9.8 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Δεμερτζής Γιώργος

«Είμαστε μια παράταξη με ανθρώπους που διαθέτουν όρεξη, ενθουσιασμό και καθαρό βλέμμα»

Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δράμας / Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Ο Γιώργος Δεμερτζής μεγάλωσε στις παρυφές της Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη σε μία οικογένεια η οποία δεν είχε οικονομική άνεση. «Ήταν ζόρικα αλλά και χαρούμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά «…και όλα γίνονταν δύσκολα αλλά γίνονταν».
Υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό ως Αξιωματικός για 29 χρόνια κερδίζοντας αξίες και τιμητικές διακρίσεις που δεν πληρώνονται και για τις οποίες είναι υπερήφανος.
Την πρόταση του Χριστόδουλου Μαμσάκου να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση την είδε αρνητικά στην αρχή αλλά εξετάζοντας το αντικείμενο στη συνέχεια αναθεώρησε την άποψή του και είπε το ναι στην πρόκληση για προσφορά στον τόπο.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Ποιο ήταν το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσατε;
– Μεγάλωσα στις παρυφές της Άνω Πόλης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως μέλος μιας πενταμελούς αγαπημένης οικογένειας. Ο πατέρας μου διατηρούσε επιχείρηση Mini Market στην ίδια πολυκατοικία που ζούσαμε και φυσικά μαζί του εργαζόταν και η μητέρα μου και εμείς ενίοτε όταν μεγαλώσαμε αρκετά. Ήταν ζόρικα αλλά και χαρούμενα χρόνια. Δεν υπήρχε οικονομική άνεση και όλα γίνονταν δύσκολα αλλά γίνονταν. Στις γειτονιές του Κουλέ Καφέ έκανα τους πρώτους φίλους μου που διατηρώ ακόμη, τις πρώτες αθώες σχέσεις και φλερτ με τα κορίτσια της παρέας.

– Με τι όνειρα μεγαλώσατε;
– Μικρός ήμουν αντιδραστικός και δύσκολος χαρακτήρας. Μου έφταιγαν τα πάντα εκτός από μένα! Οι γονείς μου έβλεπαν τις δυνατότητες μου και περίμεναν πολλά από μένα, εγώ όμως πιθανόν από εσωτερική αντίδραση δεν έβαζα στόχους, δεν κυνήγησα όνειρα, αντιμετώπιζα σχεδόν ανώριμα το μέλλον μου. Είναι μια φάση της ζωή μου που αν μου δινόταν η ευκαιρία θα την ξανάκτιζα ή από κάποιο σημείο και πέρα θα την εξέλισσα διαφορετικά.

– Στρατιωτικός θέλατε να γίνετε πάντοτε;
– Με τις πανελλήνιες εξετάσεις και τα μόρια που συγκέντρωσα περνούσα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αλλά δεν έδωσα τα αθλητικά τεστ από κάποια ατυχή συγκυρία. Η όχι άνετη οικονομική κατάσταση τη οικογένειας μου και τα δύο αδέρφια μου που έρχονταν από πίσω με τις δικές τους απαιτήσεις με ώθησαν, με την προτροπή του πατέρα μου, να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών όπου εκεί τα έκανα όλα σωστά αυτή τη φορά και πέρασα.
Δεν θα πω ότι ήθελα να γίνω από πάντα στρατιωτικός. Αν ξαναγυρνούσαν τα χρόνια οι επιλογές μου θα ήταν πιθανόν άλλες.
Αν κάνω όμως έναν απολογισμό της καριέρας και πορείας μου στο Στρατό έχω πολλά να θυμάμαι και να είμαι περήφανος. Κατάφερνα πάντα να έχω άριστες επιδόσεις, να υπηρετήσω με επιλογή της υπηρεσίας σε θέσεις με απαιτήσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Για την ιστορία υπηρέτησα στην πρώτη αποστολή στο Ιράκ, στην πρώτη αποστολή στη Βοσνία και ήμουν η πρώτη επιλογή για να υπηρετήσω στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον αλλά για οικογενειακούς λόγους υπηρέτησα στη Σόφια. Ανταποκρίθηκα με τον καλύτερο τρόπο, κερδίζοντας αξίες και τιμητικές διακρίσεις που δεν πληρώνονται. Υστεροφημία, εκτίμηση και αγάπη από τον στρατιώτη έως τον πιο απαιτητικό προϊστάμενο μου. Αυτή σε λίγες γραμμές είναι η ιστορία μου στο στρατό και ήθελα να τη μοιραστώ με τους ανθρώπους που θα μπουν στο κόπο να διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη για να με γνωρίσουν λίγο παραπάνω.

– Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην Πολιτική;
– Το καλοκαίρι του 2013 σε μια δύσκολη στιγμή για την οικογένεια μου και ώρα εκ νέου μετάθεσης μου από τη Δράμα όπου υπηρετούσα, υπέβαλα την παραίτηση μου και αποστρατεύτηκα με τον βαθμό του Ταγματάρχη.
Φυσικά είμαι άνθρωπος που δεν έχω μάθει να κάθομαι, η επιλογή της εργασίας με το ισχύον τότε νομικό πλαίσιο ήταν απαγορευτική και τότε ήρθε η στιγμή που ο υποψήφιος δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος με προσέγγισε. Στην αρχή ήμουν αρνητικός θεωρώντας ότι είναι κάτι έξω από μένα.
Κατόπιν όμως εξετάζοντας το αντικείμενο το βρήκα ενδιαφέρον καθώς και το ενδεχόμενο να προσφέρω στην πόλη μου αν εκλεγόμουν ήταν για μένα πρόκληση.

«Άποψή μου είναι ότι οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική θα πρέπει, αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του. να εργαστεί τουλάχιστον μια 10ετία»

– Ιδεολογικά ανήκετε στην κεντροδεξιά, είστε ικανοποιημένος από την αντιπροσώπευση στην χώρα μας.
– Η Κυβέρνηση αυτή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή την παρούσα χρονική περίοδο. Με τα ανοίγματα και τις επιλογές του σε προσωπικότητες ανεξαρτήτως προέλευσης με γνώμονα την αξιοσύνη δείχνει ότι η εποχή της πόλωσης είναι παρελθόν. Ναι είμαι ικανοποιημένος από τα βήματα και τον προγραμματισμό αυτής της κυβέρνησης. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί, με γνώση και θέληση.

– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που επηρέασε τον τρόπο σκέψης σας;
– Τον τρόπο σκέψης μου μπορεί να τον επηρεάσει ο καθένας που θα μου δώσει μια σπίθα, το κίνητρο να δοκιμάσω καινούργια πράγματα και να βάλω νέα όρια στον εαυτό μου, αυτός που θα με κάνει καλύτερο άνθρωπο, σύζυγο, πατέρα, πολίτη, συνεργάτη, φίλο και συνοδοιπόρο.
Υπάρχει αληθινή αξία στα λόγια των μεγάλων φιλόσοφων που έχουν πει σημαντικά πράγματα και μας έχουν δώσει πολύτιμες αρχές που πάντα θα λειτουργούν και θα έχουν εφαρμογή σε οποιοδήποτε τομέα της ζωή μας, αλλά αξία υπάρχει και στις καθημερινές μας επαφές και μερικές φορές εκεί που δεν το περιμένεις. Η ζωή είναι ένα ταξίδι με πολλά λιμάνια και σταθμούς που έχουν κάθε φορά σχεδόν κάτι καινούργιο να προσθέσουν στις αποσκευές μας.

– Τι είναι για εσάς καλός πολιτικός;
– Ο προσεγγίσιμος, ειλικρινής και δίκαιος με τους συνανθρώπους του. Ο γνώστης, διορατικός, ικανός σε λόγο και έργο και διεκδικητικός με αληθινή αγάπη για τον τόπο του και τους συνανθρώπους του.

– Στην πολιτική δεν μακροημερεύουν πολλές φορές οι ικανοί…
– Είναι μια αληθινή διαπίστωση. Δυστυχώς πολλές φορές ακόμη και σήμερα επιβιώνουν οι άνθρωποι που μόνο ελίσσονται και όχι αυτοί που εξελίσσονται και εξελίσσουν τον τόπο τους και τη χώρα τους.
Ας μας προβληματίζει όλους αυτό μήπως και καταφέρουμε μια μέρα να το αλλάξουμε με τις σωστές επιλογές όταν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε τιμώντας τη ψήφο μας.

– Τι είναι η ευτυχία για σας;
– Η ευτυχία είναι κυρίως προσωπική υπόθεση. «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» ο τίτλος του πολυδιαβασμένου βιβλίου του Λέο Μπουσκάλια πιστεύω ότι είναι πολύ κοντά στην ερμηνεία της ευτυχίας.
Να ζεις για να αδράξεις τη μέρα, αναζητώντας τη γνώση, την εμπειρία, την αυτοβελτίωση, την προσφορά και τη συσχέτιση με το κοινωνικό σύνολο. Να κάνεις χαρούμενο τον εαυτό σου, την οικογένια σου και τους ανθρώπους γύρω σου. Να καταφέρνεις να είσαι πλήρης με τις επιλογές σου.

– Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σας;
– Αναμφισβήτητα και πρώτα απ΄ όλα η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, η υγεία και η σωστή διαχείριση του συνειδητού χρόνου που μας δίνεται στη ζωή μας.

«Στην πολιτική δυστυχώς πολλές φορές ακόμη και σήμερα επιβιώνουν οι άνθρωποι που μόνο ελίσσονται και όχι αυτοί που εξελίσσονται και εξελίσσουν τον τόπο και τη χώρα τους»

– Στο Θεό πιστεύετε;
– Φυσικά και πιστεύω. Καμία επιστήμη μέχρι σήμερα δεν μπορεί να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα όπως: Ποιό είναι το νόημα της ζωής; Γιατί υπάρχουμε; Αν το Σύμπαν έχει αρχή, ποιός το δημιούργησε; Γιατί οι φυσικές σταθερές στο Σύμπαν είναι τόσο λεπτά ρυθμισμένες, ώστε να επιτρέπουν τη δυνατότητα των σύνθετων μορφών ζωής; Γιατί οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση της ηθικής; Τί συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Μπορεί να αναζητούμε την εξέλιξη της ζωής με βάση τη γενετική και τη μοριακή βιολογία αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αν ήταν το σχέδιο του θεού για τη δημιουργία. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και υποστηρίζω την πίστη μας γιατί θεωρώ ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη και ανθρώπινη μορφή θρησκείας, με κυρίαρχο στοιχείο την αγάπη όπως τη δίδαξε ο Ιησούς Χριστός σε όλους εμάς.

– Τα λάθη είναι γνώση;
– Απόλυτα σωστό κατά την ταπεινή μου άποψη. Τα λάθη αποτελούν μέρος της ανθρώπινης φύσης και πρέπει όχι μόνο να συγχωρούνται, αλλά και να ενθαρρύνονται, ακόμα και να επιβάλλονται αν θέλετε. Ιδιαίτερα τα λάθη που προέρχονται από μια ασυνήθιστη δραστηριότητα εκτός της καθημερινότητα μας. Μας κάνουν καλύτερους, πιο ανθρώπινους και αληθινούς. Αλάνθαστοι είναι οι άτολμοι, οι απαθείς, οι τεμπέληδες και ο Θεός.

– Πείτε μας μια φράση που εμπεριέχει τη φιλοσοφία της ζωής σας.
– Αγάπη και πάθος για αυτό που καλούμαι να κάνω.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάει στο δωμάτιο της εξουσίας ένας άνθρωπος;
– Να κυριαρχήσει στον ίδιο του τον εαυτό. Να μπορεί να λειτουργεί υπεύθυνα και ενσυνείδητα, σύννομα και με γνώμονα το κοινό καλό. Να είναι και να παραμένει ταπεινός, δίκαιος και ευγενής μακριά από αυταρχισμό και αλαζονεία. Να είναι ενωτικός, να μπορεί να εμπνέει και να ηγείται της προσπάθειας όλων, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες και το αποτέλεσμα. Η εξουσία απαιτεί καθημερινή δουλειά αυτοκυριαρχίας και ανάπτυξης ικανοτήτων. Κάθε τι άλλο, αντί για ευχάριστη πρόκληση, καταντά επικίνδυνη περιπέτεια για τους ανθρώπους και το περιβάλλον που την εφαρμόζεις.

– Η χώρα μας βιώνει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή τραφήκαμε με πολλά ψέματα; Τι ποσοστό ευθύνης ανήκει στους πολιτικούς;
– Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο. Η ζωή μας ήταν ένα ψέμα. Οι πολιτικοί με την κακή έννοια και τις απατηλές υποσχέσεις που με μαεστρία τις μοίραζαν, η ανεξέλεγκτη πολλές φορές εξουσία τους, η κατασπατάληση και υφαρπαγή του δημοσίου χρήματος, το χαοτικό και ανεύθυνο κράτος που κτίστηκε σε σαθρά υπόβαθρα, αλλά και η στάση μας ως πολίτες μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Θεωρώ ότι μεγάλο μέρος ευθύνης ανήκει στους πολιτικούς που άσκησαν εξουσία, νομοθέτησαν και δεν έλεγξαν ποτέ ικανά την εφαρμογή και τήρηση αυτών. Κύρια ευθύνη έχουν και οι υψηλά ιστάμενοι υπάλληλοι σε οποιοδήποτε τομέα ή υπηρεσία του κράτους. Οι «καρεκλοκένταυροι» με υψηλούς μισθούς και θέσεις ευθύνης που όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόζανε και ερμηνεύαμε τους νόμους κατά το δοκούν χωρίς να έχει τη δύναμη ή την ικανότητα κάποιος να τους ελέγξει. Δεν απαλλάσσω όμως κανένα μας γιατί ακόμη και σήμερα γύρω μας υπάρχουν πολίτες που συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, να εργάζονται και να πληρώνονται χωρίς παραστατικά και κατά συνέπεια να εξανεμίζονται ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ελπίζω αυτές οι καταστάσεις να αποτελούν σε σύντομο χρονικό διάστημα παρελθόν ανεπιστρεπτί. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας και στο μέλλον των παιδιών μας.

«Την περσινή περίοδο στο Δημοτικό Ωδείο, δίχως δια ζώσης μαθήματα, καταφέραμε να έχουμε διαδικτυακά 500 περίπου σπουδαστές, αυτό οφείλεται στον εξοπλισμό και την διαδυκτιακή πλατφόρμα που αποκτήσαμε»

– Κάνει λάθη ο λαός;
– Ένα ερώτημα που δύσκολα να απαντηθεί απολύτως. Η βάση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος είναι η κυριαρχία του λαού και πιστεύω σ΄ αυτήν αναμφισβήτητα. Οι πολίτες όμως, εξ αιτίας των διαφορετικών συμφερόντων στις κυρίαρχες «λαϊκές ομάδες» μπορεί να πλανώνται, και η άσκηση της κυριαρχίας τους να οδηγήσει σε αποφάσεις, που εκ των υστέρων, αποδεικνύονται στραβές, ενδεχομένως και καταστρεπτικές. Αυτό δείχνει τους κινδύνους του δημοκρατικού πολιτεύματος, κινδύνους όμως που πρέπει να γίνουν αποδεκτοί γιατί όσα μειονεκτήματα κι αν εμφανίζει η δημοκρατία, όλα τα άλλα συστήματα εμφανίζουν πολύ περισσότερα.

– Γιατί οι Έλληνες δεν μαθαίνουν από το παρελθόν, την ιστορία;
– Η ιστορία καταγράφει το πέρασμα του ανθρώπου από τη γη, είναι η απόδειξη της ίδιας του της ύπαρξης, των λαθών του αλλά και των επιτευγμάτων του. Τα πρόσωπα της Ιστορίας μας είναι συνυφασμένα με τη τύχη του λαού μας, πρόσωπα που άλλαξαν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο τον ρου της ιστορίας και τον επηρέασαν καίρια με τις σωστές ή λανθασμένες αποφάσεις της.
Θεωρώ ότι με όποιο κόστος οι Έλληνες όπως και όλοι οι λαοί μαθαίνουμε από το παρελθόν μας. Είναι αλήθεια ότι πετυχαίνουμε αυτό πιο εύκολα από τα λάθη μας παρά μιμούμενοι τις χρυσές σελίδες της ιστορίας μας.

– Νοιώθετε πολιτικός;
– Αν θεωρείται η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολιτική τότε ναι. Φυσικά όχι με τη στενή έννοια. Είμαι Απόστρατος Αξιωματικός γαλουχήθηκα και μεγάλωσα με συγκεκριμένες αρχές και τρόπο σκέψης τις οποίες αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξω. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν προσωπικά ξέρουν ότι είμαι ευθύς και ειλικρινής, λειτουργώ με πρόγραμμα και στόχους, μου αρέσει η πειθαρχία η τάξη και η τήρηση των νόμιμων διαδικασιών. Πιθανόν να μην ικανοποιώ όλους τους συμπολίτες μου αν ζητούν βοήθεια σε θέματα που τους απασχολούν γιατί απλά δεν είμαι ο άνθρωπος των απατηλών υποσχέσεων, αλλά πιστεύω όλοι γνωρίζουν ότι θα τους πω από την αρχή την αλήθεια και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να βοηθήσω και να λύσω το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

– Σας φοβίζει η αποτυχία;
– Ο Αϊνστάιν είπε « Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο».
Στη ζωή μου ποτέ δε λειτούργησα, ακόμη και στον στρατό, στην «ασφαλή ζώνη μου» και συνήθως αναζητούσα το κάτι παραπάνω. Έτσι, όταν επιδιώκεις να δοκιμάζεις τα όρια σου, θέτεις καινούργιους στόχους, ασχολείσαι με αντικείμενα που δεν είχες εργαστεί στο παρελθόν, υπάρχει το ρίσκο της πιθανής αποτυχίας. Αυτό για μένα είναι πρόκληση. Δεν το φοβάμαι. Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να το κερδίσω, να το καταφέρω, να το κάνω καλύτερο απ’ ότι το βρήκα αν είναι εφικτό. Αν τυχόν αποτύχω θα ξέρω ότι με νίκησε όχι επειδή το φοβήθηκα αλλά επειδή ήταν πάνω από μένα ή τελικά δεν εξαρτιόταν από μένα.

– Ο πολιτικός πιστεύεται ότι γεννιέται ή γίνεται;
– Πολιτικός δεν γεννιέσαι γίνεσαι! Ακόμη και οι ελάχιστοι που λόγω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και της ανάλογης ανατροφής τους ασχολούνται με την πολιτική από παιδιά μεγαλώνουν ζώντας με αυτή και μαθαίνοντας την. Ο πολιτικός χρειάζεται γνώσεις, αυτοπεποίθηση, κοινωνικότητα, ευφράδεια λόγου, έντιμο βίο, καλή εξωτερική εμφάνιση, αναγνωσιμότητα και ότι άλλο θα τον έκανε αγαπητό και επιλέξιμο από τους συμπολίτες του. Σχεδόν όλα τα παραπάνω, απαιτούν προσπάθεια, προσωπική ενασχόληση για ενίσχυση και βελτίωση τους.

– Ποια είναι η άποψή σας για τους επαγγελματίες πολιτικούς;
– Δεν θα έλεγα ότι έχω και την καλύτερη άποψη, αλλά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύω ότι εδώ και δυο χρόνια μας το αποδεικνύει αν τον χαρακτηρίζαμε έτσι.
Άποψη μου είναι οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική θα πρέπει αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του να εργαστεί τουλάχιστον μια 10ετία, να αποκτήσει εμπειρία ζωής να δει πως κινείται η πραγματική οικονομία από όποια πλευρά ενασχόλησης και αν επιλέξει και μετά να έχει δικαίωμα να εκλεγεί. Μ αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο έργο του. Επίσης καλό θα ήταν οι βουλευτές να έχουν δικαίωμα εκλογής έως 8 – 10 χρόνια εκτός και αν είναι εκλεγμένοι αρχηγοί κόμματος. Είναι ένα διάστημα ικανό να παρουσιάσει κάποιος τις δυνατότητες του να και να προσφέρει. Εκτιμώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή για μια σύγχρονη χώρα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

– Με ποιους ανθρώπους δεν θα ανταλλάσσατε χειραψία;
– Μια κατηγορία ανθρώπων που δεν θα το έκανα είναι σίγουρα οι υποκριτές. Το να είναι κάποιος πολιτικός σου αντίπαλος ή δεν σε συμπαθεί και είναι εχθρός σου για κάποιο λόγο είναι αναμενόμενο και το σέβομαι. Οι υποκριτές όμως είναι μια κατηγορία ανθρώπων που απεχθάνομαι.

«Τον τρόπο σκέψης μου μπορεί να τον επηρεάσει ο καθένας που θα μου δώσει μια σπίθα, το κίνητρο να δοκιμάσω καινούργια πράγματα και να βάλω νέα όρια στον εαυτό μου…»

– Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που ασχολείται με τα κοινά και το θαυμάζεται;
– Δεν θα πω ότι θαυμάζω κάποιον γιατί είναι μια λέξη που ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη. Όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εκτιμώ, επικροτώ και σέβομαι την πορεία τους κατά την ενασχόληση τους με τα κοινά και πολλές φορές καταφέρνουν μεγάλα πράγματα από τη θέση που υπηρετούν. Ο Νίκος Δένδιας για τη σημαντική προσπάθεια και τους χειρισμούς μου στην εξωτερική πολιτική της χώρας θεωρώ ότι είναι ένας απ΄ αυτούς. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ένας πολιτικός δίχως έπαρση, που εργάζεται με αγάπη και αποτέλεσμα για τον σύγχρονο πολιτισμό, συζητάει και μάχεται για τα πιστεύω του και για μια καλύτερη κοινωνία ανθρώπων. Τον Κυριάκο Πιερρακάκη για το έργο του στη Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Χριστόδουλος Μαμσάκος γιατί τον παρακολουθώ στη δεύτερη εκλογή του πλέον και βλέπω μια σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια από μέρους του. Δεν μπορώ να παραλείψω και την σημαντική προσπάθεια που κάνει ο Κώστας Μπλούχος σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη συγκυρία. Ένας άνθρωπος με ποιότητα και αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπό του.

– Παραδέχεστε τα λάθη σας;
– Δεν έχω επιλογή να κάνω κάτι άλλο. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου και μου αρέσει. Όσο και όποιο είναι το ενδεχόμενο κόστος το αποδέχομαι και προχωράω. Άλλωστε ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθος είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα. Επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να προσπαθώ καθημερινά, όπως και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μου, σίγουρα θα κάνω λάθη. Αναγνωρίζοντας και διορθώνοντας τα, αποκτώ ψυχική ηρεμία και το θεωρώ επιτυχία.

– Στα χρόνια που διοικείτε το Δήμο Δράμας είδαμε χρόνια προβλήματα του Δημοτικού Ωδείου να λύνονται και να έχουμε πλέον μια κανονικότητα.
– Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Ήμουν στο Δ.Σ. και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, γιατί μαζί με τον Δημήτρη Καραμπατζάκη και τότε Πρόεδρο δουλέψαμε και ξενυχτίσαμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Η προσπάθεια συνεχίστηκε από τον Ανέστη Τερζή και έτσι μετά από πολλά χρόνια μπήκαν σε μια κανονικότατα, πλην του οικονομικού ελλείμματος που η υπόθεση είναι στα δικαστήρια.
Από τη στιγμή που ανέλαβα Πρόεδρος κάναμε πολύ σοβαρή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους δημότες μας και τους σπουδαστές του ωδείου. Ενδεικτικά θα σας πω την περσινή περίοδο, δίχως δια ζώσης μαθήματα, είχαμε διαδικτυακά 500 περίπου σπουδαστές. Αυτό οφείλεται στον εξοπλισμό που αποκτήσαμε και την διαδικτυακή μας πλατφόρμα. Επιπλέον ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και διαθέτουμε on line εγγραφή και πληρωμή των διδάκτρων, χωρίς να απαιτείται η προσέλευση των γονέων στο ωδείο, ενώ παράλληλα αποκτήσαμε και νέα όργανα για τους σπουδαστές μας.

– Είναι διάχυτο σε όλους πως ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών έδωσε μία φρεσκάδα στον θεσμό…
– Ο Γιάννης Σακαρίδης θεωρώ είναι μια επιλογή που μας δικαίωσε. Το Φεστιβάλ χρειαζόταν ανανέωση, νέες συνεργασίες, νέο όραμα και στόχους. Ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος καταξιωμένος και αγαπητός στον χώρο του. Για λόγους και σφάλματα του παρελθόντος το Φεστιβάλ είχε χάσει ένα μεγάλο μέρος των σκηνοθετών που εκπροσωπούν τη γενιά του Γιάννη. Αυτό θεωρώ ότι πλέον ανήκει στο παρελθόν. Από πέρυσι που ήταν η πρώτη χρονιά ουσιαστικά και για τους δυο μας, οι αλλαγές άρχισαν να φαίνονται και φέτος πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την αλλαγή και της οπτικής ταυτότητας το δείξαμε με τον καλύτερο τρόπο. Συνεργαστήκαμε άψογα, δημιουργήθηκαν νέα προγράμματα, φέραμε νέους ανθρώπους με όρεξη και έμπνευση δίπλα μας, ήρθαν αξιόλογοι άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το αποτέλεσμα είναι ορατό εντός και εκτός συνόρων. Είμαι συγκινημένος από την αγάπη του κόσμου, τα διθυραμβικά σχόλια στον ειδικό και όχι μόνο τύπο της χώρας. Όλοι οι καλεσμένοι μας ενθουσιάστηκαν με τις αλλαγές, την οργάνωση και τη φιλοξενία μας. Οι δραμινοί σινεφίλ απόλαυσαν την φετινή διοργάνωση και τα προγράμματα. Είδα πολλά νέα παιδιά να παρακολουθούν τις ταινίες σε όλους τους χώρους και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους.

– Σε ποιο επίπεδο είναι η συνεργασία σας με τους καλλιτεχνικούς Διευθυντές του Πολιτιστικού Οργανισμού;
– Έχουμε δίπλα μας δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες, τον δραμινό μαέστρο και αρχιμουσικό Καμπάνη Σαμαρά και τον επίσης βορειοελλαδίτη σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη. Ο καθένας στον τομέα του είναι άξιος και ικανός καλλιτέχνης ενώ παράλληλα είναι ωραίοι άνθρωποι. Η συνεργασία και η σχέση μου μαζί τους είναι άριστη και θα συνεχίσει να είναι τέτοια, γιατί πέρα από την εκτίμηση που νιώθουμε ο ένας για τον άλλο μας ενώνουν πολλά ακόμη. Η αγάπη μας για τη Δράμα, ο σεβασμός της ιστορίας και η μελλοντική πορεία του Δημοτικού Ωδείου και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

«Η Κυβέρνηση αυτή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή την παρούσα χρονική περίοδο»

– κ. Δεμερτζή, η παράταξή σας «Ενώνουμε τη Δράμα» με επικεφαλής τον Χριστόδουλο Μαμσάκο διοικεί τον Δήμο Δράμας περίπου επτά χρόνια. Είστε ευχαριστημένος με το μέχρι τώρα έργο της Δημοτικής Αρχής;
– Φυσικά. Είμαι δίπλα στον Δήμαρχο Δράμας όλο αυτό το διάστημα. Βιώσαμε δύσκολα χρόνια με την οικονομική κρίση να κυριαρχεί την προηγούμενη δημοτική περίοδο και τώρα να ζούμε την πανδημία του Κορωνοϊού. Ο Χριστόδουλος Μαμσάκος παρόλα αυτά πάλεψε και παλεύει για το καλύτερο. Θεωρώ ότι είμαστε, αν και λίγοι εξ αιτίας του νόμου που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, μια πολύ καλή και ενωμένη ομάδα δίπλα του και προσπαθούμε όλοι, ο καθένας στον τομέα που του έχει ανατεθεί, να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το έργο δεν είναι πάντα εύκολο. Ελλείψεις σε προσωπικό υπήρχαν και θα υπάρχουν. Λάθη και καθυστερήσεις μπορεί να γίνουν. Για μένα όμως μετράει η θετική διάθεση, ο στόχος και το τελικό αποτέλεσμα. Με την ολοκλήρωση και παράδοση του μεγάλου έργου στο κέντρο της Δράμας, το νέο κολυμβητήριο, την αναβάθμιση του Εθνικού Σταδίου, τις παρεμβάσεις που γίνονται σε υποδομές και κτήρια, σχολεία, δρόμους, παιδικές χαρές και τα μικρά και μεγάλα έργα στις κοινότητες, στο τέλος της 4ετίας θα είμαστε ικανοποιημένοι όλοι με το αποτέλεσμα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Δήμο Δράμας συνολικά.

– Στα ζητήματα καθημερινότητας, είστε ικανοποιημένος από την ποιότητα ζωής στην πόλη;
– Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους αρμόδιους αντιδημάρχους καθημερινά. Υλοποιούνται έργα σε πολλά σημεία της πόλης μας που έχρηζαν βελτίωσης και αποκατάστασης, ολοκληρώνεται η τοποθέτηση σύγχρονου συστήματος βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο της πόλης και πέριξ αυτού, εξοπλίστηκαν οι φωτεινοί σηματοδότες με σύστημα ενημέρωσης των ατόμων με μειωμένη ή καθόλου ικανότητα όρασης, δημιουργήθηκαν νέες ράμπες στον ιστό της πόλης για διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία και των μητέρων, υπογειοποιούνται οι κολόνες ηλεκτροδότησης, δημιουργήθηκε το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αιτημάτων Novoville όπου οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν άμεσα αίτημα στο Δήμο και να παρακολουθούν την εξέλιξη του. Γίνονται και θα γίνουν πολλά ακόμη και ναι δηλώνω περήφανος για το επίπεδο της ποιότητας ζωή στη πόλη μας. Φυσικά σε όλα τα θέματα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Με τη συνεργασία Δήμου και Πολιτών μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.

– Ποια θεωρείτε ως σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Δράμας;
– Τα σημαντικότερα προβλήματα τα εντοπίζω στο οδικό δίκτυο εντός και εκτός της πόλης. Η πόλη κτίστηκε με βάση το ιστορικό κέντρο και πέριξ αυτού δίχως γενναίες παρεμβάσεις που θα δημιουργούσαν ένα σύγχρονο αστικό ιστό με δρόμους που θα διευκόλυναν την κυκλοφορία των οχημάτων και ότι συνεπάγεται με αυτό. Το ιστορικό κέντρο 50 χρόνια πριν θα έπρεπε να είχε πεζοδρομηθεί με κυκλοφορία χαμηλής όχλησης μόνο για εξυπηρέτηση συγκεκριμένες ώρες των καταστημάτων. Τώρα γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση αλλά το αποτέλεσμα εκτιμώ ότι θα ήταν πολύ καλύτερο αν είχε προβλεφτεί από την αρχή. Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η διασύνδεση της πόλης και του Νομού με την Εγνατία Οδό. Μέχρι σήμερα πληρώνουμε τα λάθη των τότε κυβερνήσεων που επέλεξαν να αφήσουν εκτός του σχεδιασμού μια πρωτεύουσα Νομού, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και φυσικά την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τον Χριστόδουλο Μαμσάκο ως δήμαρχο;
– Είναι ένας άξιος αυτοδιοικητικός με μεγάλη πορεία και γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως άνθρωπος είναι χαμηλών τόνων, καθημερινός, ο γείτονας της διπλανής πόρτας. Συναναστρέφεται καθημερινά με τους συμπολίτες του, ακούει τα προβλήματα τους, κάθεται στο καφενείο μαζί τους και συζητάει χωρίς αναστολές.
Στη δουλεία του ως δήμαρχος επιδιώκει το ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον τόπο του και προσηλώνεται σ’ αυτό. Είναι διορατικός, ξέρει να οργανώνει και να διοικεί μια ομάδα και τον δήμο χωρίς κομπασμούς και αλαζονική συμπεριφορά. Είναι αγαπητός και φέρνει αποτελέσματα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε ως δήμαρχος για δεύτερη τετραετία.

«Όσοι βρίσκονται σε θέση εξουσίας θα πρέπει πρώτα να κυριαρχήσουν στον ίδιο τους τον εαυτό»

– Από τι κρίνεται ένας αρχηγός;
– Από την ικανότητα του να ασκεί θετική και δημιουργική επιρροή πάνω σε άλλα άτομα να τα κάνει να τον ακολουθούν εθελοντικά και πρόθυμα στην υλοποίηση στόχων.
Αρχηγός είναι αυτός που εμπνέει, πείθει και κερδίζει τον ενθουσιασμό, το πάθος, την αφοσίωση και εμπιστοσύνη, το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων και να τους κάνει να δίνουν το καλύτερό τους εαυτό ως άτομα και ως ομάδα ώστε να πετύχουν οράματα και στόχους. Αν μπορεί να πετυχαίνει τα παραπάνω ή αρκετά απ΄ αυτά και να λειτουργεί με δικαιοσύνη, ειλικρίνεια και ισορροπία έναντι στους πολίτες, τότε εκτιμώ ότι έχουμε έναν αρχηγό. Αυτόν που μπορεί να ηγηθεί, να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό αφήγημα ουσιαστικής ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών αλλά φυσικά να έχει και συνεργάτες με γνώση και θέληση να το εφαρμόσουν.

– Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου;
– Με το νόμο της απλής αναλογικής που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση όπως βλέπουμε στον Δήμο μας αλλά και σε πολλούς άλλους Δήμους της χώρας, πολλές φορές άλλος είναι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή και άλλοι αποφασίζουν. Είναι ένας νόμος που θα μπορούσε να είναι πολύ καλός στη εφαρμογή σε ιδανικές κοινωνίες, με παρατάξεις και κόμματα που πρότερος σκοπός είναι το κοινό καλό και μόνο αυτό. Θεωρώ ότι πιθανόν πουθενά στον κόσμο, αφού μιλάμε για πολιτικά συστήματα και συμφέροντα ομάδων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ιδανικά. Το διακύβευμα αυτής της δημοτικής περιόδου με τις παραπάνω ειδικές συνθήκες είναι να καταφέρουμε δημοτική αρχή και αντιπολιτεύσεις να δρούμε συλλογικά, συνεργατικά και δίκαια, παραμερίζοντας το ίδιον πολιτικό όφελος με γνώμονα την λήψη σωστών αποφάσεων για τον Δήμο και τους Δημότες μας. Πιστεύω ότι πολλές φορές καταφέρνουμε να λειτουργούμε κατ΄ αυτό τον τρόπο και εδώ είναι ένα ακόμη σημείο που δίνω τα εύσημα στον Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο, διότι το πράττει και συναινεί χωρίς δεύτερη σκέψη βάζοντας την δική μας πρόταση σε δεύτερη μοίρα όταν βλέπει ότι οι αντιπολιτεύσεις προτείνουν κάτι διαφορετικό και πιθανόν καλύτερο στην εφαρμογή του.

– Θα είστε υποψήφιος στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές;
– Αυτή τη στιγμή σας λέω ναι. Θα είμαι. Μ’ αρέσει αυτό που κάνω, θεωρώ ότι έχω να προσφέρω ακόμη πολλά στον τόπο μου. Έχω την πείρα, την όρεξη και την θέληση να σταθώ απέναντι στις προκλήσεις για το μέλλον αυτού του τόπου και να συνεισφέρω για το καλό όλων μας. Είμαι άνθρωπος της δράσης και αναζητώ πάντα το πεδίο που θα δώσω την επόμενη μάχη προόδου μαζί με τους συνεργάτες μου.

– Είστε αισιόδοξος για την πορεία της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα»;
– Είμαστε μια παράταξη με ανθρώπους που διαθέτουν όρεξη, ενθουσιασμό καθαρό βλέμμα, ειλικρινείς προθέσεις και ξεκάθαρους στόχους.
Το έργο μας είναι ορατό από όλους και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα φανούν ακόμη περισσότερα. Πιστεύω ότι οι Δραμινοί έχουν εμπιστοσύνη στη παράταξη μας και στον Δήμαρχο Δράμας. Είμαι βέβαιος ότι η πορεία της παράταξης μας θα είναι εξαιρετική με την ολοκλήρωση αυτής της Δημοτικής Περιόδου. Με την αγάπη και αποδοχή των συνδημοτών μας θα συνεχίσουμε δυναμικά το έργο μας και θα είμαστε πάντα δίπλα τους για την Δράμα της επόμενης μέρας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας