32.2 C
Drama
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Δηµήτρης Καρβούνης

«Ο τρόπος που κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης, αγγίζει το βαθµό της επικινδυνότητας»

Γραµµατέας Ν.Ε. Δράµας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία

«Η κυβέρνηση σπατάλησε όλο το προηγούµενο διάστηµα µετά το πρώτο lock down. Άφησε ανοχύρωτη τη χώρα!
Από ιδεοληπτική επιλογή; Από ανικανότητα; Και τα δύο; Η ουσία παραµένει.
Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ µε µόνιµο προσωπικό και φέτος εργάζονται 5000 λιγότεροι από πέρσι!» τονίζει ο Γραµµατέας της Ν.Ε. Δράµας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Δηµήτρης Καρβούνης.
Καταγράφει τα λάθη της κυβέρνησης στην αντιµετώπιση του κορονοϊού, ζητά να κυβερνήσουν µε την µέγιστη κοινωνική ευθύνη και καταθέτει σειρά προτάσεων για την στήριξη του κοινωνικού κράτους και της οικονοµίας.
Τέλος θεωρεί ότι όλοι µας αυτήν την περίοδο πρέπει να είµαστε υπεύθυνοι, να σκεφτόµαστε τους ηλικιωµένους µας, να τηρούµε τα µέτρα και να αποµονώνουµε αντιεπιστηµονικές φωνές.

– Σε κλοιό lockdown όλη η χώρα πλέον και η Περιφερειακή Ενότητα Δράµας. Πώς φτάσαµε σε αυτήν την εξέλιξη;
– Η εξέλιξη αυτή ήταν δυστυχώς αναµενόµενη, γιατί κάποιοι ιθύνοντες, ενώ έβλεπαν το παγόβουνο, συµπεριφέρονταν όπως ο κυβερνήτης και το πλήρωµα του Τιτανικού.
Η τεράστια έκρηξη των κρουσµάτων και κυρίως των νοσηλευόµενων και των θανάτων τον Οκτώβρη οδήγησε τον κ. Μητσοτάκη να λάβει, πολύ καθυστερηµένα, κάποια µέτρα και τέσσερις µόλις µέρες µετά (!!) να κηρύξει γενικό lock down. Εξέλιξη, θυµίζω, την οποία είχε απορρίψει πολλάκις. Υλοποιώντας την αποδεικνύεται ότι απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδηµίας και κατά συνέπεια και της οικονοµίας.

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει µε τη µέγιστη κοινωνική ευθύνη»

– Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στην αλµατώδη αύξηση των κρουσµάτων το προηγούµενο διάστηµα; Τι έγινε λάθος κύριε Καρβούνη;
– Μάλλον θα έπρεπε να αναρωτιόµαστε το αντίθετο! Τι έγινε σωστά! Η κυβέρνηση σπατάλησε όλο το προηγούµενο διάστηµα µετά το πρώτο lock down.
Άφησε ανοχύρωτη τη χώρα! Από ιδεοληπτική επιλογή; Από ανικανότητα; Και τα δύο;
Η ουσία παραµένει. Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ µε µόνιµο προσωπικό και φέτος εργάζονται 5000 λιγότεροι από πέρσι! Τώρα αναγκάστηκαν να µετατρέψουν τα νοσοκοµεία σε µονοθεµατικά, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους ασθενείς, τρέχουν να προκηρύξουν θέσεις ιατρών ΜΕΘ και παρακαλάνε προσωπικό υγείας που έχει συνταξιοδοτηθεί να επιστρέψει. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα για το ασφαλές άνοιγµα των σχολείων. Άφησαν τους πολίτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να στοιβάζονται στα µέσα µεταφοράς.
Άνοιξαν τον τουρισµό βιαστικά και χωρίς ενιαία υγειονοµικά πρωτόκολλα. Καλλιέργησαν και µε τις συµπεριφορές τους ένα κλίµα χαλάρωσης και υποτίµησης του κινδύνου. Έπαιρναν κάποια µέτρα από το τέλος του καλοκαιριού και µετά, που δεν έλεγχαν την υλοποίησή τους. Δεν πήραν µέτρα όταν έβλεπαν τη ραγδαία αύξηση των κρουσµάτων.
Τι τους απέτρεψε ώστε το απλούστερο µέτρο που ήταν η έγκαιρη χρήση µάσκας παντού να το εφάρµοζαν νωρίτερα;
Ή να κάνουν, έστω επιλεκτικά, µαζικά τεστ; Τώρα χάνουµε καθηµερινά δεκάδες συνανθρώπους και οδηγούµε στην καταστροφή και την οικονοµία, που επίσης δεν στηρίχτηκε όπως έπρεπε και µπορούσε η κυβέρνηση να το κάνει.
Αλλά προφανώς δεν ήθελε. Ο τρόπος που κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης, λυπάµαι που το λέω, αγγίζει το βαθµό της επικινδυνότητας.

– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική Κοινωνία είναι πού οδηγούνται τα πράγµατα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούµε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν µπορεί να γίνει καµία πρόβλεψη…
– Ο κορονοϊός ήταν, είναι και θα παραµείνει παρών και φονικός για πολύ µεγάλο χρονικό διάστηµα ακόµα. Τουλάχιστον µέχρι να βρεθεί το εµβόλιο. Ελπίζω αυτό, ειδικά µετά τις τελευταίες εξελίξεις, να το έχουν καταλάβει όλοι-ες και ειδικά αυτοί που εµφορούνταν από συνωµοσιολογικές θεωρίες, ήταν αρνητές της µάσκας κλπ. Είχαµε και στη Δράµα πολλούς τέτοιους. Μάλιστα παρατήρησα ότι αρκετοί από τους Μακεδονοµάχους πρωτοστάτησαν και στο κίνηµα κατά της µάσκας!
Τώρα που η Δράµα έχει τόσα κρούσµατα και το Νοσοκοµείο µας είναι γεµάτο, ελπίζω να έχουν αντιληφθεί πόσο λάθος ήταν η στάση τους. Απαιτείται µεγάλη και συνεχής προσοχή από όλους, τήρηση των κανόνων. Ατοµική ευθύνη και παράλληλα απαίτηση από την κυβέρνηση να κυβερνήσει, επιτέλους, µε κοινωνική ευθύνη.

– Η δήλωση ότι το ΕΣΥ είναι στα όρια της κατάρρευσης µας σόκαρε κύριε Καρβούνη…
– Το πρώτο lock down έγινε, και σωστά, για να δοθεί χρόνος στο ΕΣΥ να προετοιµαστεί για τα επόµενα κύµατα του ιού. Αντίθετα, το µόνο που δόθηκε, ήταν χειροκροτήµατα! Κι έτσι φτάσαµε εδώ που φτάσαµε. Τα νοσοκοµεία γέµισαν ασθενείς, σταµάτησαν κατά 80% τα χειρουργεία, ανεστάλη η λειτουργία των εξωτερικών και τακτικών ιατρείων, όλες οι κλινικές µετατράπηκαν σε κλινικές covid 19 και πάλι τα πράγµατα είναι δραµατικά.
Δεν έφταναν όλα αυτά, έχουµε και την εξάντληση των υγειονοµικών µας της πρώτης γραµµής που δουλεύουν ακατάπαυστα και υπερβάλλουν εαυτούς, ενώ αρρωσταίνουν και οι ίδιοι. Ας ελπίσουµε να µη δούµε εικόνες Ιταλίας τις επόµενες ηµέρες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ ισχυρίζεται πως απαιτείται ένα γενναίο πρόγραµµα στήριξης του κοινωνικού κράτους και της οικονοµίας»

– Τα µέτρα που ανακοινώθηκαν προ lockdown από τον κύριο Σταϊκούρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζοµένων πώς τα είδατε;
– Πολύ πολύ κατώτερα των περιστάσεων. Ανεπαρκή και αποσπασµατικά. Επέλεξαν το δανεισµό στις επιχειρήσεις και την επιδότηση ανεργίας των εργαζοµένων που µπήκαν σε αναστολή. Εντελώς λάθος πολιτική όπως αποδείχτηκε.
Ο δανεισµός, και µάλιστα µε όρους τραπεζικούς, δεν βοήθησε, καθώς πολλές ΜΜΕ δεν µπόρεσαν να έχουν πρόσβαση, αλλά και όσες πήραν αυξάνουν τα ήδη συσσωρευµένα χρέη τους. Οι δε εργαζόµενοι που µπήκαν σε αναστολή εργασίας, καλούνται να ζήσουν µε 534€, τα οποία για το τρέχον lock down θα αυξηθούν κατά τι. Η εξαγγελία του ΠΘ για 800€ είναι απολύτως ψευδής. Η ύφεση που προκλήθηκε από τα λάθη του οικονοµικού επιτελείου είναι τόσο µεγάλη που όταν µε το καλό τελειώσει αυτή η τραγωδία που ζούµε κανείς δεν ξέρει τι του ξηµερώνει. Όµως είναι προφανές πια πως χιλιάδες µικροµεσαίες επιχειρήσεις δεν θα ξανανοίξουν και ένας τεράστιος αριθµός ανέργων θα ξαναδηµιουργηθεί, όπως στα µνηµονιακά χρόνια. Η ύφεση θα ξεπεράσει το 12%!!!

– Ως ΣΥΡΙΖΑ τι προτείνετε για να µειωθούν οι κραδασµοί στην ελληνική κοινωνία;
– Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε και κάνει συνεχώς προτάσεις. Αλλά ποιος ακούει; Δε θα ξεχάσω τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα πως «αν είχαµε ακούσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαµε πετάξει λεφτά σε ΜΕΘ»!!!! Το ίδιο αγνόησαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ 1 και 2. Γενικά δεν ακούνε, είναι αλαζόνες και φαίνεται πως εκµεταλλεύονται την πανδηµία για να περάσουν αντικοινωνικά µέτρα καθαρά µνηµονιακού χαρακτήρα. Μίλησαν για επιχειρήσεις «ζόµπι», ο Μητσοτάκης θεωρεί αναγκαία τη µείωση του µισθολογικού κόστους και εν µέσω πανδηµίας ψήφισαν έναν επαίσχυντο πτωχευτικό κώδικα, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδοµένα, στον οποίο ανάµεσα στα άλλα αίρεται ολοκληρωτικά η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ισχυρίζεται πως απαιτείται ένα γενναίο πρόγραµµα στήριξης του κοινωνικού κράτους και της οικονοµίας που περιλαµβάνει: Μόνιµες προσλήψεις χιλιάδων (15000) υγειονοµικών, συνταγογράφηση των τεστ ώστε να υπάρχει πρόσβαση απ’ όλους και να γίνονται µαζικά. Με κάθε τρόπο µείωση των µαθητών στις τάξεις, µέχρι 15. Κάλυψη όλων των µαθητών µε ψηφιακά µέσα ώστε να µπορούν, όταν χρειάζεται, να συµµετέχουν όλοι στα τηλεµαθήµατα. Τώρα αυτό δεν συµβαίνει, την προηγούµενη φορά πολλούς µαθητές τους χάσαµε. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλους τους πληττόµενους αυτοαπασχολούµενους και επαγγελµατίες, 2000€ ανά εργαζόµενο, µέχρι 100.000€. Πρόσβαση σε δανεισµό σε όσους το επιθυµούν, ακόµα κι αν δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια. Επιδότηση της εργασίας και όχι αναστολή της. Από πλήρη κάλυψη του µισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών σε κλάδους που αναγκάζονται να κλείσουν µε εντολή της κυβέρνησης ως µερική σε κλάδους που υπολειτουργούν. Υποχρεωτική µείωση του ενοικίου στις επιχειρήσεις, κατά 40%, για όσο διαρκεί η κρίση. Μόνιµη µείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος. 6% ο ΦΠΑ στην εστίαση όσο διαρκεί η κρίση. Μόνιµη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήµατα ως 40.000€ και σταδιακή µείωση στα εισοδήµατα ως 65.000€. Επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Έκτακτο εισόδηµα ανάγκης για τα νοικοκυριά που επλήγησαν, ανάλογα µε τον αριθµό των µελών της οικογένειας, για όσο είναι εκτός αγοράς εργασίας.
Οι οικονοµικές δυνατότητες στήριξης της πραγµατικής οικονοµίας υπάρχουν. Με αξιοποίηση µέρους του «µαξιλαριού ασφαλείας» των 37 δις € που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, µε αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων (να πούµε ότι µένουν µε ευθύνη της κυβέρνησης εκατοµµύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ανεκµετάλλευτα), µε το φτηνό δανεισµό που υπάρχει λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ, µε το γεγονός ότι προκύπτουν πρόσθετοι πόροι καθώς δεν υλοποιείται φέτος, και για όσο διαρκεί η πανδηµία, το πρόγραµµα σταθερότητας και τα συνεπακόλουθα πλεονάσµατα, συν το γεγονός ότι αν δίνεις στην οικονοµία τότε παίρνεις, γιατί θα αποτρέψεις την βαθιά ύφεση και θα µπορέσεις να ανακάµψεις πιο γρήγορα, όταν µε το καλό τελειώσει ο εφιάλτης που ζούµε.
Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Όταν όµως συµβαίνει αυτό απαιτείται µεγάλη εγρήγορση, υπευθυνότητα και σχέδιο από αυτούς που κυβερνούν. Ως τώρα δεν το βλέπουµε. Αντίθετα βλέπουµε έπαρση, εξυπνακισµούς του στυλ «είµαστε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες» ή να αποκαλείται ο ΠΘ «Μωυσής» κλπ, πολλή επικοινωνία και ελάχιστη ουσία και συχνότατα αντί στοιχειώδους αυτοκριτικής να δακτυλοδείχνονται οι πολίτες και ειδικά οι νέοι.

«Παρατήρησα ότι αρκετοί από τους Μακεδονοµάχους πρωτοστάτησαν και στο κίνηµα κατά της µάσκας!»

– Ο κορονοϊός κυριαρχεί στην επικαιρότητα αλλά υπάρχουν και άλλες εξελίξεις. Αλλαγή στις ΗΠΑ µε την εκλογή Μπάιντεν και των Δηµοκρατικών. Τι σηµατοδοτεί αυτή η εξέλιξη για την Ελλάδα;
– Φαίνεται πως οι Δηµοκρατικοί κερδίζουν οριστικά και απαλλάσσονται από τον Τραµπ και την ανερµάτιστη πολιτική και συµπεριφορά του που δίχασε και σε ένα βαθµό θα διχάζει την αµερικάνικη κοινωνία. Ο «τραµπισµός» θα είναι παρών για πολλά χρόνια ακόµα. Για την Ελλάδα η ιστορία δείχνει πως πρέπει να κρατάµε µικρό καλάθι, καθώς η πολιτική των ΗΠΑ καθορίζεται κυρίως από συµφέροντα κι όχι απαραίτητα από το Διεθνές Δίκαιο ούτε από τις εναλλαγές των κυβερνήσεών της. Οψόµεθα.

– Είχαµε και την νέα NAVTEX από την Τουρκία που συνεχίζει να προκαλεί. Πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα;
– Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι άκρως ανησυχητική, εξαιτίας της προκλητικής, παράνοµης και κατά µία έννοια επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας. Απαιτείται ενεργητική και πολυδιάστατη ελληνική πολιτική, κάτι που λείπει όλο αυτό το διάστηµα που κυβερνάει την χώρα η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται από έλλειψη στρατηγικής και την παθητική λογική του πειθήνιου και προβλέψιµου συµµάχου, ενώ ο αδιαφανής τρόπος που κινείται, δηµιουργεί υπόνοιες αλλαγής της εθνικής γραµµής στα ελληνοτουρκικά. Εξηγούµαι: Όταν ο Ερντογάν µε τις συνεχείς Navtex που εκδίδει και τα ωκεανογραφικά του σκάφη που αρµενίζουν ανενόχλητα «γκριζάρει» εκτεταµένες περιοχές στο ΝΑ Αιγαίο, απαιτείται η άµεση επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ν.µ. σε όλες αυτές τις περιοχές, από Κρήτη ως Καστελόριζο. Σε κάθε περίπτωση, εκτιµούµε ότι θα βοηθούσε η σύγκλιση του Συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ ώστε να χαραχτεί µία εθνική στρατηγική, µε αρχή, µέση, τέλος και επιµέρους τακτικές κινήσεις. Γιατί το αρνείται τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης;

«Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδηµίας και κατά συνέπεια και της οικονοµίας»

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Προέχει σήµερα να είµαστε υγιείς όλες και όλοι! Κι όσοι-ες νοσούν να αναρρώσουν γρήγορα. Η κατάσταση είναι δύσκολη ως δραµατική αλλά δεν πρέπει να µας πάρει από κάτω. Εµείς ως πολίτες πρέπει να είµαστε υπεύθυνοι, να σκεφτόµαστε τους ηλικιωµένους µας, να τηρούµε τα µέτρα και να αποµονώνουµε αντιεπιστηµονικές φωνές. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει µε τη µέγιστη κοινωνική ευθύνη και να σταµατήσει είτε να αδρανεί είτε να προσπαθεί να εκµεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελος των µεγάλων συµφερόντων που εξυπηρετεί. Να αφήσουν στη ΝΔ την επικοινωνιακή διαχείριση, γιατί όσο και να «ταΐζουν» µέσω της λίστας Πέτσα τα µέσα επικοινωνίας, αν δεν κυβερνήσουν σωστά το τέλος τους θα είναι αναπότρεπτο και παταγώδες. Το ζήτηµα όµως είναι προτού φύγουν να µην έχει γίνει µεγάλη καταστροφή στην κοινωνία.

Προηγούμενο άρθρο832 Φύλλο 12 Νοεμβρίου 2020
Επόμενο άρθρο833 Φύλλο 19 Νοεμβρίου 2020
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας