Η οικοτεχνία Δραμινή ΣΟΔΗΑ – Σοφία Δημητριάδου του Απόστολου – κρύβει πίσω της την αγάπη μιας οικογένειας για τις καρυδιές.
Οι καρυδιές είναι το φυσικό της περιβάλλον και η γνώση για τον καρπό τους η βάση για την οικοτεχνία της. Η οικογένεια Δημητριάδη μετρά 30 χρόνια στην καλλιέργεια της καρυδιάς, που πριν από λίγα χρόνια πέρασε στο επόμενο στάδιο, αυτό της μεταποίησης, δίνοντας σάρκα και οστά στη Δραμινή ΣΟΔΗΑ, μια οικοτεχνία με έδρα τη Δράμα. Πίσω από τη… ΣΟΔΗΑ βρίσκεται η 35χρονη τεχνολόγος γεωπόνος Σοφία Δημητριάδου του Απόστολου, που της έδωσε και το όνομά της, δεύτερη γενιά στην οικογενειακή παράδοση, αλλά και ο πατέρας της Απόστολος Δημητριάδης, που ως νέος γεωπόνος ήταν από τους πρώτους που καλλιέργησαν το 1992 καρυδιές στην περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετέπειτα δημιουργία της οικοτεχνίας.
Σήμερα η Δραμινή ΣΟΔΗΑ διαθέτει μία καλλιέργεια 11 στρεμμάτων στη Νέα Κρώμνη Δράμας και μία στην Καλλίφυτο, 26 στρεμμάτων, που ξεκίνησε το 2016. Σε μια καλή χρονιά η ετήσια παραγωγή καρυδιών της φτάνει ακόμα και τους 3 τόνους. Η οικοτεχνία διαθέτει καρύδι ψίχα, καρύδι κέλυφος και γλυκό καρυδάκι, ενώ στα επόμενα σχέδια είναι να βγάλει στην αγορά καρυδοβούτυρο, όπως και άλλα προϊόντα με βάση το καρύδι. Για την ώρα τα προϊόντα της βρίσκονται σε καταστήματα στη Δράμα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ από τη νέα χρονιά θα τοποθετηθούν στα… ράφια και κάποιων e-shops. Ήδη όμως διαθέτει σημαντικό πελατολόγιο, με δεδομένη την πολύχρονη δραστηριότητα της οικογένειας Δημητριάδη.
Μάλιστα, πρόσφατα τα προϊόντα της βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό Mediterranean Taste Awards, η ψύχα με χρυσό και το γλυκό καρυδάκι με ασημένιο βραβείο.
Η οικογενειακή παράδοση στις καρυδιές
Ο Απόστολος Δημητριάδης καλλιεργούσε φουντουκιές, όταν ένας παγετός κατέστρεψε τη σοδειά του. Στην αναζήτηση μιας νέας καλλιέργειας αποφάσισε να προχωρήσει με καρυδιές. Αρχικά πουλούσε τα καρύδια με κέλυφος, ενώ η μόνη μεταποίηση που έκανε ήταν η εξαγωγή της ψίχας, που ξεκίνησε όμως αρκετά χρόνια μετά. Από το 2016 όμως και με την είσοδο της κόρης του στην οικογενειακή ενασχόληση με τα καρύδια, η Δραμινή ΣΟΔΗΑ δημιούργησε και γλυκό καρυδάκι, ενώ το 2020 έλαβε πιστοποίηση των καλλιεργειών της ως βιολογικών.
Η Σοφία Δημητριάδου μεγάλωσε μέσα στις καρυδιές και από μικρή μάθαινε τα μυστικά τους. Παιδάκι έβλεπε τις καλλιέργειες σαν παιχνίδι και κάπως έτσι συμμετείχε στη συγκομιδή. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως τεχνολόγος γεωπόνος το 2010, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, επέλεξε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση και με τις καρυδιές. Δάσκαλός της ήταν από την πρώτη στιγμή ο πατέρας της που της έμαθε τα πάντα για την καλλιέργεια της καρυδιάς. Όπως λέει πάντως η ίδια, αρκετά χρόνια μετά ακόμα μαθαίνει.
«Το καρύδι είναι ένα πραγματικό superfood. Αποτελεί πλούσια πηγή ενέργειας, περιέχει θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πηγή μετάλλων» λέει στη Voria η Σοφία Δημητριάδου, που εξηγεί ότι το πιο δύσκολο στάδιο στην καλλιέργεια είναι η συγκομιδή, που πολλές φορές έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Αυτή την περίοδο η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί, γίνεται η διαλογή για τα καλά καρύδια και εξάγεται η ψίχα.