21.5 C
Drama
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΔημήτρης Καρβούνης

Δημήτρης Καρβούνης

«Η πρόταση της κυβέρνησης που αφήνει εκτός σιδηροδρομικής Εγνατίας Δράμα και Σέρρες δεν πείθει»

Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Δράμας

«Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Η ανεμελιά και τα πανηγύρια της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη βλάπτουν σοβαρά και τη δημόσια υγεία και την ελληνική οικονομία» αναφέρει ο Γραμματέας της ΝΕ Δράμας ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Δημήτρης Καρβούνης.
Σχετικά με το δρόμο Δράμας- Αμφίπολης δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έχει χορτάσει σε εξαγγελίες για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία.
Υπογραμμίζει ότι η πρόταση της κυβέρνησης που αφήνει εκτός σιδηροδρομικής Εγνατίας Σέρρες και Δράμα δεν πείθει.
Τέλος απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν μαζικά αλλά και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

– Επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Καρβούνη μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Τα κρούσματα παρ’ όλα αυτά είναι πολλά και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις επιφυλάξεις του…
– Η κανονικότητα, όπως την εννοούμε, θα αργήσει πολύ. Είμαστε μακριά από την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης», κυρίως γιατί υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς αλλά και γιατί τα κρούσματα είναι πάρα πολλά. Είναι προφανές βεβαίως ότι δε θα μπορούσε να συνεχιστεί άλλο η παρατεταμένη, γενικευμένη και τελικά αποτυχημένη καραντίνα. Οι πολίτες είχαν κουραστεί και τα μέτρα είτε δεν τηρούνταν όπως έπρεπε είτε δεν εφαρμόζονταν καθόλου, γιατί δεν γίνονταν να εφαρμοστούν. Φυσικά είναι απορίας άξιον το γεγονός πώς μετά την εφαρμογή στη χώρα μας του σκληρότερου και μακροβιότερου lock down σε όλη την Ευρώπη τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι παραμένουν σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση όμως τα βλέπει όλα καλά, αισθάνεται υπερήφανη για τη διαχείριση της πανδημίας, αυτοθαυμάζεται και για ο,τιδήποτε κακό υπάρχει αποκλειστικά και μόνο η ατομική ευθύνη. Φταίνε οι νέοι που μαζεύονται στις πλατείες και οι ηλικιωμένοι που δεν εμβολιάζονται!
Μας προβληματίζει επίσης ο τρόπος που και φέτος ανοίγει ο τουρισμός, χωρίς σχέδιο και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα προφανή λάθη της περσινής χρονιάς. Έπρεπε ήδη να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι απασχολούνται στην τουριστική αλυσίδα και οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών. Τέλος, απορίας άξιον είναι αυτό που γίνεται στις πύλες εισόδου και δη της περιοχής μας. Ο Προμαχώνας άνοιξε, η Νυμφαία σε μια βδομάδα άνοιξε, έκλεισε και μετά τις αντιδράσεις ξανάνοιξε, η Εξοχή παραμένει κλειστή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δραμινή κοινωνία.

«Τα πανηγύρια του κ. Μητσοτάκη βλάπτουν σοβαρά και τη δημόσια υγεία και την οικονομία»

– Η κυβέρνηση θεωρεί λύση στο πρόβλημα της πανδημίας τους εμβολιασμούς. Σας ικανοποιεί η πορεία των εμβολιασμών;
– Προφανώς τα εμβόλια είναι το υπερόπλο ενάντια στην πανδημία. Ένα υπερόπλο που η επιστήμη το πρόσφερε αρκετά γρήγορα στις κοινωνίες, κυρίως γιατί οι εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιο χρήμα. Δυστυχώς όμως η πορεία των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Έχει μεγάλη ευθύνη η ηγεσία της ΕΕ για το πώς χειρίστηκε το θέμα. Ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση παρουσιάζεται στην Ελλάδα και το κρίσιμο είναι πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των ηλικιών άνω των 60 δεν έχει εμβολιαστεί στην χώρα μας. Κι αυτό έχει τραγικές συνέπειες, καθώς κοντεύουμε να ξεπεράσουμε τους 12.000 νεκρούς στην Ελλάδα από τον Covid 19, ένα νούμερο που είναι τρομακτικό. Οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν οπωσδήποτε και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ειδικά μέτρα για να εμβολιαστούν ΟΛΟΙ οι άνω των 60 διευκολύνοντας με κάθε τρόπο όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Προφανώς πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές, και στη Δράμα, ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Υπερόπλα όμως δεν είναι μόνο τα εμβόλια αλλά και το ΕΣΥ, που αρκέστηκε στα χειροκροτήματα, και οι επιδημιολογικές μελέτες, που δεν έγιναν, και τα τεστ ανίχνευσης, που δεν έγιναν ούτε πολλά ούτε στοχευμένα, και τα καλύτερα φάρμακα και τα μέτρα πρόληψης. Δυστυχώς πέρυσι, μετά την πρώτη φάση (Μάρτιος-Ιούνιος 2020) με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης δεν τα πήγαμε καλά. Και το πληρώσαμε δραματικά στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα. Ενώ και η οικονομία επλήγη κι οδηγηθήκαμε σε μεγάλη ύφεση. Πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα του ιού το Φθινόπωρο. Μην την ξαναπατήσουμε όπως πέρυσι. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Η ανεμελιά και τα πανηγύρια της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη βλάπτουν σοβαρά και τη δημόσια υγεία και την ελληνική οικονομία.

– Ως ΣΥΡΙΖΑ προτείνετε στην κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει σε γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Ποιο το σκεπτικό σας; Υπάρχει η δυνατότητα;
– Επανεκκίνηση της οικονομίας και κυρίως βιώσιμη ανάπτυξη δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί χωρίς τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που εκτοξεύτηκε λόγω της πανδημίας και είναι βόμβα στα θεμέλια του κράτους. Προφανώς έχει πανευρωπαϊκή διάσταση και πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, όμως κάποια πράγματα επιβάλλεται να τα κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Παράδειγμα είναι απολύτως αναγκαίο αλλά και εφικτό να διαγραφεί μέρος του συνολικού ιδιωτικού χρέους, ειδικά όσο δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας και να ρυθμιστεί το υπόλοιπο με βάση αντίστοιχες επιτυχημένες, μακροχρόνιες ρυθμίσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν ρυθμιστεί άμεσα το ιδιωτικό χρέος πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν λόγω έλλειψης ρευστότητας, τα δημόσια ταμεία δε θα εισπράξουν τίποτα, η ανεργία θα εκτιναχτεί, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επηρεαστούν και έτσι υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευτεί και το δημόσιο χρέος και καταλαβαίνουμε όλοι που θα μας οδηγήσει αυτό. Το γιατί η κυβέρνηση δείχνει να μην το συζητάει καν, μας ανησυχεί. Πολύ περισσότερο όταν έχει ενστερνιστεί ιδεολογήματα του τύπου επιχειρήσεις «ζόμπι», σύμφωνα και με την έκθεση Πισσαρίδη. Ίσως στόχος τους είναι να προχωρήσουν σε μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση στην αγορά με κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Μοντέλο που θα αποδειχτεί καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία και θα μας βρει απέναντι.

– Το τελευταίο διάστημα το Νομοσχέδιο για τα εργασιακά προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ποιοι οι λόγοι που ασκείται δριμεία κριτική στο Νομοσχέδιο;
– Το νομοσχέδιο Μητσοτάκη, Χατζηδάκη κάνει τεράστιο άλμα στο σύνολο των αντεργατικών μέτρων που έχουν παρθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χτυπά πια την καρδιά της εργασιακής ασφάλειας, ρυθμίσεων και κανόνων, χτυπά το 8ωρο και την πλήρη και σταθερή σύμβαση δημιουργώντας πλαίσιο πλήρους εργασιακής ανασφάλειας. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι χρόνια τώρα που έχει μεταβληθεί στο δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους, τώρα όμως η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει τις παραβατικές συμπεριφορές και να τις κάνει κρατικές πολιτικές! Καθιερώνει 10ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, αν μάλιστα δεν γίνει νομοτεχνική βελτίωση έτσι όπως είναι τώρα οι ώρες μπορεί να φτάσουν και τις 13 ημερησίως! Έναντι μιας υπόσχεσης ουσιαστικά ότι την απλήρωτη υπερεργασία ο εργαζόμενος θα την πάρει σε ρεπό. Η διευθέτηση αυτή του χρόνου εργασίας θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις.
Επιδιώκεται η μείωση του μισθολογικού κόστους και η γενναία αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω της υπερεκμετάλλευσης. Δεν είναι τυχαίο που μόνο ο ΣΕΒ στηρίζει το ν/σ. Θα οδηγήσει σε καθήλωση και μείωση των μισθών, σταθερά υψηλή ανεργία, φτηνό εργατικό δυναμικό και άρα συνέχιση του φαινομένου του brain drain, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και θα πλήξει την οικονομία γιατί η μείωση των μισθών συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης, η οποία θα πλήξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο θα πρωτοστατήσει για να μην περάσει το ν/σ αλλά δεσμεύεται πως όταν θα ξαναγίνει κυβέρνηση θα καταργήσει όλους τους αντεργατικούς νόμους, ενώ καταθέτει την πρόταση για 7ωρη 5νθήμερη εργασία, υπό προϋποθέσεις.

«Αν δεν ρυθμιστεί άμεσα το ιδιωτικό χρέος πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν»

– Πάμε και στα δικά μας. Η ένταξη του δρόμου Δράμας- Αμφίποληςστο ΣΔΙΤ ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό. Πώς σχολιάζετε την εξέλιξη;
– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τότε που ανέλαβε μας έχει χορτάσει σε εξαγγελίες για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία. Όλες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, γιατί, όπως πολύ σωστά λέγαμε, δεν είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση ή οι πηγές που ανέφεραν, πχ Σχέδιο Ανάκαμψης, ήταν προφανές ότι δεν θα χρηματοδοτούσαν το έργο. Τώρα ανακάλυψαν τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης. Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι γιατί να χρηματοδοτήσει ένας ιδιώτης; Από πού θα βγάλει κέρδος; Κι επειδή η κυβέρνηση είπε ότι δεν θα υπάρχουν διόδια, αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε δικαιολογημένα επιφυλακτικοί στην πρόταση. Εμείς από μεριάς μας θα πιέζουμε ώστε να υλοποιηθεί το έργο, καθώς πρόκειται για απολύτως απαραίτητο έργο υποδομής για την ανάπτυξη του νομού μας.

– Πολλές αντιδράσεις τοπικά για τον αποκλεισμό της Δράμας από την χάραξη της νέας Σιδηροδρομικής γραμμής. Ποια είναι η άποψή σας;
– Οι αντιδράσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες. Η πρόταση της κυβέρνησης που αφήνει εκτός σιδηροδρομικής Εγνατίας Σέρρες και Δράμα δεν πείθει. Η σιδηροδρομική Εγνατία μοιάζει να μετατρέπεται σε προαστικό της Θεσσαλονίκης. Η τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστας Κατσιμίγας έτυχε ευρύτατης αποδοχής στο νομό μας. Δυστυχώς όμως δεν στηρίχτηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Μέτιος για άλλη μια φορά κοίταξε το κομματικό συμφέρον και λειτούργησε σε βάρος της Δράμας.

– Πάμε και στο σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, που είναι οι φυλακές Νικηφόρου. Ως ΣΥΡΙΖΑ κάνετε λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις…
– Σωστά το χαρακτηρίζεται έτσι! Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 το έργο στα βράχια και σε σύντομο χρονικό διάστημα το έφερε σχεδόν στο τέλος, αφού όχι μόνο διόρθωσε κατασκευαστικά λάθη και ολοκλήρωσε την κτιριακή και ξενοδοχειακή υποδομή του έργου αλλά και με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου δρομολόγησε την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δύο χρόνια τώρα κωλυσιεργεί και μόνο πρόσφατα προκήρυξε μέσω ΑΣΕΠ την πρόσληψη ενός μικρού μέρους των υπαλλήλων (διοικητικό προσωπικό). Δεν λέει τίποτα για τις περίπου 200 θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού, κυρίως σωφρονιστικών υπαλλήλων, χωρίς τους οποίους προφανώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι Φυλακές. Η κυβέρνηση πρέπει να πιεστεί για να προκηρυχτούν ΑΜΕΣΑ και οι υπόλοιπες θέσεις, πάντα μέσω ΑΣΕΠ και να μην σκέφτεται να τον παρακάμψει με πρόσχημα την ίδια την κωλυσιεργία της, για να «τακτοποιήσει» ημέτερους.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έχει χορτάσει σε εξαγγελίες για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία»

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Σε ένα μήνα είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι έχουν βιώσει πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση επέλεξε να τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο καθιερώνοντας από φέτος την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θα αποκλείσει αυτόματα περίπου 20.000 υποψήφιους. Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης όμως θα επηρεάσει καθοριστικά όχι μόνο τους μαθητές αλλά και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που με τόσο κόπο δημιουργήθηκαν στη Δράμα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγούνται στο κλείσιμο. Έχουμε χτυπήσει ηχηρά την καμπάνα και ζητούμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Τέλος, απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν μαζικά αλλά και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Ειδικά τώρα που αίρονται οι περισσότερες απαγορεύσεις. Ζήσαμε δραματικές στιγμές στη Δράμα από το Νοέμβρη του 2020 ως τα τέλη Γενάρη του 2021. Χάθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας, συγγενείς και φίλοι. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × πέντε =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας