6.9 C
Drama
Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025

Γιάννης Ετόγλου

Η πρώτη δραμινή μικροζυθοποιία είναι γεγονός!

Επιχειρηματίας / Ιδρυτής – ιδιοκτήτης «Μακεδονικής Μικροζυθοποιίας»

Η πρώτη δραμινή μικροζυθοποιία είναι γεγονός! O Γιάννης Χατζητεκελής και ο Γιάννης Ετόγλου είναι οι δύο ιδρυτές της «Μακεδονικής Μικροζυθοποιίας».
Οι «Johnnies’ Beer» κυκλοφορεί σε δύο συνταγές τη Lager και τη Weiss. Είναι εξαιρετικής ποιότητας απαστερίωτες μπύρες που παράγονται σύμφωνα με τον «Νόμο περί Καθαρότητας του Ζύθου», αποκλειστικά και μόνο από τοπικές πρώτες ύλες. Τα μοναδικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι νερό, βύνη κριθαριού, σιτάρι, λυκίσκος και μαγιά ανώτατης ποιότητας και εξαιρετικών χαρακτηριστικών. Η ζύμωση και η ωρίμανσή τους γίνεται σε ειδικά τάνκερ για αρκετές εβδομάδες, χωρίς σταθεροποιητές, χρωστικές ουσίες κι άλλα χημικά πρόσθετα.
Αν και μετράει μόλις λίγους μήνες κυκλοφορίας (από τον Ιούλιο) βρίσκεται ήδη σε πολλά σημεία όλης της Ελλάδας.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Πως αποφασίσατε να προχωρήσετε στο εγχείρημα της ζυθοποιίας;
– Η απόφαση πάρθηκε το Γενάρη του 2015 κατά τη διάρκεια μιας εξόδου για κρασί. Με το Γιάννη από καιρό θέλαμε να κάνουμε μια συνεργασία. Ιδέες έπεσαν πολλές στο τραπέζι για διάφορους τομείς. Τελικά επικράτησε η ιδέα της μικροζυθοποιίας, κάτι που δεν υπήρχε στο νομό Δράμας. Από την πρώτη στιγμή της ιδέας η πρόκληση ήταν μεγάλη και για τους δυο μας.

– Ποια ήταν η σχέση σας με τη μπύρα πριν ξεκινήσετε τη «Μακεδονική Μικροζυθοποιία»;
– Υπήρχε μόνο η σχέση του καταναλωτή. Τόσο εγώ όσο και ο Γιάννης είμαστε λάτρεις του καλού κρασιού και της καλής μπύρας. Μας άρεσε να ανακαλύπτουμε ιδιαίτερα κρασιά αλλά και φρέσκιες ποιοτικές μπύρες. Είμαστε ας πούμε καταναλωτές που το «ψάχνουν» περισσότερο.

– Γιάννης Χατζητεκελής και Γιάννης Ετόγλου. Είναι προφανές από πού πήρε το όνομά της η μπύρα.
– Ναι είναι από τα μικρά μας ονόματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σύνηθες στο εξωτερικό. Την περίοδο που αναζητούσαμε όνομα, πολλοί φίλοι πρότειναν ονόματα, επιλέξαμε το όνομα Johnnies’ που είναι γνωστό όνομα και γνωστή λέξη σε όλο τον κόσμο. Τώρα, που υπάρχει και η σκέψη για εξαγωγές, νομίζω πως το όνομα Johnnies’ είναι οικείο και θα βοηθήσει.

«Η φρέσκια και αφιλτράριστη είναι η πιο αγνή και φυσική μπύρα, δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία, είναι φυσικά θολή, γευστική και αρωματική»

– Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε φρέσκιες, «ζωντανές», αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπύρες;
– Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε φρέσκια μπύρα γιατί είναι ανώτερη ποιότητας και λείπει από την ελληνική αγορά που είναι γεμάτη από «φτηνές» μπύρες. Από την αρχή αυτό θέλαμε να κάνουμε.
Αλήθεια είναι πως οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η φρέσκια μπύρα, κάτι που δεν συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου κάνουν «θραύση»! Αξίζει να αναφέρουμε πως στη Γερμανία υπάρχουν 2.000 ζυθοποιίες, 2.500 στην Αγγλία και πάνω από 3.000 στις ΗΠΑ που παράγουν φρέσκια μπύρα.
Η φρέσκια και αφιλτράριστη είναι η πιο αγνή και φυσική μπύρα, δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία, είναι φυσικά θολή, γευστική και αρωματική. Διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις πρώτες ύλες παραγωγής της, τα οποία αφαιρούνται στις βιομηχανοποιημένες μπύρες μαζικής κατανάλωσης με την παστερίωση, καθώς και της μαγιάς η οποία έχει υψηλή διατροφική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η φρέσκια μπύρα περιέχει μόνο βύνη από κριθάρι ή σιτάρι, λυκίσκο, μαγιά και νερό. Ζυμώνεται και ωριμάζει σε ειδικά ψυχόμενα τανκ, η ζύμωση γίνεται στους 15 βαθμούς και η ωρίμαση στον μείον ένα και διαρκεί τέσσερις εβδομάδες, έχοντας συνολικά διάρκεια ζωής έξι μήνες.

– Ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο στάδιο απ’ όλη την παραγωγή;
– Η μπύρα είναι το ένα από τα πιο δύσκολα αλκοολούχα ποτά που δέχονται εμφιάλωση. Η ζυθοποίηση είναι μία μαγευτική διαδικασία! Από το σπάσιμο της βύνης, την πολτοποίηση, το βρασμό, τη ζύμωση, την ωρίμανση μέχρι και το τελικό στάδιο της εμφιάλωσης. Όλα τα στάδια παραγωγής απαιτούν γνώση, μεράκι και αγάπη.

– Ξεκινήσατε σε δύσκολη εποχή. Τι προοπτικές βλέπετε για την Ελληνική μικροζυθοποιία;
– Ναι, είναι αλήθεια πως ξεκινήσαμε σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για την πατρίδα μας. Αυτό που κάνουμε βοηθάει την χώρα μας, το νομό μας και αυτό μας δίνει δύναμη. Βέβαια ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις μικροζυθοποιίες είναι κάτι πολύ αρνητικό. Ένα μεγάλο χτύπημα. Ήταν απρόσμενος. Στην Ευρώπη είναι μηδαμινός.
Προβλέπω όμως ότι ο καταναλωτής θα κάνει και στην Ελλάδα «στροφή» στη φρέσκια μπύρα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας την ποιότητα και τις θρεπτικές της αξίες. Γενικά είμαι αισιόδοξος για την Ελληνική μικροζυθοποιία.

«Στην Ελλάδα έχουμε 35 λίτρα κατανάλωση μπύρας κατά κεφαλή. Στη Δράμα αν καταναλώναμε μόνο ελληνική μπύρα θα μπορούσαμε να έχουμε 50 μόνιμες θέσεις εργασίας με προοπτικές να γίνουν περισσότερες…»

– Έχετε κάνει γνωστό από το πρώτο διάστημα που ξεκινήσατε πως το σιτάρι και το κριθάρι που χρησιμοποιείτε προέρχεται από παραγωγούς της Δράμας, ενώ η βυνοποίηση γίνεται στη «Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης» (Μπύρα Βεργίνα), γιατί είναι ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιήσετε ελληνικό κριθάρι. Η στήριξη της ελληνικής γης θεωρείτε πως είναι μονόδρομος δεδομένου της κατάσταση που έχει φτάσει η πατρίδα μας;
– Η στήριξη της ελληνικής γης είναι μονόδρομος και μάλιστα μιας λωρίδας! Καμία χώρα δεν προχώρησε μπροστά χωρίς να στηρίζει τον πρωτογενή της τομέα.
Αυτό, αν και καθυστερημένα, είναι το μεγάλο δίδαγμα της κρίσης στην πατρίδα μας. Είναι επιτακτικό να επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα και αυτό κάνουμε στο μέτρο του δυνατού στην «Μακεδονική Μικροζυθοποιία».

– Η διάθεση και η παραγωγή της μπύρας στην Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών με συμφέροντα στο εξωτερικό. Τι ακριβώς επικρατεί στο χώρο, υπάρχουν τελικά ελληνικές μπύρες;
– Καθαρά ελληνικές εταιρίες υπάρχουν μόνο στο χώρο της μικροζυθοποιίας. Όλες οι μεγάλες εταιρίες με τις γνωστές ετικέτες είναι πλέον ξένων συμφερόντων. Ο τζίρος της μπύρας στην Ελλάδα είναι δισεκατομμυρίων, οπότε αντιλαμβάνεστε πως ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και τα συμφέροντα μεγάλα.
Εμείς στην «Johnnies’ Beer» πιστεύουμε πως ο Δαυίδ μπορεί να κερδίσει τον Γολιάθ.
Στην Ελλάδα έχουμε 35 λίτρα κατανάλωση μπύρας κατά κεφαλή. Στη Δράμα αν καταναλώναμε μόνο ελληνική μπύρα θα μπορούσαμε να έχουμε 50 μόνιμες θέσεις εργασίας με προοπτικές να γίνουν περισσότερες, εάν αναπτυσσόταν ακόμη περισσότερο η επιχείρηση. Σκεφτείτε πόσες θέσεις μπορούν να δημιουργηθούν αν καταναλώνουμε σε όλη την επικράτεια μόνο ελληνικές μπύρες. Νέες επενδύσεις, κεφάλαια που θα μένουν στην χώρα και αν δημιουργηθούν εξαγωγές τα οφέλη είναι τεράστια!

«Την περίοδο που αναζητούσαμε όνομα για τη μπύρα, πολλοί φίλοι πρότειναν ονόματα, επιλέξαμε το όνομα Johnnies’ που είναι γνωστό όνομα και γνωστή λέξη σε όλο τον κόσμο»

– Πόσοι απασχολούνται αυτή τη στιγμή στην «Μακεδονική Μικροζυθοποιία»;
– Στη «Μακεδονική Μικροζυθοποιία» αυτή τη στιγμή απασχολούνται επτά πρώην άνεργοι δραμινοί συμπολίτες μας, με προοπτική σε σύντομο διάστημα να γίνουν περισσότεροι.

– Πού διανέμονται σήμερα η «Johnnies’ Beer» και ως πού σκοπεύετε να επεκταθείτε;
– Ξεκινήσαμε από το νομό Δράμας και σε τέσσερις μήνες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σημεία πώλησης σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα καθώς και σε αρκετά σημεία της υπόλοιπης χώρας. Στόχος μας είναι η «Johnnies’ Beer» σύντομα να βρίσκεται σε κάθε νομό της Ελλάδας, χωρίς να παραμερίζουμε την προοπτική της εξαγωγής σε χώρες της Ευρώπης.
Είμαστε μικρό διάστημα στην αγορά, κάνουμε σταθερά βήματα. Το σημαντικότερο είναι πως τα προϊόντα μας επιλέγονται από τον καταναλωτή και αυτό μας πλημυρίζει με αισιοδοξία.

«Καθαρά ελληνικές εταιρίες υπάρχουν μόνο στο χώρο της μικροζυθοποιίας. Όλες οι μεγάλες εταιρίες με τις γνωστές ετικέτες είναι πλέον ξένων συμφερόντων»

– Γιατί πιστεύετε ένας φίλος της μπύρας πρέπει να δοκιμάσει τις μπύρες σας;
– Γιατί οι «Johnnies’ Beer» παράγονται σύμφωνα με τον «Νόμο περί Καθαρότητας του Ζύθου», αποκλειστικά και μόνο από τοπικές πρώτες ύλες, είναι εξαιρετικής ποιότητας απαστερίωτες μπύρες που διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις πρώτες ύλες παραγωγής τους καθώς και της μαγιάς, η οποία έχει υψηλή διατροφική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως παράγονται από μία καθαρά ελληνική επιχείρηση!

– Που μπορεί ο δραμινός να βρει τη «Johnnies’ Beer»;
– Τα προϊόντα μας βρίσκονται στις περισσότερες κάβες του νομού καθώς και σε όλα τα καταστήματα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Γουντσίδης».

– Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
– Σύντομα θα τοποθετήσουμε στους χώρους εστίασης που προμηθεύουμε ένα καινοτόμο αυτοψυχόμενο δεξαμενάκι για τη βαρελίσια μπύρα μας. Πρόκειται για μία καινοτομία, δικής μας έμπνευσης, που δεν υπάρχει πουθενά και προσφέρει απόλυτη ποιότητα στην φρέσκια μπύρα από το πρώτο ποτήρι μέχρι το τελευταίο. Στη «Μακεδονική Μικροζυθοποιία» είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό κι εύχομαι σύντομα να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες μικροζυθοποιίες, ώστε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη φρέσκια μπύρα.
Επίσης σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε την μοναδική φρέσκια βαρελίσια lemon μπύρα, κάτι επίσης καινοτόμο και πρωτοποριακό.

– κ. Ετόγλου σας ευχόμαστε καλή δύναμη για τη συνέχεια…
– Σας ευχαριστώ κι εγώ για τη φιλοξενία.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας