7.6 C
Drama
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος σε ηλικία 59 ετών

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος σε ηλικία 59 ετών

Εκοιμήθη σήμερα, Δευτέρα 2 Μάϊου 2022 ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σεβασμιώτατος, έχασε την μάχη με την ζωή μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας, γεννήθηκε στη Βέροια το 1963.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας όπου και αποφοίτησε.

Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995.

Είναι διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.

Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991, εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις. Έχει λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα.

Εγκαινίασε τον νέο ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα το 2016.

Κ. Μπλούχος: Με αφορμή την εκδημία εις Κύριον του Μακαριστού Επισκόπου κυρού Παύλου, Μητροπολίτου της Θεοσώστου Επαρχίας μας

Όταν μιλώ για την Εκκλησία και τους λειτουργούς της, μου έρχεται κάθε φορά στο νου η εικόνα των συνοδοιπόρων, των συνοδιτών, δηλαδή αυτών που πορεύονται μαζί, περπατώντας στο ίδιο μονοπάτι. Ειδικά, στο νου μου ανακαλείται ο πασίγνωστος πίνακας της πορείας «Προς Εμμαούς».

Τα σκέπτομαι πιότερο όταν μου έρχεται στο νου το λειτούργημα του Επισκόπου, δηλαδή αυτού του ανθρώπου που μας μαζεύει και μας κάνει Εκκλησία. Μας μαζεύει για να συνοδοιπορήσουμε, ως σώμα λαού και κλήρου.

Κι επειδή η Εκκλησία είναι κάτι πάνω από τα θέματα της πολιτικής καθημερινότητας, σήμερα που μνημονεύουμε πλέον με ανθρώπινη θλίψη το πρόσωπο του Επισκόπου μας πατρός Παύλου, αισθάνομαι την ανάγκη να θυμηθώ και να κοινωνήσω με το λαϊκό σώμα της τοπικής μας Εκκλησίας, την εικόνα του Πατέρα μας που είχα διαμορφώσει.

Ρόλος ενός λειτουργού της Εκκλησίας είναι να σου δείχνει το Χριστό ως δρομοδείχτης κι εσύ, εγώ, ο καθένας μας, να τραβάμε κατά κει.

Ο πατέρας Παύλος, ήταν πάντα ο άνθρωπος που άλλοτε με αυστηρότητα και παραδοσιακή επιμονή κι άλλοτε με το χαμόγελο και την ανοιχτοσύνη της καρδιάς, μας καλούσε να δούμε και να πορευτούμε προς τον Χριστό. Αξέχαστος σε όλες τις δημόσιες αλλά και προσωπικές συναντήσεις μας.

Αλησμόνητη, σε εμένα προσωπικά η στήριξή του και η παρουσία του στο προσωπικό μου πένθος για την εκδημία της μητέρας μου πριν λίγους μήνες.

Σεβασμιότατε, μακαριστέ πατέρα Παύλε, όταν θέλουμε να τιμήσουμε ένα δίκαιο, ευγενή και αρχοντικό άνθρωπο, ειδικά αυτόν που μας διακόνησε «εις τύπον και τόπον Χριστού», έναν τέτοιον άνθρωπο τον τιμούμε με ύμνους και επαίνους.

Για σένα όμως πατέρα Παύλε είναι αρκετή η μαρτυρία των πνευματικών σου παιδιών. Διότι πράγματι ήσουν ένας υπέροχος άνθρωπος με τεράστια αγάπη σε κάθε αδερφό και αδερφή, και με τρομερή ευαισθησία την οποία προσπαθούσες να κρατήσεις κρυφή…

Όλοι μας όμως μαρτυρούμε την αλήθεια σου, τους πόθους και τους αγώνες σου, για εμάς και για την Δράμα μας.
Καλή Ανάσταση Πατέρα Παύλε. Χριστός Ανέστη.

Γραφείο Βουλευτή Ν. Δράμας
Νέα Δημοκρατία
Κωνσταντίνου Δ. Μπλούχου

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαεμμανουήλ για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου

Με αισθήματα ανθρώπινου πόνου και συντριβής και διερμηνεύοντας, είμαι βέβαιος, τα αισθήματα όλων των Δραμινών απανταχού της γης, εκφράζω τη θλίψη και την οδύνη μου για την απροσδόκητη κοίμηση του ήδη Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, υπήρξε ένας φλογερός και χαρισματικός Ιεράρχης και μια ηγετική εκκλησιαστική προσωπικότητα, που διηκόνησε με πίστη, αφοσίωση και αυταπάρνηση την Εκκλησία και το Γένος μας. Στα 18 χρόνια που εποίμανε την ακριτική και μαρτυρική Μητρόπολη Δράμας, η τοπική μας Εκκλησία γνώρισε ιστορικές στιγμές πνευματικής ανύψωσης και αναγνώρισης.

Με ανύστακτο ενδιαφέρον, ο ίδιος προσωπικά έσκυψε στα προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων, και προέβαλε με συνέπεια και συνέχεια την Ελληνορθόδοξη παράδοση και μαρτυρία εντός κι εκτός τειχών Ελλάδος.

Τον αείμνηστο Δεσπότη μας Παύλο τον γνώρισα στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο της Ημαθίας το 1997 κι έκτοτε συνδέθηκα μαζί του με στενή πνευματική και φιλική σχέση λόγω και της αγάπης του για τη Βυζαντινή Μουσική. Ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίον χαιρόσουν να μιλάς μαζί του.

Πνευματικός ηγέτης με κύρος, με σοβαρό εκκλησιαστικό φρόνημα και πλούσια κοινωνική δράση. Μαχητής και λόγιος. Άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας. Δεινός ρήτορας και δυνατή πένα.

Είμαι σίγουρος ότι η Ιστορία θα τον καταγράψει ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας.

Στη μητέρα του, αγαπητή και σεβαστή σε όλους μας κυρία Ελπίδα, στην αδερφή του, το γαμπρό του και τα δύο του ανίψια, εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Στους κληρικούς και τις Μοναστικές Αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Σίψας καθώς και σε ολόκληρο το Ποίμνιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως επίσης εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Παύλου του σεβασμιότατου και θεοπρόβλητου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Δράμας, υπερτιμου και έξαρχου Μακεδονίας αιωνία η μνήμη

Δήλωση Δημάρχου Δράμας Χ. Μαμσάκου για την Εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την Κοίμηση του σεπτού Ιεράρχη και Ποιμένα της Μητροπόλεως Δράμας του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Ήταν ένας πιστός και άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας.

Ένας φωτισμένος Ποιμενάρχης, με σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, τεράστια προσφορά στον συνάνθρωπο και τον τόπο μας.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης υπήρξε ένας υποδειγματικός ποιμενάρχης που πάντα στήριζε την κοινωνία και τους ανθρώπους του Δήμου και ήταν πάντοτε παρών στα προβλήματα της περιοχής μας. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας και στους οικείους του.
Καλόν Παράδεισο, Μακαριστέ Μητροπολίτα μας

Δημοτική παράταξη «Project για τη Δράμα»: «Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος»

Σε ηλικία μόλις 56 ετών, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, βυθίζοντας στο πένθος την Εκκλησία μας και όλη την πόλη μας.

Ο Μητροπολίτης μας ήταν ένας άνθρωπος με πλούσιες σπουδές, μεγάλο συγγραφικό έργο και ιδιαίτερα αγαπητός ιεράρχης, με σημαντικό έργο τόσο για την τοπική Εκκλησία όσο όμως και για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Μεγάλο μάλιστα μέρος του συγγραφικού και εκδοτικού έργου του ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό, ενώ μέσω αυτού κατάφερε να αναδειχθούν οι γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, της παράδοσης και της θρησκευτικής κληρονομιάς του Πόντου.

Επέδειξε ιδιαίτερη θέρμη για την επιστροφή των θησαυρών της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, καθώς επέτυχε την παράδοση χειρόγραφου κειμένου του 9ου αιώνα αλλά και άλλων κειμηλίων που εκλάπησαν το 1917 από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Η ξαφνική του απώλεια, σε τόσο μικρή ηλικία, είναι σοκαριστική και θλιβερή. Η παράταξη «Project για τη Δράμα» μετέχει στο πανδημοτικό πένθος, εκφράζοντας τα ειλικρινά της συλλυπητήρια σε όλη την Εκκλησία και τους οικείους του ανθρώπους.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα του. Αιωνία του η μνήμη.

Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας: Η Δράμα απώλεσε αιφνίδια τον Μητροπολίτη της

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του, συνήλθε σήμερα 2 Μαΐου 2022, μετά την αναγγελία της εκδημίας του, μακαριστού ήδη, Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε:

Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του και τη συμμετοχή του στο βαρύτατο πένθος, να αποστείλει στεφάνι στη εξόδιο ακολουθία, την Τρίτη 3 Μαΐου στις 17:30 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, να παρασταθεί σύσσωμο σε αυτήν και να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Η Δράμα απώλεσε αιφνίδια τον Μητροπολίτη της και η είδηση της εκδημίας του βύθισε τους δραμινούς σε βαθιά θλίψη και πένθος Η απουσία του θα είναι αισθητή και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο. Αιωνία η μνήμη του.

ΔΗΜ.Τ.Ο Δράμας: Βαθύτατη θλίψη για τον αδόκητο χαμό του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΔΗΜ.ΤΟ Δράμας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον αδόκητο χαμό του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Ενός Ιεράρχη που τίμησε τα πρωτοτόκια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Τα χρόνια της ποιμαντορίας του θα μείνουν ανεξίτηλα στην ιστορία του τόπου μας, για το πλούσιο εκκλησιαστικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Καλό Παράδεισο Δέσποτα.

Για τη ΔΗΜ.ΤΟ Δράμας
Ο Πρόεδρος
Πασχάλης Αγγέλου Σταυράκης

Δ. Κυριαζίδης: Δήλωση για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου

Πλήγμα δέχθηκε απρόσμενα η κοινωνία μας με το άγγελμα της αδόκητης εκδημίας του Μητροπολίτη μας μακαριστού Παύλου. Κεραυνός εν αιθρία για όλους μας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης αγάπησε τον τόπο μας και αγαπήθηκε από το χριστεπώνυμο πλήθος και από το σύνολο του λαού.

Με ενέργειές του αγιοκατατάχθηκαν ο Όσιος Γεώργιοις Καρσλίδης και ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Μεγαλοκομνηνός Δαυίδ, μαζί με τα τρία τέκνα του Βασίλειο, Γεώργιο, Μανουήλ και τον ανιψιό του Αλέξιο.

Φιλίστορας, αγωνίσθηκε με πάθος για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της ιστορικής Μονής Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, ενώ οι διαρκείς του προσπάθειες υπό την ευλογία του της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στέφθηκαν με επιτυχία με την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Προχώρησε στην επανέκδοση βιβλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελούσε λειτουργίες στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης αλλά και σε άλλους ναούς της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερα τονίζεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στο οποίο επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης με την λειτουργία των ενοριακών συσσιτίων αλλά και η ίδρυση ενοριακών κέντρων νεότητας.

Ποίμανε τον κλήρο και το εκκλησίασμα με έναν διακριτό διοικητικό τρόπο, ορθοτομώντας, με σεβασμό στις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Η Δράμα πρόσμενε να γευτεί τα αποτελέσματα του έργου του, με τον οποίο είχα πάντοτε μια αγαστή συνεργασία και συμπόρευση επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Τα ολόθερμα συλλυπητήρια εκφράζω στην προσφιλή του μητέρα και τους οικείους του, τους συνεργάτες, στο σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού, στους αγώνες του οποίου πρωτοστάτησε, καθώς σε όλους που με αγάπη τον περιέλαβαν στη Μητρόπολη Δράμας και αλλού, που με αγάπη και αφοσίωση διακόνησε τόσο στα χρόνια της πορείας του ως Διακόνου, Ιερέα αλλά και στη δεκαεξάχρονη πορεία του ως Μητροπολίτη.

Θα θυμόμαστε πάντα με σεβασμό τη μορφή του, τη στεντόρεια φωνή του, τον ασυμβίβαστο λόγο του και θα αποτελεί παράδειγμα και οδηγό μας.
Αιωνία του η μνήμη.

Η Δράμα αποχαιρετά τον πνευματικό της Πατέρα

Ο Μακαριστός Ποιμενάρχης μας Παύλος βρίσκεται πλέον κοντά στην Παναγία μας που με τόση πίστη υπηρέτησε.

Η Ορθοδοξία, η Ελλάδα και η Δράμα, έχασαν έναν πνευματικό αγωνιστή, έναν αγωνιστή των εθνικών και πνευματικών αξιών.

Ασυμβίβαστος και δίκαιος υπηρέτησε αυτόν τον τόπο.

Το έργο του τεράστιο και η πνευματική παρακαταθήκη του, οδηγός για όλους μας.
Με τίμησε με την εμπιστοσύνη του.

Σ’ ευχαριστούμε Δέσποτα.

Από σήμερα είμαστε φτωχότεροι.

Η μνήμη του θα είναι βαθιά χαραγμένη μέσα μας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Δράμας.

Οι Έλληνες θα θυμόμαστε έναν φλογερό και τίμιο Ιεράρχη.

Έναν Ιεράρχη ΑΓΩΝΙΣΤΗ.

Μαργαρίτης Τζίμας
πρώην υπουργός
Αρχών Μεγάλου Ρεφερενδάριου
της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 + 9 =

Δημοφιλή Εβδομάδας