25.4 C
Drama
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Χρύσα Στεργιάκου

Ο συναρπαστικός κόσμος της αναρρίχησης

Πτυχιούχος Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Α.Π.Θ.
Προπονήτρια Τμήματος Αναρρίχησης «Ε.Ο.Σ. Προσοτσάνης»

Η Χρύσα Στεργιάκου από πολύ μικρή ηλικία έκανε κομμάτι της ζωής της τον αθλητισμό και αυτό έγινε το αντικείμενο που σπούδασε και εξειδικεύτηκε.
Το 1997, στην πίστα αναρρίχησης του «ΕΟΣ Προσοτσάνης», γίνεται η πρώτη της επαφή με την αναρρίχηση και την κερδίζει αμέσως από τα άλλα αθλήματα.
Μέλος της Εθνικής Ομάδας Αναρρίχησης από το 1998 έως το 2009 με διακρίσεις τόσο σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα όσο και σε Διεθνείς Αγώνες.
Ως προπονήτρια αναρρίχησης έχει προπονήσει άτομα από πέντε έως 52 ετών.
Επισημαίνει πως από τη φύση του αυτό το άθλημα της αναρρίχησης σε βάζει στη διαδικασία να θέτεις στόχους και να προσπαθείς να βρεις το τρόπο να φτάσεις στην κορυφή και όλη αυτή η διαδικασία ωριμάζει τον αθλούμενο και τον βοηθάει να αποκτήσει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και καθώς καταφέρνει τους στόχους του να ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση του.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Είστε γυμνάστρια αυτό θέλατε πάντα να κάνετε στη ζωή σας;
– Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς μου με έστρεψαν στον αθλητισμό και ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Ήδη από την ηλικία των 12 ετών είχα αποφασίσει ότι είναι το αντικείμενο που ήθελα να σπουδάσω και να εξειδικευτώ.

– Πότε ξεκινά η σχέση σας με τον κόσμο του όχι και τόσου συνηθισμένου αθλήματος της αναρρίχησης;
– Το 1997 έγινε η πρώτη μου επαφή με την αναρρίχηση στην αναρριχητική πίστα του «ΕΟΣ Προσοτσάνης». Από την πρώτη κιόλας δοκιμή ήταν κάτι που με συγκίνησε και το ξεχώρισα από τα υπόλοιπα αθλήματα και δραστηριότητες που είχα δοκιμάσει μέχρι τότε.

– Είχατε μεγάλη αγωνιστική δράση και ως αθλήτρια του «ΕΟΣ Προσοτσάνης» πέρα από προπονήτρια.
– Από το 1997 ξεκίνησα να συμμετέχω σε αγώνες αναρρίχησης. Γρήγορα ήρθαν οι διακρίσεις με σπουδαιότερη τη συμμέτοχη μου στην Εθνική Ομάδα Αναρρίχησης από το 1998 έως το 2009. Μετά από μια σταθερή επιτυχία ετών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, είχα αρκετές διακρίσεις και σε διεθνείς αγώνες με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος.

– Πολύς κόσμος συγχέει την αναρρίχηση με την ορειβασία. Μεγάλες οι διαφορές;
– Με τον όρο ορειβασία εννοούμε την μετακίνηση στο βουνό με τα πόδια. Ενώ η αναρρίχηση είναι η κατακόρυφη μετακίνηση στο βράχο. Στην ευρύτερη έννοια της ορειβασίας εμπεριέχεται και η αναρρίχηση.

– Σε ποιους απευθύνεται, χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες;
– Η αναρρίχηση απευθύνεται σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι του νηπιαγωγείου και ένας ενήλικας. Μέχρι τώρα έχω προπονήσει άτομα από πέντε έως 52 ετών.
Η αναρρίχηση κυρίως απαιτεί καλό νευρομυικό συντονισμό, ισορροπία και κιναίσθηση (αντίληψη και έλεγχος των κινήσεων του σώματος).

«Από τη φύση του αυτό το άθλημα σε βάζει στη διαδικασία να θέτεις στόχους και να προσπαθείς να βρεις το τρόπο να φτάσεις στην κορυφή»

– Όταν λέμε αγωνιστική αναρρίχηση τι εννοούμε; Ποια είδη αγώνων έχουμε;
– Αγωνιστική αναρρίχηση είναι η αναρρίχηση σε τεχνητές πίστες όπου διεξάγονται αγώνες. Έχουμε τρία διαφορετικά είδη αγώνων: με βάση τη δυσκολία (αναρρίχηση με σχοινί), την ταχύτητα και το bouldering (αναρρίχηση σε μικρό ύψος χωρίς σχοινί με την χρήση ειδικού στρώματος για προστασία).

– Τι προσφέρει η αναρρίχηση στον αθλούμενο;
– Από τη φύση του αυτό το άθλημα σε βάζει στη διαδικασία να θέτεις στόχους και να προσπαθείς να βρεις το τρόπο να φτάσεις στην κορυφή. Όλη αυτή η διαδικασία ωριμάζει τον αθλούμενο και τον βοηθάει να αποκτήσει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και καθώς καταφέρνει τους στόχους του να ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση του.
Μέσα από την αναρρίχηση βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση. Είναι μοναδικός ο τρόπος συνεργασίας με τους συναθλητές μας (σχοινοσυντρόφους) και μάλιστα η εξάσκηση γίνεται σε φυσικό περιβάλλον.
Αρκετά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χρησιμοποιούν την αναρρίχηση σαν αγχολυτικό, είναι ο τρόπος τους να αντιμετωπίσουν το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.


– Το Τμήμα αναρρίχησης ανήκει στον «Ε.Ο.Σ. Προσοτσάνης», πότε και από ποιους δημιουργήθηκε;
– Δημιουργήθηκε το 1997 από τον τότε προπονητή του συλλόγου Ζαχαρόπουλο Αναστάσιο, ο οποίος ήταν και ο δικός μου προπονητής.

– O «Ε.Ο.Σ. Προσοτσάνης» είναι αναγνωρισμένο μέλος της Ε.Ο.Ο.Α. (Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης). Τι σημαίνει αυτό;
– Το να είναι αναγνωρισμένο μέλος μιας Ομοσπονδίας του δίνει την δυνατότητα να μπορεί να διοργανώσει επίσημους αγώνες, να διαθέτει αγωνιστικό τμήμα με αθλητικά δελτία και να μπορεί να αναλαμβάνει διάφορες δράσεις πολιτιστικού και αθλητικού τομέα.

– Ο «Ε.Ο.Σ. Προσοτσάνης» κάνει προσπάθειες για την ανάδειξη του αθλήματος της αναρρίχησης στο Ν. Δράμας, είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση.
– Από το 2009 και μετά που ανέλαβα το τμήμα της αναρρίχησης, κάθε χρόνο βλέπω όλο και περισσότερο κόσμο να αγκαλιάζει το άθλημα μας και να μας εμπιστεύεται τα παιδιά του. Αυτός είναι και ο λόγος που σύντομα στην Δράμα θα δημιουργήσω και μια ιδιωτική πίστα αναρρίχησης για να είναι πιο εύκολο στους Δραμινούς δημότες να γνωρίσουν την αναρρίχηση.

«Το 1997 έγινε η πρώτη μου επαφή με την αναρρίχηση στην αναρριχητική πίστα του «ΕΟΣ Προσοτσάνης». Από την πρώτη κιόλας δοκιμή ήταν κάτι που με συγκίνησε και το ξεχώρισα από τα υπόλοιπα αθλήματα και δραστηριότητες που είχα δοκιμάσει μέχρι τότε»

– Πότε θα λειτουργήσει το γυμναστήριο αναρρίχησης στην Δράμα και τι τμήματα θα διαθέτει;
– Από το Σεπτέμβριο του 2017 θα ξεκινήσει η λειτουργία του. Τα τμήματα θα είναι ανάλογα με τη ηλικία και την αναρριχητική εμπειρία των αθλουμένων. Τα τμήματα αυτά θα είναι: παιδικά, εφηβικά, αγωνιστικό και τμήμα ενηλίκων. Επίσης θα υπάρχει ώρα κοινού για ενήλικες που ήδη γνωρίζουν το άθλημα της αναρρίχησης.

– Μια προπόνηση αναρρίχησης τι περιλαμβάνει;
– Ένα τυπικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: αερόβια άσκηση, διατατικές ασκήσεις, ειδική προθέρμανση, ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού και άκρων και επίλυση προβλημάτων αναρρίχησης.

– Απαιτείτε ειδικός εξοπλισμός;
– Για κάποιον αρχάριο που θέλει να γνωρίσει την αναρρίχηση μαζί μας απαιτείται μόνο η αθλητική περιβολή. Εάν τον ενδιαφέρει να συνεχίσει θα πρέπει να αγοράσει ένα ζευγάρι αναρριχητικά παπούτσια.
Ο κύριος εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε για την αναρρίχηση σε ένα σπορ πεδίο είναι: αναρριχητικά παπούτσια, μποντρίε, σχοινί, σετάκια, κράνος και ένα μέσο ασφάλισης.

– Μπορεί να έχουμε τραυματισμούς;
– Όπως σε όλα τα αθλήματα εάν κάποιος παραβλέπει την σωστή προθέρμανση του ή δοκιμάζει πράγματα για τα οποία ο οργανισμός του δεν είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει είναι πιθανόν να υπάρχει κάποιος τραυματισμός.

– Το Τμήμα αναρρίχησης έχει μεγάλες επιτυχίες στη διαδρομή του.
– Ο «ΕΟΣ Προσοτσάνης» έχει ανακηρυχτεί πολλές φόρες ως πολυνίκης σύλλογος στην Ελλάδα και μας έχει τιμήσει η ΕΟΟΑ με τιμητικές πλακέτες.

«Η επαφή με τη φύση σε ηρεμεί και σε αναζωογονεί»

– Ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα στη διάρκεια της πορείας σας ως προπονήτρια στην αναρρίχηση;
– Το ότι στεφθήκαμε για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές ως ο καλύτερος σύλλογος στην αγωνιστική αναρρίχηση στην Ελλάδα (2012-2013-2014-2015), καθώς και η κατάκτηση μεταλλίων από αθλητές/τριες μας σε Βαλκανικούς αγώνες ως μέλη της Εθνικής Ελλάδος Αναρρίχησης.

– Η αναρρίχηση θα αποτελέσει Ολυμπιακό Αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020.
– Για πρώτη φόρα θα δούμε το άθλημα της αναρρίχησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Θα είναι κάτι το εντυπωσιακό που θα τραβήξει τα βλέμματα των θεατών και πιστεύω θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο.

«Η αναρρίχηση βοηθάει τον αθλούμενο να αποκτήσει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και καθώς καταφέρνει τους στόχους του να ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση του»

– Τι θα συμβουλεύατε σε αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν;
– Πρώτα από όλα να σεβαστούν τους κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας του αθλήματος. Να είναι έτοιμοι να δεχτούν νέες εμπειρίες από εξειδικευμένο προσωπικό, που θα αλλάξει πολύ τον τρόπο σκέψης τους μέχρι τώρα. Η επαφή με τη φύση πραγματικά σε ηρεμεί και σε αναζωογονεί.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας