32.2 C
Drama
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Έλσα Δημίου

Σταθερά στην κορυφή των εξελίξεων, στα trends, στην τεχνολογία, στην υγεία των ματιών αλλά και στις υπηρεσίες

Οπτικός – Οπτομέτρης
Ιδιοκτήτης Cosmoptical – Eye Galaxy & www.cosmoptical.gr

Συνέντευξη Nίκος Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

Η Έλσα Δημίου επέλεξε να γίνει οπτικός – Οπτομέτης θέλοντας να συνδυάζει την κλίση της στις θετικές επιστήμες, την αγάπη της για την αισθητική και τη μόδα καθώς και την ανεξαρτησία που προσφέρει το ελεύθερο επάγγελμα.
Με 20 χρόνια εμπειρία πλέον πιστεύει ότι επιτυχία κρύβεται στις ηθικές αξίες που υπηρετεί με τους συνεργάτες της, στην καινοτομία με τεχνολογίες αιχμής, στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα, στο άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και στους προσεκτικά επιλεγμένους προμηθευτές.
Μας υποδέχτηκε στον ριζικά ανακαινισμένο χώρο του Cosmoptical – Eye Galaxy και μας ενημέρωσε για τον κλάδο που υπηρετεί την υγεία, την τεχνολογία και τη μόδα συγχρόνως.

– Τι σας ώθησε να ακολουθήσετε το επάγγελμα του οπτικού;
– Το επάγγελμα του οπτικού – οπτομέτρη είναι ένα παραϊατρικό επάγγελμα. Όταν κλήθηκα να επιλέξω επιστημονικό κλάδο, επέλεξα με κριτήριο την προσφορά στον συνάνθρωπο και την κλίση μου στις θετικές επιστήμες. Θέλησα να χαράξω την επαγγελματική μου πορεία συνδυάζοντας την επιστήμη μου με την αγάπη μου για την αισθητική και τη μόδα καθώς και την ανεξαρτησία που προσφέρει το ελεύθερο επάγγελμα. Εξάλλου, ήμουν εξοικειωμένη με το ελεύθερο επάγγελμα, καθώς ο πατέρας μου διατηρούσε Κοσμηματοπωλείο από τη δεκαετία του ‘60 στο κέντρο της Δράμας.

«Στην ολική ανακαίνιση του καταστήματος μας εφαρμόστηκε η σύγχρονη αρχιτεκτονική “gallery” όπου το προϊόν αντιμετωπίζεται ως έργο τέχνης και ο χώρος λειτουργεί ως διαδραστική βιτρίνα»

– Τελικά πώς νοιώθετε σήμερα για αυτή σας την επιλογή;
– Η επιλογή μου με δικαίωσε, γιατί η επιστήμη της οπτικής και οπτομετρίας διαρκώς εξελίσσεται, και συγχρόνως έχει να κάνει με την όραση που για εμένα είναι η πιο σημαντική αίσθηση του ανθρώπου. Αν και βίωσα προκλήσεις και δυσκολίες όταν ξεκίνησα, καθώς ήμουν μόλις 22 ετών, αυτά τα πρώτα χρόνια μου δίδαξαν πολλά.
Απέκτησα γρήγορα εργασιακή εμπειρία καθώς και οικονομική ανεξαρτησία, και τελικά ένα επαγγελματικό προφίλ που με ικανοποιεί πολύ.

– Συμπληρώνεται 20 χρόνια πετυχημένης παρουσίας στον χώρο. Ποιό είναι το μυστικό της μακροχρόνιας εμπιστοσύνης που σας δείχνει το κοινό της πόλης μας;
– Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στις ηθικές αξίες της επιχείρησης, τις οποίες εγώ και οι συνεργάτες μου υπηρετούμε πιστά καθώς και στην αποστολή μας να παραμένουμε ένα καινοτόμο κατάστημα με τεχνολογίες αιχμής, αδιαπραγμάτευτη ποιότητα, άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και προσεκτικά επιλεγμένους προμηθευτές.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και την αντιμετώπιση του πελάτη με ευγένεια, σεβασμό και ειλικρίνεια, μας καθιστούν ένα κατάστημα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μίας μεγάλης μερίδας του κοινού και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά και ενέργεια να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

– Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε στο κατάστημά σας;
– Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της όρασης και η φροντίδα των ματιών τόσο από ιατρικής όσο και από αισθητικής άποψης. Προτείνουμε την πιο σωστή και ασφαλή λύση οφθαλμικών φακών που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της όρασης και στις απαιτήσεις της καθημερινότητας του πελάτη. Παράλληλα τον βοηθάμε να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα και υλικά τον σκελετό παθήσεως ή ηλίου που μπορεί να υποστηρίξει και να αναδείξει την μοναδικότητά του. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται αξιολόγηση της όρασης και παραπομπή σε εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Σε ό,τι αφορά στη διόρθωση της όρασης με φακούς επαφής συνεργαζόμαστε με τις πιο αξιόπιστες και εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου. Φυσικά και μετά την πώληση είμαστε δίπλα στον πελάτη αναλαμβάνοντας κάθε είδους επισκευή ή σε ό,τι άλλο χρειαστεί.

«Η απόφαση για το ηλεκτρονικό κατάστημα (www.cosmoptical.gr) συνάδει με τη στρατηγική καινοτομίας που ακολουθούμε γενικότερα. Επειδή είμαστε και φαν της τεχνολογίας, ήρθε ως μια νέα πρόκληση αλλά και φυσική εξέλιξη»

– Θεωρείται σημαντικό παράγοντα της εξέλιξης τον τομέα της ενημέρωσης; Από πού ενημερώνεστε για τις εξελίξεις του κλάδου σας;
– Φυσικά, πολύ σημαντικό! Σε έναν κλάδο που υπηρετεί την υγεία, την τεχνολογία, και τη μόδα συγχρόνως, η ανάγκη για ενημέρωση και διαρκή εξέλιξη είναι επιτακτική.
Η ομάδα μας διαφοροποιείται σε επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης. Συμμετέχουμε πολύ συχνά σε εξειδικευμένα σεμινάρια που προσφέρουν συνεργάτες μας που ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη του κλάδου. Επίσης συχνά συμμετέχουμε σε εσωτερικές εκπαιδεύσεις και Webinars. Για τις τάσεις ενημερωνόμαστε με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και κλαδικά συνέδρια.
Έτσι παραμένουμε σταθερά στην κορυφή των εξελίξεων, όσον αφορά στα trends, στην τεχνολογία, στην υγεία των ματιών αλλά και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

– Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόσφατα ανακαινισμένο κατάστημά σας. Ποιές ήταν οι ιδέες και οι τάσεις που υιοθετήθηκαν για τη σχεδίαση και υλοποίηση του;
– Η ολική ανακαίνιση έγινε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο του καταξιωμένου Δραμινού αρχιτέκτονα Δημήτρη Βαξεβανάκη και του επίσης Δραμινού Πολιτικού Μηχανικού Ιωάννη Σιάμπου. Εφαρμόστηκε η σύγχρονη αρχιτεκτονική “gallery” όπου το προϊόν αντιμετωπίζεται ως έργο τέχνης και ο χώρος λειτουργεί ως διαδραστική βιτρίνα. Έτσι ο επισκέπτης νοιώθει άνετα καθώς εντάσσεται στην αισθητική του χώρου και οι επιλογές του αναδεικνύουν το προσωπικό του γούστο, ώστε να μένει ευχαριστημένος. Ως διακοσμητικές επιλογές, επιλέχτηκαν γήινες αποχρώσεις στον αδρό ενιαίο σοβά αλλά και στις ξύλινες επενδύσεις φυσικής δρυός , ώστε να αναδεικνύεται η κομψότητα των προϊόντων και να πρωταγωνιστούν σε ένα φυσικό υπόβαθρο.
Στην βιτρίνα τοποθετήσαμε οθόνες ψηφιακής σήμανσης, οι οποίες προσελκύουν την προσοχή και πλαισιώνουν δυναμικά την κεντρική είσοδο του χώρου.
Συγχρόνως με την ριζική ανακαίνιση, η επιχείρηση απέκτησε και νέα εταιρική ταυτότητα με την ονομασία COSMOPTICAL – Eye Galaxy. Λόγω του ηλεκτρονικού καταστήματος που είχε ονομαστεί Cosmoptical από την αρχή του και ήταν ήδη αναγνωρίσιμο, προχωρήσαμε σε ένα ενιαίο rebranding και για το φυσικό κατάστημα, σηματοδοτώντας έτσι, την είσοδο μας σε μια νέα εποχή.

– Πριν από λίγα χρόνια δημιουργήσατε και το ηλεκτρονικό σας κατάστημα www.cosmoptical.gr, όπως αναφέρατε, πώς πήρατε αυτή την απόφαση;
– Η απόφαση για το ηλεκτρονικό κατάστημα συνάδει με τη στρατηγική καινοτομίας που ακολουθούμε γενικότερα. Επειδή είμαστε και φαν της τεχνολογίας, ήρθε ως μια νέα πρόκληση αλλά και φυσική εξέλιξη.
Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πιστό κοινό και εκτός των συνόρων της πόλης μας και από εποχικούς επισκέπτες αλλά και από όμορους δήμους που μας εμπιστεύονται.
Λόγω όλων των παραπάνω και στο πλαίσιο της υγιούς ανάπτυξης που επιδιώκουμε αλλά και της επιθυμίας μας να είμαστε πριν από τις εξελίξεις, ήταν αναπόφευκτo να μην είμαστε από τους πρωτοπόρους και στον τομέα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.

«Αποστολή μας είναι να παραμένουμε ένα καινοτόμο κατάστημα με τεχνολογίες αιχμής, αδιαπραγμάτευτη ποιότητα, άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και προσεκτικά επιλεγμένους προμηθευτές»

– Είναι γεγονός ότι το www.cosmoptical.gr έχει πλέον το δικό του πιστό κοινό σε πανελλαδικό επίπεδο. Πώς το καταφέρατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
– Έχουμε επενδύσει πάρα πολύ χρόνο, ενέργεια και φυσικά χρήματα για να το καταφέρουμε. Ομολογουμένως, αρχικά υποτιμήσαμε τη δυσκολία που ενέχει το εγχείρημα και η καταξίωση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος του κλάδου μας.
Σήμερα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αγάπη και ο ενθουσιασμός του κόσμου, που προκύπτουν από τις δημόσιες αξιολογήσεις που αφορούν στη σελίδα μας στο διαδίκτυο, μας δίνει τη δύναμη και όλη αυτή την ενέργεια που χρειάζεται για να το συνεχίσουμε και να το εξελίσσουμε.

– Είπατε πως είναι ενεργοβόρο και πολυέξοδο. Πόσα άτομα απασχολούνται με αυτό;
– Το Cosmoptical.gr ξεφεύγει από την κλασική οργάνωση ενός φυσικού καταστήματος. Είναι οργανωμένο όπως μία μικρή και απαιτητική εταιρεία που προϋποθέτει πολύ καλή διαχείριση των διαδικασιών και των ανθρώπων που συνεργάζονται μεταξύ τους.
Η ομάδα του Cosmoptical σήμερα απαρτίζεται από οκτώ άτομα και το καθένα είναι εξειδικευμένο και αρμόδιο σε διαφορετικό τομέα, όπως τον τεχνικό, το μάρκετινγκ και επικοινωνία, την εξυπηρέτηση πελατών, την ενημέρωση αποθήκης.

– Ποια είναι η αγαπημένη σας εταιρεία γυαλιών και γιατί;
– Από την αρχή της καριέρας μου, συγχρόνως με τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα brands, έψαχνα και τοποθετούσα στο κατάστημά μου χειροποίητες συλλογές γυαλιών ανεξάρτητων σχεδιαστών και κατασκευαστών, ως ανάγκη μου να εκφράζεται η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου με κάτι όχι τόσο μαζικό όπως αυτό συμβαίνει με τα πιο εμπορικά brands. Αυτό παρατηρείται ως τάση στο Εξωτερικό και πλέον και στην Ελλάδα. Είναι μία τάση που την ακολουθώ και την επικροτώ χρόνια τώρα. Για τον εαυτό μου επιλέγω κυρίως τέτοιες εταιρείες που κατασκευάζουν χειροποίητα γυαλιά με ιδιαίτερο σχεδιασμό και αυθεντικότητα, ενώ χρησιμοποιούν άριστες πρώτες ύλες και έχουν άνετη εφαρμογή.

– Γιατί δεν πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά ηλίου μαϊμού και τα έτοιμα γυαλιά για πρεσβυωπία;
– Τα μάτια μας είναι πολύτιμα και δυστυχώς δεν έχουμε συχνά συνείδηση πόσο σκληρά εργάζονται καθημερινά, πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες και πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτά να συμβαδίσουν με το σύγχρονο ρυθμό ζωής μας.
Ενώ έχουμε εκπαιδευτεί στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος μας, δεν είμαστε το ίδιο εκπαιδευμένοι να φροντίζουμε τα μάτια μας. Έτσι παρατηρούμε ανθρώπους που αγνοούν τους κινδύνους και επιλέγουν απερίσκεπτα αμφιβόλου ποιότητας γυαλιά ηλίου με φακούς που δεν παρέχουν καμία ή χαμηλή προστασία ή επιλέγουν τα λεγόμενα «έτοιμα» γυαλιά όρασης με φακούς που δεν είναι οπτικά επεξεργασμένοι και δεν ανταποκρίνονται στη διόρθωση που χρειάζονται τα μάτια τους. Αυτό ενέχει πολλούς κινδύνους, από παραμορφώσεις, ζάλη και διπλωπία μέχρι και επιδείνωση παθήσεων ή εμφάνιση ασθενειών στα μάτια.

– Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα πολυεστιακά γυαλιά. Τι είναι ακριβώς;
– Τα πολυεστιακά γυαλιά, αφορούν κυρίως τις ηλικίες άνω των 40 που εμφανίζουν πρεσβυωπία, ενώ συγχρόνως χρειάζονται διόρθωση και σε μακρινές αποστάσεις. Όπως ακριβώς υπονοεί και η λέξη, οι πολυεστιακοί φακοί διορθώνουν την όραση σε όλες τις αποστάσεις, μακρινή, μεσαία, κοντινή, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται το αντικείμενο της εστίασης.
Τα πλεονεκτήματα τους είναι ότι αφενός καταργείται το ενοχλητικό «βάλε – βγάλε» με τα πολλά ζευγάρια γυαλιών, αφετέρου διορθώνουν την όραση και σε όλες τις ενδιάμεσες αποστάσεις, γεγονός που συμβάλει θετικά στην άνεση και ευκολία στις καθημερινές δραστηριότητες του χρήστη.
Να τονίσω ότι σε σχέση με το παρελθόν, οι πολυεστιακοί φακοί έχουν εξελιχθεί πολύ, ώστε να είναι απόλυτα άνετη και αποτελεσματική η χρήση τους. Κάποιοι είναι ακόμη διστακτικοί στο να επιλέξουν τη λύση των πολυεστιακών φακών, λόγω κάποιας προηγούμενης δυσάρεστης εμπειρίας, δικής τους ή του περιβάλλοντός τους. Πολλοί παράμετροι παίζουν ρόλο στην επιτυχία των πολυεστιακών γυαλιών και εμείς τολμούμε να πούμε ότι υπερέχουμε σαν κατάστημα σε αυτό τον τομέα. Συνεργαζόμαστε αποκλειστικά και μόνον με εταιρείες πολυεστιακών φακών που είναι ηγέτες σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον εφαρμόζουμε μια σειρά ενδελεχών μετρήσεων, αφού προηγουμένως έχουμε συζητήσει με τον πελάτη μας για τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του, ώστε να επιλέξουμε τον κατάλληλο τύπο πολυεστιακού φακού, που θα του προσφέρει φυσική όραση υψηλής ευκρίνειας σε όλες τις αποστάσεις.

«Η ομάδα του Cosmoptical σήμερα απαρτίζεται από οκτώ άτομα και το καθένα είναι εξειδικευμένο και αρμόδιο σε διαφορετικό τομέα, όπως τον τεχνικό, το μάρκετινγκ και επικοινωνία, την εξυπηρέτηση πελατών, την ενημέρωση αποθήκης»

– Πόσο έχει επηρεάσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής την όρασή μας;
– Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες υπολογίζεται ότι σε 30 χρόνια, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι μυωπικό και το ποσοστό ατόμων με υψηλή μυωπία πιστεύεται ότι θα φτάσει το 10%. Αυτό συνεπάγεται αυξημένο αριθμό εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την υψηλή μυωπία και μπορούν να προκαλέσουν έως και τύφλωση. Τα ποσοστά αυξάνουν λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, τη μειωμένη έκθεση στο φυσικό φως και τους ανοιχτούς χώρους και παράλληλα την αυξημένη κοντινή εργασία.

– Εσείς τι θα συμβουλεύατε ως οπτικός ειδικός της όρασης ως μέσο πρόληψης;
– Θα συμβούλευα την αύξηση των δραστηριοτήτων στο φυσικό φως και σε εξωτερικούς χώρους αλλά με προστασία, τη μείωση του χρόνου σε κοντινές δραστηριότητες όπως μπροστά σε οθόνες και όπου αυτό χρειάζεται προτείνω διόρθωση της όρασης με σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες περιλαμβάνουν γυαλιά με φακούς μεταβαλλόμενης δύναμης. Φυσικά πολύ σημαντικός είναι ο συστηματικός οφθαλμολογικός έλεγχος.

– Πώς βλέπετε να λειτουργεί και να εξελίσσεται το επάγγελμα του οπτικού τα τελευταία χρόνια; Ποιές είναι οι σκέψεις σας για την ελληνική αγορά, όσον αφορά στον κλάδο των οπτικών και ποιές τάσεις πιστεύετε ότι θα επικρατήσουν;
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους Έλληνες οπτικούς σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που επηρεάζει όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Για να αντεπεξέλθουμε, οφείλουμε να ξεπερνάμε καθημερινά τον εαυτό μας και τις προσδοκίες των πελατών μας, να τους εκπλήσσουμε με τις παροχές και την ποιότητα των προϊόντων μας! Πιστεύω πώς ήδη επικρατούν δύο τάσεις στην ελληνική αγορά. Η πρώτη του πολύ οικονομικού οπτικού καταστήματος, με χαμηλής ποιότητας προϊόντα, τύπου discount store και φυσικά η δεύτερη, αυτή του εκλεκτού και υψηλής ποιότητας οπτικού καταστήματος, το οποίο προσφέρει ξεχωριστές συλλογές, υπεύθυνη συμβουλευτική καθοδήγηση για την επιλογή των προϊόντων και την υγεία των ματιών και δίνει έμφαση στην αγοραστική εμπειρία.

– Είστε επιχειρηματίας, σύζυγος και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Πως καταφέρνετε να ανταπεξέλθετε στους ρόλους σας;
– Η αλήθεια είναι πως η καθημερινότητα είναι αρκετά δύσκολη και κουραστική, μιας και ο σύζυγος μου είναι γιατρός και η εργασία του απαιτεί να λείπει επίσης πολλές ώρες από το σπίτι, περισσότερες από ό,τι εγώ.
Θέλει αυστηρή οργάνωση και προγραμματισμό προκειμένου να αντεπεξέλθουμε αν και έχουμε αρκετές βοήθειες. Παρ’ όλο που είμαστε αρκετά πιεσμένοι, τον ελεύθερο χρόνο μας επιλέγουμε να τον περνάμε όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά, με ευχάριστες δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά μας και αυτό είναι κάτι στο οποίο δίνουμε και οι δύο προτεραιότητα και το απολαμβάνουμε.

Προηγούμενο άρθροΆγγελος Κότιος
Επόμενο άρθροΜιχάλης Μλεκάνης
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας