35.9 C
Drama
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΔημήτρης Καρβούνης

Δημήτρης Καρβούνης

«Εκλογές το συντομότερο δυνατόν για να φύγει η Δεξιά»

Γραμματέας ΝΕ Δράμας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επιταχυντής στην πανδημία, στην οικονομία ανέχεια, στις περιβαλλοντικές κρίσεις, στο πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα» υπογραμμίζει ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Καρβούνης. Δηλώνει ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική ανάγκη και ζητά εκλογές για να φύγει η Δεξιά το συντομότερο δυνατόν. Τέλος αναφέρει ότι τοπικά σχεδόν τρία χρόνια κυριολεκτικά δεν κινείται τίποτα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Μόνο εξαγγελίες, που τελικά εκθέτουν κι αυτούς που τις κάνουν.

-Ζητάτε εκλογές για να φύγει -όπως λέτε- η χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Γιατί τις ζητάτε τώρα και πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
– Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση η οποία ούτε θέλει ούτε μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επιταχυντής στην πανδημία, στην οικονομία ανέχεια, στις περιβαλλοντικές κρίσεις, στο πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το δεύτερο δεδομένο είναι η λαϊκή οργή και αγανάκτηση που διογκώνεται διαρκώς απέναντι σε μια αποτυχημένη αλλά και αλαζονική κυβέρνηση. Συνεπώς, το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική ανάγκη. Ο Μητσοτάκης τετραετία δε θα βγάλει σίγουρα. Άλλωστε όσο παραμένει στην καρέκλα του θα φθείρεται με ραγδαίους ρυθμούς. Το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι εκλογές εξαρτάται κι από τη θέληση των πολιτών κι από τη στάση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Εκλογές το συντομότερο δυνατό για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αυτό πρέπει να είναι το κυρίαρχο πολιτικό αίτημα.

– Η κοινωνία αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Τι θα έκανε καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν Κυβέρνηση;
– Η κλιματική κρίση συνδέεται όλο και πιο συχνά με ακραίες φυσικές καταστροφές. Τις έχουμε βιώσει με δραματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Μάλιστα το περίφημο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη κυριολεκτικά κατέρρευσε τόσο στις φωτιές του καλοκαιριού όσο και στις χειμωνιάτικες πλημμύρες, ενώ οι χιονοπτώσεις φέτος παρέλυσαν την Αττική. Η Πολιτική Προστασία είναι εθνικής σημασίας και άρα πρώτης προτεραιότητας ζήτημα. Όμως ευρύτερα η προσαρμογή στην κλιματική κρίση πρέπει να διατρέχει κάθε εφαρμοσμένη πολιτική με βασικό κριτήριο την προστασία της ζωής, της εργασίας, του οικονομικού προϊόντος και των οικοσυστημάτων.

«Δράμα- Αμφίπολη, μένουν οι δύο δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και η αφίσα του κ. Καραμανλή»

– Η ακρίβεια καλπάζει και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα των πολιτών, ξεπερνώντας ακόμη και την πανδημία. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τι άμεσα μέτρα θα έπαιρνε σήμερα;
– Η κατάσταση λόγω της ακρίβειας είναι οριακή για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών – ιδιαίτερα των χαμηλών, αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων. Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου έφτασε στο 6,2%, αρνητικό ρεκόρ εικοσιπενταετίας, οι λογαριασμοί στο ρεύμα προκαλούν σοκ, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν αρκούν πέρα από τα μέσα του μήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις: μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα όρια της Ε.Ε. και μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης για όσο διαρκεί το κύμα ακρίβειας, αύξηση τώρα του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, παρέμβαση για την αποκλιμάκωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, έλεγχος της αγοράς ενέργειας και προϊόντων για την πάταξη των καρτέλ και της αισχροκέρδειας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε από αυτές τις ενέργειες, αφήνοντας την κοινωνία έκθετη σε νέο κύμα φτωχοποίησης. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις ύψους 6,7 δισ., να ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση με κόστος 1,5 δισ. τον χρόνο για τις επόμενες δεκαετίες, να δαπανά 7 δισ. σε εξοπλιστικά προγράμματα, να υλοποιεί φοροαπαλλαγές στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και στη συγκέντρωση κεφαλαίου, να καταργεί τον φόρο στις γονικές παροχές ανώτατων περιουσιών ύψους 1,6 εκ. ευρώ. για δύο γονείς, στερώντας σημαντικά έσοδα στο κράτος, να σπαταλά δεκάδες εκατομμύρια στις λίστες Πέτσα κι όταν πιέζουμε να παρθούν μέτρα προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Είναι προφανές πως ο Μητσοτάκης δεν θέλει να στηρίξει την κοινωνία.

– Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια έξαρση φαινομένων βίας – από τις επιθέσεις κατά γυναικών μέχρι τις οπαδικού χαρακτήρα επιθέσεις στους δρόμους. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί;
– Σοκάρουν οι 17-18 γυναικοκτονίες το 2021 και η έξαρση της έμφυλης βίας! Σοκάρει και η δολοφονία του Άλκη, απλά γιατί ήταν οπαδός μιας ομάδας! Ενώ έχουμε συνεχώς επεισόδια όχι μόνο οπαδικής αλλά και ακροδεξιάς βίας, ειδικά σε σχολεία, καθώς και επιθέσεις σε μετανάστες. Είναι σύνθετα ζητήματα που χρειάζονται βαθιά ανάλυση αλλά απαιτούν άμεση κι αποφασιστική αντιμετώπιση. Με νομοθετικά μέτρα, με αυστηρό έλεγχο, κάθαρση αλλά και μέτρα καταστολής. Με εντυπωσιάζει που η κυβέρνηση αρνείται επίμονα την καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» στο δικαιϊκό μας σύστημα, ενώ κινείται πάντα κατόπιν εορτής. Αντί για Νόμο και Τάξη, όπως υποσχόταν, επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στην κοινωνία. Είναι ενθαρρυντικό πάντως που υπάρχει ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των Πολιτών. Επιβάλλεται ακόμα πιο έντονη δραστηριοποίηση. Κανένα φαινόμενο βίας δεν ρέπει να είναι ανεκτό. Ως εδώ!

«Η κατάσταση λόγω της ακρίβειας είναι οριακή για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών»

– Πάμε και λίγο στα τοπικά θέματα. Δεν έχουμε κάποια εξέλιξη με τον δρόμο Δράμας- Αμφίπολης ενώ ανησυχία προκαλεί και ο αποκλεισμός του νομού μας από την Σιδηροδρομική Εγνατία….
– Σχεδόν τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση και οι τοπικοί εκφραστές της μοιάζει να έχουν κατεβάσει τα χέρια. Κυριολεκτικά δεν κινείται τίποτα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Μόνο εξαγγελίες, που τελικά εκθέτουν κι αυτούς που τις κάνουν. Δράμα- Αμφίπολη, μένουν οι δύο δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και η αφίσα του κ. Καραμανλή! Το μεγάλο project της Σχολής Κινηματογράφου χάθηκε μαζί με τον εξαφανισμένο κ. Μαμσάκο. Σιδηροδρομική Εγνατία, ο κ. Μπλούχος πανηγυρίζει που αποκλείστηκε η Δράμα και επειδή ήθελε να μοιραστεί αυτή τη χαρά παρέσυρε και τους Δημάρχους του Νομού σε μια ακατανόητη απόφαση. Δράμα- Καβάλα, αν ακούγαμε τον κ. Μέτιο, ο δρόμος θα είχε τελειώσει 10 φορές! Πανεπιστημιακές Σχολές, με την Βάση Εισαγωγής της κ. Κεραμέως οδεύουν ταχύτατα προ κλείσιμο! Φυλακές Νικηφόρου, οι χελώνες κινούνται πιο γρήγορα! Ούτε θέλουν ούτε μπορούν! Απαιτείται προοδευτική αλλαγή σε όλους τους θεσμούς εκπροσώπησης. Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.

– Πάμε και πάλι στην πολιτική επικαιρότητα… Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται δημοσκοπικά να προσελκύει ψηφοφόρους οριζόντια και από τα δύο ισχυρότερα κόμματα. Φοβάστε ότι θα φθείρει καθοριστικά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.;
– Είναι λογικό να εμφανίζει μια δημοσκοπική άνοδο το ΚΙΝΑΛ αυτή την περίοδο. Το σοκ του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, η εκλογή νέας ηγεσίας, προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών και των μελών του. Όμως το τι θα συμβεί σε βάθος χρόνου, θα εξαρτηθεί κι από τη στάση του ΚΙΝΑΛ, τις προτάσεις του, κυρίως από το αν οι πολίτες νιώθουν ότι με την υπερψήφισή του θα βελτιωθεί η ζωή τους. Παρατηρώ στο ΚΙΝΑΛ ένα λόγο ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ήταν χαρακτηριστική η στάση του στην πρόταση μομφής. Υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά ταυτόχρονα τοποθετήθηκε κατά των εκλογών. Απολύτως αντιφατικό, καθώς η πρόταση μομφής γίνεται για να πέσει η κυβέρνηση και να πάμε άμεσα σε εκλογές. Το αμείλικτο ερώτημα είναι πώς θέλεις να εκφράσεις τη δημοκρατική παράταξη κρατώντας ίσες αποστάσεις από τη Δεξιά; Ή με τη Δεξιά θα είσαι ή με τη δημοκρατική παράταξη. Χωρίς υπεκφυγές. Όσον μας αφορά αντίπαλός μας είναι μόνο ο κ. Μητσοτάκης και η Δεξιά και θα δεχόμασταν έναν «ανταγωνισμό προόδου» με το ΚΙΝΑΛ. Το θέμα είναι η ρότα του κ. Ανδρουλάκη.

«Σοκάρουν οι 17-18 γυναικοκτονίες το 2021 και η έξαρση της έμφυλης βίας»

– Ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. την εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τα μέλη του κόμματος. Ποιος ο στόχος αυτής της πρότασης;
– Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι απλά ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς στην Ελλάδα αλλά κι ένα πρότυπο ευρωπαϊκό κόμμα. Κυβέρνησε σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα προτάσσοντας τα αιτήματα για Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και τερματισμό της λιτότητας. Και κατάφερε, με τη στήριξη και τις θυσίες του λαού, να βγάλει τη θηλιά από το λαιμό της χώρας, να δώσει τέλος στα μνημόνια της κοινωνικής καταστροφής, να ανατάξει την οικονομία αφήνοντας κι ένα αποθεματικό 37δις ευρώ και να ρυθμίσει το χρέος για μια δεκαπενταετία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχοντας επίγνωση των δυσκολιών φιλοδοξεί να μεγαλώσει και να ανασυγκροτηθεί. Να γίνει ένα μεγάλο, λαϊκό, δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των μελών του, κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Οι καταστατικές αλλαγές που προτείνονται (ευκολία στις εγγραφή μελών και τη δημιουργία οργανώσεων, ψηφιακό κόμμα με αναβάθμιση της πλατφόρμας isyriza, ισάριθμη εκπροσώπηση και των δύο φίλων σε όλα τα όργανα, θητείες στο κόμμα και στους θεσμούς κά) μαζί με την πρόταση-τομή του Προέδρου για εκλογή όλης της ηγεσίας του κόμματος από τη βάση, από τα μέλη, φιλοδοξούν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη. Να δοθεί νέο νόημα στη συμμετοχή, στη σχέση των πολιτών με την πολιτική και των μελών με το κόμμα. Να αναπνεύσει η εσωκομματική λειτουργία. Τα μέλη του κόμματος θα συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις, ακόμα και μέσω ψηφοφοριών, και δεν θα αρκούνται στη διεκπεραίωση των αποφάσεων της ηγεσίας.

«Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική ανάγκη»

– Τι προγραμματίζετε τοπικά κύριε Καρβούνη;
– Στη Δράμα έχουν ξεκινήσει ήδη, με τηλεδιασκέψεις λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Θα συνεχιστούν ως τα μέσα Μάρτη και 1, 2 και 3 Απρίλη θα έχουμε ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων μας στο Συνέδριο. Αυτές οι διαδικασίες θέλουμε να είναι και εξωστρεφείς, γι’ αυτό όλο αυτό το διάστημα θα εξορμούμε στην πόλη και στα χωριά του νομού μας, ενώ θα συζητάμε και με φορείς και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Η ποιότητα του Συνεδρίου μας δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των εσωκομματικών διαδικασιών αλλά και από την επαφή μας με την κοινωνία.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Η δραματική επιδείνωση των όρων ζωής της κοινωνίας επιβάλλει να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατόν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Κι επειδή έντονη ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα εκπορεύεται κι από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, εκπονούνται σενάρια νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, πιθανόν με τεχνοκράτη Πρωθυπουργό, όπως στην Ιταλία με τον κ. Ντράγκι. Αποτελούν δοκιμασμένες κι αποτυχημένες συνταγές. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ασχολείται με αντιδημοκρατικά σενάρια. Σταράτες κουβέντες: Εκλογές το συντομότερο δυνατόν, να φύγει η Δεξιά και να σχηματιστεί προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 + ten =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας