11.5 C
Drama
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΔαμιανός Καγγελίδης

Δαμιανός Καγγελίδης

«Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στιγμή ανανεώνεται σε όλα τα επίπεδα»

Οδοντίατρος – Στέλεχος ΚΙΝΑΛ

«Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κινήματος κατέδειξε την επιθυμία του κόσμου για ανανέωση. Η μεγάλη προσέλευση στις εσωκομματικές μας διαδικασίες ήταν το πρώτο μεγάλο στοίχημα της νέας εποχής και το κερδίσαμε πανηγυρικά. Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στιγμή ανανεώνεται σε όλα τα επίπεδα» σημειώνει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη το Στέλεχος του ΚΙΝΑΛ οδοντίατρος Δαμιανός Καγγελίδης. Δηλώνει πως το ζητούμενο είναι να αποδείξουμε πως έχουμε διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος κι από συμπεριφορές που έχουν πληγώσει τον κόσμο. Αναφέρει ότι δεν νοείται ονομασία που να μην περιλαμβάνει τη λέξη ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα. Τέλος υπογραμμίζει ότι είναι παρών στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Κεντροαριστερά στην οποία έχει μια σημαντική παρουσία κατά την διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής.

– Αλλαγή σελίδας για το Κίνημα Αλλαγής με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία. Τι σηματοδοτεί κατά την άποψή σας η εκλογή αυτή;
– Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κινήματος κατέδειξε την επιθυμία του κόσμου για ανανέωση. Η μεγάλη προσέλευση στις εσωκομματικές μας διαδικασίες ήταν το πρώτο μεγάλο στοίχημα της νέας εποχής και το κερδίσαμε πανηγυρικά. Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στιγμή ανανεώνεται σε όλα τα επίπεδα. Ο νέος πρόεδρος, συνεπής στη μετριοπαθή στάση και στον ενωτικό λόγο που πάντοτε τον χαρακτήριζαν, έχει ήδη καταφέρει να εκφράσει το αίτημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις στα ζητήματα που την απασχολούν.

– Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις….
– Το κίνημά μας έχει το τελευταίο διάστημα μια τεράστια δυναμική. Δεν είναι μόνο ο κόσμος που ήταν παραδοσιακά κοντά στο ΠΑΣΟΚ και είχε το τελευταίο διάστημα απομακρυνθεί. Είναι κυρίως οι υγιείς δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα, εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος χρειάζεται μια διαφορετική προοπτική και θέλουν μια κοινωνία λειτουργική και ανθρώπινη, που πλέον έρχονται κοντά μας.

«Πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση»

– Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να ξανακερδίσει την παλιά αίγλη του ΠΑΣΟΚ; Πώς σκέφτεστε ότι μπορείτε να το πετύχετε;
– Το ζητούμενο είναι να αποδείξουμε πως έχουμε διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος κι από συμπεριφορές που έχουν πληγώσει τον κόσμο. Ασφαλώς, το πρόσημο από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Οι περισσότερες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας φέρουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο, όμως, είναι να μην επαναλάβουμε τις συμπεριφορές που ώθησαν τον κόσμο στο να γυρίσει την πλάτη του στην παράταξη. Αυτό δεν αφορά μόνο την άσκηση πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Υπήρχαν πολλά τοπικά στελέχη που με την αλαζονική και καθεστωτική συμπεριφορά τους εξόργισαν την κοινωνία. Από εκεί και πέρα, βέβαια, πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

– Σας ενδιαφέρει εκτός από ψηφοφόρους να επαναπατρίσετε και στελέχη που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ;
– Ο πρόεδρος μας ήταν ξεκάθαρος ότι άνθρωποι οι οποίοι αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσουν καρέκλες σε άλλα κόμματα, δεν έχουν πλέον καμία θέση στην παράταξη μας. Αυτή η θέση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Άνθρωποι οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης δεν έχουν καμία θέση στη νέα εποχή.

– Η συζήτηση που γίνεται για το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ έχει για εσάς κάποια ουσία;
– Η άποψη μου είναι απλή και ξεκάθαρη. Δε νοείται ονομασία που να μην περιλαμβάνει την λέξη ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, ας μη γελιόμαστε, αυτό έχει περισσότερο συμβολική πάρα ουσιαστική αξία. Το ουσιώδες είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι αυτός ο άνεμος αλλαγής που λέμε ότι πρεσβεύουμε είναι πραγματικός κι όχι επιφανειακός. Στο κάτω-κάτω αυτό που προέχει είναι κυρίως οι πολιτικές θέσεις και λιγότερο τα ονόματα ή τα σύμβολα. Πεποίθησή μου είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε επί μακρόν σε διαμάχες για ονόματα και ταμπέλες τη στιγμή που η κοινωνία αντιμετωπίζει οξύτατα και ζωτικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα.

«Δηλώνω παρών στη μεγάλη προσπάθεια αναγέννησης που καταβάλλει η κεντροαριστερά»

– Και η πορεία του κόμματος τοπικά; Πώς πρέπει να λειτουργήσετε από εδώ και πέρα;
– Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει μια ανοιχτή πληγή που πρέπει να κλείσει και δυστυχώς ελάχιστοι αναφέρονται σε αυτό. Αναφέρομαι ασφαλώς στο σχίσμα που είχε δημιουργηθεί στις δημοτικές εκλογές του 2006 και δυστυχώς μας ακολουθεί μέχρι σήμερα. Είναι αδήριτη ανάγκη να παραμερίσουμε προσωπικά πάθη και κόντρες που κρατάνε τον χώρο διαιρεμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη μετέπειτα πορεία μας η αποκατάσταση της ενότητας.

– Κόσμος πάει και έρχεται στη Δράμα το τελευταίο διάστημα. Το ενδεχόμενο εκλογών το αποκλείεται;
– Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι όποτε κι αν γίνουν. Ασφαλώς, μεγάλο ρόλο θα παίξει η πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η χώρα βιώνει τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, στη διαχείριση της οποίας υπήρξαν μεγάλες αστοχίες και προβλήματα. Δε θεωρώ ότι το ζήτημα προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πούμε περισσότερα. Ωστόσο είναι αναμφισβήτητο ότι η κρίση δεν είναι πλέον μόνο υγειονομική. Είναι κρίση κοινωνική, κρίση οικονομική, κρίση που μας έχει επηρεάσει ψυχικά, που έχει φέρει την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικογένεια στα όριά τους.

– Φυσικά κυρίαρχο θέμα είναι αυτό της πανδημίας. Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ; Θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο του κορονοϊού;
– Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο ακόμη και οι κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αυτή η κατάσταση θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Το σημαντικό είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτό, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα μέτρα πρόληψης που είναι άκρως απαραίτητα, ώστε κάποια στιγμή η πανδημία να καταστεί ενδημική.

«Δε νοείται ονομασία που να μην περιλαμβάνει την λέξη ΠΑΣΟΚ»

– Έχετε μια πολύχρονη διαδρομή στον χώρο της Κεντροαριστεράς από τα φοιτητικά σας χρόνια. Ποια τα προσωπικά σας πολιτικά σχέδια;
– Η αλήθεια είναι πως πάντοτε ήμουν ενεργός στον χώρο της κεντροαριστεράς. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα μου υπήρξε η επιστημονική κατάρτιση και η επαγγελματική εξέλιξη. Και νιώθω πολύ τυχερός που και στα δύο μέτωπα οι προσπάθειές μου υπήρξαν εξαιρετικά επιτυχείς. Ωστόσο, ποτέ δεν έπαψα να έχω ενδιαφέρον για τα κοινά του τόπου μας. Και εννοείται πως δηλώνω παρών στη μεγάλη προσπάθεια αναγέννησης που καταβάλλει η παράταξή μας. Έχω θέσει εαυτόν στη διάθεση της παράταξης και του προέδρου, με τον οποίο μας συνδέει γνωριμία και φιλία δύο δεκαετιών. Ήρθε η ώρα της μάχης και για τη δική μας γενιά και, από τη στιγμή που θα μου ζητηθεί, θα υπηρετήσω τον τόπο με όλες μου τις δυνάμεις.

– Κλείνοντας τι θέλατε να προσθέσετε;
– Την τελευταία δεκαετία η χώρα μας βρίσκεται διαρκώς σε συνθήκες κρίσης. Πριν προλάβουμε να βγούμε από τα μνημόνια, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστιες μεταναστευτικές ροές και με μια συστηματικά εντεινόμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία πλέον έχει φτάσει σε σημείο παροξυσμού. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ήρθε να προστεθεί και μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση, λόγω του κορωνοϊού. Δυστυχώς όλα αυτά έχουν αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Ένα αποτύπωμα οργής και διχασμού. Αυτό που ζήσαμε πριν λίγα χρόνια ανάμεσα στους μνημονιακούς και τους αντιμνημονιακούς, το βιώνουμε τώρα ακόμη πιο έντονα με το χάσμα ανάμεσα σε εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές. Το ζήτημα εδώ δεν είναι να πούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Πιστεύω ειλικρινά ότι οι υποστηρικτές της κάθε άποψης έχουν καλές προθέσεις. Απλώς ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και παραδοχές, γι’ αυτό και είναι φυσικό να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.
Από τη στιγμή που θα το κατανοήσουμε αυτό, που θα αποδαιμονοποιήσουμε την αντίθετη άποψη, μπορούμε να δούμε το πραγματικό διακύβευμα. Που δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση της ομοψυχίας και της ενότητας της κοινωνίας μας. Κατά τη γνώμη μου το βαθύτερο αίτιο για την έντονα συγκρουσιακή κατάσταση που βιώνουμε είναι η απαξίωση των θεσμών. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που, ενώ τα προηγούμενα χρόνια περιοριζόταν στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, τελευταία έχει αρχίσει να διαχέεται και να διαβρώνει κάθε πτυχή της κοινωνίας. Το βλέπουμε στην εκπαίδευση, το βλέπουμε στη δικαιοσύνη, το βλέπουμε πια και στη στάση μιας μεγάλης μερίδας πολιτών απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα και ειδικά στα όσα υποστηρίζει επίσημα η ιατρική κοινότητα. Αυτήν την εμπιστοσύνη οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Αυτό όμως απαιτεί τομές. Προϋποθέτει διαφάνεια, λογοδοσία, αλλά κυρίως μια νέα νοοτροπία. Μια νέα αντίληψη των πραγμάτων που θα αντικαταστήσει τη λογική του «πέρα βρέχει» και του «δε βαριέσαι, όλοι το ίδιο είναι», με κοινωνική ευθύνη και συμμετοχή στα κοινά. Αυτό πιστεύω πως είναι το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε σύγχρονη δυτική κοινωνία. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο κίνημά μας, με τη νέα γενιά στελεχών που έρχεται με ορμή και αισιοδοξία και εκφράζει ένα σύγχρονο όραμα για το μέλλον, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να κινηθούμε συλλογικά προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + 6 =

Δημοφιλή Εβδομάδας