Ιατρός ΩΡΛ / Assoc. Prof. Dr. med. Habil. MSc
Η Χρύσα Καραπάντζου από τότε που θυμάται τον εαυτό της είχε τον διακαή πόθο να γίνει ιατρός. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ένιωθε ότι γεννήθηκε για να προσφέρει στον συνάνθρωπο.
Πιστεύει πως καλός ιατρός είναι ο ιατρός που λειτουργεί ανθρωποκεντρικά. Ο άνθρωπος – ιατρός.
Ξεκίνησε μόλις στα 23 της χρόνια και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της ΩΡΛ – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στην Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημίου Georg – August – Universität Göttingen Γερμανίας, ενώ κατόρθωσε πρόσφατα να αναγορευτεί Αν. Καθηγήτρια Ωτορινολαρυγγολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν/μου Ludwig-Maximilians-Universität Μονάχου.
Η Χρύσα Καραπάντζου θεωρεί πως είναι μοιραίο, αν αγαπάς το αντικείμενό σου να θέλεις να το εξελίξεις και δεν σταμάτησε να προσπαθεί αγόγγυστα για αυτό…
Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς
– Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε; Μιλήστε μας για την οικογένειά σας.
– Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία, ως πρωτότοκη κόρη δυο υπέροχων ανθρώπων, που θαυμάζω και ευγνωμονώ για διαφορετικούς λόγους. Μαζί με τις δυο μικρότερες αδερφές μου μεγαλώσαμε σε μία παραδοσιακή ελληνική οικογένεια με πολλή αγάπη και δίψα για μάθηση, πράγμα που μου εμφύσησαν πολύ νωρίς και οι δυο γονείς μου. Ωστόσο υπήρχαν αντικειμενικές προκλήσεις, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα μου και τις πολλές μετακινήσεις της οικογένειας εντός Γερμανίας, αλλά και μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας, που ήταν συνυφασμένες με την δική του επαγγελματική πορεία.
– Με τι όνειρα μεγαλώσατε;
– Μεγαλώνοντας στο εξωτερικό, καλλιέργησα μέσα μου έντονα την επιθυμία επανεγκατάστασης στην Ελλάδα, έχοντας από πολύ μικρή ηλικία, τολμώ να πω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τον διακαή πόθο να γίνω ιατρός. Πάντοτε είχα υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς απέναντι στον συνάνθρωπο. Ένιωθα ότι γεννήθηκα με σκοπό κάπως να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο.
– Ήσασταν καλή μαθήτρια;
– Ήμουν αντικειμενικά πολύ καλή μαθήτρια τόσο στο γερμανικό, όσο και στο ελληνικό σχολείο, καθώς από την Β’ Δημοτικού φοιτούσα και στα δύο. Πάντοτε ήμουν ιδιαίτερα αυστηρή με τον εαυτό μου, οπότε στα λυκειακά χρόνια αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα και να φοιτήσω στην Δράμα. Οι λόγοι ήταν δύο, πρώτον ήθελα να μην νιώθω ξένο σώμα στην πατρίδα μου, να αποβάλλω το στίγμα του παιδιού που μεγαλώνει στο εξωτερικό και δεύτερον είχα ξεκαθαρίσει μέσα μου, ότι ήθελα να ακολουθήσω ελληνική εκπαίδευση, προκειμένου να εκπληρώσω το νεανικό όνειρό μου και να σπουδάσω Ιατρική στην Ελλάδα.
«Η ωτορινολαρυγγολογία συνδυάζει χειρουργική, παθολογία, επείγουσα ιατρική, ογκολογία, τραυματολογία και σαφώς και την κοσμητική ΩΡΛ. Δεν πλήττεις στην ειδικότητα αυτή… έχει την δική της μαγεία!»
– Είστε ιατρός. Πως έγινε και επιλέξατε αυτές τις σπουδές;
– Είχα ως πρότυπο τον πατέρα μου. Νομίζω η αγάπη μου προς εκείνον με έκανε από πραγματικά πολύ μικρή ηλικία, να βλέπω την Ιατρική επιστήμη μέσα από τα δικά του μάτια, με τον ενθουσιασμό που και ο ίδιος είχε για αυτό το λειτούργημα. Διότι αυτό είναι για εμένα η Ιατρική. Λειτούργημα.
– Με τι κριτήρια επιλέξατε την ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας (ΩΡΛ) – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου;
– Με συνάρπαζε πάντοτε η ανατομική περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου. Κάθε τομέας της ΩΡΛ ειδικότητας και ιδιαίτερα το χειρουργικό κομμάτι της.
– Πρόκειται για μία δύσκολη ειδικότητα. Πού έγκειται η δυσκολία της;
– Πρόκειται για ειδικότητα η οποία σου δίνει την δυνατότητα να εξετάσεις ασθενείς κάθε φύλου, όλων των ηλικιακών ομάδων, με ένα πολύ ευρύ αντικείμενο, το οποίο ανάλογα με την εν γένει εκπαίδευσή σου μπορείς να εξελίξεις όσο επιθυμείς. Συνδυάζει χειρουργική, παθολογία, επείγουσα ιατρική, ογκολογία, τραυματολογία και σαφώς και την κοσμητική ΩΡΛ. Δεν πλήττεις στην ειδικότητα αυτή. Έχει προκλήσεις, με βασικότερες στην κλινική πράξη την διαχείριση αιμορραγιών της ανώτερης αναπνευστικής οδού και την εξασφάλιση της βατότητας του αεραγωγού. Μόνο αν έχει βιώσει κανείς αυτήν την έκρηξη αδρεναλίνης σε ακραίες συνθήκες, όπου κρέμεται η ζωή του ασθενούς κυριολεκτικά από τα χέρια του θεράποντα ιατρού, μπορεί να αντιληφθεί κανείς την βαρύτητα των γραφομένων. Η ΩΡΛ δεν περιορίζεται στο να καθαρίζεις αυτιά και να εξετάζεις μύτες, όπως λανθασμένα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν. Έχει την δική της μαγεία.
«Εδώ και ενάμισι χρόνο έχω την χαρά να φέρω τον πολύ τιμητικό για εμένα τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΩΡΛ, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ludwig – Maximilians – Universität Μονάχου»
– Ποιες είναι οι εξειδικεύσεις σας;
– Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Ελλάδα, είχα ξεκαθαρίσει μέσα μου, πως ήθελα να κάνω ειδικότητα στην Γερμανία. Είναι κάτι που δεν μετάνιωσα, διότι η ποιότητα της βασικής εκπαίδευσης και η χειρουργική τριβή κατά την ειδικότητα, σου δίνουν τα εφόδια να νιώθεις καλά οπλισμένος, προκειμένου να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που σου επιφυλάσσει αναπόφευκτα το επάγγελμα αυτό.
Ξεκίνησα μόλις στα 23 μου χρόνια και ολοκλήρωσα την ειδικότητα της ΩΡΛ – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στην Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημίου Georg – August – Universität Göttingen Γερμανίας, όπου ολοκλήρωσα και την διδακτορική διατριβή μου. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή της Κλινικής αυτής, καθώς εκεί λειτουργεί το μεγαλύτερο κέντρο ΩΡΛ Μπότοξ Αποκατάστασης στον γερμανικό χώρο, στο οποίο και εκπαιδεύτηκα επί επτά έτη από τον άνθρωπο που πρώτος στον κόσμο εφάρμοσε την Τοξίνη στο Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα. Πρόκειται για τον μέντορα μου, έναν ακαδημαϊκό πατέρα για εμένα, τον Καθηγητή ΩΡΛ Prof. Dr. med. Rainer Laskawi, με τον οποίο έως σήμερα, εδώ και 17 χρόνια συνεργάζομαι στενά.
Θεωρώ πως είναι μοιραίο, αν αγαπάς το αντικείμενό σου να θέλεις να το εξελίξεις. Επομένως, έχοντας αυτό το υπόβαθρο, κατάφερα να πάρω πιστοποίηση Εξειδίκευσης στην θεραπεία Λειτουργικής Αποκατάστασης ΩΡΛ Διαταραχών με χρήση Τοξίνης από την Γερμανική Νευρολογική Εταιρεία. Στην πορεία απέκτησα Μεταπτυχιακό στις Ενέσιμες Θεραπείες και στην Ανατομία Προσώπου από την Ιατρική Σχολή του Παν/μου Sophia-Αntipolis της Νίκαιας στην Γαλλία.
Από το 2016 είμαι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφαρμογών της Βοτουλινικής Τοξίνης στην Ωτορινολαρυγγολογία και εδώ και λίγα χρόνια Επισκέπτρια Καθηγήτρια σε Μεταπτυχιακό Αισθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Alcala, Μαδρίτης Ισπανίας.
Εδώ και 6 χρόνια έχω την τιμή να διευθύνω το Eιδικό Ιατρείο Ανάπλασης Προσώπου στην Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Μονάχου (LMU) υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Prof. Dr. med. Dr. h.c. Martin Canis. Oπότε μοιραία κινούμαι πάλι μεταξύ των δύο χωρών σε μηνιαία βάση, καθότι ζω και εργάζομαι μόνιμα στην πόλη μας εδώ και 9 χρόνια, ενώ παράλληλα είμαι επιστημονική συνεργάτης και ΩΡΛ χειρουργός στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
– Καταφέρατε να αναγορευτείτε πρόσφατα, μόλις στα 38 σας χρόνια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ludwig – Maximilians – Universität Μονάχου, ισχύει;
– Ισχύει. Εδώ και ενάμισι χρόνο έχω την χαρά να φέρω τον πολύ τιμητικό για εμένα τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΩΡΛ, σε μία Πανεπιστημιακή Σχολή με ειδικό βάρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη απέναντι στον σημερινό Διευθυντή μου, που πίστεψε σε εμένα, καθότι είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν και ενώ είχα εγκατασταθεί για προσωπικούς λόγους στην Ελλάδα, μου πρόσφερε την δυνατότητα όχι μόνο να αναλάβω μία τόσο υπεύθυνη θέση στην Κλινική, αλλά και να ολοκληρώσω την υφηγεσία μου και έναν ακαδημαϊκό στόχο ζωής, τον οποίο είχα απορρίψει το 2014.
«Από το 2016 είμαι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφαρμογών της Βοτουλινικής Τοξίνης στην Ωτορινολαρυγγολογία καθώς και Επισκέπτρια Καθηγήτρια σε Μεταπτυχιακό Αισθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Alcala, Μαδρίτης Ισπανίας»
– Τελικά είναι βασανιστική περιπέτεια οι μακρόχρονες σπουδές;
– Αδιαμφισβήτητα. Αποτελεί συγχρόνως όμως και ένα πολύ πολύ ουσιαστικό και συναρπαστικό ταξίδι, που τουλάχιστον για εμένα θα έχει και συνέχεια, λαμβάνοντας όμως υπόψιν τις ανάγκες των παιδιών μου. Εξελίσσομαι, αλλά ελίσσομαι. Νιώθω ευγνωμοσύνη που δέχομαι τόση στήριξη και κατανόηση σε αυτήν την μακρά πορεία από τον σύζυγό μου.
– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που επηρέασε τον τρόπο σκέψης σας;
– Σίγουρα. Όχι ένας, πολλοί. Είναι άνθρωποι με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μου, που αγαπώ και σέβομαι. Και είναι αρκετοί. Ξεχωρίζω τον άνδρα μου, τον καλύτερο φίλο και συνοδοιπόρο μου, τον Ηρακλή. Την μητέρα μου, τον πνευματικό μου, πολλούς ακαδημαϊκούς δασκάλους και φυσικά τα παιδιά μου. Διδάσκομαι διαρκώς από αυτά… έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο σκέψης μου. Πάντοτε όμως ακούω προσεκτικά τον συνομιλητή μου και ενστερνίζομαι ό,τι θεωρώ πως μπορεί να με εξελίξει ως άνθρωπο, να με βελτιώσει ως προσωπικότητα σε κάθε έναν από τους πολλαπλούς ρόλους που έχω αναλάβει στην ζωή μου.
Πιστέψτε με, ευγνωμονώ ιδιαίτερα τους πολέμιούς μου, αυτοί είναι που άθελά τους με ευεργετούν περισσότερο.
– Τι είναι για εσάς καλός ιατρός;
– Ο ιατρός που λειτουργεί ανθρωποκεντρικά. Ο άνθρωπος – ιατρός.
«Η “βασανιστική” περιπέτεια των μακρόχρονων σπουδών είναι συγχρόνως και ένα πολύ ουσιαστικό και συναρπαστικό ταξίδι»
– Τι είναι τελικά επιτυχία;
– Το να μπορείς να κοιμάσαι με αναπαυμένη συνείδηση, έχοντας δίπλα σου ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν. Όλα τα υπόλοιπα έχουν δευτερεύοντα ρόλο.
– Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σας;
– Η υγεία των αγαπημένων μου. Πολύτιμο αγαθό. Όχι πάντοτε αυτονόητο. Η αγάπη. Nα δίνω άνευ όρων και να δέχομαι αγάπη από τους ανθρώπους που εγώ θεωρώ σημαντικούς για εμένα.
Η καλύτερη συμβουλή που της έχει δοθεί: «…ο εαυτός μου είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μου»
– Τι είναι η ευτυχία για σας;
– Ο άνδρας μου και οι δυο γιοί μας. Δίνουν νόημα στα πάντα. Είναι ο ορισμός της ευτυχίας μου.
– Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας;
– Η υψηλή ενσυναίσθηση. Έχει και μειονεκτήματα.
– Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον;
– Την ειλικρίνεια.
– Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας;
– Θεωρώ ιερή την φιλία και είμαι ευλογημένη που έχω λίγους και καλούς φίλους. Είμαι ανεκτική, δέχομαι τον συνάνθρωπο με τα ελαττώματά του, αλλά ο αληθινός φίλος πρέπει να μπορεί να ανταποδίδει την φιλία, χωρίς εκπτώσεις.
– Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;
– Μου την έχει δώσει ο πατέρας μου. Ότι ο εαυτός μου είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μου.
– Στο Θεό πιστεύετε;
– Απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα.
– Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
– Οι απώλειες. Φυσικές και συναισθηματικές με στεναχωρούν, δεν με φοβίζουν ακριβώς. Εναποθέτω τα πάντα στον Θεό.
– Πείτε μας μια φράση που να περιέχει την φιλοσοφία σας για τη ζωή;
– Προέρχεται από έναν σοφό δάσκαλο, καρδιακό φίλο και συνάδελφο, τον κύριο Δ. Γκέλη. Μου δίδαξε το «Αίεν υψικρατείν…».
– Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Τι σας δίνει χαρά;
– Ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά μου. Ζω έντονα απλές στιγμές που δεν έχω υποχρεώσεις. Δεν θεωρώ τίποτε δεδομένο στην ζωή, για αυτό όλα τα βλέπω υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Είμαι ακόμη λάτρης των ταξιδιών και έχω μια έφεση στις ξένες γλώσσες, οπότε με ευχαριστεί να εμβαθύνω σε αυτές μέσω βιβλίων, ταινιών, συγγραφής.