26.6 C
Drama
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔικηγορικός Σύλλογος Δράμας: Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μια πρώτη νίκη κατά...

Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας: Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μια πρώτη νίκη κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής

Δελτίο τύπου:

Την 1-6-2022 ασκήθηκε πρόσθετη παρέμβαση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπέρ της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ) κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος, από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με το νομικό σύμβουλο του ΔΣΑ αν. καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτη Νικολόπουλο και το νομικό παραστάτη της Ολομέλειας Προέδρων αν. καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Γεώργιο Μεντή.

Αρχικά το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής που υπέβαλε η ΔΕΗ επικαλούμενη την πιλοτική δίκη που έχει ζητήσει να διεξαχθεί για την υπόθεση, από τον Άρειο Πάγο.

Ο Άρειος Πάγος έχει ορίσει ακρόαση όλων των φορέων που έχουν προσφύγει αλλά και των παρόχων, στις 14 Ιουνίου προκειμένου να αποφανθεί αν θα διεξαχθεί πιλοτική δίκη για την υπόθεση.

Οι ενάγουσες όπως και προσθέτως παρεμβαίνοντες ζήτησαν την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Δικαστήριο προκειμένου να παγώσουν οι εντολές διακοπής ρεύματος στους πολίτες που δεν πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής έως την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης που αναβλήθηκε για τις 6/7/22.

Στην συνεδρίαση της 1-6-2022, οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ ως λόγους για τους οποίους πρέπει να απορριφθούν οι αιτηθείσες προσωρινές διαταγές των καταναλωτικών οργανώσεων προέβαλαν, την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, την υποχρέωση της εφαρμογής της ρήτρας λόγω Ευρωπαϊκών ρυθμίσεων, το ότι για την συγκεκριμένη διαδικασία ευθύνεται η κατάσταση που προέκυψε από την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και τις εκπτώσεις- επιχορήγησες που έδωσε η κυβέρνηση στους καταναλωτές.

Αντίθετα ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) που εξετάσθηκε ως μάρτυρας, ανέφερε στο δικαστήριο ότι καθημερινά λαμβάνουν εντολές διακοπής ρεύματος προσδιορίζοντας τον αριθμό στην Αττική στις 500 και σε ολόκληρη την χώρα σε 1500. Είπε επίσης πως «εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα».

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με σημερινή του (2-6-2022) Προσωρινή Διαταγή:

1. Πιθανολόγησε την βασιμότητα της συλλογικής αγωγής για να χορηγήσει την προσωρινή δικαστική προστασία την οποία και έδωσε. Έτσι έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία.

2. Χορήγησε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι 6/7/2022 η οποία συνίσταται: Στην απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όσους οικιακούς καταναλωτές, που ανήκουν στην ευρεία κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν δεν πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Στους «ευάλωτους καταναλωτές» ανήκουν οι κάτωθι ειδικότερα, οριζόμενες κατηγορίες:

) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία.

(β) Οι πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

(γ) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

(δ) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.

(ε) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες.

3. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η ΔΕΗ, αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση μη διακοπής ηλεκτροδότησης ούτε αυτής της κατηγορίας καταναλωτών.

4. Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μια πρώτη νίκη κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.
Ο αγώνας συνεχίζεται σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες και στα κοινωνικά πεδία, μέχρι την τελική δικαίωση!

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Αναστάσιος Μ. Πούλιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 + είκοσι =

spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας