19.3 C
Drama
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΔαμιανός Καγγελίδης

Δαμιανός Καγγελίδης

«Στη Δράμα μένω, εδώ εργάζομαι, εδώ μεγαλώνει το παιδί μου, αυτόν τον τόπο θέλω να δω να προοδεύει»

Δαμιανός Καγγελίδης
Οδοντίατρος – Υπ. Βουλευτής Ν. Δράμας / ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Στην τελευταία του προεκλογική συνέντευξη ο υποψήφιος βουλευτής Δράμας τονίζει ότι με ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ στη Βουλή και την κοινωνία σημαίνει δυνατή προοδευτική φωνή, σημαίνει σοσιαλδημοκρατικές δημόσιες πολιτικές, σημαίνει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, άμβλυνση ανισοτήτων, ισχυρότερο κράτος πρόνοιας.
Επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουμε και να ξεπεράσουμε την αντιπαλότητα της τοξικότητας και των χαμηλών οριζόντων. Και να στηρίξουμε προοδευτικές πολιτικές που επιμερίζουν δίκαια τα βάρη και να προσπεράσουμε την σκανδαλολογία και την τοξικότητα.
Ο Δαμιανός αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος από την αποδοχή που του επιφύλαξαν οι δραμινοί. Νιώθει ευγνωμοσύνη, τεράστια ευθύνη και δηλώνει ότι εάν τον τιμήσουν με την ψήφο τους οι δραμινοί, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τους το ανταποδώσει.

– Λίγες ώρες πλέον πριν την κάλπη πόσο αισιόδοξος είστε για την έκβαση αυτού του αγώνα; Είναι εφικτή μια επόμενη ημέρα με προοδευτικό – σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο;
– Ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ στη Βουλή και την κοινωνία σημαίνει δυνατή προοδευτική φωνή, σημαίνει σοσιαλδημοκρατικές δημόσιες πολιτικές, σημαίνει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, άμβλυνση ανισοτήτων, ισχυρότερο κράτος πρόνοιας. Για ένα αμιγώς σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα θα απαιτούνταν η πρωτιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όμως όσο ισχυρότεροι είμαστε τόσο πιο ενεργά θα μπορεί να προωθήσουμε και να επιβάλουμε αυτές τις πολιτικές. Είμαστε αισιόδοξοι – κόσμος πολύς μετά από χρόνια στις ομιλίες του προέδρου σε όλη τη χώρα. Μάλιστα σε ορισμένους νομούς το ΠΑ.ΣΟ.Κ διεκδικεί ακόμη και τη δεύτερη θέση. Είμαστε και δημοσκοπικά στα κόμματα που μετά βεβαιότητας θα ενισχυθούν σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

«Ο κόσμος διψάει για νέα πρόσωπα, για πρόσωπα με αξιοπιστία, με ένσημα, με καθαρές απόψεις»

– Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;
– Αλλάζουμε και ξεπερνάμε την αντιπαλότητα της τοξικότητας και των χαμηλών οριζόντων ή συνεχίζουμε στα ίδια; Στηρίζουμε προοδευτικές πολιτικές που επιμερίζουν δίκαια τα βάρη ή παραμένουμε στη σκανδαλολογία και την τοξικότητα; Θέλουμε ισχυρό Κράτος Δικαίου, θεσμούς, ο Κράτος Πρόνοιας ή αρκούμαστε σε υβρεολόγια στα τηλεοπτικά πάνελ; Ανεχόμαστε το γεγονός πως ο Έλληνας δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του για τροφή, στέγη και πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα, τα ακριβότερα καύσιμα και ή αυτά είναι δεν έχουν αξία συζήτησης για τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα; Τα διλήμματα τα βάζει η ίδια η κοινωνία και η πραγματικότητα των εκατομμυρίων Ελλήνων.

– Η νέα γενιά, φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από την πολιτική. Οι πολλές κρίσεις αλλά, οι δυσκολίες αλλά και οι ευθύνες αποδίδονται στο πολιτικό σύστημα. Πως οι νέοι θα εμπιστευτούν και πάλι την πολιτική;
– Θα σας πω ότι έχουν δίκιο οι νέοι να αισθάνονται και να αντιδρούν έτσι. Είναι πράγματι ευθύνη του πολιτικού συστήματος και σωστά το έχουν εντοπίσει. Δική του ευθύνη είναι όλες και ιδιαίτερα η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαπενταετίας που προήλθε κυρίως από πολιτικές επιλογές και παραλείψεις.
Αυτό όμως που θέλω να πω και μου δίνετε την ευκαιρία με αυτήν την ερώτηση είναι πως δεν πρέπει ο θυμός και η απογοήτευση να οδηγούν σε αποχή ή σε μια τυφλή ψήφο διαμαρτυρίας. Η ανάγκη να «στείλουμε μήνυμα» δεν υπηρετείται από δήθεν αντισυστημικές – σίγουρα αντιδημοκρατικές επιλογές. Υπηρετείται από κόμματα που έχουν πρόγραμμα, σχέδιο, κοστολογημένες προτάσεις. Αυτές είναι που αλλάζουν τη ζωή μας, τις κοινωνίες μας, το μέλλον μας και όχι ξυρισμένα κεφάλια με μπράτσα.
Δείτε μια πρόταση που έφερε το ΠΑ.ΣΟ.Κ – αν αξιοποιούσαμε πόρους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για μια εθνική στεγαστική πολιτική που θα έδινε στους νέους προσιτή κατοικία αυτό θα επιδρούσε θετικά στη σχέση τους με την πολιτική. Αν στηρίξουμε – όπως λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ – τη μητρότητα θα συμβάλουμε στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και ταυτόχρονα θα δείξουμε ότι «ακούμε τους νέους και τις ανάγκες τους».

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την αποδοχή που μου επιφύλαξαν οι συμπολίτες μου. Νιώθω ευγνωμοσύνη, τεράστια ευθύνη και πραγματικά – εάν με τιμήσουν με την ψήφο τους – θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να τους το ανταποδώσω»

– Υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιο προγραμματικό πλαίσιο το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες ή και τρίτες κάλπες;
– Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι συμπλήρωμα κανενός. Κυβέρνηση συνεργασίας απαιτεί έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή συναντίληψης σε βασικά ζητήματα. Μια σχέση που θα ευνοεί το πρώτο κόμμα και δεν μας εκφράζει αλλά συνάμα είναι πολύ ρηχή για την ίδια τη χώρα. Εμείς σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο υψηλής κρισιμότητας αποδείξαμε – με κόστος- ότι μπορούμε να κάνουμε υπερβάσεις που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Ας πράξουν για μία φορά το ίδιο και τα υπόλοιπα κόμματα και ιδιαίτερα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Ο δικός μας πολιτικός στόχος σαφής – σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα.

– Πως αξιολογείτε το κυβερνητικό έργο; Η κυβέρνηση διατείνεται πως χειρίζεται όλες τις κρίσεις επιτυχώς…
– Είμαι της άποψης ότι αντί για λόγια πρέπει να κοιτάμε τα στοιχεία, τα δεδομένα. Δείτε τα στοιχεία λοιπόν – στην ελευθερία του Τύπου πατώνουμε, στην πανδημία το ίδιο, πρώτοι στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό, στους έμμεσους φόρους, πρώτοι στην ανεργία. Στη λειτουργία της δικαιοσύνης καμία πρόοδος, στην παιδεία δομικά προβλήματα, το εμπορικό ισοζύγιο κοντεύει τα 2023 τα 20 δις από λιγότερο από 3 δις που ήταν το 2019, στην αγοραστική δύναμη τρίτοι από το τέλος και το εισόδημά μας στο 68% του ευρωπαϊκού. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται από θεσμούς – έρευνες και επίσημα δεδομένα. Νομίζω κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό.

«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι συμπλήρωμα κανενός. Κυβέρνηση συνεργασίας απαιτεί έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή συναντίληψης σε βασικά ζητήματα»

– Για τη Δράμα ποιες είναι οι θέσεις σας;
– Τα μείζονα για τη Δράμα – αλλά και για όλη την ελληνική περιφέρεια για να είμαστε ειλικρινείς – είναι ένα άλλο εθνικό σχέδιο κατανομής των πόρων και μια στροφή στις υποδομές. Εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα και κύρια την συγκοινωνιακή απομόνωση. Πρέπει να διεκδικήσουμε πόρους για τις προνοιακές υποδομές γιατί υστερούμε σημαντικά αλλά ταυτόχρονα να δουλέψουμε πάνω σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τον τόπο μας.
Τουρισμός, βιομηχανία, αγροτοδιατροφικός τομέας, ενέργεια – είναι ορισμένοι τομείς που θα μπορούσαμε να επενδύσουμε. Η πεπατημένη δεν μας αρκεί – η πληθώρα υποσχέσεων δεν οδηγεί πουθενά. Τα προβλήματα είναι χρόνια αλλά δεν λύνονται και αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνουμε και εμείς λάθος.
Τέλος μια κουβέντα και για το δημογραφικό γιατί βλέπω τα χωριά μας αλλά και τη Δράμα να φθίνει και αυτό είναι ανησυχητικό. Εδώ χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική εάν δεν θέλουμε να ερημώσει όλη η περιφέρεια. Νέο εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας και καλές υπηρεσίες πρόνοιας.

– Είδαμε πολλές συγκεντρώσεις και αρκετό κόσμο για μια πρώτη υποψηφιότητα; Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του αγώνα σας;
– Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια, απόλυτα ικανοποιημένος από την αποδοχή που μου επιφύλαξαν οι συμπολίτες μου. Νιώθω ευγνωμοσύνη, τεράστια ευθύνη και πραγματικά – εάν με τιμήσουν με την ψήφο τους – θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να τους το ανταποδώσω. Ξέρετε δεν είναι τόσο οι μεγάλες συγκεντρώσεις και το πλήθος του κόσμου – σίγουρα αυτό μου έδωσε αυτοπεποίθηση και ορμή. Περισσότερο όμως είναι τα χαμόγελα και η ελπίδα στα πρόσωπα. Η διάθεση να μιλήσουμε για όλα. Για τα προβλήματα, τις λύσεις, τις προσδοκίες. Ο κόσμος διψάει για νέα πρόσωπα, για πρόσωπα με αξιοπιστία, με ένσημα, με καθαρές απόψεις. Στη Δράμα μένω, εδώ εργάζομαι, εδώ μεγαλώνει το παιδί μου, αυτόν τον τόπο θέλω να δω να προοδεύει και αυτοί γύρω μου είναι οι άνθρωποί μου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκατέσσερα + 2 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας