26.2 C
Drama
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΔημήτρης Αμαραντίδης

Δημήτρης Αμαραντίδης

«Στόχος να καταρρίψουμε την εδραιωμένη πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στο Δήμο Δράμας»

Γενικός Γραμματέας Δήμου Δράμας –  Δικηγόρος

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης

Ο Δικηγόρος Δημήτρης Αμαραντίδης επιλέχθηκε από τον Δήμαρχο Δράμας, Γιώργο Παπαδόπουλο για την νευραλγική θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δράμας. Στην Πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρει πως αποδέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου, μια πολλή σοβαρή απόφαση, με προσωπικό στοίχημα να καταρρίψει την εδραιωμένη πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτό το Δήμο. «Είναι είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα, είναι πολύ μεγάλη τιμή και θέλω να δώσω ότι μπορώ για τον Δήμο μας» τονίζει χαρακτηριστικά.
Η κινητικότητα της νέας δημοτικής αρχής είναι εμφανής από τις πρώτες μέρες και έχοντας καθαρή εντολή από τους συμπολίτες στόχος μας, αναφέρει, είναι να την τιμήσουμε στο απόλυτο. Έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, καταλήγει…

– Γιατί αυτή η θέση είναι τόσο νευραλγική;
– Λέγεται ότι αν ο Δήμαρχος είναι το κεφάλι στο σώμα του Δήμου, ο γενικός γραμματέας είναι ο λαιμός, είναι αυτός που θα πάρει όλη την πληροφορία, τη στρατηγική που χαράζει ο Δήμαρχος και θα προσπαθήσει να τη μεταφέρει στα υπόλοιπα μέλη του σώματος, για να παράξουν αυτό για το οποίο έχουν εκλεγεί. Σχεδιάζει και υλοποιεί τα οράματα και τις πολιτικές επιλογές της Διοίκησης, υποστηρίζει τον δήμαρχο στο διττό ρόλο του, έτσι ώστε αυτός να μπορεί να ασκεί τον επιτελικό ρόλο του και να δημιουργεί πολιτική για την πόλη του.
Προΐσταται αμέσως μετά το δήμαρχο όλων των υπηρεσιών του δήμου, ευθύνεται για την κανονική λειτουργία των, προγραμματίζοντας, οργανώνοντας, συντονίζοντας και ελέγχοντας τις επιμέρους δραστηριότητες των υπηρεσιών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται με αποδοτικό τρόπο η αποτελεσματικότητα της δράσης με βάση τα προγράμματα που αποφασίζει εκάστοτε η δημοτική αρχή.
Συμβάλλει με την εμπειρία και τις γνώσεις του ως σύμβουλος του δημάρχου στην μη αποξένωση της πολιτικής ηγεσίας από το διοικητικό προσωπικό, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δυσλειτουργία μεταξύ πολιτικής και διοικητικής εξουσίας.

«Η θέση του Γ.Γ. είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα, είναι πολύ μεγάλη τιμή και θέλω να δώσω ότι μπορώ για τον Δήμο μου»

– Τι ήταν αυτό που σας είπε ο δήμαρχος και σας έπεισε να αναλάβετε τη συγκεκριμένη θέση;
– «Δύο Ιανουαρίου ξεκινάμε, κανόνισε να είσαι δίπλα μου. Δεν θα πρέπει να απογοητεύσουμε όλους αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν». Βεβαίως η πρόταση του με αιφνιδίασε, κάναμε όμως μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για το πώς θα λειτουργήσουμε σαν ομάδα, ιεραρχήσαμε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον Δήμο μας και αναλύσαμε όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε μέχρι το τέλος της θητείας. Για μένα ήταν μια πολλή σοβαρή απόφαση με «κέρδισε» όμως το πάθος του και η αγωνία του για την υλοποίηση του οράματός του για την ανάπτυξη του τόπου μας.

– Πως είναι αυτές οι πρώτες εβδομάδες στο Δημαρχείο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα;
– «Είναι ημέρες με πολλή πίεση, πάρα πολύ διάβασμα, γεμάτες διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους, με συνεχείς συσκέψεις με τους διευθυντές και προϊσταμένους των δημοτικών υπηρεσιών και με 24ωρο σχεδιασμό για την υλοποίηση του προγράμματος της νέας Δημοτικής Αρχής. Επισκέπτομαι όλες τις Υπηρεσίες και διαμορφώνω μια πλήρη εικόνα για όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μου και συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τους υπαλλήλους του Δήμου, εκπροσώπους διαφόρων Αρχών, κοινωνικούς φορείς και λοιπά πρόσωπα.

– Αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί πρόκληση η θέση που σας ανατέθηκε;
– Ένας από τους λόγους που με οδήγησαν να αναλάβω τη θέση του Γενικού Γραμματέα είναι το προσωπικό μου στοίχημα να καταρρίψω την εδραιωμένη πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτό το Δήμο. Στόχος μου είναι να συμβάλλω ουσιαστικά ώστε η ανάπτυξη και η πρόοδος του Δήμου μας να επιτευχθεί μέσα από σαφή χρονοδιαγράμματα. Πως, δηλαδή, το όραμα, το σχέδιο και η δράση, θα μετουσιωθούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα, καθώς η Αυτοδιοίκηση έχει την ιδιαιτερότητα ως πολιτική λειτουργία να διαχειρίζεται την καθημερινότητα του πολίτη και ταυτόχρονα να σχεδιάζει την προοπτική εξέλιξη ενός τόπου μέσα από τον σχεδιασμό έργων μακρόπνοης στρατηγικής και στόχευσης, πάντα προς όφελος του κοινού καλού. Η θέση του Γ.Γ. είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα, είναι πολύ μεγάλη τιμή και θέλω να δώσω ότι μπορώ για τον Δήμο μου.

«Ο δήμαρχός μας έχει αποδείξει πως είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός, ικανός, εργασιομανής και θα είναι αποτελεσματικός Δήμαρχος»

– Σίγουρα θα έχετε ήδη εντοπίσει κάποιες αδυναμίες ή κάποιες αρρυθμίες στο συντονισμό των Δημοτικών Υπηρεσιών. Ποιες είναι αυτές και πώς θα τις αντιμετωπίσετε;
– Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος μας ήταν οργανωμένος σε άλλη βάση και είχε μάθει να δουλεύει με άλλους ρυθμούς.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ανεβάσαμε αμέσως ρυθμούς, ανακατέψαμε αρκετά την τράπουλα σε όλες τις διευθύνσεις, ώστε να αναδειχθούν νέα στελέχη που υπάρχουν στον Δήμο. Άλλωστε ο Δήμαρχός μας γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την λειτουργία και τις ανάγκες της κάθε υπηρεσίας, αλλά και τον κάθε υπάλληλο ξεχωριστά. Δυστυχώς όμως δεν είναι ένας Δήμος που έχει προσωπικό, μια και κατά την τελευταία διπλή συνεχόμενη δημοτική θητεία εμφανίστηκε αθρόα αποχώρηση υπαλλήλων και έμπειρων στελεχών από όλες τις Διευθύνσεις του. Από την άλλη δεν παρουσίασε ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον που θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων, οι υπηρεσίες αφέθηκαν υποστελεχωμένες, με ορατές πλέον τις επιπτώσεις στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και στην υλοποίηση των δημοτικών έργων. Παρόλα λοιπόν τα προβλήματα υποστηρίζουμε το προσωπικό μας, το αντιμετωπίζουμε αξιοκρατικά, εμπιστευόμαστε τον κάθε εργαζόμενο και του ζητάμε να παρέχει το καλύτερο δυνατό, σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

– Στο βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό σας για «επανεκκίνηση» τι περιλαμβάνεται;
– Ο δήμαρχός μας έχει αποδείξει πως είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός, ικανός, εργασιομανής και θα είναι αποτελεσματικός Δήμαρχος, μα σε καμία περίπτωση δεν είναι «μάγος» να εξαφανίσει σε λίγο χρόνο λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και θα αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό «εργαλείο» που θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε τον Δήμο του μέλλοντος, που θα είναι ο ιδανικός τόπος για να ζούμε. Έχουμε καθαρή εντολή από τους πολίτες και θα την τιμήσουμε στο απόλυτο. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες. έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με βάση και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Προχωρήσαμε άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και ενίσχυσης της διαχειριστικής τους επάρκειας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του Δήμου μας. Σχεδιάζουμε και μελετάμε τα μεγάλα έργα, αλλά η καθαριότητα, η προσβασιμότητα, το πράσινο, τα αδέσποτα, ο καλλωπισμός και η ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων και η αναβάθμιση των σχολικών και αθλητικών υποδομών αποτελούν επείγουσα προτεραιότητα για εμάς. Έχουμε καθημερινή επικοινωνία με τους δημότες, ώστε να κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες τους και να ανταποκρινόμαστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ανεβάσαμε αμέσως ρυθμούς, ανακατέψαμε αρκετά την τράπουλα σε όλες τις διευθύνσεις, ώστε να αναδειχθούν νέα στελέχη που υπάρχουν στον Δήμο»

– Ενημερώνομαι ότι η Νέα Διοίκηση προσπαθεί να περάσει στους υπηρεσιακούς παράγοντες μια νέα φιλοσοφίας λειτουργίας από την οποία φυσικά επιδιώκει να υπάρξει αύξηση της απόδοσης προς όφελος των δημοτών.
– Οι αλλαγές στις Αντιδημαρχίες δεν ήταν μια πράξη μόνο τυπική αλλά βαθιά ουσιαστική, καθώς ορίζει τις προτεραιότητες του Δημάρχου μας. Οι Αντιδήμαρχοι μπαίνουν μπροστά για να υπηρετήσουν τους δημότες και θα αξιολογούνται και θα κρίνονται καθημερινά, στη βάση μιας συγκεκριμένης στοχοθεσίας που έχει τεθεί και θα ακολουθεί έναν ετήσιο κύκλο υλοποίησης. Βεβαίως αξιοποιούνται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, τους οποίους ανέδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες. Επίσης η πρόσληψη των συγκεκριμένων προσώπων στις θέσεις των Εντεταλμένων Συμβούλων σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη για τη διακυβέρνηση και τις προτεραιότητες του Δήμου μας, αλλά και την ισχυρή βούληση του Δημάρχου μας για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του. Προς όλα δε τα στελέχη της νέας Διοίκησης ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές πως σημείο αναφοράς της πολιτικής που ασκείται, είναι ο σεβασμός προς τους πολίτες και ότι φαινόμενα αλαζονείας και προσβλητικών συμπεριφορών δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά.

– Είστε από τους πρωτεργάτες της Παράταξης «Επανεκκίνηση για τη Δράμα», βρίσκεστε δίπλα στον Γιώργο Παπαδόπουλο από την αρχή της προσπάθειας για την διεκδίκηση του Δήμου. Το αποτέλεσμα των εκλογών σας δικαίωσε. Ποια πιστεύεται ότι ήταν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κίνηση σας και σας επέλεξαν οι συμπολίτες μας.
– Αισθάνομαι απόλυτη ικανοποίηση και δικαίωση γιατί πραγματικά ήταν ένας αγώνας στον οποίο δώσαμε τα πάντα με αξιοπρέπεια. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος σήκωσε τη σημαία για μια πόλη βιώσιμη, καθαρή, πράσινη και ανθεκτική θέτοντας ως προτεραιότητα την καθημερινότητα των ταλαιπωρημένων Δραμινών, την οποία δεσμεύτηκε βάζοντας μάλιστα και την υπογραφή του στο προεκλογικό μας πρόγραμμα ότι με τη γνώση και την εμπειρία του θα την άλλαζε, βελτιώνοντας τη ζωή των. Οι Δραμινοί πίστεψαν στο πρόγραμμά μας, στις αρχές και στις αξίες μας, εμπιστεύθηκαν τον δικό τους «Γιώργο» και ψήφισαν με αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Μεγάλος νικητής βεβαίως των εκλογών είναι ο κόσμος της Δράμας και αυτό θα το καταλάβει στο τέλος της 5ετίας.

«Οι Δραμινοί πίστεψαν στο πρόγραμμά μας, στις αρχές και στις αξίες μας, εμπιστεύθηκαν τον δικό τους «Γιώργο» και ψήφισαν με αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα»

– Πως θα θέλατε να δείτε το δήμο μας στο τέλος της 5ετίας;
– Νομίζω ότι όλοι θα μιλάμε για μια ιστορική δημαρχία. Ο Δήμαρχός μας θα αποδείξει σε όλους μας ότι πράγματι είχε σχέδιο και όραμα για την πόλη μας και δεν ήταν απλώς ωραία λόγια. Ο δήμος μας θα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα, θα ομορφύνει και όλοι θα μιλάμε για μια καθαρή, φιλική, έξυπνη και ψηφιακή πόλη. Η δυσκολία για μένα είναι αν καταφέρει να πείσει τους Δραμινούς για μια ριζική ανατροπή των καθημερινών συνηθειών τους.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέτετε;
– Αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά και δυναμικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί θέλω να προσφέρω τις δυνάμεις και τις γνώσεις μου για το καλό του τόπου μου. Επέλεξα συνειδητά να είμαι ενεργός πολίτης, άνθρωπος της πράξης και της αποτελεσματικότητας και όχι… αποστασιοποιημένος και κρυμμένος στην ασφάλεια του καναπέ μου κάνοντας εύκολη κριτική μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πιστεύω ότι μια ουσιαστική, με σύγχρονους όρους, συμμετοχή του πολίτη σε ένα συνειδητό «μαζί», θα φέρει τελικά δημιουργικές ιδέες και πρωτοβουλίες για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων, καλύτερη οργάνωση του δημόσιου χώρου, καθαριότητα, ασφάλεια, μια φιλόξενη πόλη, ευημερία και εν τέλει πολιτισμό.
Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκατέσσερα + 19 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας