8.2 C
Drama
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Γεώργιος Καϊπάκης

«Ο Αστυνομικός είναι συμπαραστάτης του πολίτη και εγγυητής της ασφάλειάς του»

Ταξίαρχος / Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας

Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας εγκαινίασε τις νέες ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις της στη συμβολή των οδών 1ης Ιουλίου & Χρυσοβέργη.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Καϊπάκης αναφέρεται στην καθοριστική συμβολή όλων των θεσμικών φορέων που λειτούργησαν συγχρονισμένα για την έγκαιρη αποπεράτωση των εργασιών που οδήγησαν την 31 Ιουλίου 2017 στα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.
Σημαντικές τονίζει ήταν και οι ενέργειες των λοιπών τοπικών αρχών, ειδικότερα του σημερινού και του τέως Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και του Δημάρχου Δράμας, που με το συνεχές ενδιαφέρουν τους προώθησαν την αναγκαιότητα για μετεγκατάσταση της Διεύθυνσης.
Ευχαριστεί επίσης τους επιχειρηματίες της περιοχής μας, που υποστήριξαν οικονομικά σε υλικοτεχνική βοήθεια την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών, είτε με δωρεές είτε με αγορά χρήσιμου εξοπλισμού.
Επισημαίνει ότι βασικό δόγμα της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι η προτεραιότητα προάσπισης του πολίτη και η αντίληψη ότι η Ελληνική Αστυνομία, πάνω και πέρα από κατασταλτικός μηχανισμός, είναι πρωτίστως συμπαραστάτης του πολίτη, εγγυητής της ασφάλειάς του και αρωγός στο πρόβλημά του.
Τονίζει τέλος ότι η περιοχή μας γενικά έχει φιλήσυχους πολίτες και ως μικρή κοινωνία λίγο-πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας…

Συνέντευξη Νίκος Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– κ. Καϊπακη η μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις είναι γεγονός. Κατά πόσο θα βελτιώσει τις συνθήκες και πόσο θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες;
– κ. Ελευθεριάδη, με χαρά καλωσορίζω εσάς και το περιοδικό στις νέες, μεγαλύτερες κτηριακές εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας. Χαιρετίζω συνάμα την πρωτοβουλία του περιοδικού να αναδείξει τα αστυνομικά θέματα της περιοχής μας, επ’ ευκαιρία του γεγονότος της ολοκλήρωσης μετεγκατάστασης των αστυνομικών υπηρεσιών έδρας στο Νομό μας.
Για να απαντήσω όμως στο ερώτημά σας, αναφέρω ότι κεντρικός άξονας του σχεδιασμού του κτηρίου αποτέλεσε η λογική της οργάνωσης των αστυνομικών υπηρεσιών & γραφείων με κριτήριο την μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Κατά συνέπεια το Αστυνομικό Τμήμα Δράμας και όλα τα αρμόδια γραφεία των λοιπών υπηρεσιών που σχετίζονται με την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως για παράδειγμα το Γραφείο διαβατηρίων, το Γραφείο Ταυτοτήτων και το Γραφείο όπλων-αδειών Εργασίας που υπάγονται στο Τμήμα Ασφάλειας Δράμας, καθώς και το Γραφείο έκδοσης αδειών μοτοποδηλάτων του Τμήματος Τροχαίας Δράμας, βρίσκονται όλα στο ισόγειο του κτηρίου. Βασική μας επιδίωξη αποτέλεσε η αποφυγή της άσκοπης ταλαιπωρίας των πολιτών και η μέγιστη διευκόλυνση τους στην τακτοποίηση των ιδιωτικών τους υποθέσεων. Θυμίζω ότι αυτού του τύπου ο σχεδιασμός γραφείων δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να ισχύσει στο προηγούμενο κτήριο επί της οδού Γ. Παπανδρέου, λόγω του σημαντικά μικρότερου εμβαδού.
Πέρα όμως από τα οφέλη του σχεδιασμού, τα γραφεία αυτά διαθέτουν άνεση και μεγαλύτερη επιφάνεια χώρου σε τετραγωνικά μέτρα, φυσικό φωτισμό και κατάλληλο χώρο αναμονής σε περίπτωση μαζικής προσέλευσης κόσμου. Παράλληλα η ευκολία προσέγγισης του νέου Αστυνομικού Καταστήματος αλλά και στάθμευσης οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της οδού 1ης Ιουλίου είναι ευκολότερη λόγω αποφυγής του αστικού κέντρου της πόλης.
Τέλος δίνεται η δυνατότητα ο πολίτης να εξυπηρετηθεί συνολικά στις υποθέσεις του στο τετράπλευρο που δημιουργήθηκε οριοθετούμενο από την Δ/νση Αστυνομίας Δράμας, το Δημαρχείο Δράμας, την Περιφερειακή Ενότητα (π. Νομαρχία) και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, γεγονός που από μόνο του αποτελεί άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Σύσκεψη Αξιωματικών. Δημητριάδης Αγάθων Υπαστυνόμος Β΄, Προσωπάρχης, Παπαθεμελής Άγγελος Αστυνόμος Β΄, Υποδιοικητής Τμήματος Τροχαίας, Σκάρλιος Μηνάς Αστυνόμος Α΄, Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος, Καϊπάκης Γιώργος Ταξίαρχος, Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, Δραγουδάκης Αναστάσιος Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, Κούρτογλου Μιχαήλ Αστυνόμος Α΄ , Υποδιοικητής Τμήματος Ασφαλείας Δράμας

– Ποιες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρονται στο νέο Αστυνομικό μέγαρο;
– Στις εγκαταστάσεις του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στη συμβολή των οδών 1ης Ιουλίου & Χρυσοβέργη φιλοξενούνται επίσημα από την 21/07/2017 το Επιτελείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας στον 2ος όροφο, το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας και το Τμήμα Τροχαίας Δράμας στον 1ο όροφο ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Δράμας, η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ και τα λοιπά Γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη όπως προανέφερα στο Ισόγειο.
Επίσης στον 3ο όροφο εδράζει το Κέντρο Διαβιβάσεων της υπηρεσίας μας, το γνωστό τηλεφωνικό Κέντρο της Αστυνομίας 100, που διαχειρίζεται τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα επείγοντα περιστατικά σε όλο το εύρος της εδαφικής αρμοδιότητας μας.
Όλες οι παραπάνω Υπηρεσίες έχουν διαρκή στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών παρέχοντας ανάλογα τις υπηρεσίες τους, κατά λόγο θεσμικής τους αρμοδιότητας.

«Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού του νέου κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, αποτέλεσε η λογική της οργάνωσης των αστυνομικών υπηρεσιών & γραφείων με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη»

– Ήταν τελικά καταλυτική η συμβολή των θεσμικών φορέων στην πραγματικά γρήγορη αποπεράτωση των εργασιών ανακαίνισης του Αστυνομικού μεγάρου;
– Σας ευχαριστώ για το ερώτημα σας, διότι μου δίνεται την ευκαιρία ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας να αναφερθώ στην καθοριστική συμβολή όλων των θεσμικών φορέων που λειτούργησαν συγχρονισμένα για την έγκαιρη αποπεράτωση των εργασιών ξεκινώντας από τις ουσιαστικές ενέργειες της πολιτικής και φυσικής μας ηγεσίας, που την 31/07/2017 εγκαινίασε τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις.
Σημαντικές όμως ήταν και οι ενέργειες των λοιπών τοπικών αρχών, ειδικότερα του σημερινού και του τέως Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και του Δημάρχου Δράμας, που με το συνεχές ενδιαφέρουν τους προώθησαν την αναγκαιότητα για μετεγκατάσταση της Διεύθυνσής μας.
Επίσης να στείλω τις δημόσιες ευχαριστίες μου στον ιδιωτικό τομέα, στους επιχειρηματίες της περιοχής μας, που υποστήριξαν οικονομικά σε υλικοτεχνική βοήθεια την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών, είτε με δωρεές είτε με αγορά χρήσιμου εξοπλισμού.
Συνολικά όλοι μαζί συνέβαλαν στο σημερινό θετικό αποτέλεσμα.

– Είστε ικανοποιημένος γενικά από την συνεργασία σας με του θεσμικούς φορείς του Νομού;
– Ως Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας είμαστε ευχαριστημένοι με τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με τους θεσμικούς φορείς. Εργαζόμαστε από κοινού, γόνιμα και παραγωγικά, καθένας από το μετερίζι του, με παρονομαστή την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του.
Εμείς βέβαια έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία του πολίτη από τους κινδύνους, την ευθύνη για την ασφάλειά του, την τήρηση της τάξης, την ευνομία και την κυκλοφοριακή του διευκόλυνση στις οδούς, απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της κοινωνίας.
Όσες φορές υπάρχουν θέματα που άπτονται περισσότερων αρχών και φορέων, η συνεργασία της Υπηρεσίας μας είναι άψογη με αυτές τις αρχές. Ενδεικτικά αναφέρω τη τακτική συνεργασία μας με τις Δημοτικές Αρχές του νομού, τους Δήμους και την Δημοτική Αστυνομία Δράμας στη πάταξη του παραεμπορίου των λαϊκών αγορών, στον έλεγχο των καταστημάτων της πόλης και στην τροχονομική αστυνόμευση των οδών.
Επίσης συνεργασία υπάρχει με Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας όπως στη συγκρότηση μικτών κλιμάκιων ελέγχου με το Δασαρχείο, με τους τελωνειακούς υπαλλήλους στο Τελωνείο στο χώρο του Διαβατηριακού ελέγχου Εξοχής κλπ.
Τέλος, να αναφερθώ και στην ουσιαστική συνεργασία μας με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας στην πυρασφάλεια & την επιτήρηση ευαίσθητων δασικών περιοχών της πόλης, με κοινές περιπολίες μας.

«Βασικό δόγμα της ηγεσίας μας είναι η προτεραιότητα προάσπισης του πολίτη και η αντίληψη ότι η Ελληνική Αστυνομία, πάνω και πέρα από κατασταλτικός μηχανισμός, είναι πρωτίστως συμπαραστάτης του πολίτη, εγγυητής της ασφάλειάς του και αρωγός στο πρόβλημά του»

– Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Δράμας σε επίπεδο αστυνόμευσης και ποια τα προτερήματα του νομού μας;
– Σε επίπεδο αστυνόμευσης ο Νομός Δράμας δεν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Από πλευράς αστυνομικών θεμάτων, αναφορικά με τα ζητήματα αρμοδιότητας ασφάλειας υπάρχουν περιστατικά στα οποία η υπηρεσία μας είχε σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπισή τους, είτε με επ’ αυτοφώρω συλλήψεις, είτε με εξιχνιάσεις υποθέσεων ναρκωτικών, κλοπών τροχοφόρων και διαρρήξεων κατοικιών που στην πλειοψηφία τους οδηγηθήκαν στην δικαιοσύνη για εκδίκαση.
Αυτή η μορφή εγκληματικότητας είναι κατά βάση εισερχόμενη από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αφού οι συλληφθέντες είναι συνήθως κάτοικοι άλλων πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία μας με τις αντίστοιχες αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας προκειμένου για την εξιχνίαση των υποθέσεων.
Από πλευράς θεμάτων Τάξης τα συνήθη θέματα που επιλαμβανόμαστε σχετίζονται με την αστυνόμευση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ, κέντρα διασκέδασης κλπ και τα μέτρα τάξης σε αθλητικές συναντήσεις όπως είναι πχ της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Δόξα Δράμας.
Σε επίπεδο θεμάτων τροχαίας αστυνόμευσης βασικό πρόβλημα είναι το μεγάλο και διάσπαρτο σε πολλές κατευθύνσεις οδικό δίκτυο προς Θεσσαλονίκη, προς Καβάλα, προς Σέρρες, προς Ξάνθη (μέσω Παρανεστίου) και προς την Βουλγαρία μέσω Εξοχής Δράμας, όπου βρίσκεται το θεσμοθετημένο σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου. Αυξημένη κίνηση οχημάτων παρουσιάζεται σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη τη περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς που λειτουργεί η «Ονειρούπολη» Δράμας με τη προσέλευση κοινού από όλη την Ελλάδα. Η δεύτερη κατά τη θερινή περίοδο λόγω σημαντικής κίνησης Βουλγάρων πολιτών και οχημάτων τους στο εθνικό οδικό δίκτυο από την Εξοχή Δράμας ως το νομό Καβάλας.

Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ)

– Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες σας σαν υπηρεσία;
– Βασικές προτεραιότητες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας είναι η μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων που επιτυγχάνεται με την εμφανή αστυνόμευση σε σταθερά σημεία και εναλλασσόμενα σημεία ελέγχων (ΣΤΕΚ) εντός του νομού μας από το προσωπικό του Τμήματος Τροχαίας Δράμας, των αστυνομικών υπηρεσιών Υπαίθρου και τη συνδρομή της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων-Ο.Ε.Π.Τ.Α. Συνάμα, διαρκής στόχος μας είναι να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα εγκληματικότητας στο Νομό, με προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις.
Συγκεκριμένα με την εφαρμογή του προγράμματος Αντεγκληματικής πολιτικής του Αρχηγείου μας, με την πρόβλεψη στοχευόμενων δράσεων, τη συστηματική διενέργεια ελέγχων ασφαλείας, τη πραγματοποίηση ικανού αριθμού προσαγωγών υπόπτων, συνδυαστικά με τις αυξημένες διελεύσεις από εποχούμενες περιπολίες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας – Ο.Π.Κ.Ε και της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ. Διότι πάνω από όλα, θέλουμε να σταθούμε επάξια στις προσδοκίες των πολιτών για ασφάλεια και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

«Από τη στιγμή που κάποιος αφήνει πίσω του τη ζωή του πολίτη και εισέρχεται στην Αστυνομική Ακαδημία, προαποφασίζει ότι διαθέτει τον εαυτό του στο κοινωνικό σύνολο»

– Η αστυνομική δύναμη στα τμήματα του νομού είναι επαρκής σε αριθμό για να συνδράμει και να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών;
– Η περιοχή μας γενικά έχει φιλήσυχους πολίτες και ως μικρή κοινωνία λίγο-πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών είναι θέμα για το οποίο ως υπηρεσία επιζητούμε τη βοήθειά τους και γι αυτό προσπαθούμε να επικοινωνούμε δίνοντας συμβουλές αλλά ταυτόχρονα με δράσεις να τους κρατάμε ενημερωμένους πάνω σε αστυνομικά θέματα.
Ως υπηρεσία προβαίνουμε τακτικά σε διάγνωση των αστυνομικών περιστατικών και αξιολόγηση των υποθέσεων που διαχειριζόμαστε. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας μας έχει βοηθήσει σημαντικά στην απόκτηση μεθοδικότητας, όπου με κινήσεις ορθολογικής αξιοποίησης του προσωπικού, με οριοθέτηση τομέων ευθύνης, με εντατικοποίηση περιπολιών ασφάλειας και με τον καθορισμό των κατάλληλων στοχευόμενων δράσεων, μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και να προστατεύσει τους πολίτες, μολονότι αριθμητικά είναι ελάχιστα μικρότερος της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης της υπηρεσίας μας.
Από τις παραπάνω κινήσεις που προανέφερα, έχουμε κατορθώσει να εκμηδενιστεί στην πράξη και η όποια μικρή διαφορά υφίσταται μεταξύ υπάρχουσας και οργανικής δύναμης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνεται προσπάθεια κάλυψης μερικών κενών θέσεων με μεταθέσεις νέου προσωπικού στην υπηρεσία μας, τακτικές ή έκτακτες και έλαβε χώρα ενίσχυση ορισμένων υπηρεσιών, κατά προτεραιότητα.

Γραφείο Αξιωματικού Υπηρεσίας Τμήματος Τροχαίας

– Το τελευταίο διάστημα είχε επισημανθεί έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και οχημάτων στην ελληνική αστυνομία. Κατά πόσο έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σήμερα;
– Η γενικότερη δημοσιονομική κρίση στη χώρα δεν άφησε ανέγγιχτη την Ελληνική Αστυνομία και τις λειτουργικές της δαπάνες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα τη μη επαρκή ανανέωση του στόλου των αστυνομικών υπηρεσιών σε οχήματα, περιπολικά, μοτοσυκλέτες κλπ. Ωστόσο μολονότι υπήρξε περιορισμός των κονδυλίων τα τελευταία έτη, με αποκορύφωμα το τελευταίο πρόβλημα που υπήρξε με τις πιστώσεις στα καύσιμα των υπηρεσιακών οχημάτων της, έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Η Υπηρεσία μας βρίσκεται στους ρυθμούς της με τη βοήθεια και την καθημερινή συνεργασία με τις προϊστάμενες υπηρεσίες αλλά και τις λοιπές τοπικές αρχές, ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως έλλειμμα στην αστυνόμευση της περιοχής μας, πράγμα που συνολικά το έχουμε καταφέρει.

«Η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Δράμας, που σημειωτέον έχει πολλές φορές βραβευτεί από αναγνωρισμένους φορείς και συλλόγους για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και την προστασία της νεολαίας μας, έχει καθημερινή παρουσία στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Αυτό φαίνεται από τις πολλές σημαντικές επιτυχίες της»

– Έχετε συμπληρώσει αρκετά χρόνια στη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Δράμας με ανάλογη εμπειρία. Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας και ποια η προσωπική σας άποψη ως προς το νέο δόγμα που θα ακολουθήσει η Ελληνική Αστυνομία;
– Καταρχήν θεωρώ ότι ως υπηρεσία τυγχάνουμε της ευρύτερης αποδοχής από την τοπική κοινωνία αφού έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που καταβάλλουμε.
Θεσμικά λειτουργούμε στο πλαίσιο των διαταγών της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και ταυτόχρονα εφαρμόζουμε τον Κεντρικό Στρατηγικό Σχεδιασμό που εκπονείται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Βασικό δόγμα της ηγεσίας μας είναι η προτεραιότητα προάσπισης του πολίτη και η αντίληψη ότι η Ελληνική Αστυνομία, πάνω και πέρα από κατασταλτικός μηχανισμός, είναι πρωτίστως συμπαραστάτης του πολίτη, εγγυητής της ασφάλειάς του και αρωγός στο πρόβλημά του. Αυτό το δόγμα, αυτή η τακτική με άλλα λόγια, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο αφού έχει φέρει θετικά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας να εκσυγχρονίσει την εικόνα και την απήχηση του Σώματος στην Ελληνική Κοινωνία, λόγω της πανελλαδικής αναγνώρισης του θεσμού.

Γραφείο έκδοσης διαβατηρίων

– Τα τελευταία χρόνια επιτελείται μια σοβαρή ενημέρωση και από το αρμόδιο γραφείο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση των πολιτών και για την εξωστρέφεια του σώματος;
– Πράγματι, με απόφασή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συνέστησε το έτος 2011, στις έδρες των Περιφερειακών Διευθύνσεων της χώρας, Γραφεία Ενημέρωσης Δημοσιογράφων προκειμένου για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών πάνω σε αστυνομικά θέματα, συμβάντα και δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εξωστρέφεια του Σώματος όμως επεκτείνεται και σε πολλές άλλες παράλληλες δράσεις με επίκεντρο τον πολίτη, με σκοπό την προληπτική ενημέρωσή του, ώστε να προφυλαχτεί από την εγκληματική δράση απατεώνων και επιτήδειων.
Συγκεκριμένα μέσω των Γραφείων Ενημέρωσης Δημοσιογράφων οργανώνεται η διανομή από αστυνομικούς ενημερωτικών φυλλαδίων, τόσο σε σχολεία για τη προστασία των μαθητών, όσο και έξω από εκκλησίες του νομού, σε καφενεία και Κ.Α.Π.Η για τη προστασία των ηλικιωμένων, που σκιαγραφούν την συνολική προσπάθεια που καταβάλλουμε ως Σώμα για να έχουμε τον πολίτη σύμμαχό μας.
Εμείς το μόνο που του ζητάμε είναι όταν διαπιστώσει κάτι ύποπτο να συμβαίνει στην περιοχή του, στο χωριό του, στη γειτονιά του, να μην διστάσει να καλέσει άμεσα, την Αστυνομία στο γνωστό τηλεφωνικό Κέντρο 100.

– Στο νομό της Δράμας παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά των διαρρήξεων τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται αυτό και πως το αντιμετωπίζεται;
– Τα τελευταία τρία χρόνια τα ποσοστά κλοπών και διαρρήξεων στο νομό Δράμας, κινούνται στατιστικά σε σταθερά επίπεδα, παρουσιάζοντας μάλιστα ελαφρώς πτωτική πορεία, με επίσημα στοιχεία.
Συνολικά το περσινό έτος 2016 είχαμε 10% λιγότερες κλοπές-διαρρήξεις σε σχέση με το έτος 2015, ενώ ο αριθμός κλοπών & διαρρήξεων το τρέχον έτος 2017, από την αρχή της χρόνιας μέχρι σήμερα είναι στα ίδια επίπεδα για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.
Οι εξιχνιάσεις των υποθέσεων κλοπών και διαρρήξεων κυμαίνεται τη τριετία αυτή σε σταθερά ποσοστά 50-60% επί του συνόλου των υποθέσεων.
Το γεγονός αυτό από πλευράς πρόληψης οφείλεται στην λήψη των αναγκαίων μέτρων, συνεργείων ελέγχων, προσαγωγών υπόπτων και στην εντατικοποίηση των εποχούμενων περιπολίων Ασφαλείας, Ο.Π.Κ.Ε και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Από πλευράς καταστολής-εξιχνιάσεων των υποθέσεων η Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας και το λοιπό προσωπικό του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας αξιοποιεί προανακριτικά όλα τα μέσα προκειμένου να αποδειχθεί η ενοχή των δραστών, με δεδομένο το δικονομικό τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου ώστε να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

– Η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στο νομό Δράμας στην αρχή της χρονιάς σίγουρα ήταν μια σημαντική επιτυχία για την Αστυνομία του νομού μας. Τελικά πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών στον νομό μας;
– Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ομολογουμένως η μάστιγα της σύγχρονης εποχής.
Η επιτυχία εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης στην αρχή της χρονιάς συγκροτούμενη από περισσότερους δράστες με ξεχωριστούς δομικούς ρόλους στην οποία αναφέρεστε, φυσικά δεν είναι μόνη.
Η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Δράμας, που σημειωτέον έχει πολλές φορές βραβευτεί από αναγνωρισμένους φορείς και συλλόγους για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και την προστασία της νεολαίας μας, έχει καθημερινή παρουσία στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Αυτό φαίνεται από τις πολλές σημαντικές επιτυχίες της, δρώντας ομαδικά ή με τη συνεργασία άλλων υπηρεσιών καταφέρνουν ένα σημαντικό πλήγμα στους εμπόρους, διακινητές αλλά και χρήστες ναρκωτικών ή των άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
Αν ανατρέξετε στα δελτία τύπου που εκδίδονται από το αρμόδιο γραφείο, θα διαπιστώσετε την σπουδή και τη μεθοδικότητα που επιδεικνύουμε ως υπηρεσία σε αυτόν τον τομέα καταστολής εγκληματικότητας.

«Εμείς το μόνο που ζητάμε από τους πολίτες είναι όταν διαπιστώσει κάτι ύποπτο να συμβαίνει στην περιοχή του, στο χωριό του, στη γειτονιά του, να μην διστάσει να καλέσει άμεσα την Αστυνομία στο γνωστό τηλεφωνικό Κέντρο 100»

– Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας, παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας μέσω του διαδικτύου. Τι προτείνεται στους χρήστες, στους γονείς και ειδικά στα παιδιά;
– Η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιτελεί εδώ και χρόνια σπουδαίο κοινωνικό έργο, με τον διπλό ρόλο της τόσο ως φορέας πρόληψης, όσο και καταστολής στο αχανές διαδικτυακό περιβάλλον.
Να υπενθυμίσουμε εξ’ αφορμής το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι «Γαλάζια Φάλαινα» με σοβαρά κρούσματα θανάσιμων ή σοβαρών τραυματισμών στην Ευρώπη, που έγινε έγκαιρα αντιληπτό από την Ελληνική Αστυνομία ενημερώνοντας όλα τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να προφυλαχτούν τα παιδιά, οι νέοι και οι χρήστες του διαδικτύου. Θεωρώ λοιπόν ότι οι γονείς καλό είναι να γνωρίζουν και να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές του διαδικτύου, ωστόσο να μην παραβλέπουν να συμβουλεύουν τα παιδιά τους ώστε να μην εμπιστεύονται και να μην δίνουν προσωπικά τους δεδομένα σε αγνώστους, ειδικά στα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε βέβαια τραπεζικά στοιχεία λογαριασμών ή προσωπικό υλικό όπως φωτογραφίες, βίντεο κλπ.
Οι γονείς γενικά πρέπει να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους για την αποφυγή παρακολούθησης ακατάλληλου ή άσεμνου υλικού, να τα επιτηρούν ως προς την ορθή χρήση του, για αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουν διότι ο κίνδυνος είναι πάντοτε υπαρκτός.

Ο Καϊπάκης Γεώργιος Ταξίαρχος με τον συνεργάτη του Δραγουδάκη Αναστάσιο Υποδιευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας

– Το επάγγελμα του αστυνομικού θέτει συχνά σε κίνδυνο την ίδια του ζωή και τον στερεί σημαντικά και από την οικογένειά του. Πως το αντιμετωπίζουν οι δικοί σας άνθρωποι;
– Από την στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας έχοντας την αρμοδιότητα σύλληψης επικίνδυνων δραστών, εγκληματιών του ποινικού κώδικα είναι αυτονόητο ότι ανάλογης κλίμακας είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός στο εργασιακό του περιβάλλον.
Το αστυνομικό λειτούργημα παγκοσμίως ενέχει κινδύνους αφού κατέχει υψηλή θέση σε ποσοστά θνησιμότητας και τραυματισμών εν ώρα καθήκοντος. Γι’ αυτό, πάγια εντολή μας είναι οι Διοικητές των υπηρεσιών να φροντίζουν για τη διάθεση αλεξίσφαιρων γιλέκων σε σκοπούς και περιπολικά και να τονίζουν στο προσωπικό τους τη σημασία απαρέγκλιτης τήρησης των κανόνων αστυνομικής αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας.
Η οικογένεια κάθε αστυνομικού μαθαίνει να συμβιώνει με την ιδιαιτερότητα του εργασιακού ωραρίου του, με τα έκτακτα συμβάντα της δουλειάς, σε αργίες, σε γιορτές, να κάθεται στο τραπέζι χωρίς εμάς. Οι δικοί μας άνθρωποι ξέρουν καλύτερα τις δυσκολίες μας, κατανοούν την ιδιαιτερότητα του ρόλου μας και μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε την αποστολή μας.

– Πιο δύσκολη είναι η δουλειά ενός Ταξίαρχου ή ενός Αστυφύλακα;
– Από τη στιγμή που κάποιος αφήνει πίσω του τη ζωή του πολίτη και εισέρχεται στην Αστυνομική Ακαδημία, προαποφασίζει ότι διαθέτει τον εαυτό του στο κοινωνικό σύνολο. Τα διακριτικά που φέρει ο καθένας μας στην στολή είτε είναι του Ταξίαρχου είτε του Αστυφύλακα, του αλλάζουν μόνο το αντικείμενο της ευθύνης του και όχι το βάρος της.

– Τι θα συμβουλεύατε σε ένα νέο ή νέα που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα σας μιας που επικρατεί η άποψη ότι είναι και λειτούργημα;
– Θα πρότεινα, να ακολουθήσει το όνειρό του, εφόσον είναι συνειδητή επιλογή του και αν γενικά του αρέσει η ιδέα να υπηρετεί τους συνανθρώπους του, μέσα από την εργασία του. Θα του έλεγα ότι θα δοκιμάσει αρκετές χαρές, ότι θα νιώσει το όμορφο συναίσθημα να αισθάνεται χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο, αλλά σίγουρα θα νιώσει και αρκετές απογοητεύσεις. Ταυτόχρονα θα του θύμιζα ότι η Αστυνομία είναι ένστολο Σώμα με στρατιωτική πειθαρχία, δομή και ιεραρχία και άρα έχει ειδικές δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να αποδεχτεί. Ο αστυνομικός είναι πρωτίστως αφοσίωση και διακονία και υπό αυτή την έννοια συμφωνώ ότι είναι λειτούργημα. Φυσικά όμως αποτελεί και επάγγελμα καθώς εξασφαλίζει τα «προς το ζειν» των οικογενειών μας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας