Κοινό διατοπικό πρόγραμμα των Αναπτυξιακών Εταιρειών Σερρών και Δράμας, στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER.
Τι δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος.
Με στόχο την ανάδειξη των εμβληματικών οχυρωματικών έργων της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, Σέρρες και Δράμα ενώνουν δυνάμεις για την προώθηση του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στις συγκεκριμένες περιοχές, που το 1941 δέχτηκαν το κύριο κύμα της γερμανικής επίθεσης στην Ελλάδα.
Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες Σερρών και Δράμας προχωρούν στην υλοποίηση διατοπικού σχεδίου, με τίτλο:
«Ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού – Η μάχη των οχυρών», στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD/ LEADER που ήδη εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2014-2020» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και των ιστορικών στοιχείων των δύο περιοχών, συνδέοντάς τες, με το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν.
Ειδικότερα στόχος είναι:
α) Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η τουριστική αναβάθμιση των περιοχών αυτών, με την ανάδειξη πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων των οχυρωματικών αυτών έργων που αποτελούν παράλληλα και πόρους για αυτές.
β) Η αξιοποίηση των οχυρωματικών αυτών έργων ως ζωντανά μνημεία,
γ) Η διερεύνηση και υλοποίηση καινοτόμων ενεργειών για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την σύνδεση της με το παρόν.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση των ιστορικών οχυρώσεων του Β΄ Π.Π από το δυτικό Μπέλλες έως τον Βώλακα, μαζί με υπάρχουσες παρακείμενες υποδομές (πχ παλαιά στρατιωτικά φυλάκια κ.α) και θα προκύψει μία μελέτη-πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης στο πλαίσιο προώθησης του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις δύο περιοχές, που θα θελήσει να υλοποιήσει σχετικές αναπτυξιακές δράσεις προς την κατεύθυνση προώθησης του ιστορικού τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικης Άμυνας και το ΓΕΣ.
Μέσω μίας οργανωμένης διαδρομής, το πρόγραμμα στοχεύει στη διασύνδεση των δύο εμβληματικών οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», που το 1941 έγραψαν ιστορία και δεν έπεσαν στα χέρια του εχθρού.
Το Ρούπελ στις Σέρρες και του Λίσσε στη Δράμα. Η διαδρομή, με αφετηρία/τερματισμό τα δύο οχυρά, θα είναι οργανωμένη με σχετική συμβατική και ψηφιακή σήμανση και ανάδειξη των σημαντικότερων σημείων των περιοχών παρέμβασης.
Παράλληλα θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί μία ενιαία καμπάνια προβολής, που θα περιλαμβάνει έντυπους και ψηφιακούς οδηγούς, καθώς και προωθητικών βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα κ.α.
«Ογδόντα και πλέον χρόνια μετά την «Μάχη των Οχυρών Μεταξά» τον Απρίλιο του 1941, η συλλογική μνήμη, η ιστορική μνήμη, παραμένει αναλλοίωτη αλλά και ανεκτίμητη, γιατί διατηρεί τη βιωμένη εμπειρία των ανθρώπων, μέσα στην κοινωνία τους.
Η αγάπη για τις ρίζες, την αναβίωση του παρελθόντος και της ταυτότητας είναι ισχυρές και η διατήρηση της ιστορικής συνείδησης είναι πράξη καθήκοντος απέναντι στις μελλοντικές γενεές, καθώς κανένας πολιτισμός θεωρούμενος ως ένα σύστημα επιστημονικών και καλλιτεχνικών ιδεών, θρησκειών, και καθημερινών συνηθειών δεν μπορεί να υπάρξει και να επιβιώσει χωρίς συλλογική μνήμη.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την ιστορία ενός τόπου η οποία καταγράφει το παρελθόν της, η ιστορική μνήμη εκφράζει τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν.
Το παρελθόν ως ιστορική μνήμη είναι πάντα παρόν και επηρεάζει το μέλλον των ανθρώπων» λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER & Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ.Παναγιώτης Σπυρόπουλος, τονίζοντας ως πως το διατοπικό πρόγραμμα των Αναπτυξιακών Εταιρειών και Δράμας αποτελεί μια δομημένη συνεργασία, που θα έχει συνέχεια και στο μέλλον, με τον ίδιο πάντα στόχο.