15.4 C
Drama
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Ecocar

Με ελληνική σφραγίδα το μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Επιμέλεια / Φωτογραφίες Νίκος Ελευθεριάδης

Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι στο προσκήνιο, μάλιστα κάθε αυτοκινητοβιομηχανία δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτήν την κατηγορία. Είδηση βέβαια είναι η διαφορετικότητα, ενός μοντέλου και όχι ένα μοντέλο γνωστό, που κυκλοφορεί και σε ηλεκτρική έκδοση. Αυτό είναι ακριβώς το σημείο που διαφοροποιεί το Ecocar, από τον ανταγωνισμό. Είναι λοιπόν, ένα μικρό καθαρά ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης και για κοντινές μετακινήσεις, με καλή κατασκευή και προσιτό κόστος.

Το πρωτοείδαμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο Ecocar, που είδη διατίθεται και στην πόλη μας και φιλοδοξεί με αξιώσεις να αλλάξει τις αστικές μετακινήσεις

Οπτικά μόλις το αντικρίζεις δεν μπορείς παρά να πεις ότι είναι πανέμορφο, κουκλίστικο και χαριτωμένο. Θυμίζει φυσικά σε μικρή κλίματα, όχημα της jeep ιδιαίτερα στην μπροστινή όψη. Πίσω από την κυκλοφορία του βρίσκεται η ελληνική εταιρεία Eco Sun, που συμμετείχε στον σχεδιασμό και στην εξέλιξή του, που κράτησε τρία χρόνια. Κατασκευάζεται στην Κίνα από υψηλής αντοχής υλικό σε ιδιαίτερα μικρές διαστάσεις που φυσικά είναι το προτέρημά του για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και στο παρκάρισμά.

Το μήκος του EcoCar είναι μόλις 224,5 cm, το πλάτος 129 cm και το ύψος του 157 cm. Φυσικά χαμηλό είναι και το βάρος του, που μαζί με τις μπαταρίες φτάνει τα 670 κιλά. Παρά τις μικρές διαστάσεις οι χώροι εσωτερικά είναι καλοί για την μετακίνηση δυο ατόμων και για σχετικές αποσκευές.

To κόστος μετακίνησης αυτό τιμάται σύμφωνα με υπολογισμούς σε 1,00€ /100 χιλιόμετρα, φυσικά με μηδενικούς ρύπους, θόρυβο και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, αλλά και με πρόσβαση χωρίς τέλος σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το του EcoCar κυκλοφορεί όσον αφορά το σχήμα του και επαγγελματική έκδοση, με δυνατότητα μεταφοράς μιας ευρωπαλέττας που το καθιστά ιδανικό για τροφοδοτήσεις καταστημάτων μέσα σε στενάκια. Για την κίνησή του και εδώ παρέχεται σε δύο εκδόσεις. Μία με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 3 KW και μία 7,5 KW, που συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο ηλεκτρικός κινητήρας βρίσκεται τοποθετημένος στο πίσω άξονα – πίσω κίνηση – και τροφοδοτείται από 6 μπαταρίες μολύβδου ή λιθίου, οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα τις επιθυμίες μας.

Η φόρτιση των μπαταριών που γίνεται σε απλή οικιακή πρίζα, είναι σχετικά γρήγορη μια που απαιτεί 6-7 ώρες, ενώ η εκφόρτιση είναι αντίστοιχη σε σχέση με τα διανυόμενα χιλιόμετρα. Η αυτονομία του οχήματος είναι από 100 έως 120 χιλιόμετρα με μπαταρίες ιόντων λιθίου και η μέγιστη ταχύτητα είναι 80 χλμ/ώρα. Το Ecocar, διατίθεται και σε άλλη παραλλαγή με μπαταρίες ιόντων λιθίου που έχει αυτονομία μέχρι 300 χλμ. Αξίζει πάντως να επιλέξει κανείς τις μπαταρίες λιθίου αν και αυξάνουν το κόστος στην τελική τιμή, αλλά αυξάνουν σημαντικά και την αυτονομία.

Ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει το προφίλ οδήγησης ανάλογα με την αυτονομία και τις επιδόσεις που επιθυμεί, σε πρόγραμμα Normal έως 80 χιλιόμετρα και ένα Εco έως 50 χιλιόμετρα. Ευχάριστη έκπληξη είναι ο εξοπλισμός που διαθέτει το Ecocar, καθώς βρίσκουμε όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται ο κάθε οδηγός. Μέσα στον τεχνολογικό εξοπλισμό θα συναντήσει κανείς θέρμανση, κλιματισμό, οθόνη αφής με πλοήγηση με πλήρως ελληνικό μενού, χάρτες, usb, SD card, bluetooth κάμερα οπισθοπορίας, ηλεκτρικά παράθυρα, θερμαινόμενοι ηλεκτρικοί καθρέπτες κ.α.

Η κίνησή του είναι ομαλή και άνετη, ειδικά μέσα στην πόλη, άλλωστε η ανεξάρτητη ανάρτηση με γόνατα McPherson εμπρός και ανεξάρτητη με ψαλίδι, συντελεί στα μέγιστα σε αυτό.
Όσο για το κόστος μετακίνησης αυτό τιμάται σύμφωνα με υπολογισμούς σε 1€ /100 χιλιόμετρα, φυσικά με μηδενικούς ρύπους, θόρυβο και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, αλλά και με πρόσβαση χωρίς τέλος σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.
Το κόστος του ξεκινά από 8.300€ στην έκδοση χαμηλής ισχύος, κυκλοφορεί σε 9 μοντέρνα χρώματα, μπορεί να οδηγηθεί από την ηλικία των 16 ετών με δίπλωμα μοτοποδηλάτου και φυσικά επωφελείται και από τις κριτικές επιδοτήσεις.

Το μικρό ηλεκτρικό EcoCar συνδυάζει όλα τα στοιχεία που το κάνουν ιδανικό για τις ημιαστικές μετακινήσεις. Χαμηλό κόστος χρήσης και απόκτησης, καλούς χώρους, ευελιξία, εύκολο πάρκινγκ, οικολογική συνείδηση, μηδενικά τέλη και φυσικά πανέμορφη εμφάνιση και ανθεκτική κατασκευή.

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας