Πτυχιούχος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Μεταπτυχιακό MBA Global & Shipping
Ελεύθερος Επαγγελματίας
υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας «Ενώνουμε τη Δράμα»
Ο Φίλιππος Τσιρακίδης είναι ένας νέος άνθρωπος που αποφάσισε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από την υποψηφιότητα του ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα». Η προεκλογική του διαδρομή είναι γεμάτη με επαφές σε κάθε σημείου του Δήμου Δράμας, νέες γνωριμίες και καθημερινές συνομιλίες με τους συνδημότες μας. Μια διαδρομή που επέλεξε να απολαύσει, όπως λέει ο ίδιος, αποβάλλοντας την αμηχανία και το άγχος που κουβαλάει η υποψηφιότητα της πρώτης φοράς, στοχεύοντας μόνο στη συλλογή εμπειριών και τη δυνατότητα να επικοινωνήσει το όραμα του, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις προτάσεις του για τον τόπο του.
– κ. Τσιρακίδη, οδεύουμε προς την τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα. Είναι μια εύκολη ή μια δύσκολη διαδρομή για έναν υποψήφιο που κατεβαίνει πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
– Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στην τελική ευθεία, ολοκληρώνεται ο αγώνας όλων των υποψηφίων, όλων των παρατάξεων και δεν σας κρύβω ότι δεν κατάλαβα πως πέρασε ο καιρός. Είναι τόσο ευχάριστη, τόσο πλούσια σε εμπειρίες και γνωριμίες περίοδος, που πραγματικά την απολαμβάνω και νιώθω περήφανος που φτάνω στο τέλος της γεμάτος με τον ίδιο ενθουσιασμό που ξεκίνησα.
Δεν είναι δύσκολη, είναι μια άγνωστη για εμένα διαδρομή καθώς κατεβαίνω πρώτη φορά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχω όμως δίπλα μου αγαπημένους ανθρώπους που στηρίζουν κάθε βήμα μου σ’ αυτήν και έτσι πολύ γρήγορα από άγνωστη έγινε οικεία και συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ σωστή η απόφαση μου να ασχοληθώ με τα κοινά. Μια συνειδητή απόφαση που έλαβα με γνώμονα την αγάπη που έχω για το Δήμο μας, η οποία δικαιώνεται κάθε μέρα μέσα από την πορεία μου στον προεκλογικό αγώνα. Ένιωσα πολύ γρήγορα την αγάπη του κόσμου και ακόμα και αν δεν καταφέρω να κερδίσω την ψήφο κάποιων συνδημοτών με τους οποίους συνομίλησα, κερδίζω την αποδοχή τους στο νέο μου αυτό ξεκίνημα κι αυτό μου δίνει αισιοδοξία και δύναμη για την συνέχεια.
– Μέχρι τώρα οι επαφές σας με τους συνδημότες μας τι εντυπώσεις σας αφήνουν; Έχετε καταφέρει να βρεθείτε σε κάθε σημείο του Δήμου Δράμας για να συνομιλήσετε μαζί τους;
– Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, η αποδοχή και η στήριξη που δέχτηκα μου έδωσαν δύναμη και με έκαναν αισιόδοξο όχι μόνο για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για την ίδια την απόφαση που πήρα να συμμετέχω ενεργά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν η στήριξη που δέχθηκα από τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους. Ένιωσα ότι θέλουν να στηρίξουν τη νέα γενιά για να κουβαλήσει τα όνειρα και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, ένα πιο δημιουργικό αύριο. Αυτό μου έδωσε χαρά, έστω κι αν μου πρόσθεσε μεγαλύτερη ευθύνη.
Προσπάθησα να βρεθώ σε κάθε σημείο του Δήμου Δράμας, κι όχι για να το γνωρίσω, γιατί τον Δήμο μας τον έχω επισκεφθεί πολλές φορές με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, αλλά κυρίως του πολίτη που αγαπά τον τόπο που ζει και εργάζεται. Γνώρισα όμως ακόμη καλύτερα κάποιες κρυμμένες όμορφες γωνιές του μέσα από τις νέες γνωριμίες που έκανα με συνδημότες μου, που μου έμαθαν πράγματα που δεν γνώριζα ή που τα ήξερα πολύ επιφανειακά.
«Είμαι χαρούμενος που έχουν γίνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας, αναβάθμισης σε πολλούς τομείς και δημιουργικών προτάσεων που αλλάζουν σταδιακά την εικόνα του Δήμου Δράμας»
Αυτή η γνώση που εισέπραξα είναι και το μεγαλύτερο κέρδος που έχω αποκομίσει από την προεκλογική μου διαδρομή. Είναι τόσα πολλά αυτά που μαθαίνεις και τόσα πολλά αυτά που επικοινωνείς εσύ ο ίδιος μέσα από τον προεκλογικό αγώνα και κατάλαβα ότι ο δρόμος της συμμετοχικής διαδικασίας μόνο παραγωγικός μπορεί να υπάρξει για εκείνον που πραγματικά θέλει να προσφέρει.
Θα ήθελα να έχω τον χρόνο να συνομιλήσω με περισσότερους συνδημότες μου, να ακούσω τα προβλήματα, τις αγωνίες, τις θέσεις όλων και να μεταφέρω κάθε άποψη στην παράταξη μου κι αν μου εμπιστευτούν την ψήφο τους να τα μεταφέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο, κι εκεί να δώσω για όλους μας τις νέες μου μάχες. Πιστεύω όμως ότι αυτό που έχω καταφέρει από τις μέχρι τώρα επισκέψεις μου στο Δήμο μας, με έχει γεμίσει ως άνθρωπο, αλλά και ως νέο πολιτικό.
– Είστε ικανοποιημένος από το έργο που έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής η παρούσα δημοτική αρχή; Πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δημοτών;
– Αν δεν ήμουν ικανοποιημένος δεν θα επέλεγα να συνταχθώ δίπλα στην ομάδα της παράταξης «Ενώνουμε τα Δράμα» και τον δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο. Ικανοποιημένος δεν σημαίνει επαναπαυμένος, στάσιμος σε αυτά που μέχρι τώρα έχουν γίνει. Είμαι χαρούμενος που έχουν γίνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας, αναβάθμισης σε πολλούς τομείς και δημιουργικών προτάσεων που αλλάζουν σταδιακά την εικόνα τα πόλης. Αυτό μπορώ να το κρίνω και ως πολίτης, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναγνωρίζοντας και τις δυσκολίες και τα λάθη που έχουν γίνει. Δυσκολίες υπάρχουν και θα υπάρχουν και οφείλουμε όλοι να βρίσκουμε τρόπους να τις εξομαλύνουμε όπως και λάθη γίνονται και θα γίνονται πάντα, αλλά πρέπει και νομίζω είναι μονόδρομος να τα διορθώνουμε.
Η αστική ανάπλαση της 19ης Μάϊου, το έργο του ΒΑΑ, έχει αλλάξει την εικόνα της περιοχής, έχει δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, έχει αυξήσει την επισκεψιμότητα. Τα οφέλη που προκύπτουν ήδη διαχέονται στην τοπική κοινωνία και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο. Η αναβάθμιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, δίνει νέα προοπτική στον θεσμό, αλλά και νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την Δράμα, καθώς συνεπάγεται αύξηση των συμμετοχών και αύξηση της επισκεψιμότητας. Η δημιουργία και λειτουργία του Πρωτοποριακού Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του Ε.Α.Π. ξεκίνησε τον Μάρτιο με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Δράμας και δικαίωσε τις προσπάθειες χρόνων. Πλέον μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τόπο μας και να σχεδιάζουμε με νέα στόχευση για το μέλλον.
Η σημαντική πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη στη Δράμα για την ανάδειξη του Στρατοπέδου Aνδρικάκη σε Διεθνές Oπτικοακουστικό Kέντρο, βάζει τη Δράμα στο προσκήνιο, δίνει δυνατότητες και κίνητρα για ένα πιο στοχευμένο σχεδιασμό για την αναβάθμιση του Δήμου και την βελτίωση της καθημερινότητας μας.
Ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορώ να κρίνω ότι μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει από αυτές τις τόσο σημαντικές εξελίξεις. Θέλω λοιπόν να συνεχιστεί αυτό το έργο και κάθε βήμα που κάνουμε σήμερα να είναι μικρότερο από αυτό που θα κάνουμε αύριο. Δεν μου αρέσει να ακυρώνω καμία προσπάθεια, ούτε της σημερινής δημοτικής αρχής, ούτε των προηγούμενων, γιατί δεν μου αρέσει να ισοπεδώνω και να τσουβαλιάζω τα πάντα. Ούτε μεγαλοποιώ, ούτε ωραιοποιώ καταστάσεις, βλέπω την πραγματική εικόνα, σαν σύνολο όμως, τι θετικό μου δίνει και θα μου δώσει στο μέλλον. Έχω υπομονή και ξέρω πως στην πολιτική όχι απλά χρειάζεται, αλλά επιβάλλεται, γιατί είμαι προετοιμασμένος να ακούσω και αρνητική κριτική που σίγουρα θα με κάνει κι αυτή καλύτερο. Άλλο αρνητικά σχόλια που θέλουν να σε κάνουν καλύτερο διορθώνοντας τα κακώς κείμενα, τα λάθη και άλλο εμπαθή σχόλια που απλά στοχοποιούν για μικροπολιτικά συμφέροντα. Δεν συμβαδίζω μ’ αυτή τη λογική και μ’ αυτή την στάση, είναι μακριά από τη δική μου φιλοσοφία.
– Είστε ελεύθερος επαγγελματίας και γνωρίζετε τα προβλήματα του επαγγελματικού χώρου, στον οποίο δραστηριοποιείστε. Θα μπορέσετε μέσα από ένα θεσμικό ρόλο, εφόσον σας επιλέξουν οι συνδημότες μας, να καταφέρετε να δώσετε κάποιες λύσεις στα θέματα που αφορούν τον κλάδο σας; Έχετε κάποιες προτάσεις πάνω στις οποίες θα θέλατε να δουλέψετε;
– Ο στόχος δεν είναι μόνο να δώσουμε λύσεις σε έναν συγκεκριμένο κλάδο από τις θέσεις ευθύνης που θα μας ανατεθούν, αν και εφόσον μας εμπιστευθούν την ψήφο τους οι συνδημότες μας, αλλά να συνδράμουμε όλοι, όσο μπορούμε, στην εξεύρεση λύσεων που αφορούν κάθε πρόβλημα που δυσκολεύει την καθημερινότητα μας. Σαφέστατα η εμπειρία, οι γνώσεις και οι συνεργασίες που έχει ο καθένας μας στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται επαγγελματικά, δίνει μια μεγαλύτερη άνεση κινήσεων, διευρύνει τον τρόπο σκέψης με μεγαλύτερη ευελιξία και ίσως μας καθιστά πιο χρήσιμους σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Ο λόγος που αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές για πρώτη φορά είναι η ανάγκη μου να μπορέσω να διεκδικήσω τις ζωές μας μέσα από έναν θεσμικό ρόλο, να μάθω όλα όσα δεν γνωρίζω και να γίνω καλύτερος πολίτης για τον τόπο μου. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά αυτός δεν είναι για εμένα λόγος να μην ασχοληθώ με επαγγελματισμό σε ένα νέο θεσμικό ρόλο.
«Όλο και περισσότερες χώρες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα γενιά η οποία μεταφράζεται σε ανάληψη θέσεων ευθύνης στους κυβερνητικούς σχηματισμούς, αλλά και σε ισχυρές επιχειρηματικές ιδιωτικές δράσεις»
Η επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι αλληλένδετη με τον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, της αυξημένης επισκεψιμότητας που μπορεί να ενισχύσει τον επιχειρηματικό κόσμο και να του δώσει μια καλή πορεία εξέλιξης. Δεν είναι εύκολο το ελεύθερο επάγγελμα, ειδικά τα τελευταία χρόνια παλεύουμε να μείνουμε το ίδιο σωστοί απέναντι στους πελάτες μας. Αλλά είναι το επάγγελμα που επιλέξαμε γιατί το αγαπάμε και θέλουμε να το στηρίξουμε κι αυτό θα κάνω με όλες μου τις δυνάμεις και εγώ.
Έχουμε έναν νομό και ένα Δήμο μέσα στον ακριτικό μας αυτό νομό, που μπορεί να αναπτύξει ποικίλες τουριστικές δραστηριότητες, ξεκινώντας από τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να φιλοξενηθούν στον πλούσιο ορεινό μας όγκο.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση σ’ αυτόν τον τομέα, γιατί θέλουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας και σε μια ακόμα μεγάλη ομάδα επισκεπτών που αναζητούν δραστηριότητες αναψυχής διαφορετικές και συνεχώς αναβαθμισμένες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές για να προσελκύσουμε μεγάλο αριθμό επισκεπτών και με την κατάλληλη προβολή και διαφήμιση να συνεχίσουμε να στοχεύουμε σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό για παράδειγμα να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα σωστά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών για περιπατητές και ποδηλάτες, για οργανωμένους συλλόγους, αλλά και οικογένειες, να γίνουμε ένας τουριστικός πόλος συνειδητής επιλογής.
Έχουμε διοργανώσεις που είναι διαφημιστές της περιοχής μας και η αναβάθμιση τους θα δώσει το έναυσμα για να γίνει η Δράμα τουριστικός προορισμός 4 εποχών. Μπορούμε να το πετύχουμε και είμαι σίγουρος πως όλοι θα συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
– Ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δράμας έχετε αποκτήσει μια εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού, οργάνωσης και λήψης σημαντικών αποφάσεων που πιστεύετε θα σας βοηθήσουν στον επόμενο σας βήμα στην τοπική αυτοδιοίκηση;
– Η παρουσία και η συμμετοχή μου στο ΤΟΣΥΝ μου έδωσε πολύτιμα εφόδια. Μπορώ να πω πως, η συμμετοχή μου ήταν προβλέψιμη, γιατί είχα εκδηλώσει πολύ νωρίς την επιθυμία μου να ασχοληθώ με τα κοινά. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο υπήρξα πρόεδρος του 15μελούς, επομένως το μικρόβιο της πολιτικής μπορείτε να πείτε ότι από τα σχολικά χρόνια μπήκε στη ζωή μου και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πορεία και τις κινήσεις μου.
Ως πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ συνέχισα με την ίδια αγάπη την εθελοντική προσφορά μου στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον Δήμο μας, έχοντας αναλάβει σαφέστατα μεγαλύτερες ευθύνες που αφορούν τη λήψη αποφάσεων. Οι γνωριμίες που είχα τη δυνατότητα να κάνω και η τριβή μέσα από τις πολύωρες και δύσκολες κάποιες φορές διαδικασίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν, με έκαναν πιο δυνατό και μου έδωσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Κατάλαβα πως με σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή μπορεί να χτίσεις κάτι πολύ όμορφο, που μπορούν να το χαρούν όλοι. Κυρίως όμως μου έδειξε πως μπορεί μια μικρή, νέα προσπάθεια να γιγαντώσει και με την αγάπη όλων να γίνει θεσμός.
Εύχομαι το τελευταίο Dramaica Youth Festival, που είχα την χαρά να διοργανώσω ως πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ, να συνάντησε τις προσδοκίες όλων όσων παραβρέθηκαν για ακόμα μια φορά στα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας. Ελπίζω το ΤΟΣΥΝ να αναβαθμιστεί ως θεσμός, να συνεχίσει να δίνει βήμα και λόγο στους νέους ανθρώπους ενισχύοντας την παρουσία και συμμετοχή τους στα κοινά του τόπου.
– Οι νέοι άνθρωποι στην πολιτική είναι μια νέα σελίδα για τον τόπο μας; Είναι μια νέα αρχή για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα;
– Είναι μια νέα σελίδα, γεμάτη ελπίδα και ουσιαστικές αλλαγές όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμιο. Και νομίζω πως όλο και περισσότερες χώρες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα γενιά η οποία μεταφράζεται σε ανάληψη θέσεων ευθύνης στους κυβερνητικούς σχηματισμούς, αλλά και σε ισχυρές επιχειρηματικές ιδιωτικές δράσεις.
«Η γνώση που εισέπραξα είναι και το μεγαλύτερο κέρδος που έχω αποκομίσει από την προεκλογική μου διαδρομή»
Η νέα γενιά αναλαμβάνει, με βήματα σταθερά και υπό το πρίσμα της ορθολογικής διαχείρισης των αναπτυξιακών διαδικασιών, να δημιουργήσει νέες εργασιακές συνθήκες, νέα οικονομικά δεδομένα και να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασιών που μόνο ευεργετικά οφέλη μπορεί να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες.
Νέα επαγγέλματα, αλλά και αναβάθμιση των παλαιών σχεδιάζονται και επανασχεδιάζονται με στόχο την επένδυση στο μέλλον μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των προσπαθειών της νέας γενιάς, στοχεύω να εργαστώ σκληρά με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να δοθούν κίνητρα για να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας ακόμα περισσότεροι νέοι άνθρωποι, να οργανωθεί και να υλοποιηθεί ένα γρήγορο, ευέλικτο σχέδιο που θα δώσει ανάσα πνοής σε κάθε νέο άνθρωπο.
Έχουμε δυνατότητες ως Δήμος, ως Νομός, μπορούμε και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και η νέα γενιά θέλει να βάλει το δικό της λιθαράκι για να τα καταφέρουμε. Κουβαλάει στη φαρέτρα της το όραμα της ανανέωσης και της δημιουργίας και είναι αυτό που θα δώσει ελπίδα στον τόπο μας, στην χώρα μας. Αυτή η ανανέωση που πρεσβεύει η σύγχρονη οπτική και σκέψη της νέας γενιάς καθοδηγεί τη δική μου προσπάθεια και είμαι σίγουρος που θα με δικαιώσει. Ας κοιτάξουμε την πατρίδα μας, την Δράμα μας, μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς.
– Η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι για εσάς ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο της πολιτικής ανεξαρτήτου αποτελέσματος;
– Θα είναι η συνέχεια αυτού που επέλεξα κι έχω ξεκινήσει, να είμαι ενεργός πολίτης και να μπορώ να προσφέρω όποτε μου ζητηθεί. Το εκλογικό αποτέλεσμα, που εύχομαι να είναι θετικό για την παράταξη στην οποία ανήκω, θα δικαιώσει, θα επιβραβεύσει την προσπάθεια που κάνω για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανεξάρτητα όμως του αποτελέσματος, εγώ μόνο θετικά θα έχω αποκομίσει και αυτό το έχω αντιληφθεί από τη μέχρι τώρα πορεία μου. Έχω αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τους συνυποψηφίους μου, νιώθω τιμή για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο δήμαρχος και για την στήριξη του, έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους σε κάθε επίσκεψη μου στο Δήμο μας και νιώθω πολύ τυχερός που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Κατά συνέπεια η επόμενη μέρα των εκλογών θα με βρει πιο πλούσιο σε εμπειρίες, πιο ορεξάτο και πιο έτοιμο από ποτέ για τα επόμενα βήματα μου.
– κ. Τσιρακίδη σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.
– Κι εγώ σας ευχαριστώ!