29.8 C
Drama
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Γιάννης Κυριακίδης

«Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου συμπαραστάτης του δημότη»

Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

«Ο Δήμος από το 2019, είναι πλέον ένας συμπαραστάτης του δημότη, με ευήκοα ώτα στα θέλω και τις απαιτήσεις του, και όχι χώρος διεξαγωγής πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Η αλλαγή της νοοτροπίας λοιπόν είναι αυτό που πετύχαμε, δημοτική αρχή και αντιπολιτεύσεις!» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης. Αναφέρεται σε έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής μεταξύ των οποίων αυτό της Αντικατάστασης του Δικτύου Αποχέτευσης που είναι το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του δήμου. Τέλος δηλώνει ότι η δημοτική αρχή είναι προσηλωμένη στο έργο της, και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο σε εκλογολογία.

– Κύριε Δήμαρχε έχουν παρέλθει 3 χρόνια από τις δημοτικές εκλογές του 2019. Κάνοντας απολογισμό στη θητεία της Δημοτικής Αρχής, θα λέγατε ότι το διάστημα αυτό ήταν επιτυχημένο;
– Όλες οι δημοτικές αρχές που εκλέχθηκαν το 2019, πέραν της εφαρμογής του σχεδίου τους και της αντιμετώπισης των δομικών προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και έναν πρωτόγνωρο εχθρό, τον covid19! Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η δική μας δημοτική αρχή, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στον αρχικό προγραμματισμό και στην επιτακτική ανάγκη για προστασία της δημόσιας υγείας. Η ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ νομίζω ότι κατάφερε μέσα σε αυτό το περιβάλλον να ιεραρχήσει σωστά τις προτεραιότητες και να εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον! Θεωρώ ότι προστατέψαμε το λεκανοπέδιο, στο πλαίσιο του δυνατού, από τον αόρατο εχθρό covid19, αλλά παράλληλα εξασφαλίσαμε τα ιστορικά έργα υποδομής που το λεκανοπέδιο είχε ανάγκη για τους 3 μεγάλους οικισμούς, Νευροκόπι, Βώλακας, Περιθώρι.Η μεγαλύτερη επιτυχία της ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΕΩΝ όμως νομίζω ότι είναι η αλλαγή του κλίματος που επικρατούσε στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου από τους δημότες για τον ρόλο του Δήμου. Ο Δήμος από το 2019, είναι πλέον ένας συμπαραστάτης του δημότη, με ευήκοα ώτα στα θέλω και τις απαιτήσεις του, και όχι χώρος διεξαγωγής πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Η αλλαγή της νοοτροπίας λοιπόν είναι αυτό που πετύχαμε, δημοτική αρχή και αντιπολιτεύσεις!

«Ο Δήμος αυτή τη στιγμή εκτελεί μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του, την Αντικατάσταση του Δικτύου Αποχέτευσης (3.820.000 συν ΦΠΑ) του Κ. Νευροκοπίου»

– Δήμαρχος σε μία κρίσιμη περίοδο και με απλή αναλογική. Είστε ικανοποιημένος από την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
– Όπως προανέφερα, η νέα νοοτροπία για τον Δήμο και τον σκοπό του, αγκαλιάστηκε από τους δημότες και φυσικά από τις δημοτικές παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου να είναι αντάξια ενός σύγχρονου και εξωστρεφή Δήμου που οι δημότες αξίζουν και επιθυμούν. Ως δημοτικό συμβούλιο κληθήκαμε να αποφασίσουμε αν στις κρίσιμες στιγμές που περάσαμε θα είμαστε ενωμένοι ή θα ακολουθήσουμε την οδό της διάσπασης και της στείρας αντιπαράθεσης. Η σοβαρότητα και η σύνεση όλων όμως υπερίσχυσε και το δημοτικό συμβούλιο στάθηκε αντάξιο των περιστάσεων.

– Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κυρίαρχο για την Αυτοδιοίκηση. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη;
– Το «Αντώνης Τρίτσης» για εμάς, αλλά και για όλους τους Δήμους της χώρας, αποτέλεσε και αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο άσκησης πολιτικής με χρηματοδότηση από το Υπουργείο ΔΙΚΑΙΗ και ΔΙΑΦΑΝΗ! Για πρώτη φορά κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάστηκαν τα γνωστά παρακάλια και οι επισκέψεις στην πρωτεύουσα, αφού το πρόγραμμα είχε συγκεκριμένα ποσά και έργα για κάθε Δήμο προς απορρόφηση. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή εκτελεί μέσω του προγράμματος το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του, την Αντικατάσταση του Δικτύου Αποχέτευσης (3.820.000 συν ΦΠΑ) του Κ. Νευροκοπίου, ενώ παράλληλα τρέχει και το Smart Cities πρόγραμμα (700.000) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Τα έργα αυτά βρίσκονται στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας και αναμένεται εντός του τέλους 2022 ή αρχές 2023 να αρχίσει η εκτέλεση τους.

«Η δημοτική αρχή είναι προσηλωμένη στο έργο της, και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο σε εκλογολογία»

– Και τι περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα;
– Πέραν των έργων από το πρόγραμμα του «Αντώνη Τρίτση», θεωρώ ότι ως τέλος του 2023 θα έχουν εκτελεστεί τα μεγάλα έργα του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, με βαρύτητα στις 3 μεγάλες κοινότητες, οι οποίες είχαν ξεχαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα γίνεται προετοιμασία για τις παρεμβάσεις που απαιτούν οι κάτοικοι των μικρότερων οικισμών μας, με προτεραιότητα πάντα στα έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προσπαθειών της τεχνικής μας υπηρεσίας, την οποία οφείλω να ευχαριστήσω είναι η κοινότητα Βώλακα, στην οποία αυτή τη στιγμή εκτελούνται 3 παράλληλα έργα (επισκευή κλειστού γυμναστηρίου, έργα ύδρευσης, ανάπλαση πλατείας), τα οποία ήταν αίτημα των κατοίκων εδώ και χρόνια.

– Τι γίνεται με το σχολείο του Κάτω Νευροκοπίου; Βρέθηκε λύση;
– Όσον αφορά το δημοτικό σχολείο του Κάτω Νευροκοπίου, και την πορεία του έργου που βρίσκεται σταματημένο εδώ και 2 περίπου χρόνια λόγω προβλημάτων με τον ανάδοχο, η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι μέσω διαλόγου υπουργείου -κτιριακών υποδομών – και διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας επιδιώκεται λύση για επανέναρξη των εργασιών είτε μέσω απευθείας ανάθεσης σε νέο ανάδοχο, είτε μέσω νέου διαγωνισμού. Να σημειώσω εδώ ότι η χρηματοδότηση για το έργο είναι ευρωπαϊκή και είναι κρίσιμο να τηρηθούν οι σωστές διαδικασίες. Ο Δήμος σε κάθε περίπτωση είναι διαθέσιμος να στηρίξει την οποιαδήποτε λύση και το οποιοδήποτε κόστος προκύψει- αυτή είναι η εντολή των δημοτών για το μεγάλο αυτό έργο!

«Για το χρυσάφι της γης του λεκανοπεδίου μας, την πατάτα μας, οφείλω να αναγνωρίσω την στήριξη της κυβέρνησης, εν μέσω covid»

– Ως Δημοτική Αρχή αναδείξατε τα ιδιαίτερα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής σας λόγω των καιρικών συνθηκών. Το Αθηνοκεντρικό Κράτος το αντιλαμβάνεται;
– Ο αγώνας για την αναγνώριση, σε νομική πλέον βάση, του ιδιαίτερου κλίματος του λεκανοπεδίου, συνεχίζεται και ευελπιστώ ότι θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις στο επόμενο διάστημα. Να σημειώσω ότι πέρσι πετύχαμε, αποστέλλοντας στον υπουργό επιστημονικά στοιχεία από το ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ, με το οποίο ο Δήμος έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση, την αύξηση του συντελεστή του επιδόματος θέρμανσης. Φέτος θεωρώ ότι αφού πλέον έχουμε στοιχεία διετίας που τεκμηριώνουν αδιαμφησβήτητα την ιδιαιτερότητα μας ως περιοχή, θα διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. Είναι ένα δίκαιο αίτημα που πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά από τη Βουλή των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας τον αγώνα των ακριτών μας, κάθε χειμώνα.

– Και με την μονοκαλλιέργεια της πατάτας, τι γίνεται;
– Για το χρυσάφι της γης του λεκανοπεδίου μας, την πατάτα μας, οφείλω να αναγνωρίσω την στήριξη της κυβέρνησης, εν μέσω covid με μια γενναία αποζημίωση, που βοήθησε τον αγροτικό πληθυσμό να επιβιώσει μέσα σε συνθήκες που καθιστούσαν ανέφικτη την καλλιέργεια και πώληση του προϊόντος το 2020. Πέρα από αυτό ο Δήμος προχώρησε πέρσι σε μια κίνηση για πρώτη φορά στην ιστορία του, στην διαφήμιση των τοπικών προϊόντων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία, ώστε το προϊόν να πάρει τη θέση που του αξίζει στην αγορά. Οφείλω επίσης να αναγνωρίσω και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς αγροτών με την δημιουργία ομάδων παραγωγών και την συνδρομή της ΕΑΣ Δράμας ώστε πλέον να διεκδικούμε όλοι μαζί!

– Η συζήτηση για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές ξεκίνησε. Θα είστε και πάλι υποψήφιος; Τι προγραμματίζετε;
– Ένα από τα πράγματα που ως ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ θεωρούμε ότι τραβάει πίσω τη χώρα μας, είναι η ατέρμονη προεκλογική συζήτηση και η διάθεση κάποιων για εκλογολογία από την επόμενη των εκλογών! Η δημοτική αρχή είναι προσηλωμένη στο έργο της, και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο σε εκλογολογία. Η συμβουλή μου είναι προς όλες τις κατευθύνσεις, για τις εκλογές θα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα, τώρα είναι η ώρα για δουλειά! Σας ευχαριστώ πολύ!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 3 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας