Προ των πυλών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των φαρμακευτικών, μεγάλες αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, ειδικά των ακριβών σκευασμάτων για σοβαρές και σπάνιες παθήσεις, που όπως όλα δείχνουν θα μειωθούν.
Αιτία των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα στις φαρμακευτικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, το γεγονός πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει για ακόμη μια φορά, όσον αφορά τόσο τις πωλήσεις που γίνονται από τα κανάλια των φαρμακείων, όσο και στα νοσοκομειακά σκευάσματα.
Η διαχείριση της πανδημίας που έχει κρατήσει ήδη δύο χρόνια, η είσοδος νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά για χρόνια νοσήματα, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού είναι οι βασικές αιτίες που οι δαπάνες του φαρμάκου βγήκαν για ακόμη μια φορά εκτός ελέγχου.
Μεγαλώνει η τρύπα στις δαπάνες
Ετησίως εκτιμάται πως το κόστος κατανάλωσης φαρμάκων στην Ελλάδα ανεβαίνει μέχρι και 5% κάθε χρόνο.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.
Με «κλειστό» προϋπολογισμό δύο δισ. ευρώ για τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων, η υπέρβαση τη χρονιά που πέρασε ανέρχεται στα 850 εκατομμύρια ευρώ, όπως λέει το ρεπορτάζ.
Αντίστοιχα μεγάλη είναι η «τρύπα» και για τα φάρμακα των νοσοκομείων.
Με πλαφόν στα 520 εκατομμύρια ευρώ, η υπέρβαση υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια περίπου.
Επισήμως δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την πορεία των δαπανών για φάρμακα το πρώτο δίμηνο του 2022, φορείς όμως των φαρμακευτικών εκτιμούν πως το κλίμα δεν έχει αντιστραφεί.
Εκτός από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και των ακριβών θεραπειών, βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο η παρακολούθηση της συνταγογράφησης από τους γιατρούς.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να παραστεί σήμερα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και οι επιχειρήσεις του χώρου περιμένουν να ακούσουν το πλαίσιο των ανακοινώσεων.
Το «βάρος» στον ιδιωτικό τομέα
Τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική φαρμακευτική αγορά (2020) δείχνουν πως η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. (εκ των οποίων μόλις τα 2 δισ. αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση), ενώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη υπέστη σημαντική μείωση κατά 61% την περίοδο 2009-2020.
Παράλληλα, το βάρος μετατοπίστηκε στον ιδιωτικό τομέα με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να το επωμίζεται ο φαρμακευτικός κλάδος, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλει.
Όσον αφορά στη δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, την περίοδο 2012-2015 έφτανε περίπου στα 760 εκατ. Από το 2016 και ύστερα με την εφαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού μειώθηκε σημαντικά κατά 18%, με αποτέλεσμα να συμμετέχει η φαρμακοβιομηχανία με 598 εκατ. το 2020.
Η σημαντική μείωση της συμβολής του δημοσίου τομέα στη φαρμακευτική δαπάνη είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση στον ιδιωτικό, όπου για το 2020 η συμμετοχή των ασθενών στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φτάνει περίπου στα 636 εκατ. ευρώ και της βιομηχανίας στα 1,3 δισ., ενώ στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη η συμμετοχή της βιομηχανίας φτάνει στα 483 εκατ. ευρώ.