίτλερ και ξεστόμισε μερικές από τις ωραιότερες ατάκες που έχουν ποτέ ειπωθεί. Η γνωριμία μαζί του θα ήταν πραγματικά ένα θαύμα…

«Θα ήθελα να γνωρίσω τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η γνωριµία µαζί του θα ήταν πραγµατικά ένα θαύµα…»

– Αν δεν είχατε αυτή τη συνέντευξη, πού θα βρισκόσασταν αυτή τη στιγμή;
– Θα έπαιζα ποδόσφαιρο με το γιο μου και, ως συνήθως, θα έχανα. Ύστερα, για να ξεχάσω την ήττα μου, θα πήγαινα για μπύρες με τους φίλους μου.

– Ποιο είναι το όραμά σας;
– Θέλω ο εξάχρονος, σήμερα, γιος μου, σε λίγα χρόνια, να μεγαλώνει σε μια Δράμα, που θα είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, να επισκέπτεται ένα Δοξάτο πλούσιο, φημισμένο για τον κάμπο και τους αγρότες του, να εκδράμει σε ένα Παρανέστι που δε θα έχει έως τότε εγκαταλειφθεί, να μεταβαίνει σε μια αναπτυγμένη, βιομηχανική κωμόπολη, που λέγεται Προσοτσάνη και να μη πηγαίνει συχνά στη Βουλγαρία, όταν το ακριτικό Νευροκόπι θα είναι πιο ανταγωνιστικό και γεμάτο ζωή. Θέλω επίσης να είμαι σε θέση να συμβάλω, έστω και ελάχιστα, σε κάτι από αυτά, ώστε, όταν στο σχολείο οι συμμαθητές του τον ρωτούν ποιος είναι ο μπαμπάς του, να απαντά και να νιώθει περήφανος γι’ αυτόν.

– Πείτε μας μια φράση που περιλαμβάνει για εσάς τη φιλοσοφία της ζωής σας.
– «Χαμένη μάχη είναι μόνο αυτή που δε δόθηκε ποτέ».

– Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης;
– Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, αφού οι επιλογές μας στην Περιφέρεια στις 26 Μαΐου, θα κρίνουν την αναπτυξιακή τροχιά της περιοχής για ολόκληρη την επόμενη τετραετία. Ο Περιφερειάρχης και ολόκληρη η παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης έχουν εκπονήσει και ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξέλιξη των δυνατοτήτων του ευλογημένου και ακριτικού τόπου μας, το οποίο πρέπει να γίνει πραγματικότητα στο σύνολο του και στο συντομότερο, κατά το δυνατόν, χρόνο. Γι’ αυτό απαιτείται υπευθυνότητα, ρεαλισμός και σωστές επιλογές.
Σε ό,τι με αφορά, εκτίθεμαι στους πολίτες της Δράμας, ζητώντας την εκτίμηση και την ψήφο τους, γιατί πιστεύω πως μπορώ να αποτελέσω μέρος αυτών των σωστών επιλογών. Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας