11.5 C
Drama
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Δηµήτρης Κυριαζίδης

«Χρειάζεται να κτίσουµε ένα νέο κράτος, µε υγιείς δοµές, πάνω σε αξίες και ιδανικά που έχουµε ξεχάσει»

Βουλευτής Ν. Δράμας / Νέας Δημοκρατίας

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, μιλά για όλους και για όλα σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη.
Τονίζει ότι έξοδος από την κρίση χωρίς δουλειές, χωρίς νέες επενδύσεις, χωρίς φρέσκο χρήμα στην αγορά δεν νοείται. Με τον παρόντα ΣΥΡΙΖΑ των ιδεολογικών αγκυλώσεων και των πρακτικών του χθες και του προχθές, η Χώρα εξακολουθεί να βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, μία ελπίδα που τελικά δεν έφερε ο κ. Τσίπρας.
Πιστεύει ότι όπλο της κοινωνίας μας είναι η παράδοση και οι αξίες της. Όσο γρηγορότερα ενισχύσει εκ νέου τις παραδοσιακές της δομές, ανεύρει τις ρίζες της μέσα από την παιδεία και εφαρμόσει στην πράξη τις αξίες που της έχουν κληροδοτηθεί, τόσο πιο εύκολα θα βρει τον βηματισμό και την μοίρα που της αξίζει.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Κύριε Κυριαζίδη το θέμα των Σκοπίων επανήλθε στην επικαιρότητα. Σας ανησυχούν οι εξελίξεις;
– Όχι μόνον με ανησυχούν, αλλά με προβληματίζουν εντονότατα τόσο οι εξελίξεις όσο και οι σκοπιμότητες που κρύβονται. Η οψιγενής δήθεν διαλλακτική στάση των Σκοπίων σε μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό, δεν αναιρεί την εμμονή τους να διεκδικούν το όνομα της Μακεδονίας μας, τα εδάφη μας και την ιστορία μας, γεγονός που, δυστυχώς, υποβαθμίζουμε. Είναι αδιανόητο να συζητάμε για λύση, όταν αυτή εμπεριέχει εμφανή αλυτρωτισμό και χρήση του ονόματος Μακεδονία, μεταφρασμένο ή αμετάφραστο. Το έχω ξαναπεί. Ούτε άνω ούτε κάτω, ούτε νέα ούτε παλιά, ούτε βόρεια ούτε νότια, κύριε Ελευθεριάδη. Καμμία υποχώρηση στο ονοματολογικό και είμαι σαφής στη θέση μου. Η πατρίδα μας ούτε εκβιάζεται ούτε έχει κανένα λόγο να προδώσει με αυτό τον άτιμο τρόπο την ιστορία μας. Εάν θέλουν οι Σκοπιανοί να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας και εάν επιθυμούν να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τούτο μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή και τη συναίνεσή μας. Επομένως, ο νοών νοείτο και εύχομαι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πράξει το εθνικό της καθήκον, που, δυστυχώς, δεν το βλέπω. Σήμερα είναι το όνομα, αύριο είναι οι βραχονησίδες, μεθαύριο, αναρωτιέμαι, τι;

– Πώς είδατε τις κινητοποιήσεις του κόσμου, με τα συλλαλητήρια;
– Η αντίδραση του κόσμου ήταν συγκινητική. Μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, διεκδικώντας την διασφάλιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Πέρασε ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την ηγεσία του τόπου, το οποίο είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και στα δύο συλλαλητήρια που ήμουν παρών. Είπε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός των εθνικών συνόρων, ότι ο Έλληνας αγαπάει την πατρίδα του και έχει αξιοπρέπεια. Υπομένει καρτερικά την μνημονιακή βάσανο, τα μέτρα, την οικονομική κρίση, αλλά δεν κάνει βήμα πίσω στα εθνικά θέματα. Δυστυχώς, όμως, η μόνη που δεν πήρε το μήνυμα αυτό ήταν η Κυβέρνηση, η οποία επισταμένως θέλησε να υποβαθμίσει την οργή και τη φωνή του κόσμου. Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι άκουγε ευκολότερα τον κόσμο. Τώρα, κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

– Βλέπετε λύση ή το θέμα θα πάει στις καλένδες;
– Κύριε Ελευθεριάδη, όπως σας είπα η λύση δεν είναι αυτοσκοπός εάν δεν είναι μία εθνικά συμφέρουσα λύση, μέσα στο πλαίσιο που ήδη προδιέγραψα σε προηγούμενη ερώτησή σας. Το πρόβλημα το έχουν τα Σκόπια που χρειάζονται την βούλα της Ελλάδος για να μπουν στους διεθνείς οργανισμούς. Χωρίς αυτήν, ουδέν. Επομένως, λύση, στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον, σημαίνει όχι αλυτρωτισμοί, όχι καπηλεία, όχι στον όρο Μακεδονία. Τελεία και παύλα. Τώρα, εάν τολμήσει η Κυβέρνηση να φέρει συμφωνία στην Βουλή εκτός του πλαισίου αυτού, εκτιμώ ότι η απάντηση του Κοινοβουλίου θα είναι ένα μεγάλο όχι.

«Ο Μητσοτάκης είναι ένας ιδιαίτερος πολιτικός, με χαρίσματα, παιδεία και αξίες. Η λέξη που μπορώ να πω ότι τον χαρακτηρίζει είναι η συνέπεια. Συγκεντρώνει τα στοιχεία ενός σοβαρού και μετριοπαθούς τεχνοκράτη πολιτικού, στον οποίο μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη»

– Την ίδια ώρα η υπόθεση «Novartis» φέρνει ένταση στην πολιτική ζωή. Η ΝΔ κάνει λόγο για σκευωρία… που βασίζετε αυτή τη θέση σας;
– Η Novartis μπήκε στην πολιτική ζωή με τον τρόπο που μπήκε για να θολώσει τα νερά η Κυβέρνηση και προκειμένου να αλλάξει την τρέχουσα τότε πολιτική ατζέντα σε σχέση με το σκοπιανό. Ο χρόνος που επελέγη, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προβληματίζουν. Ξέρετε, η δημοκρατία έχει κανόνες. Κανόνες διαδικαστικούς, κανόνες που εγγυάται το Σύνταγμα και οι νόμοι του Κράτους μας για κάθε πολίτη. Δεν νοείται παραβίαση αυτών. Εδώ βλέπουμε, όμως, έκδηλες σκοπιμότητες να σπιλωθούν πολιτικές αξιοπρέπειες ανθρώπων με τρόπους και μέσα που αποδοκιμάζει η πολιτική ηθική και η έννομη τάξη. Η Νέα Δημοκρατία ένα πράγμα ζητεί, ουσιαστική έρευνα σε βάθος, με αντικειμενικότητα και σεβασμό στην νομιμότητα. Κουκουλοφόροι μάρτυρες, καταθέσεις μαρτύρων με δόσεις, εικασίες και λάσπη στον ανεμιστήρα για να πλήξουμε τον αντίπαλο δεν νοούνται. Μόνον αποδείξεις. Και τέτοιες δεν έχουν τεθεί σε γνώση της Βουλής και της Δικαιοσύνης μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, έκαστο «αρπακτικό» στο κελί του, πλην όμως, δεν το βλέπω αυτό.

– Με την μονοπώληση του ενδιαφέροντος για το εθνικό θέμα και την «Novartis», ξεχάσαμε την καθημερινότητα κύριε Κυριαζίδη. Πού βαδίζει η χώρα;
– Ευχαριστώ για αυτό το ερώτημα, γιατί κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με το μέλλον και την προοπτική της Χώρας. Όποιος ισχυριστεί ότι τα πράγματα πάνε καλά, προφανώς δεν ζει σε αυτό τον τόπο ή φοράει παρωπίδες. Είμαστε μία Χώρα που κινείται στον αστερισμό του χθες, της αριστερής προπαγάνδας και της ουτοπίας, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα. Όλα τα κράτη, θέτουν στόχους, ορίζουν πολιτικές, κοιτούν το μέλλον βάσει ενός σταθερού προγράμματος, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Τέτοιο πρόγραμμα η πατρίδα μας δεν έχει. Και λυπούμαι που θα το πω, δεν έχει γιατί το πολιτικό σύστημα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δομήθηκε πελατειακά και ποτέ δεν διαμόρφωσε πάγιες πολιτικές με βάση το αύριο. Η κρίση έπρεπε να μας διδάξει, αλλά πολύ φοβούμαι ότι πάλι τα ίδια θα έχουμε. Κύριε Ελευθεριάδη, το έχω ξαναπεί και θα το επαναλάβω για μία ακόμη φορά. Χρειάζεται να κτίσουμε ένα νέο κράτος, με υγιείς δομές, πάνω σε αξίες και ιδανικά που έχουμε ξεχάσει. Απαιτείται ένα εθνικό, διακομματικό, σχέδιο ανάπτυξης σε όλους του τομείς, το οποίο πρέπει άμεσα να αποκτήσουμε. Έχουμε ως κοινωνία ανάγκη σταθερών πολιτικών, που θα οδηγήσουν σε μία εθνική και οικονομική αναδιοργάνωση με στόχο την συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αν με ρωτήσετε πόσο κοντά είμαστε σε αυτά, η απάντηση δεν θα ακουστεί ελπιδοφόρα. Με τον παρόντα ΣΥΡΙΖΑ των ιδεολογικών αγκυλώσεων και των πρακτικών του χθες και του προχθές, η Χώρα εξακολουθεί να βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, μία ελπίδα που τελικά δεν έφερε ο κ. Τσίπρας.

– Όλες οι κυβερνήσεις που προέκυψαν την περίοδο της κρίσης «εκτίθενται» έναντι των εξαγγελιών τους. Πόσο ακόμη…
– Οι κυβερνήσεις εκτίθενται και θα εκτίθενται όσο δεν συνειδητοποιούν τη δεινή κατάσταση της οικονομίας και του κράτους μας. Εξαγγελίες που αγνοούν την πραγματικότητα και στηρίζονται στην παροχολογία, στον κρατισμό και στο τσιτάτο «λεφτά υπάρχουν», λογικό είναι να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Θα σας πω, όμως, και οφείλω να το τονίσω, ότι τέτοιου είδους εξαγγελίες δεν έκανε ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Φρούδες υποσχέσεις όχι μόνον δε μοίρασε, αντιθέτως είπε την αλήθεια στον Λαό και αυτή εξακολουθεί να λέει. Πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά έλλειψη συνέπειας, γεγονός που κλονίζει έτι περαιτέρω το πολιτικό μας σύστημα και την αξιοπιστία του έναντι της κοινωνίας, είχε και έχει ο ΣΥΡΙΖΑ της πρώτης φοράς Αριστερά, του «δεν πληρώνω», του go back κυρία Μέρκελ, των νταουλιών που εν τέλει κτύπησαν εις βάρος της χώρας μας, του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ που εν τέλει αύξησε, της επαναφοράς των συντάξεων, του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ, των διορισμών, της περήφανης διαπραγμάτευσης που κόστισε στην χώρα 100 και πλέον δις Ευρώ και άλλα πολλά που ο κόσμος τα γνωρίζει καλύτερα. Δυστυχώς, η χώρα και ο Ελληνικός Λαός πλήρωσε και θα πληρώνει για πολλά χρόνια ακόμη τα λάθη και τα πολιτικά αμαρτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία πρέπει κάποια στιγμή δημόσια να λογοδοτήσει.

«Ο Νομός μας διαχρονικά δεν είχε στρατηγική διεκδικήσεων. Αν σε αυτό προστεθεί και η έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης και κοινής γραμμής σε βασικά ζητήματα μεταξύ των αιρετών και πολιτικών, αλλά και μία ανεξήγητη υποχωρητικότητα που επιδεικνυόταν, εύκολα εξηγείται γιατί μείναμε πίσω»

– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί κατά γράμμα τα μνημόνια που ψηφίσατε εσείς. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα; Είστε αισιόδοξος;
– Με συγχωρείτε αλλά εδώ αδικείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Υλοποιεί αποκλειστικά και μόνον το δικό του μνημόνιο. Υλοποιεί το μνημόνιο που προκάλεσε και έφερε ως αποτέλεσμα η περήφανη διαπραγμάτευση του 2015. Είναι το αχρείαστο μνημόνιο που επιβλήθηκε στην χώρα ακριβώς λόγω των «αυταπατών» που έτρεφε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κύριε Ελευθεριάδη, ας μην λησμονούμε ότι τον Δεκέμβριο 2014, η Κυβέρνηση Σαμαρά έκλεινε τον μακρύ κύκλο των μνημονιακών δεσμεύσεων, διαπραγματευόμενη τα τελευταία μέτρα πριν την έξοδο στις αγορές και το πρόγραμμα γέφυρα. Ήταν τότε ακριβώς που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ απαιτούσαν από την Νέα Δημοκρατία να μην κλείσει την διαπραγμάτευση, ήταν τότε που το email Χαρδούβελη εθεωρείτο το μέγιστο κακό από την αντιπολίτευση, ήταν τότε που Τσίπρας, Καμμένος και Κουβέλης αποφάσισαν να ρίξουν την Κυβέρνηση για να έλθουν στα πράγματα για μία καλύτερη μέρα. Και από τότε, δυστυχώς, εδώ και τρία και πλέον χρόνια περιμένουμε όλοι αυτή την μέρα που δεν έρχεται. Και απαντώντας ευθέως στο ερώτημά σας εάν είμαι αισιόδοξος, με τις πολιτικές της φοροληστρικής κλοπής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις, με τον βραχνά του ΕΦΚΑ, την αντιαναπτυξιακή της πολιτική, και να βγούμε στις αγορές, μέλλον χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει. Χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις, εάν δεν «πάρει μπροστά» η πραγματική οικονομία, δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας.

– Η κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά βλέπει τέλος στην κρίση και έξοδο από τα μνημόνια. Δεν ισχύει;
– Επαναλαμβάνω. Χωρίς φιλικό αναπτυξιακό περιβάλλον, χωρίς επενδύσεις, χωρίς σταθερό και δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, πραγματική έξοδος δεν θα υπάρξει. Η πραγματική οικονομική ευημερία του Λαού μας, ο οποίος στενάζει κυριολεκτικά, θα έλθει μόνον όταν μπουν σταθερές και κανόνες στην οικονομία. Και για να είμαι σαφής. Έξοδος από την κρίση χωρίς δουλειές, χωρίς νέες επενδύσεις, χωρίς φρέσκο χρήμα στην αγορά δεν νοείται. Κοντολογίς, χωρίς τη δημιουργία ενός κράτους με σταθερές, μέλλον για τον λαό του δεν υπάρχει.

– Ποιο είναι το «όπλο» της ελληνικής κοινωνίας για να μπορέσει να αλλάξει τη μοίρα της;
– Το όπλο της κοινωνίας μας είναι η παράδοση και οι αξίες της. Όσο γρηγορότερα ενισχύσει εκ νέου τις παραδοσιακές της δομές, ανεύρει τις ρίζες της μέσα από την παιδεία και εφαρμόσει στην πράξη τις αξίες που της έχουν κληροδοτηθεί, τόσο πιο εύκολα θα βρει τον βηματισμό και την μοίρα που της αξίζει. Έχει δε ως κοινωνία συνοχή και σταθερές, στοιχεία που την καθιστούν μοναδική και την ενισχύουν. Και βέβαια, μπορεί πρόσκαιρα κάποιοι να τη γέλασαν, να την αποπροσανατόλισαν, να έπαιξαν με το θυμικό του ανυπότακτου και μαχητικού Έλληνα και με τις προσδοκίες του, αλλά είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία μέσα από την κρίση έγινε σοφότερη και αυτό σημαίνει πολλά για το μέλλον.

– Τι προτείνει η ΝΔ; Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία Αλήθειας;
– Η Συμφωνία Αλήθειας είναι το συμβόλαιο που προτείνει στην κοινωνία η Νέα Δημοκρατία. Είναι η συμφωνία για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Χωρίς φρούδες υποσχέσεις και χωρίς εξαγγελίες κενού περιεχομένου, περιέχει το πρόγραμμα, τη στρατηγική και την αγωνία για το αύριο. Η πατρίδα απαιτεί ρεαλιστικές πολιτικές και αλήθεια. Με τα ψέματα, τις σπατάλες, το κομματικό κράτος, το νεποτισμό, την αδιαφάνεια και την έλλειψη εθνικής στρατηγικής σε όλους τους τομείς των κρατικών δράσεων πορευτήκαμε για δεκαετίες. Ήταν αυτά τα νοσηρά φαινόμενα που μας οδήγησαν στην κρίση και στη χρεωκοπία. Η Νέα Δημοκρατία, μέσα από ένα σταθερό σύστημα αξιών που πρεσβεύει, προτάσσει την ειλικρίνεια και το νοικοκύρεμα στο κράτος και στις πολιτικές του. Προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μέσα από υγιείς πολιτικές συμπράξεις, προβάλει το όραμά της για την Ελλάδα της δημιουργίας και της ανάπτυξης. Την Ελλάδα που αξίζει σε όλους τους Έλληνες. Την Ελλάδα που δεν επαιτεί, αλλά την Ελλάδα που δημιουργεί και στέκεται όρθια μόνη της, χωρίς δεκανίκια. Την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και των αξιών. Την Ελλάδα που δεν εκχωρεί ούτε υποχωρεί. Την Ελλάδα του μέλλοντος.

Για την υπόθεση της Αντιπεριφέρειας: «Η ένταση και η κρίση έχει υπαίτιο, στον οποίο ανήκουν αποκλειστικά οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Η δηµόσια δράση ενός εκάστου έχει ως όριο το νόµο»

– Σε περιφερειακό επίπεδο κύριε Κυριαζίδη βιώνουμε μια πρωτοφανή ένταση και κρίση στην Αντιπεριφέρεια. Τελευταία εξέλιξη η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον κύριο Πατακάκη. Πώς θα σχολιάζατε αυτές τις εξελίξεις;
– Δεν θα ήθελα να σχολιάσω το γεγονός λόγω του διακριτού ρόλου της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τον οποίο και σέβομαι. Δεν μπορώ, όμως, να παραλείψω να επισημάνω ότι η ένταση και η κρίση έχει υπαίτιο, στον οποίο ανήκουν αποκλειστικά οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Η δημόσια δράση ενός εκάστου έχει ως όριο το νόμο. Όταν το ξεπερνάμε αυτό το όριο, υπάρχουν και συνέπειες, οι οποίες όσο σκληρές και να είναι ως αφετηρία έχουν τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων και τα δεδομένα που αυτές δημιουργούν οφείλουν να γίνονται σεβαστές από όλους.

– Η ΝΔ πρέπει να πάρει θέση για τα προβλήματα στην Αντιπεριφέρεια, με δεδομένο ότι αφορά την παράταξη που στήριξε στις εκλογές;
– Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία, τηρώντας τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες και στηριζόμενη στα δεδομένα που είχαν τότε τεθεί στα όργανα του κόμματος, παρείχε δημόσια την αμέριστη στήριξή της. Και το εκλογικό σώμα πράγματι τίμησε με την ψήφο του αυτό τον εκλογικό συνδυασμό και τον επικεφαλής του. Ακριβώς, όμως, για τον λόγο αυτό και από σεβασμό στην ετυμηγορία του κόσμου, δεν είναι δυνατόν να λογοδοτεί μία ολόκληρη παράταξη για τις ελεγχόμενες δικαστικά πράξεις ενός αιρετού. Σε ό,τι δε με αφορά οφείλω δημόσια να πω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους περιφερειακούς συμβούλους της Δράμας, πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα ασκήσουν τα νέα καθήκοντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μολονότι ο «έκπτωτος» Αντιπεριφερειάρχης με διάφορους τρόπους – μεθόδους – κινήσεις, «χρησιμοποιούμενος» από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προσπαθεί να κάνει κάθε είδους ζημιά, δημιουργώντας προσκόμματα στο έργο τους. Στο σημείο αυτό οφείλω για λόγους αρχής να επισημάνω το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια από τον ίδιο, από ανθρώπους που «βολεύτηκαν» από τον ίδιο, αλλά και από «μικρό πολιτικούς» αντιπάλους μου, ότι υπάρχει προσωπική αντιπαράθεση. Αυτό βολεύει πολλούς και πολλά.
Τονίζω, λοιπόν, ότι με τον συγκεκριμένο δεν έχω τίποτε το προσωπικό, άλλωστε είναι γνωστό ότι στηρίχθηκε από πλευράς μου, όπως και από το σύνολο των Νεοδημακρατών.
Το τραγικό, το ανήθικο, το ανέντιμο και το άτιμο είναι ότι μας εκμεταλλεύτηκε όλους ξεδιάντροπα, καθόσον ενώ είχε σε βάρος του σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων και μάλιστα ορισμένες επιβαρυντικού χαρακτήρα για ένα δημόσιο πρόσωπο, αλλά και μία αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση πολύμηνης φυλάκιση από τον Άρειο Πάγο για τελεσθέν έγκλημα ατιμωτικού – ηθικού χαρακτήρα (εγκατάλειψη εγκύου), απέφυγε οποιαδήποτε, έστω αναφορά γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν θα επιλεγόταν, ως υποψήφιος.
Η πρόσφατη δε μη αναστολή της καταδίκης του για παράβαση καθήκοντος και η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων είναι απόρροια του βεβαρημένου ποινικού του μητρώου, ως (επισημάνθηκε και κατά τη Δίκη).
Κάθε άνθρωπος και ιδίως του τόπου μας υπό τις ανωτέρω συνθήκες δεν θα τολμούσε να βγει έξω από το σπίτι του.
Άρα τί έμεινε και πώς οφείλαμε και οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μας και ο ίδιος πολύ περισσότερο; Δηλαδή από … μια πιθαμή και δεν μας νοιάζει; Δυστυχώς και γι’ αυτό βρεθήκαμε ως κοινωνία στο σημερινό σημείο. Προς δε, θα υπήρχε έκθεση – κίνδυνος διασυρμού και της Νέας Δημοκρατίας και εμού προσωπικά, πέρα των όσων αναφέρθησαν, σε όποια μεταγενέστερη εκλογική αναμέτρηση (ο περί ου ο λόγος προφανώς θα ήθελε εκ νέου να είναι υποψήφιος), δεδομένου ότι από τον Οκτώβριο 2016 η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια (ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή), ενημερώθηκε υπηρεσιακά για την «πολιτεία» του συγκεκριμένου, χωρίς στην ουσία να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη ως όφειλε. Επόμενο ήταν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να καραδοκούσε, να παρουσιάσει όλα αυτά την «κατάλληλη» στιγμή. Αφού αυτό δεν τελεσφόρησε, ανέλαβε τον εν λόγω υπό την προστασία του, μόνο και μόνο για να προκαλέσει ζημιά εσωτερικά στη Νέα Δημοκρατία. Όμως, η Νέα Δημοκρατία προχωρά με ένα Σύμφωνο Αλήθειας και οφείλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη το περιεχόμενό του.

«Με τον παρόντα ΣΥΡΙΖΑ των ιδεολογικών αγκυλώσεων και των πρακτικών του χθες και του προχθές, η Χώρα εξακολουθεί να βαδίζει στο άγνωστο µε βάρκα την ελπίδα, µία ελπίδα που τελικά δεν έφερε ο κ. Τσίπρας»

– Με το θέμα των οδικών αξόνων και της σύνδεσης με την Εγνατία βλέπετε κάποια εξέλιξη ή θα μείνουμε στην συζήτηση;
– Καμία ουσιαστική εξέλιξη, δυστυχώς. Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφουγκραζόμενη τις απαιτήσεις της Δραμινής κοινωνίας, είχε εντάξει την κατασκευή των καθέτων αξόνων στον εθνικό σχεδιασμό των μεγάλων έργων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επικουρούμενη και από την έλλειψη πίεσης εκ μέρους του άλλοτε λαλίστατου κυβερνητικού βουλευτή, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Παρά το γεγονός ότι έχω επανειλημμένως θέσει το όλο θέμα στην Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θλίψη διαπιστώνω την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης. Καμία πρωτοβουλία, κανένα ενδιαφέρον. Άλλωστε αυτό προέκυψε και κατά το διεξαχθέν πρόσφατο «Αναπτυξιακό Συνέδριο» του ΣΥΡΙΖΑ, στη Κομοτηνή, όπου ο κ. Τσίπρας για το τεράστιο αυτό πρόβλημα του Νομού μας εποίησε στην ουσία τη νήσσα, αλλά και κατά την πρόσφατη συζήτησή μου στη Βουλή με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, κατέληξε ότι η οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό «θα πραγματοποιηθεί, εφ’ όσον κριθεί ότι είναι βιώσιμη!!! Και αυτό πρέπει να τεκμηριωθεί από τους Δραμινούς!»
Στο σημείο αυτό για λόγους υπενθύμισης και δέσμευσης υπομνήσω την ειδική αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (2017) για την άμεση εκτέλεση του όλου έργου.

– Τελευταία αναδείξατε το πρόβλημα με τα τμήματα ΤΕΙ που λειτουργούν στη Δράμα. Κινδυνεύουν να φύγουν;
– Είναι κάτι που φοβάμαι. Γι’ αυτό και αντιδρώ έντονα και κάνω ό,τι μπορώ εντός εκτός Κοινοβουλίου για να το αποτρέψω. Κύριε Ελευθεριάδη, ας μην γελιόμαστε, δεν υπάρχει μία σαφής κυβερνητική πολιτική στο θέμα, όπως δεν υπάρχει και σε πάρα πολλά ζητήματα. Ναι μεν λένε ότι δεν θα φύγουν, οι πρωτοβουλίες, όμως, που αναλαμβάνονται στο παρασκήνιο και τα «ήξεις αφήξεις» του Υπουργείου Παιδείας με ανησυχούν. Πρόσφατα, ως θα είδατε, επαπειλήθηκε μεταφορά του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου σε σχολή με άσχετο αντικείμενο, εξέλιξη που κατόπιν πιέσεών μου απετράπη. Και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο το Υπουργείο ανέλαβε μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία; Τι κρύβεται από πίσω; Εδώ βέβαια θα μου επιτρέψετε να επισημάνω και μία γενικότερη αντίφαση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Ενώ μου απαντά ο κ. Υπουργός ότι δεν μπορεί να επέμβει στον τρόπο διάθεσης των πιστώσεων των νέων καθηγητών ούτως ώστε επιτέλους να στελεχωθεί το Τμήμα Οινολογίας με ακαδημαϊκό προσωπικό, την ίδια στιγμή επεμβαίνει νομοθετικά για την μεταφορά του Τμήματος σε άλλη άσχετη Σχολή. Άλλωστε πραγματοποιούνται συναντήσεις – συζητήσεις για «συγχωνεύσεις» χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενό τους. Ως σας είναι γνωστό, πρόσφατα έγινε μια συνάντηση του αρμοδίου Υπουργού με διάφορους φορείς της περιφέρειας, όπου «αποκλείστηκαν» οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης της περιφέρειας. Προσωπικά αυτό το καταλαβαίνω. Είναι η καταφανής πλέον αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ»

– Τι φταίει που ο τόπος μας έμεινε πίσω σε σύγκριση με γειτονικούς νομούς;
– Φταίει το γεγονός ότι ο Νομός μας διαχρονικά δεν είχε στρατηγική διεκδικήσεων. Αν σε αυτό προστεθεί και η έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης και κοινής γραμμής σε βασικά ζητήματα μεταξύ των αιρετών και πολιτικών, αλλά και μία ανεξήγητη υποχωρητικότητα που επιδεικνυόταν, εύκολα εξηγείται γιατί μείναμε πίσω. Και μείναμε πίσω σε πολλά θέματα. Όταν διεκδικείς με πυγμή και σταθερότητα, ακόμη και εάν δεν πετύχεις το σύνολο των στόχων, πάντα κάτι παίρνεις. Δυστυχώς, στην Δράμα επεκράτησε για πολλά χρόνια η πολιτική της ήσσονος προσπάθειας, γεγονός που μας έφερε πολύ πίσω σε σχέση με τους άλλους νομούς. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά. Εκ πεποιθήσεως πιστεύω ότι χαμένη είναι μόνον η μάχη που δεν δίνεται. Οφείλουμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να απαιτήσουμε αυτό που αξίζει στην Δράμα μας και στον περήφανο κόσμο της. Και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε όλοι μαζί να καταφέρουμε πολλά και κυρίως να πάμε ένα βήμα μπροστά ως Νομός.

«Η Συµφωνία Αλήθειας είναι το συµβόλαιο που προτείνει στην κοινωνία η Νέα Δηµοκρατία. Είναι η συµφωνία για τη µελλοντική πορεία της χώρας. Χωρίς φρούδες υποσχέσεις και χωρίς εξαγγελίες κενού περιεχοµένου, περιέχει το πρόγραµµα, τη στρατηγική και την αγωνία για το αύριο»

– Πολλές φορές και για θέματα που αφορούν την Δράμα δεν ακολουθήσατε την κομματική πειθαρχία. Η κομματική πειθαρχία πνίγει τις διαφορετικές απόψεις;
– Παρά το γεγονός ότι η πειθαρχία στην τάξη και στην νομιμότητα ως έννοια με εκφράζει ως εκ της πρότερης ιδιότητάς μου, στα ζητήματα που αφορούν την Δράμα, δεν νοείται κομματική πειθαρχία για κανέναν από τους εκλεγμένους βουλευτές της. Όριο οφείλει να αποτελεί για καθέναν μας η συνείδησή του, η οποία και είναι απαραβίαστη. Σε ό,τι με αφορά νομίζω ότι το έχω αποδείξει έμπρακτα. Εκ πεποιθήσεως πιστεύω ότι οι διαφορετικές απόψεις εντός των κομμάτων είναι αναγκαίο στοιχείο της δημοκρατίας μας, καθώς προάγουν τον διάλογο και την σύνθεση. Μέσα από αυτές αναδύεται πάντα ένα αξιακό πλεόνασμα, το οποίο και είναι ζητούμενο σε μία δημοκρατική κοινωνία.

– Πιστεύετε ότι χωράνε τέτοιοι συναισθηματισμοί στην πολιτική;
– Κατά κανόνα συναισθηματισμοί δεν χωρούν στην πολιτική. Απαιτείται πάντοτε ψυχραιμία, λογική και νηφαλιότητα στις πράξεις και στις αποφάσεις μας. Αλλά και ο πολιτικός είναι άνθρωπος, με όρια και αντοχές. Δεν είναι, όμως, έτσι όπως το θέτετε, ζήτημα συναισθηματισμών. Είναι ζήτημα ευπρέπειας και προσωπικής συνέπειας, αξιακά στοιχεία που σε ό,τι με αφορούν δεν μπορώ να προδώσω. Οφείλω να επαναλάβω και πάλι ότι λειτουργώ ως «εραστής» της πολιτικής και όχι ως επαγγελματίας, καθ’ ότι κυρίαρχο στοιχείο της ενασχόλησής μου με την πολιτική προείχε και προέχει η έννοια της προσφοράς που βεβαίως αυτό έχει προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Αυτοί είμαστε όμως και ως οικογένεια και μας γνωρίζουν, θέλω να πιστεύω όλοι πλέον. Τονίζω πολλές φορές ότι η Δράμα είναι μια γειτονιά. Στις δύσκολες στιγμές που οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολλές που διερχόμαστε ως οικογένεια, τα τέσσερα παιδιά μου με μια φωνή λέγουν: «Πατέρα και μάνα προέχει η αξιοπρέπειά μας». Αυτοί είμαστε και μας ξέρετε πλέον, χωρίς έπαρση και ίχνος αλαζονείας, αλλά με εντιμότητα, καθαρότητα και πολλή δουλειά.

– Ως πολιτικό άνδρα πώς κρίνετε τον κ. Τσίπρα;
– Ο κ. Τσίπρας, αν και είναι ένας νέος πολιτικός από τον οποίο θα ανέμενε κανείς πολλά ως εκ της ηλικίας του, ο ίδιος έρχεται από το χθες και εκεί παραμένει. Προσκολλημένος στις ιδεολογικές αγκυλώσεις μίας άλλης εποχής, δεν εκφράζει τον πολιτικό λόγο εκείνο που έχει ανάγκη η χώρα για να προχωρήσει στο μέλλον. Επικεφαλής μίας ιδεολογικής φράξιας διαφορετικών πολιτικών αφετηριών παραμένει δέσμιος των συνιστωσών του κόμματός του και ενεργεί εντελώς αντιφατικά. Τα πεπραγμένα του, τα οποία μιλούν από μόνα τους, δεν με πείθουν. Και δεν σας κρύβω ότι είναι πάρα πολλές οι φορές που ειλικρινά στενοχωριέμαι γιατί βρέθηκε στην πιο δύσκολη στιγμή για την χώρα ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος. Μετά δε την διάσπαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας το καλοκαίρι του 2015 και τις εθνικές περιπέτειες που είχαμε, είχα την ελπίδα ότι θα εγκαινίαζε ένα πιο σύγχρονο και μετριοπαθή πολιτικό λόγο, πιο ρεαλιστικό και προσγειωμένο. Αντ’ αυτού, δυστυχώς, έχουμε ένα πολιτικό που βλέπει να καταρρέει δίπλα του η χώρα και εκείνος το μόνο που προσπαθεί είναι να γαντζωθεί στην εξουσία με βάση το ανύπαρκτο ως αποδείχθηκε ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς των διαχωρισμών και του παρελθόντος.

– Θεωρείτε τον κ. Μητσοτάκη έξυπνο άνθρωπο; Για σας ποιος είναι ο έξυπνος άνθρωπος;
– Θα σας είμαι απολύτως ειλικρινής. Ο Μητσοτάκης είναι ένας ιδιαίτερος πολιτικός, με χαρίσματα, παιδεία και αξίες. Η λέξη που μπορώ να πω ότι τον χαρακτηρίζει είναι η συνέπεια. Μπορεί να δείχνει απόμακρος και δύσκολος άνθρωπος, αλλά δεν είναι έτσι. Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, μπορούν να σας διαβεβαιώσουμε για αυτό. Είναι δε πάντοτε ενήμερος, έχοντας άποψη και πρόταση. Συγκεντρώνει τα στοιχεία ενός σοβαρού και μετριοπαθούς τεχνοκράτη πολιτικού, στον οποίο μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη. Τώρα ποιος είναι ο έξυπνος άνθρωπος που με ρωτάτε; Έξυπνος είναι αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του, μαθαίνει από αυτά και δεν τα επαναλαμβάνει. Έξυπνο δεν καθιστά κάποιον μόνον η υψηλή νοημοσύνη του, αλλά και το ήθος του, η διορατικότητά του και η ικανότητα επίλυσης των προβλημάτων. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Μητσοτάκης διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Βεβαίως για την πατρίδα και για τους άλλους. Όλα αυτά πρέπει να τα αποδείξει στην πράξη. Οφείλουμε να του δώσουμε αυτή την ευκαιρία – δυνατότητα.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους περιφερειακούς συμβούλους της Δράμας, πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα ασκήσουν τα νέα καθήκοντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

– Βλέπουμε δημοσκοπικά σκαμπανεβάσματα για το κ. Μητσοτάκη. Ποια στοιχεία του πιστεύετε ότι πρέπει να διορθώσει;
– Κύριε Ελευθεριάδη, τα όποια δημοσκοπικά σκαμπανεβάσματα δεν αναιρούν το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλότερη θέση από τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει πολλά. Τι πρέπει κατ’ εμέ να διορθώσει; Πιστεύω ότι πρέπει να επικοινωνήσει στον κόσμο τον ευγενή χαρακτήρα του και να πείσει για τις ικανότητες που πράγματι διαθέτει. Πρέπει να σπάσει την στρεβλή εικόνα που έχουν διαμορφώσει ορισμένα εκ των μέσων του απόμακρου πολιτικού και να κατέβει περισσότερο στην κοινωνία, η οποία τον έχει ανάγκη.

– «Εν ονόματι των στόχων» έχουμε χάσει ως κοινωνία και τα στοιχειώδη… έχει πάτο το βαρέλι;
– Όχι, το βαρέλι δεν έχει πάτο. Για να μπει πάτος, όπως σαφώς προκύπτει και απ’ όσα προανέφερα, όταν ένα κράτος δεν έχει συνέχεια και σταθερές, έτσι ώστε, να κτίζει – να βελτιώνει, ή όποια πολιτική ηγεσία, την κατάσταση που ανέλαβε, δυστυχώς δεν υπάρχει διέξοδος. Απλά μια ανακύκλωση, επώδυνη γα όλους και για όλα.

– Οι ιδεολογίες «πάνε περίπατο» με την κρίση. Είναι καλό αυτό;
– Οι ιδεολογίες, όπως έχουμε «κτησθεί», έχουν γίνει χυλός πολύ πιο μπροστά από την κρίση. Η κρίση απλά μας αποκάλυψε όλους και σ’ αυτό το σημείο.
Οι ιδεολογίες πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο για να έχουν αξία. Αυτό προϋποθέτει πίστη και καθαρότητα, στοιχεία ανύπαρκτα στις μέρες μας. Ο καθένας για την «παρτούλα» του και όποιος αντέξει. Η επίκληση των όποιων ιδεολογιών σήμερα είναι επίπλαστη και παραπλανητική για την «αξιότιμη πελατεία» δυστυχώς.

– Σήμερα που το σκέφτεστε νιώθετε ότι η επιλογή σας να ασχοληθείτε με την πολιτική ήταν σωστή;
– Η ενασχόληση μου πρωτογενώς με την συλλογική γέννηση ενός πυλώνα διασφάλισης ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων σε ένα χώρο στεγανό και σκληρό, όπως αυτός της Αστυνομίας, με συνέπειες προσωπικές – οικογενειακές, είχε, ως συνέπεια να με απομακρύνουν από την προοπτική και τη σκέψη να ασχοληθώ με την πολιτική. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης ήρθε απροσδόκητα κατά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών του 2009, οπότε μεταμεσονύκτια προ της ανακοίνωσης των υποψηφίων κατά Νομό, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον τότε Γενικό Γραμματέα Ν.Δ. (Λ. Ζαγορίτη) και τον Υπουργό Εσωτερικών και τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Π. Παυλόπουλο), ώστε να είμαι υποψήφιος. Την αρχική μου άρνηση προς αυτούς για συμμετοχή «έκαμψε» με το δικό του τρόπο ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος, μεσολαβώντας στην τηλεφωνική συνομιλία, μου είπε: «Δημήτρη τι γίνεται;», «Καλά πρόεδρε», του απαντώ, «άντε καλή επιτυχία», μου λέει και έκλεισε το τηλέφωνο.
Το αν ήταν σωστή, θα αποτυπωθεί από το αποτέλεσμα. Έμαθα να δουλεύω με συνείδηση και αυτό κάνω.

– Αφού οι πολιτικοί μπορούν και σκέφτονται, τότε γιατί βλέπουμε γύρω μας όλη αυτή τη δυστυχία;
– Το περιεχόμενο της σκέψης και πως αυτό αποτυπώνεται στη πράξη, έχει σημασία για τον απλό κόσμο. Στις μέρες μας οι πολιτικοί, όπως διαμόρφωσαν τα πράγματα, έχουν χάσει τον έλεγχο και τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για τον πολύ κόσμο.

– Όταν ήσασταν μικρός πώς ήταν η παιδική σας ηλικία και ποιες οι εμπειρίες άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή επάνω σας;
– Προέρχομαι από φτωχή αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν η πολύ δουλειά στα κτήματα. Ακατάπαυστα χειμώνα – καλοκαίρι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρακαλούσα να μην κλείσει το σχολείο.
Ο πατέρας μου, ως πρόεδρος ενασχολούμενος με τα συλλογικά του χωριού μου και αγαπητός απ’ όλους και μάλιστα σε χρόνο, που τα κομματικά ήταν σε «ανεγκέφαλη» έξαρση, έλεγε διαρκώς «να είμαστε καθαροί και ωραίοι άνθρωποι και αυτός ακόμα που θα μας κάνει κακό, ας το βρει από το Θεό.» Αυτό μετέφερα και μεταφέρω και ο ίδιος σήμερα στα παιδιά μου.

– Πότε τελειώνει η καριέρα ενός πολιτικού;
– Δεν συμφωνώ με τον όρο καριέρα. Δεν είναι καριέρα η πολιτική. Η πολιτική είναι διάθεση προσφοράς στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο, στην πατρίδα. Κατά τούτο, η δημόσια δράση ενός εκάστου τελειώνει όταν αυτός ο κύκλος της συνεισφοράς ολοκληρώνεται. Τότε γίνεται και ο απολογισμός. Άλλωστε, ένα από τα βασικά στοιχεία που καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, ως αρετή και προσδοκία, ήταν η υστεροφημία. Αυτό αποτελεί και για μένα βασικό στοιχείο.

– Τί είναι η Δράμα για εσάς;
– Η Δράμα για μένα αποτέλεσε καταφύγιο και ταυτόχρονα ορμητήριο, ως εκ τούτου είναι η πονεμένη και η εγκαταλελειμμένη «μάνα» μου και θα χρωστάω σε αυτήν και τους ανθρώπους της μια ζωή. Προσπαθώ να φανώ αντάξιος των προσδοκιών της, έτσι, ώστε πέρα από προσωπικές – καιροσκοπικές – τυχάρπαστες τακτικές και πρακτικές που πολεμώ με προσωπικό κόστος, να «στηθεί» και να ανέλθει εκεί που της πρέπει.

Δημοφιλή Εβδομάδας