24.2 C
Drama
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Χρύσα Σιδερά

«Εννέα χρόνια διοίκησης Μαμσάκου και το απολογιστικό έργο της θητείας της είναι απογοητευτικό»

Δημοτική Σύμβουλος Δράμας «Πόλη+Ζωή»

Η Δράμα έχει προοπτικές ανάπτυξης και δικαιούται να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει αναφέρει στην συνέντευξη της η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» Χρύσα Σιδερά.
Τονίζει ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι διάχυτη και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ο ανάλογος προγραμματισμός από την δημοτική αρχή, έτσι δημιουργούνται και συσσωρεύονται άπειρα μικρά και μεγάλα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Θα είναι υποψήφια και στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές με τον Κυριάκο Χαρακίδη, θεωρώντας ότι έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να απεγκλωβίσουν την πόλη από τη σημερινή μίζερη κατάσταση.

– Κυρία Σιδερά είμαστε 11 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Πως κρίνεται την έως τώρα θητεία της Δημοτικής Αρχής;
– Έχουμε διανύσει σχεδόν εννέα χρόνια διοίκησης του κ. Μαμσάκου και το απολογιστικό έργο της θητείας του ως δήμαρχος είναι απογοητευτικό. Πρόκειται για μία θητεία που όσο και αν προσπαθεί να ωραιοποιηθεί από την δημοτική αρχή δυστυχώς για όλους μας η πραγματικότητα δεν διαστρέφεται ούτε αλλοιώνεται. Ο δήμος της Δράμας παραμένει στάσιμος τα τελευταία χρόνια και όσοι πίστευαν ότι θα υπάρξει μια προοπτική προς μια ελπιδοφόρα μετεξέλιξη στην δεύτερη θητεία, απογοητεύτηκαν οικτρά. Η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι διάχυτη και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ο ανάλογος προγραμματισμός, έτσι δημιουργούνται και συσσωρεύονται άπειρα μικρά και μεγάλα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Προφανώς η δημοτική μας αρχή δεν είναι οπαδός του προλαμβάνειν αλλά ούτε και του θεραπεύειν, αφού όλα τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, μην χαλάσει η δημόσια εικόνα μας.

«Η κοινωνική δυσαρέσκεια προς τη διοίκηση Μαμσάκου είναι διάχυτη και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής»

* Πως μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει μια δημοτική αρχή η οποία προσπερνάει τις προσκλήσεις ένταξης σε προγράμματα, που έχει ανεκτέλεστα έργα που αγγίζουν το ποσό των 7 εκατομμυρίων;

* Πως μπορεί κάποιος να κρίνει μια δημοτική αρχή η οποία στερεί από τους κατοίκους της βασικές υποδομές όπως το κολυμβητήριο, το δημοτικό γήπεδο; Αθλητικές υποδομές απαραίτητες για τον αναπτυξιακό αθλητισμό.

*Υπάρχουν πολλά προβλήματα στις σχολικές κτηριακές υποδομές στην πόλη και στα χωριά μας που χρήζουν άμεσης παρέμβασης και προτεραιοποίησης.

Η επιτυχία μιας δημοτικής αρχής, ο πολιτισμός της συνίσταται μεταξύ άλλων στο κοινωνικό της πρόσωπο, όταν μεριμνά για την φροντίδα των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη. Η ανταπόκριση του δήμου μας στις προκλήσεις της κοινωνικής πολιτικής είναι περιορισμένη και αυτό οφείλεται στον ελλιπή σχεδιασμό και την υλοποίηση εξαιτίας της διοικητικής τους ανικανότητας. Ακόμη και μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας τα ΚΑΠΗ του δήμου μας υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν υπάρχουν οι δράσεις, η μέριμνα και η φροντίδα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που θα δώσει την δυνατότητα να αισθανθούν ισότιμα μέλη, να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα.
Δεν υπάρχουν οι δράσεις που δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες ένταξης των νέων στην κοινωνία, την ενεργοποίηση τους, την συμμετοχή τους, την αποδοχή των ιδεών τους.
Ποια είναι ως τώρα η πολιτιστική στρατηγική της δημοτικής μας αρχής; Έχει αντιληφθεί την πολύπλευρη σημασία της πολιτιστικής ανάπτυξης σε οικονομικό, τουριστικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ψυχαγωγικό και μορφωτικό τομέα; Η απάντηση είναι ένα βροντερό ΟΧΙ. Ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο στον αναπτυξιακό ρόλο που διεκδικεί η εκάστοτε δημοτική αρχή και είναι άρρηκτα συνδεμένη με την τοπική ανάπτυξη.
Δεν είδαμε ως τώρα ούτε το όραμα, ούτε την έμπνευση, ούτε τις υποδομές για την ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος που θα συμβάλει και θα διαμορφώσει την πολιτιστική ζωή του τόπου. Οι πρωτοβουλίες ανήκουν σε ιδιώτες, σε φορείς και συλλόγους.

«Πως μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει μια δημοτική αρχή η οποία προσπερνάει τις προσκλήσεις ένταξης σε προγράμματα, που έχει ανεκτέλεστα έργα που αγγίζουν το ποσό των 7 εκατομμυρίων;»

– Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο της Δράμας;
– Ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι το θέμα της καθαριότητας στην πόλη και στα χωριά του Δήμου μας το οποίο δημιουργεί αρνητική πρώτη εικόνα στον επισκέπτη.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των έργων που έχει ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των συνδημοτών μας. Το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπτυξης της 19ης Μαΐου είναι ένα από αυτά.
Επίσης όλοι γνωρίζουν το θέμα του κολυμβητηρίου και του δημοτικού σταδίου, τις βασικές δηλαδή αθλητικές υποδομές που αναδεικνύουν τη μέριμνα, τον προγραμματισμό για το αθλητικό γίγνεσθαι ενός τόπου.
Η έλλειψη προσωπικού στο δήμο δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας και εδώ υπάρχουν δύο θέματα σημαντικά που καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά την ανεύθυνη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου. Η κινητικότητα έδωσε τη δυνατότητα στους δημοτικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν… το περιβάλλον του δημαρχείου και να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες με έδρα την πόλη μας… το τραγικότερο είναι ότι η δημοτική αρχή δεν φροντίζει να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό.
Τα προβλήματα είναι πολλά και φυσικά άπτονται πολλών και διαφορετικών αντικειμένων, οικονομικοτεχνικής, διοικητικής, κοινωνικής, πολιτιστικής φύσης, δύσκολα μπορούν ν’ αποτυπωθούν γραπτώς και σε περιορισμένο πλαίσιο. Απλά αναφέρουμε τα οφθαλμοφανή.

– Η απλή αναλογική επιβάλλει την συναίνεση και τη συνεργασία. Υπάρχει τέτοιο κλίμα στις αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο;
– Η απλή αναλογική είχε ως στόχο την συνεργασία και την συναίνεση ώστε να παίρνονται ορθότερες αποφάσεις με διαφάνεια προς όφελος των δημοτών. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου η πλειοψηφία ανήκει στις αντιπολιτεύσεις…
Βέβαια μετά την αλλαγή του νόμου, στα μεγάλα θέματα, η απλή αναλογική καταργείται. Η σύσταση των διοικητικών συμβουλίων των Νομικών Προσώπων και Επιτροπών του δήμου είναι τέτοια που η πλειοψηφία ανήκει στη δημοτική αρχή.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις που παίρνονται στην Οικονομική Επιτροπή και καθορίζουν την πορεία του δήμου είναι οι αποφάσεις του δημάρχου καθώς έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή.
Άρα στις πλείστες των περιπτώσεων ισχύει κατ’ ευφημισμόν απλή αναλογική!

«Η παρουσία της παράταξης μας μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα όπως αρμόζει σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη»

– Ικανοποιημένη από την πορεία της παράταξης «Πόλη+Ζωή» στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Αν δεν ήμουν ικανοποιημένη από την πορεία της παράταξης μου στο Δημοτικό Συμβούλιο να είστε σίγουρος ότι δεν θ ανήκα στην «Πόλη + Ζωή».
Η παρουσία της παράταξης μας μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα όπως αρμόζει σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Σε ζητήματα και θέματα ιδιαίτερης σημασίας για το δήμο μας πράττουμε όπως οφείλουμε μακριά από πολιτικό εγωισμό και σκοπιμότητες για το συμφέρον των συνδημοτών μας. Δίνουμε λύση σε προβλήματα τα οποία χωρίς την παρέμβαση μας θα παρέμεναν άλυτα. Συμπληρώνουμε και επαναδιατυπώνουμε προτάσεις προς όφελος του δήμου μας. Είναι πραγματικά σημαντικό και είμαι υπερήφανη γι αυτό, το γεγονός ότι γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις μας για θέματα όπως τα τέλη και δικαιώματα, τον προϋπολογισμό τεχνικό πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως ερωτήσεις από την παράταξη μας προς τη δημοτική αρχή για πορεία συγκεκριμένων προγραμμάτων ή έργων για τις οποίες δεν λαμβάνουμε ποτέ απάντηση.

– Συγκρότηση ψηφοδελτίων, μια δύσκολη διαδικασία με το νέο εκλογικό νόμο…
– Ο νέος εκλογικός νόμος στη δική μας παράταξη τουλάχιστον δεν προκάλεσε καμία δυσκολία σε ότι αφορά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, το αντίθετο θα έλεγα. Το ψηφοδέλτιο έχει στελεχωθεί ικανοποιητικά τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες στις οποίες αυξήθηκε το ποσοστό. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνονται υποψηφιότητες ξεκινώντας από την Χωριστή και συνεχίζονται και στις υπόλοιπες κοινότητες μας .Είναι ένα νικηφόρο ψηφοδέλτιο, ανεξάρτητο καλύπτοντας με το δυναμικό του τις ανάγκες ενός σύγχρονου δήμου.

«Η ανταπόκριση του δήμου στις προκλήσεις της κοινωνικής πολιτικής είναι περιορισμένη και αυτό οφείλεται στον ελλιπή σχεδιασμό και την υλοποίηση εξαιτίας της διοικητικής τους ανικανότητας»

– Εσείς θα είστε πάλι υποψήφια;
Ναι, θα είμαι υποψήφια. Επέλεξα να συμπορευτώ με τον Κυριάκο Χαρακίδη από το 2010 γιατί είναι ένας άνθρωπος με διοικητική εμπειρία και ικανότητες, οργανωτικός με στόχους και όραμα για τον τόπο του. Άλλωστε το απέδειξε αφήνοντας σημαντικό έργο στην πόλη μας. Προσωπικά αισθάνομαι δημιουργική ,έχω αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες τις οποίες μπορώ να αξιοποιήσω αν μας επιλέξουν οι συνδημότες μας και μας δώσουν την δυνατότητα να διοικήσουμε. Φτάνουν οι χαμένες ευκαιρίες για την Δράμα.

– Ποιες οι προτεραιότητες της παράταξής σας για τον Δήμο Δράμας;
Είναι δύσκολο να αναφερθούν σε αυτό το κείμενο οι προτεραιότητες επειδή αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι πολλές και για τις οποίες θα ενημερωθείτε εν καιρώ.
Συνοπτικά θα μπορούσα ν αναφέρω την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από το ΕΣΠΑ.
Πρέπει ν αλλάξει η εικόνα της πόλης, σημαντικοί πνεύμονες όπως ο Δημοτικός Κήπος και η Αγία Βαρβάρα θα αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να είναι ως χώροι πιο φιλικοί και ελκυστικοί στους επισκέπτες.
Πρέπει ν αναδειχθεί το ιστορικό κέντρο, είναι απογοητευτικό να μένει αναξιοποίητη μια ολόκληρη περιοχή που θα μπορούσε να συμβάλει στη τουριστική προβολή της πόλης.
Μια συνολικότερη στρατηγική που θα οδηγήσει στην τουριστική και πολιτιστική προβολή της πόλης και θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και στη δημιουργία χώρων καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης.
Αναβάθμιση των χωριών μας μέσα από έργα που έχουν ανάγκη ως τοπικές κοινωνίες.
Διασύνδεση όλων των κοινωνικών δομών του δήμου έτσι ώστε να υπάρχει πιο οργανωμένη μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Υπεύθυνοι για την τύχη αυτής της πόλης, για την ένδεια ως προς το διοικείν από τη μία αλλά και την παραγωγή ουσιαστικού έργου είμαστε εμείς, οι ίδιοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης, οι έχοντες την επιλογή ψήφου. Ας αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη αυτοδιοικητική πρόταση για τον τόπο μας.
Η Δράμα έχει προοπτικές ανάπτυξης δικαιούται να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει. Ο Κυριάκος Χαρακίδης και η παράταξη «Πόλη+Ζωή» έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να απεγκλωβίσουν την πόλη από τη σημερινή μίζερη κατάσταση.
Εύχομαι καλή προεκλογική περίοδο προς όλες τις παρατάξεις, με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα επειδή όλοι συμβιώνουμε στην ίδια πόλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × τρία =

spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας