19.8 C
Drama
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΓερβάσιος Γεωργιάδης

Γερβάσιος Γεωργιάδης

«Το Project αποτελεί τη μόνη παράταξη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα»

Δημοτικός Σύμβουλος «Project για τη Δράμα»

«Πρωταρχική μας απόφαση είναι να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο, ενώ παράλληλα τεράστιο μέλημά μας είναι να ελέγξουμε περισσότερο τη δημοτική αρχή για πράγματα που δεν κάνει ή που δεν κάνει όπως πρέπει. Ιδιαίτερη είναι και η θέλησή μας να πλησιάσουμε περισσότερο τους δραμινούς πολίτες» αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Δράμας με το «Project για τη Δράμα» Γερβάσης Γεωργιάδης. Χαρακτηρίζει προκλητική εμπειρία την ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση γιατί εμπεριέχει συγκινήσεις, προκλήσεις, απογοητεύσεις λύπες και χαρές. Δηλώνει ικανοποιημένος από την λειτουργία του Project και αναφέρει ότι τις φήμες περί αποδόμησης της παράταξης τις τροφοδοτούν προφανώς αυτοί που ξέρουν ότι το Project αποτελεί τη μόνη παράταξη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Τονίζει τέλος ότι θα πρέπει να τηρούνται πιστά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού αν και δεν συμφωνεί με την επιβολή προστίμου στους άνω των 60 ετών.

– Πρόστιμο σε όσους άνω των 60 δεν εμβολιαστούν. Ένα θέμα που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Ποια η άποψή σας κύριε Γεωργιάδη;
– Κρίνω ότι εμείς που δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα πρέπει να ακολουθούμε πιστά ό,τι μας λένε οι ειδικοί και στην προκειμένη περίπτωση ειδικοί είναι οι γιατροί. Αφού οι γιατροί λένε ότι την πανδημία μπορούμε να την πολεμήσουμε μόνο με τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας αυτό κι ακολουθώ εγώ. Όλοι πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια. Εγώ προσωπικά έχω κάνει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου.
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή του προστίμου ως μέσο άσκησης πίεσης υπέρ του εμβολιασμού δε με βρίσκει σύμφωνο. Θεωρώ ότι έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Παρατηρώντας την αντίδραση άλλων λαών που εμπιστεύτηκαν την προτροπή της κυβέρνησής τους προς αυτήν την κατεύθυνση, μπορώ να συμπεράνω ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου προς την ηγεσία της χώρας μας. Ηγούμαι σημαίνει δείχνω στους άλλους την οδό ειδικά προχωρώντας μπροστά. Ο ηγέτης είναι αυτός που δείχνει ή χαράζει την οδό. Η υπόθεση που κρύβεται στη λέξη ηγεσία είναι ότι πάντα οι άλλοι θα ακολουθούν ελεύθερα ή πρόθυμα με δική τους βούληση Δεν υπάρχει καμία υπόνοια χρήσης βίας για να αναγκάσεις τους άλλους να προχωρήσουν ενάντια στη θέλησή τους.
Από τη στιγμή που θα βγάλεις «όπλο» και θα απειλήσεις τους ανθρώπους για να τους κάνεις να έρθουν μαζί σου έχεις βγει από το πλαίσιο της ηγεσίας. Είναι μια καταφανής ένδειξη ότι ο λαός δεν εμπιστεύεται τις επιβολές της εξουσίας κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όλα όσα έχει βιώσει όλα αυτά τα χρόνια, δεν αισθάνεται ότι οι ιθύνοντες παίρνουν αποφάσεις για να τον προστατέψουν αλλά το αντίθετο, οπότε κι αισθάνονται ανασφαλείς σε κάθε απόφασή της.
Δυστυχώς, ακόμη κι οι γιατροί που μιλούν στα ΜΜΕ δεν μπόρεσαν να πείσουν τον κόσμο. Θα πρότεινα να μιλούν στα Μέσα, άλλων ειδικοτήτων επιστήμονες (επικοινωνιολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν με τον λόγο και τον τρόπο τους, αφού πρώτα αφουγκραστούν τις ανησυχίες των πολίτων και με τον ενδεδειγμένο τρόπο να καθησυχάσουν και να παροτρύνουν.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα να δηλώσω αν θα είμαι πάλι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος»

– Σκηνικό αγωνίας για την συνέχεια με συνεχείς μεταλλάξεις του ιού. Υπάρχει φως στο τούνελ;
– Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω ότι υπάρχει. Η ιατρική επιστήμη τον τελευταίο αιώνα έχει κάνει άλματα αντιμετωπίζοντας σωρεία ασθενειών κι γι’ αυτόν το λόγο έχει ανέβει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής. Είμαι αισιόδοξος ότι οι επιστήμονες θα καταφέρουν να βρουν την κατάλληλη ίαση και γι’ αυτήν τη νόσο. Βεβαίως αυτό ευελπιστώ να γίνει σύντομα και να εξαλειφθεί αυτή η πανδημία, όπως συνέβη και με άλλες στο παρελθόν.

– Εύλογη ανησυχία από την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στην ΠΕ Δράμας… Δεν φαίνεται να επιστρέφουμε γρήγορα στην κανονικότητα…
– Εγώ έχω διαπιστώσει, τουλάχιστον σήμερα που μιλάμε, ότι τις τελευταίες μέρες έχουν σταθεροποιηθεί τα κρούσματα στον Νομό μας. Έχουμε σχεδόν μπει στην κανονικότητα. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και στις δραστηριότητές τους, οι ενήλικες στην εργασία τους, η Ονειρούπολη άνοιξε και ο κόσμος την επισκέπτεται κι όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Βεβαίως όλα λειτουργούν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και να πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

– Πάμε και στα θέματα του δήμου Δράμας. Ποιος ο απολογισμός σας από τα 2 χρόνια συμμετοχής σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;
– Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η ενασχόλησή μου με τα κοινά τα τελευταία 2 χρόνια είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Είναι μια προκλητική εμπειρία που εμπεριέχει συγκινήσεις, προκλήσεις, απογοητεύσεις λύπες και χαρές. Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό και συνάμα γοητευτικό, αν και συχνά γίνεται φοβερά εξουθενωτικό, να μπορείς με τις δικές σου προτάσεις, παραινέσεις, πράξεις να συμμετέχεις και να βοηθάς στην εξέλιξη όσων συμβαίνουν στην πόλη σου. Νιώθω ότι όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι πολίτες πρέπει να περάσουν κάποια στιγμή από αυτό το μετερίζι. Σχετικά με τη δική μου δίχρονη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνω απογοητευμένος γιατί στον Δήμο μας δεν λειτουργούν βασικές δομές. Θα φέρω ως παράδειγμα μόνο, γιατί υπάρχουν πολλά, τη διακοπή λειτουργίας του κολυμβητήριο και του εθνικού σταδίου της πόλης. Δύο δομές που η μη λειτουργία τους καταδεικνύουν έλλειψη βασικής οργάνωσης του πολιτισμού. Αναγκάζονται γονείς και παιδιά να μεταφέρονται σε διάφορα άλλα γήπεδα γειτονικών πόλεων για να κάνουν προπονήσεις και ειδικά τα παιδιά που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό να χάνουν πάρα πολλές ώρες στις διαδρομές και να επιβαρύνονται οικονομικά οι οικογένειές τους. Συνοψίζοντας την απάντησή μου, θα δηλώσω ότι η συμμετοχή μου στο δημοτικό συμβούλιο είναι ενδιαφέρουσα αλλά παράλληλα και απογοητευτική από τη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής.

«Σίγουρα θα είμαι ο τελευταίος που θα πηδήξει από το καράβι»

– Ικανοποιημένος από την πορεία της παράταξης «Project για τη Δράμα» στο δημοτικό συμβούλιο;
– Είμαι αρκετά ικανοποιημένος τηρουμένων των αναλογιών του μικρού χρονικού διαστήματος των δύο ετών τα οποία επιπροσθέτως ήταν επιβαρυμένα από το ξέσπασμα της πανδημίας. Να εξηγήσω τι εννοώ, λέγοντας ότι λόγω των εγκλεισμών αλλά και των περιοριστικών μέτρων δεν είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες. Να επισκεφτούμε τις Κοινότητες, τους φορείς, τους συλλόγους, του ανθρώπους γενικότερα, για να ακούσουμε γνώμες, να καταγράψουμε προβλήματα, να παρακολουθήσουμε απόψεις. Επιπροσθέτως τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια διεξάγονταν μέσω τηλεδιασκέψεων κι αυτό τεχνικά δεν επέτρεπε την καταλληλότερη συμμετοχή των συμβούλων. Σε γενικές γραμμές βέβαια πιστεύω ότι ως παράταξη είχαμε μία αξιόλογη παρουσία. Προσπαθήσαμε να ελέγξουμε όσο μπορούσαμε τη δημοτική αρχή, κάναμε προτάσεις, εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας και δώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο τις μάχες μας έναντι κάθε παρατυπίας ή αναλγησίας που διαπιστώναμε. Πιστεύω στο χρονικό διάστημα που υπολείπεται για τη λήξη της θητείας μας θα δραστηριοποιηθούμε ακόμη περισσότερο πλησιάζοντας πιο ενεργά τους πολίτες.

– Τελευταία ακούγονται διάφορες φήμες, για αποδόμηση της παράταξης με δημοτικούς συμβούλους και υποψηφίους που δεν θα πολιτευτούν ξανά με το Project … Πώς τα σχολιάζετε;
– Αν και νέος δημοτικός σύμβουλος παρακολουθώ τα πολιτικά δρώμενα, ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλά χρόνια. Προσωπικά δε θυμάμαι καμία παράταξη να κατεβαίνει σε διαδοχικές εκλογές με τα ίδια πρόσωπα. Θυμηθείτε πόσους εν ενέργεια συμβούλους έχασε ο νυν δήμαρχος πριν το 2019. Κι όμως κέρδισε τις εκλογές. Τις φήμες περί αποδόμησης της παράταξης τις τροφοδοτούν προφανώς αυτοί που ξέρουν ότι το Project αποτελεί τη μόνη παράταξη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Αυτοί που το φοβούνται. Ίσως λοιπόν το 2023 να υπάρξουν και αποχωρήσεις. Ήδη όμως υπάρχουν και προσχωρήσεις. Εγώ πιστεύω ότι η συζήτηση περί αποχώρησης εν ενέργεια δημοτικών συμβούλων είναι πολύ πρώιμη, αλλά αν ισχύσει, αυτό που έχω να πω είναι ότι «ουδείς αναντικατάστατος». Οι αναντικατάστατοι βρίσκονται εκτός γήινης πραγματικότητας.

«Όλοι πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια για τον κορονοϊό»

– Εσείς θα είστε πάλι υποψήφιος;
– Είναι πολύ νωρίς ακόμα να δηλώσω κάτι σχετικό. Έχουμε χρόνο μπροστά μας. Σίγουρα όμως θα είμαι ο τελευταίος που θα πηδήξει από το καράβι.

– Συμμετείχατε στη Διαπαραταξιακή για την ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ. Ικανοποιημένος από την συνεργασία και τις αποφάσεις που λήφθηκαν;
– Μέχρι την ημέρα που συμμετείχα, οφείλω να ομολογήσω ότι είχα καλή συνεργασία και με το Δήμαρχο και με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού. Κάναμε διάφορες προτάσεις. Άλλες έγιναν αποδεκτές άλλες όχι. Όταν όμως ήρθε η στιγμή να πάρουμε την οριστική απόφαση με το τι Ονειρούπολη θέλουμε να γίνει επήλθε η ρήξη. Η δική μας και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν να γίνει μία μικρή Ονειρούπολη λόγω της πανδημίας τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η Δημοτική Αρχή είχε άλλη άποψη θέλοντας να κάνει την κανονική Ονειρούπολη όπως παλιά με όλες τις δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό αποχώρησα από τη διαπαραταξιακή. Οφείλω να όμως να πω ότι, όσο ήμουν μέλος της, είχα πολύ καλή συνεργασία, στην οποία βεβαίως υπήρχαν και διαμάχες και συμφωνίες.

– Τι προγραμματίζετε τοπικά το επόμενο διάστημα;
– Η παράταξή μας πριν λίγο καιρό έκανε τη Γενική Συνέλευση και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι είμαστε η μόνη παράταξη που κάνουμε κανονικά τις γενικές συνελεύσεις μας τηρώντας απόλυτα τις δημοκρατικές αρχές που οφείλουν να διέπουν όλες τις παρατάξεις ενός δημοκρατικού κράτους. Εκεί πήραμε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Συνοπτικά αναφέρω ότι πρωταρχική μας απόφαση είναι να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο, ενώ παράλληλα τεράστιο μέλημά μας είναι να ελέγξουμε περισσότερο τη δημοτική αρχή για πράγματα που δεν κάνει ή που δεν κάνει όπως πρέπει. Ιδιαίτερη είναι και η θέλησή μας να πλησιάσουμε περισσότερο τους δραμινούς πολίτες και να τους ενημερώσουμε για όλα τα τεκταινόμενα του Δήμου μας.

– Κλείνοντας τι θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα να ολοκληρώσω τη συζήτησή μας με μία διαπίστωση που έχω κάνει μέσα από την ενασχόλησή μου στον Δήμο και παράλληλα να παρακινήσω. Με λύπη μου έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να μάθει για το τι συμβαίνει στην πόλη. Μπορεί να ακούμε κρίσεις κι επικρίσεις αλλά δεν υπάρχει διάθεση για γνώση για το ποιος, πού, πότε πήρε κάποια απόφαση γι’ αυτό που κρίνει. Καταλαβαίνω την απαξίωση του κόσμου προς την ηγεσία αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό πάντα εξυπηρετεί τους κυβερνώντες. Πρέπει ο κόσμος να δραστηριοποιηθεί και να απαιτεί από όλους μας, ώστε να μας αναγκάζει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών. Εγώ δηλώνω πρόθυμος να συζητήσω με οποιοδήποτε δραμινό θελήσει, να τον ενημερώσω κι αν χρειαστεί να ενσκήψω στο πρόβλημά του. Κλείνοντας, λόγω των ημερών θα ήθελα να ευχηθώ σε όλον τον κόσμο υγεία, ανακούφιση από τα προβλήματα της καθημερινότητας και μακροημέρευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

οκτώ − εφτά =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας