19.8 C
Drama
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΔημήτρης Τζιερτζίδης

Δημήτρης Τζιερτζίδης

«H αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα πρώτο θεμελιώδες βήμα για να υπάρξει Ελληνισμός»

Σύμβουλος Κοινότητας Δράμας «Ενώνουμε τη Δράμα»

Ο εκλογικός Νόμος που κατεβήκαμε στις εκλογές, πιστεύω πως ήταν στην θετική κατεύθυνση διότι έδινε κάποιες αρμοδιότητες ανεξαρτησίας στις κοινότητες από τον κεντρικό Δήμο αναφέρει ο Δημήτρης Τζιερτζίδης Σύμβουλος στην κοινότητα Δράμας με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα».
Αναφέρεται σε έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Κοινότητας.
Δηλώνει ανήσυχος από την πορεία της πανδημίας και θεωρεί αναγκαίους τους εμβολιασμούς για το κοινωνικό σύνολο.
Τέλος υπογραμμίζει ότι η Δράμα μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά με νέες ιδέες, με καινούριους ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

– Απέχουμε από την επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Τζιερτζίδη αν και τα μηνύματα για την Δράμα είναι αισιόδοξα μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο…
– Η Πανδημία άλλαξε την κοινωνική ζωή, την καθημερινότητα μας, τη συμμετοχή μας στη ζωή. Όλη αυτή την περίοδο μας συγκλονίζουν τα δεινά αμέτρητων συνανθρώπων μας και μας εντυπωσιάζει η αυτοθυσία των υγειονομικών. Η Δράμα μας, βίωσε δύσκολες καταστάσεις, χάσαμε πολλούς συνδημότες μας, νόσησαν πολύ, κάποιοι κάνανε λάθη ως προς τη λήψη μέτρων προφύλαξης ,αλλά και κάποιοι κατηγορούσαν πολύ εύκολα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολύ άσχημο τρόπο. «Ουδείς αλάνθαστος». Το σημαντικό είναι να αρνούνται οι άνθρωποι την πραγματικότητα της πανδημίας. Φυσικά εμείς πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Πιστεύω πως η Δράμα πηγαίνει αυτή τη στιγμή καλά, αλλά μετά από ένα χρόνο πανδημίας έχουμε την εμπειρία πως ανά πάσα στιγμή, έρχονται εύκολα τα πάνω κάτω. Για αυτό όχι εφησυχασμός, μέτρα προστασίας και υπευθυνότητα όλοι μας.

«Η Δράμα μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά με νέες ιδέες, με καινούριους ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση»

– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…
– Έχω την αίσθηση πως απέχουμε από την κανονικότητα λόγω των μεταλλάξεων του ιού και ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Ο κόσμος έχει κουραστεί και είναι λογικό, μην ξεχνάτε ότι έχει περάσει ένας χρόνος. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Έλληνας εκτός της πανδημίας, πέρασε, αλλά και συνεχίζει να περνάει, μια δύσκολη οικονομική δεκαετία, την στιγμή που άρχισε κάπως έστω και λίγο να σηκώνει κεφάλι, μας χτύπησε η πανδημία. Οπότε αυτή η αβεβαιότητα που ζούμε δεν είναι ενός έτους αλλά πολλών και μη προβλέψιμο για το πόσο θα κρατήσει ακόμα. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε Πίστη στο Θεό και Αγάπη στον Άνθρωπο και έτσι θα τα ξεπεράσουμε όλα!

– Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Τι λέτε σε όσους προβληματίζονται για το αν θα εμβολιαστούν;
– Οι εμβολιασμοί δεν είναι θέμα ανάγκης ή επιλογής, αλλά και ευθύνης προς τον συνάνθρωπο. Γι αυτό ελπίζω σύντομα να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος όχι μόνο του ελληνικού άλλα του παγκόσμιου πληθυσμού διότι η πανδημία είναι παγκόσμια και όχι μόνο Ελληνική, ώστε να παύσει η διασπορά του φονικού ιού. Προσωπικά, ασφαλώς θα κάνω το εμβόλιο όταν θα έρθει η σειρά μου. Πάντως βλέπουμε ότι οι Έλληνες ανταποκρίνονται με καλά ποσοστά συμμετοχής και αυτό είναι προς την θετική κατεύθυνση. Πιστεύω πως με τον εμβολιασμό έτσι όπως προχωράει, από το φθινόπωρο και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα προς την θετική κατεύθυνση. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας για να μην ξαναζήσουμε μέρες Νοεμβρίου 2020.

– Σύμβουλος στην Κοινότητα Δράμας. Ικανοποιημένος από την Συνεργασία των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο;
– Το 2014 συμμετείχα για πρώτη φορά ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» μετά από ένα ατυχές γεγονός στην οικογένεια δεν μπόρεσα της τελευταίες εβδομάδες της εκλογικής διαδικασίας να μπορέσω να ανταποκριθώ. Το 2019 με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ενίσχυση τον τοπικών κοινοτήτων (νόμος που δεν εφαρμόστηκε εξ ολοκλήρου) όπως θυμόμαστε ξεχωριστή κάλπη κ.α. εκλέχθηκα Σύμβουλος στην μεγαλύτερη Κοινότητα, της Δράμας. 11μελες Συμβούλιο 4 παρατάξεις αλλά και με μεγάλη όρεξη για δουλειά από όλους μας. Πιστεύω πως είμαστε από τα συμβούλια στις κοινότητες που πέρασαν, ένα από τα καλύτερα, όχι γιατί οι προηγούμενοι δεν ήταν καλοί αλλά το ότι το εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε μας έδωσε περισσότερες αρμοδιότητες, το ότι εκλεχτήκαμε σε ξεχωριστή κάλπη, αλλά και ότι έχουμε και 4 παρατάξεις βοήθησε στην συνεργασία αναμεταξύ μας.

«Ο εκλογικός Νόμος που κατεβήκαμε στις εκλογές, ήταν στην θετική κατεύθυνση»

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Όπως είπατε Νέος Νόμος. Έχουμε αλλάξει πάρα πολλές φορές τον εκλογικό νόμο όχι πάντοτε για να τον κάνουμε καλύτερο αλλά για να συλλέξουμε ψήφους τη συγκεκριμένη στιγμή που τον φτιάχνουμε. Και φυσικά αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, είτε είναι για τις βουλευτικές εκλογές, είτε είναι για της δημοτικές – περιφερειακές εκλογές. Το ζητούμενο είναι να γίνει ένας νόμος με πραγματική διαβούλευση από όλα τα κόμματα, αλλά και από όλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης και εδώ βάζω μέσα και τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων και έτσι να έρθει με μεγάλη πλειοψηφία στη βουλή για ψήφιση ,με σκοπό να μην αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση. Όσο αναφορά για την απλή αναλογική πιστεύω σε αυτήν, νομίζω πως στην τοπική αυτοδιοίκηση θα λειτουργούσε σωστά με κάποιες μικρές αλλαγές π.χ. πλαφόν 3%. Οι αλλαγές που ακούγονται πάντως για κατάργηση κεντρικών κοινοτήτων, αλλά και συμμετοχής για ψηφοδέλτιο παράταξης συμπληρωμένο από όλες άνω των 300 κατοίκων κοινοτήτων, είναι κατά την γνώμη μου λάθος.

– Την πρόταση για κατάργηση των Συμβουλίων στις πρωτεύουσες των δήμων πώς την βλέπετε;
– Η πρόταση για κατάργηση των Συμβουλίων στις πρωτεύουσες των Δήμων την θεωρώ σε λάθος κατεύθυνση. Εδώ θα ήθελα να σας πω, πως στην Ελλάδα έχει χαθεί, η θεσμική δυνατότητα διάσωσης, της κοινωνίας των σχέσεων. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα χωρίς Χωριό. Πιστεύω πως η επιστροφή στην αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα είναι το πρώτο θεμελιώδες βήμα για να υπάρξει Ελληνισμός και έτσι ώστε να υπάρχει η κοινωνία των σχέσεων. Ο εκλογικός Νόμος που κατεβήκαμε στις εκλογές, πιστεύω πως ήταν στην θετική κατεύθυνση διότι έδινε κάποιες αρμοδιότητες ανεξαρτησίας στις κοινότητες από τον κεντρικό Δήμο. Βέβαια έγινε κατά την άποψη μου το τραγικό, χωρίς να δούμε την εφαρμογή και να το κρίνουμε, να αλλάξει ο νόμος, αντισυνταγματικά πιστεύοντας.

– Να δούμε και λίγο και κάποια άλλα θέματα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η διαδικασία σύνταξης μελέτης από Ιδιώτη για το Κολυμβητήριο. Πέρασε από 1000 κύματα το έργο αυτό. Αισιοδοξείτε για αίσια έκβαση;
– Κολυμβητήριο ένα πρόβλημα μεγάλο και διαχρονικό, διότι σας μιλάω σας γονιός που στέλνει τα παιδιά του στο κολυμβητήριο. Πολλά λάθη διαχρονικά, διότι αυτό που πάει πίσω την Δράμα είναι το ότι αφήνουμε ευκαιρίες στο να είμαστε πιο μπροστά από της εξελίξεις. Το γεγονός είναι ότι η Δράμα έχει πολλά παιδιά τα οποία συμμετέχουν στην εκμάθηση της κολύμβησης και πρέπει αυτό να το βάλουμε σε προτεραιότητα άμεση. Εδώ νομίζω πως η κίνηση του Δημάρχου μας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου ήταν σωστή. Αν πηγαίναμε στο να γίνει εκ βάθρων ανακαίνιση του κολυμβητηρίου από τον Δήμο θα είχαμε κλειστό το κολυμβητήριο για πάνω από 2 χρόνια. Τότε τι θα γινόντουσαν αυτά τα παιδιά που θα ήθελαν να μάθουν κολύμβηση; Και εδώ έρχονται οι ευεργέτες της Δράμας σε συνεργασία με τον Δήμο με αποτέλεσμα να γίνει γρήγορα και να δώσει την δυνατότητα το φθινόπωρο να λειτουργήσει το κολυμβητήριο (κορονοϊού επιτρέποντος). Έτσι θα δώσουμε άμεσα και ασφαλή την λειτουργία του κολυμβητηρίου αλλά και την χαρά της εκμάθησης της κολύμβησης σε όλα τα παιδιά του Δήμου μας.

«Λάθος η πρόταση για κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων στις πρωτεύουσες των δήμων»

– Και με το πρόβλημα των κερκίδων του Εθνικού Σταδίου σύντομα ολοκληρώνεται η Μελέτη με στόχο την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης»…
– Όπως το κολυμβητήριο έτσι και το Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» πηγαίνει στην λύση του. Βλέπετε πως στον τομέα του Αθλητισμού σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα διαχρονικά έχουν μεγάλη καθυστέρηση. Ξέρετε πως τα χρήματα που δίνει το κράτος την τελευταία δεκαετία είναι πολύ λίγα. Ένα τέτοιο έργο αν δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο εκτός των κεντρικών πόρων δύσκολα γίνεται. Στην περίπτωση του σταδίου υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, το γνωστό «Αντώνης Τρίτσης». Εδώ έρχεται η βοήθεια του ευεργέτη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο μας και μας δίνει την δυνατότητα της ολοκλήρωσης της μελέτης με σκοπό να έχουμε άμεσα, πλήρη αλλά και εξειδικευμένο φάκελο, έτσι ώστε να έχουμε προβάδισμα στο πρόγραμμα ένταξης. Έτσι πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε καλή έκβαση ως προς το πρόγραμμα και στη συνέχεια λύση του προβλήματος του Σταδίου.

– Και με τις άλλες παρεμβάσεις. Τι περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα για τη Δράμα;
– Η Κοινότητα της Δράμας που εκλέχθηκε το 2019 έχει καταρτίσει 2 τεχνικά προγράμματα του 2020 και του2021 με συνολικό ποσό 600.000 ευρώ ανά έτος. Το ποσό είναι μικρό αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να κατανείμουμε αυτά τα χρήματα σε διάφορα έργα που θα ανακουφίσουμε την καθημερινότητα του συνδημότη μας. Συζητάμε, φέρνουμε προτάσεις και καταλήγουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα. Τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε ανεκτέλεστα έργα προηγούμενων ετών, έτσι ώστε να προχωρήσουν και μέσω αυτών να πάρουμε της εκπτώσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και με αυτά τα χρήματα σε νέα εκτός από την τρέχοντα ΣΑΤΑ. Έχουμε βάλει στα 2 έτη αυτά ένα σημαντικό ποσό σε διαμορφώσεις σε αυλαίων χώρων σχολείων. Φυσικά ένα μεγάλο μέρος είναι για οδοποιία και αποκατάσταση φθορών οδοστρωμάτων, άλλα και για βελτίωση σε πάρκα, γήπεδα, κερκίδες γηπέδων κ.α.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Κατά αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα «Ψίθυροι press» για το βήμα που μου έδωσε ώστε να ακουστούν οι απόψεις μου. Η Δράμα μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά με νέες ιδέες, με καινούριους ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει ο Δραμινός να επιλέξει πρόσωπα καταξιωμένα στη Δράμα και όχι λόγο αναγνωρισιμότητας. Πιστεύω ότι με το τέλος της πανδημίας, να μπούμε σε ένα κανονικό ρυθμό αναδιοργάνωσης της χώρας, αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε να ξαναμπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά και να επανέρθει ο φυσιολογικός και καθημερινός τρόπος της ζωής μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δύο × τέσσερα =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας