21.5 C
Drama
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλευθέρια 2022: 109 Χρόνια Ελεύθερη Δράμα - 24/6/22 έως 4/7/22

Ελευθέρια 2022: 109 Χρόνια Ελεύθερη Δράμα – 24/6/22 έως 4/7/22

Δελτίο τύπου:

Η 1η Ιουλίου 1913 είναι ημέρα σύμβολο και ορόσημο για την περιοχή μας. Σηματοδοτεί τους αναρίθμητους αγώνες και τις άπειρες θυσίες των Δραμινών για την Ελλάδα. 109 χρόνια μετά, η αγάπη τους για την Πατρίδα και ο ηρωισμός τους εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας ενδυναμώνουν.

Έχουμε – και πάντα θα έχουμε- χρέος τιμής να τους μνημονεύουμε και να τους φέρνουμε στο μυαλό και την καρδιά μας, γιατί αυτοί πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας.

Με τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Δράμας, διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα της ιστορίας, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες, διαφυλάττουμε τις αξίες και την παράδοση αυτού του τόπου.

Σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Τάσσου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού- ΦΤΜΜ Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, παρουσίασαν το Πρόγραμμα των Ελευθερίων. Παρόντες και εκπρόσωποι των Συλλόγων και φορέων που συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις.

Το 2022 ο εορτασμός των 109 χρόνων Ελευθερίας συμπίπτει με την θλιβερή επέτειο των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Η χαρά για την απελευθέρωση της πόλης μας μπλέκεται με τα δάκρυα για την απώλεια των Χαμένων Πατρίδων.

Στα φετινά Ελευθέρια δεν αποτίουμε φόρο τιμής μόνο στον ανυπέρβλητο αγώνα όσων συνέβαλαν στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας αυτής της γωνιάς της χώρας και στην απελευθέρωσή της, αλλά θυμόμαστε και τιμούμε με σεβασμό αυτούς που ξεριζώθηκαν από την Θράκη, την Μικρά Ασία και τον Πόντο και άφησαν πίσω χώματα από αιώνες ελληνικά για να εγκατασταθούν εδώ και να δώσουν πνοή και ζωή φτιάχνοντας τη Δράμα του σήμερα.

Το πρόγραμμα των Ελευθερίων 2022

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

– 19:00 Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. 3η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας με θέμα: «Αφιέρωμα στην Γυναίκα του Ευξείνου Πόντου». Συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, του Δήμου Δράμας και του Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου «Εξ Αργυρούπολης και Καρς».

Ομιλία με θέμα: «Η Γυναίκα στον Πόντο» από τον κ. Βασίλειο Χατζηθεοδωρίδη, τ. Καθηγητή Σχολής Νηπιαγωγών και Παιδαγωγικής, συγγραφέα.

Ομιλία με θέμα: «Η Ζουπούναν» και περί της παραδοσιακής ενδυμασίας των Ελληνίδων του Ευξείνου Πόντου από την κ. Λένα Σαββίδου, ερευνήτρια της ποντιακής λαογραφίας.

Ατομική έκθεση ζωγραφικής «ΦΡΑΝΤάless» με θέμα: «Μια κατάθεση φόρου τιμής στην Γυναίκα της καθ΄ημάς Ανατολής μέσα από το φως και τα σκοτάδια της ζωής της» της εικαστικού Νατάσας Μπαλτούνας.

Διάρκεια έκθεσης: 24 έως 26 Ιουνίου 2022.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την ολιγόλεπτη προβολή ντοκιμαντέρ, καταγραφή 1ης γενιάς της κ. Φανής Δημητριάδου, απόφοιτης Ιστορίας Εθνολογίας Δ.Π.Θ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

– 20:30 Αύλειος Χώρος Γυμνασίου Αρρένων.

Μέρος Α’

«Πατρίδας Αρωθυμία». Ο Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί» συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της πόλης της Δράμας παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου και συγκεκριμένα από την Τραπεζούντα, την Ματσούκα, την Νικόπολη την Αργυρούπολη και την Μπάφρα του Πόντου.

Μέρος Β’

«Μακεδνοί». Τα «Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης» παρουσιάζουν χορούς από την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία με την συνοδεία των χάλκινων ηχοχρωμάτων του μουσικού σχήματος «Βισόκα».

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

– 20:30 Γρασίδια Αγίας Βαρβάρας. «Μνήμες και γεύσεις της καθ’ ημάς Ανατολής».

Η «Θρακική Εστία Δράμας», ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «ο Άγιος Χρυσόστομος» μας ταξιδεύουν μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα, τα μπαχάρια και υπό τους ήχους της μουσικής και του
χορού στις αλησμόνητες Πατρίδες.

Η παραδοσιακή διατροφή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας ενός λαού. Δοκιμάζουμε συνταγές που μας μεταφέρουν στις αλησμόνητες πατρίδες. Οι ζυμώσεις των ανθρώπων μέσα από τις σελίδες του πολιτιστικού γίγνεσθαι διαμόρφωσαν την παραδοσιακή γαστρονομία της κάθε περιοχής.

Την εισήγηση που αφορά στη γαστρονομία των προσφύγων της καθ’ ημάς Ανατολής παρουσιάζει ο κ. Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ, ο οποίος έχει διακριθεί παγκοσμίως για το επιστημονικό του έργο.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

– 20:00 Πλατεία Χωριστής. Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», η Δημοτική Κοινότητα Χωριστής σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας συνδιοργανώνει τον «6ο Φιλανθρωπικό Αγώνα δρόμου Χωριστής». Εκκίνηση από την Πλατεία Χωριστής.

-1 0:00 Ισόγειο Δημαρχείου Δράμας. Έκθεση φωτογραφίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τμήματος Δράμας, με θέμα «Η δράση του Ερυθρού Σταυρού στην Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό».

Από τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού με φωτογραφίες και μαρτυρίες περιγράφονται οι εξοντώσεις, οι αιχμαλωσίες, οι διωγμοί, ο ξεριζωμός, η εγκατάσταση και η περίθαλψη των Ελλήνων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Διάρκεια έκθεσης 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2022. Ώρες 10:00 – 14:00.

Τελετή λήξης 1 Ιουλίου Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας ώρα 19:30.

– 20:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «Οι ρίζες μας» παρουσιάζει δίωρο αφιέρωμα για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Τάσου Λειβαδίτη με τίτλο «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».

Μαρτυρίες προσφύγων – Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο:

«Πονεμένη Ρωμιοσύνη – Η Σμύρνη του 1920».

– 21:00 Πρώην Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων. Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελακίων «Τα Αμπελάκια» σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, παρουσιάζουν φωτογραφική έκθεση – αναδρομή με τίτλο «100 χρόνια ίδρυσης του οικισμού των Αμπελακίων» – 100 χρόνια πριν οι πρώτοι κάτοικοι στα Αμπελάκια.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

– 21:00 Πρώην Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων. Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελακίων «Τα Αμπελάκια» σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, παρουσιάζουν πανηγυρικές εκδηλώσεις επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη σύσταση του οικισμού των Αμπελακίων και τον εορτασμό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου.

– 21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Το «Λύκειο Ελληνίδων Δράμας» παρουσιάζει την εκδήλωση «Από τις αλησμόνητες πατρίδες στον εθνικό κορμό».

Μέσα από μια ιδιαίτερη θεματολογία και παρουσίαση με τραγούδια, χορούς, έθιμα, συνήθειες και πτυχές της κοινωνικής ζωής προβάλλονται βασικά στοιχεία του πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, Καππαδοκίας, Ανατολικής και Βόρειας Θράκης και πώς αυτά επηρέασαν και αλληλεπίδρασαν με τις ντόπιες πολιτισμικές ομάδες στην Δράμα και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο γενικότερα.

Παρουσιάζονται επίσης κοινά στοιχεία και ομοιότητες που αποδεικνύουν το αδιάσπαστο των Ελληνικών παραδόσεων.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

– 21:00 Πρώην Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων. Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελακίων «Τα Αμπελάκια» σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας παρουσιάζουν επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη σύσταση του οικισμού των Αμπελακίων την συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων με αφιέρωμα στη Μικρά Ασία. Ακολουθεί παραδοσιακό μικρασιάτικο γλέντι με το μουσικό σχήμα «Εμπειροτέχνες».

– 21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» παρουσιάζει μουσικοθεατρικοχορευτική παράσταση η οποία διαδραματίζεται το 1992.

Η κ. Χατζηγεωργία θυμάται και αφηγείται στην εγγονή της τις συνεχείς μετακινήσεις της και τις δυσκολίες που συνάντησε στον ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Χίος, Λέσβος, Θράκη και Μικρά Ασία είναι οι τόποι περιπλάνησης της μέχρι να καταλήξει στην Μακεδονία.

Ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αναμνήσεις, εικόνες και ιστορίες που θα προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης σε όσους την παρακολουθήσουν.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

– 20:00 Πλατεία Αρκαδικού.
– Επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Συνταγματάρχη Ν. Μιχαλόπουλου – Αρκαδικού.
– Ομιλία Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου με θέμα «Νικόλαος Μιχαλόπουλος – Αρκαδικός, ο Γενναίος Συνταγματάρχης της Απελευθέρωσης».
– Κατάθεση στεφάνων.
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
– Εθνικός Ύμνος.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

– 08:00 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας. Έπαρση Σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής Δήμου Δράμας.

– 10:00 Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Δράμας.
– Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα, Τοποτηρητή Ι.Μ. Δράμας.
– Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Δημήτριο Μαυρόπουλο, Διευθυντή του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.

– 11:30 Άγαλμα «Ελευθερίας».
– Επιμνημόσυνη δέηση
– Κατάθεση στεφάνων
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής
– Εθνικός Ύμνος
– Λήξη τελετής.

– 20:00 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας.

Υποστολή Σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος Φρουράς Δράμας.

– 21:00 Αύλειος χώρος Γυμνασίου Αρρένων Δράμας. Συναυλία με τον κορυφαίο μελωδό Ορφέα Περίδη.

Ο Ορφέας Περίδης με ένα πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο, που φιλοξενεί επιλεγμένα στιγμιότυπα από τις νέες του δημιουργίες αλλά και τις παλαιότερες επιτυχίες του καταφέρνει να δημιουργεί το αγαπημένο εκείνο κλίμα που προσφέρει στους ακροατές την διασκέδαση μαζί με την ποιότητα, την μουσική τρυφερότητα μαζί με τον ενθουσιώδη δυναμισμό, περνώντας με δεξιοτεχνία από το έντεχνο στο λαϊκό τραγούδι, και από την μπαλάντα στην ροκ διάθεση.

Στην μουσική του παράσταση, μπορούμε να απολαύσουμε ένα πλήθος από ηχοχρώματα και ρυθμούς, σαν φωτοβολίδα να «σκάνε» και να μεταφέρουν εκρηκτικά τη νύχτα μας από την Ανατολή ως την Δύση, έτσι όπως ανέκαθεν γνωρίζει να κάνει το καλό ελληνικό τραγούδι.

Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

– 20:30 Χώρος πάρκινγκ όπισθεν Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δράμας παρουσιάζει την Ετήσια Εκδήλωση με τους μαθητές και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Δράμας με τίτλο: «Rockin’ Under the Stars».

– 21:00 Αύλειος χώρος Λαογραφικού Μουσείου Μοναστηρακίου. Ο «Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας» και το Μοναστηράκι γιορτάζει και πανηγυρίζει τα «Ελευθέρια» και τα γεγονότα της 1ης Ιουλίου 1913 με την ενσωμάτωσή του στον εθνικό κορμό.

Υπενθυμίζει τα γεγονότα και τα αναβιώνει στην ιστορική «Πλατεία των Ευζώνων», προς τιμήν της διμοιρίας των Ευζώνων που φιλοξενήθηκε τότε στο χωριό, ενισχύοντας τη λογική της στήριξης και της ανάδειξης των ιστορικών τόπων.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

– 21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο: «100 χρόνια προσφυγιά – Απομεινάρια χαμένου παραδείσου».

Μια παράσταση που μέσα από τον παραδοσιακό χορό και τη μουσική, την υποκριτική και την αφήγηση, ταξιδεύει τον θεατή στην ιστορία και τις χαμένες πατρίδες της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, εκεί που ο ελληνισμός άκμασε για αιώνες, που οι πρόγονοί μας έχτισαν έναν οικουμενικό πολιτισμό στηριγμένο σε ευγενή ιδεώδη, που κυριαρχούσε η Ορθοδοξία, που κάποτε ήταν ο παράδεισος.

Από την άλωση και τη σκλαβιά, από τις θυσίες και τους αγώνες, από την ελπίδα και την αισιοδοξία, στη γενοκτονία και τον ξεριζωμό. Λεηλασίες, σφαγές, θάνατοι, εκτοπισμοί. Πρόσφυγες Θρακιώτες, Πόντιοι, Μικρασιάτες εκδιωχθέντες από την πατρίδα τους για να φτάσουν στη μάνα Ελλάδα. Ήρθαν με λίγα πράγματα, φορτωμένοι όμως με ιστορία, μνήμες, παραδόσεις και ήθος. Αυτοί έγιναν τα «απομεινάρια ενός χαμένου παραδείσου».

Κείμενα, επιμέλεια: Γ. Τσακμάκης.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

– 19:30 Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δημαρχείου Δράμας.

Το Σωματείο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Πόλης και Περιοχής Δράμας» και η κ. Μαρία Παζαρλή, Αρχαιολόγος, Δρ. Ιστορίας της Χαρτογραφίας (ΓΑΚ – ΙΑΜ – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς) παρουσιάζουν την «Χάρτα της Ελλάδος».

Η Χάρτα της Ελλάδος (Βιέννη, 1796-97), έργο του Ρήγα Βελεστινλή, αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ιστορία της ελληνικής Χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών και ονείρων που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

O Ρήγας επέλεξε έναν χάρτη για να αφηγηθεί ιστορίες και να μιλήσει για ιδέες, έχοντας αντιληφθεί την επικοινωνιακή δύναμη που διαθέτει η συμβολική γλώσσα των χαρτών και των εικόνων. Στη γεωγραφική απεικόνιση συμπεριέλαβε αρχαία νομίσματα, συμβολικές παραστάσεις, πολλαπλά τοπωνύμια, αρχαιογνωστικά σχόλια και πλήθος πληροφοριών, ως έναυσμα του αναγνώστη για τη δική του διαρκή περιπλάνηση σε τόπους και νοοτροπίες ανθρώπων, ως άλλος Οδυσσέας.

20:30 Αύλειος χώρος Ιερού Ναού Αγ. Χρυσοστόμου Δράμας. Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων & Φίλων του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Αγωνιστές» παρουσιάζει στο πλαίσιο του κλεισίματος της Αθλητικής- Πολιτιστικής χρονιάς Θεατρική και Μουσικοκινητική παράσταση από την θεατρική ομάδα των παιδιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 − έξι =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας