8.7 C
Drama
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕμμανουήλ Φράγκος: Τα λατομεία Βώλακα θέμα προς διερεύνηση από την ελληνική δικαιοσύνη

Εμμανουήλ Φράγκος: Τα λατομεία Βώλακα θέμα προς διερεύνηση από την ελληνική δικαιοσύνη

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, που αγνοούσε την κατάσταση στον Βώλακα Δράμας και το ερεύνησε κατόπιν της Επιστολής του Έλληνα Ευρωβουλευτή.
Επεσήμανε την υποχρέωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων να διεξάγουν εκτενή αξιολόγηση επιπτώσεων, η οποία, όπως φαίνεται, δεν τηρήθηκε σωστά στην περίπτωση του Βώλακα.

Η Επιτροπή συστήνει να ερευνηθεί περαιτέρω το θέμα στα ελληνικά δικαστήρια, διατηρώντας το δικαίωμα της να παρέμβει για τη σωστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Παρατίθεται η μετάφραση ολόκληρης της απάντησης (16.05.2023) του Επιτρόπου Περιβάλλοντος στον κ. Φράγκο:

«Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας προς την Επίτροπο Κυριακίδη σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνέπειες του λατομείου μαρμάρου στην περιοχή της Βώλακα στην Ελλάδα.

Η σωστή επιβολή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο τοπικό επίπεδο αποτελεί αρμοδιότητα του κράτους μέλους (της Ελλάδας). Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά το γεγονός ότι λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά ρύπανσης που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον και την παραγωγή τροφίμων.

Η Οδηγία Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απαιτεί οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις να διεξάγουν λεπτομερή αξιολόγηση επιπτώσεων ως προϋπόθεση για την έναρξη εργασιών.

Η οδηγία για τα απόβλητα εξόρυξης συνεπάγεται αυστηρές διατάξεις σχετικά με τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων από ορυχεία και λατομικές δραστηριότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχει υποχρέωση για περαιτέρω συγκεκριμένους ελέγχους πρόληψης ρύπανσης στο χώρο των δραστηριοτήτων, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου.

Αν και η Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές δεν καλύπτει δραστηριότητες λατομείων, η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της για να συμπεριλάβει δραστηριότητες εξόρυξης ορισμένων μεταλλικών και βιομηχανικών ορυκτών.

Σας προτρέπω λοιπόν να ασχοληθείτε περαιτέρω με το ζήτημα μέσω των εθνικών δικαστηρίων.
Σύμφωνα με το στόχο της ΕΕ για τη μηδενική ρύπανση, η Επιτροπή θα διατηρήσει υπό παρακολούθηση τη γενική κατάσταση της ρύπανσης από τις εξορυκτικές δραστηριότητες και διατίθεται να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, όπως αρμόζει, σε κάθε περίπτωση δικαιολογημένης, ευρέως διαδεδομένης ανησυχίας.»

* Επισυνάπτεται η επιστολή του Ευρωβουλευτή και η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου.

Βρυξέλλες, 07 Μαρτίου 2023

Προς: Στέλλα Κυριακίδου
Επίτροπος Υγείας
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Θέμα: Προστασία της υγείας στη κοινότητα Βώλακα και λατομεία εξόρυξης μαρμάρων

Αξιότιμη Κυρία Επίτροπε,
Σε κοντινή απόσταση από την Κοινότητα Βώλακα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (200-300 μέτρα) δραστηριοποιούνται 17 λατομικές επιχειρήσεις εξόρυξης μαρμάρων. Καθώς δεν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα προστασίας των κατοίκων και της ζωικής παραγωγής, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα από την αιωρούμενη μαρμαρόσκονη, βιολογικούς παράγοντες και χημικά στοιχεία.

Έχουν ειδοποιηθεί πολλάκις οι λατομικές εταιρείες και τις έχουν επιβληθεί πρόστιμα, όμως η κατάσταση συνεχίζει ως έχει.

Σημειώνεται πως πολλοί κτηνοτρόφοι είναι σε δυσχερή θέση καθώς δεν μπορούν να βοσκίσουν τα κοπάδια τους, διότι οι βοσκότοποι έχουν καλυφθεί με μαρμαρόσκονη και επιβλαβείς ουσίες. Ως αποτέλεσμα, τα κοπάδια καταλήγουν να μην είναι αξιοποιήσιμα και σε πολλές περιπτώσεις σφαγιάζονται.

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, οι αρμόδιοι ισχυρίζονται πως δεν έχουν άλλες δυνατότητες πέραν της επιβολής προστίμων στις λατομικές εταιρείες.
Σαφώς, η συνύπαρξη του χωριού με τα λατομεία δεν αποβαίνει υπέρ της υγείας των κατοίκων.

Εμφανώς, στα συμβόλαια παραχώρησης δικαιωμάτων εξορύξεων δεν συμπεριελήφθησαν ικανοποιητικές ρήτρες προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Κυρία Επίτροπος:

1) Υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία για να προστεθούν οι δέουσες ρήτρες προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος στα υπάρχοντα συμβόλαια;

2) Θα μπορούσαν να διεκδικηθούν αντισταθμιστικά οφέλη για την έως τώρα δραστηριότητα των εταιρειών;

3) Διατίθεται να λάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ισχυροποίηση του πλαισίου, ώστε να αποτραπεί η συνέχιση λειτουργίας λατομείων, χωρίς μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, παράλληλα με την καταβολή των σχετικών προστίμων;

Με εκτίμηση,
Εμμανουήλ Φράγκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ένα × ένα =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας