14.8 C
Drama
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Γιάννης Συνανίδης

Η διατροφική στροφή που έφερε «φως»

Ιδιοκτήτης καταστήματος «ζ Πρωτογενής Διατροφή»

Τον Απρίλη του 2013 ο Γιάννης Συνανίδης αποφάσισε να κάνει το διατροφικό «κλικ» στη ζωή του. Ακολουθώντας ολιστική, φυσικοπαθητική και Ιπποκρατική διατροφή κατάφερε να απολέσει 48 κιλά λίπους και τοξινών και να συναντήσει μία νέα θεώρηση της ζωής γενικότερα.
Ο δρόμος της φιλοσοφίας αυτής σε μια κοινωνία που δεκαετίες τρέφει το στόμα και όχι το σώμα είναι δύσβατος. Οι πυρήνες όμως έχουν δημιουργηθεί…

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Κύριε Συνανίδη, πριν λίγα χρόνια αλλάξατε διατροφικές συνήθειες και απωλέσατε πολλά περιττά κιλά. Τι σας ώθησε να κάνετε αυτή τη μεταστροφή;
– Από την παιδική μου ηλικία είχα παραπανίσια κιλά και γρήγορα αντιμετώπισα μεγάλα προβλήματα υγείας. Στα 19 μου χρόνια αντιμετώπισα αύξηση της αρτηριακής μου πίεσης και εμφάνισα δερματικά προβλήματα. Στις αρχές Απριλίου του 2013, στα 39 μου χρόνια, έγινε το «κλικ». Στο «Συνάν Κεμπάπ» το ψητοπωλείο που διατηρούσαν οι γονείς μου επί 36 χρόνια, ήρθε μια φίλη να με βοηθήσει για ένα μικρό διάστημα. Η Χρυσή είχε επισκεφτεί τον φυσικοπαθητικό Πασχάλη Ηλιόπουλο και ακολουθούσε ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο είχε εκπληκτικά αποτελέσματα σωματικά και κυρίως «εσωτερικά». Βλέποντας την αλλαγή που είχε καταφέρει η Χρυσή και αναλογιζόμενος τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζα πήρα την απόφαση να δοκιμάσω κι εγώ.
Και τρώγοντας έρχεται η όρεξη…

«Η φιλοσοφία του καταστήματος «ζ Πρωτογενής Διατροφή» έγκειται σε μια ολιστική, φυσικοπαθητική και Ιπποκρατική προσέγγιση της διατροφής»

– Πόσα κιλά καταφέρατε να χάσετε;
– Έχασα 48 κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λίπος και τοξίνες και όχι μυϊκή μάζα και νερό, το οποίο είναι το πιο σημαντικό σε μια διαδικασία απώλειας πολλών κιλών.

– Συνεχίσατε για αρκετά χρόνια το παραδοσιακό οικογενειακό ψητοπωλείο, κάποια στιγμή αλλάξατε το μενού με προϊόντα υγιεινής και υψηλής διατροφικής αξίας και πριν ένα περίπου χρόνο δημιουργήσατε το νέο μεγάλο κατάστημα «ζ Πρωτογενής Διατροφή». Τεράστια στροφή…
– Πραγματικά τεράστια στροφή. Ζώντας από τριών ετών σε χώρους εστίασης και εμπορίας προϊόντων εστίασης, γνώρισα το πριν πολύ καλά. Το μετά, αντιπροσωπεύει την προσωπική μου αλλαγή η οποία μεταφράστηκε και σε επαγγελματική αλλαγή, μετατρέποντας το επί 36 χρόνια κατάστημα «Συνάν Κεμπάπ» σε «ζ Πρωτογενής Διατροφή». Έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος χώρος του μικρού μαγαζιού «ζ Πρωτογενής Διατροφή».
Στο χώρο αυτό γεννήθηκε ένας πυρήνας ανθρώπων που στήριξαν με πάθος τις νέες διατροφικές προτάσεις, βλέποντας οφέλη στη ζωή του. Η ανάγκη δημιουργίας ενός μεγαλύτερου χώρου αποτέλεσε πλέον επιτακτική ανάγκη καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγάλωναν την παρέα μας.
Ο νέος χώρος στήθηκε σύμφωνα με όλη την φιλοσοφία που συνόδευε πλέον τον τρόπο διατροφής. Στην κατασκευή και τη διακόσμηση προτιμήθηκαν φυσικά υλικά, επιλέχθηκε η λειτουργία ανοιχτής κουζίνας, για την λειτουργία του χώρου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως οικολογικά και ανακυκλώσιμα προϊόντα.
Όντως μεγάλη στροφή και όχι μόνο προσωπική πια, καθώς πολλοί ακόμη άνθρωποι άλλαξαν τη ζωή τους. Αυτό είναι το σημαντικότερο.

«Από την παιδική μου ηλικία είχα παραπανίσια κιλά και γρήγορα αντιμετώπισα μεγάλα προβλήματα υγείας. Έχασα 48 κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λίπος και τοξίνες και όχι μυϊκή μάζα και νερό, το οποίο είναι το πιο σημαντικό σε μια διαδικασία απώλειας πολλών κιλών»

– Ποια είναι η φιλοσοφία του καταστήματος «ζ Πρωτογενής Διατροφή»;
– Η φιλοσοφία του καταστήματος έγκειται σε μια ολιστική, φυσικοπαθητική και Ιπποκρατική προσέγγιση της διατροφής.

– Καθετί πρωτοποριακό αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Σαφώς το κατάστημα «ζ Πρωτογενής Διατροφή» είναι πρωτοποριακό, ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;
– Η δυσκολία που έχουμε είναι να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο συνειδητοποιημένο διατροφικά κοινό, που να καταλαβαίνει την ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου σαν το κατάστημά μας. Αυτό το κοινό, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν υπήρχε στην πόλη ή δεν γνώριζε την ύπαρξη μας.

– Υπάρχει μια θεωρεία που αναφέρει πως σπόροι και προϊόντα τροφίμων ελέγχονται παγκοσμίως από συγκεκριμένες εταιρείες. Είναι αλήθεια αυτό;
– Βαγγέλη, έχω να σου πω ότι οι εταιρείες κάνουν την δουλειά τους, αλλά οι ελεύθεροι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν και να ψάξουν να βρουν τί θα καταναλώσουν.

– Λέγεται πως η υψηλής διατροφικής αξίας τροφές ενισχύουν και το πνεύμα. Ισχύει κάτι τέτοιο;
– Η λογική λέει πως όταν τρέφουμε σωστά το σώμα μας και συγκεκριμένα τον εγκέφαλό μας, υπάρχει η πιθανότητα να λειτουργεί καλύτερα.

– Δεδομένου ότι βιώνουμε ως κοινωνία οικονομική κρίση, πόσο εφικτό είναι μια οικογένεια στο σπίτι να διατηρεί ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής χωρίς να ξοδεύει πολλά;
– Εύκολη ερώτηση, βιωματική η απάντηση. Απ’ τα 39 μου χρόνια που άλλαξα τις διατροφικές μου συνήθειες, σταμάτησα τις συχνές επισκέψεις σε γιατρούς με αποτέλεσμα να σταματήσω να καταναλώνω και φάρμακα κάτι που έκανα επί δεκαετίες. Αν κάνουμε λοιπόν το λογαριασμό, εύκολα καταλήγουμε στο ποιά είναι η οικονομικότερη επιλογή.

– Διατηρούμε την πρώτη θέση στην παχυσαρκία στην Ευρώπη. Γιατί ο Έλληνας επιμένει να είναι παχύσαρκος;
– Γιατί η διατροφική κουλτούρα που έχουμε αποκτήσει, μας οδηγεί να τρέφουμε το στόμα και όχι το σώμα μας.

«Η δυσκολία που έχουμε είναι να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο συνειδητοποιημένο διατροφικά κοινό, που να καταλαβαίνει την ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου σαν το κατάστημά μας»

– Η Πολιτεία εκπονεί προγράμματα προαγωγής της υγιεινής διατροφής;
– Στη λογική της πρόληψης δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι. Αν και διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας ότι το να προλαμβάνεις είναι καλύτερο από το να θεραπεύεις, η πολιτεία προς το παρόν δεν εκπονεί κάποιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Πιστεύω θα είχαμε πολλαπλά οφέλη αν ίσχυε κάτι τέτοιο. Σκέψου για παράδειγμα πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν υπήρχε κατάλληλη ενημέρωση των γονέων σχετικά με την παιδική διατροφή. Αυτή θα ήταν μια πολύ καλή βάση, για την διατροφική αλλαγή ολόκληρης της οικογένειας.

– Ποιες τροφές μας κρατούν νέους;
– Είναι καλύτερο να μιλήσουν οι ειδικοί για τις τροφές που μας κρατούν νέους και για αυτές που μας γερνούν γρηγορότερα. Για μένα η τροφή που σε κρατάει πάντα νέο είναι να ζεις σαν παιδί.

– Συνεργάζεστε με διατροφολόγους οι οποίοι διαμορφώνουν ειδικά ατομικά προγράμματα. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά…
– Παρέα με τον φυσικοπαθητικό Πασχάλη Ηλιόπουλο προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλό αλλά όπως λέει και ο ίδιος, την αλλαγή την κάνουμε μόνοι μας γιατί το θέλουμε. Εμείς απλά τους το κάνουμε πιο εύκολο.

– Τα πακέτα διατροφή έρχονται και στο χώρο του ενδιαφερόμενου;
– Ναι, έρχονται και στο σπίτι αλλά και στο χώρο εργασίας με ένα τηλεφώνημα.

– Ποιο είναι το προφίλ των πελατών του καταστήματος «ζ Πρωτογενής Διατροφή»;
– Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ στο πελατολόγιό μας, απλοί καθημερινοί άνθρωποι που ψάχνουν έναν καινούργιο διατροφικό δρόμο στη ζωή τους.

«Ό,τι τρως σκέφτεσαι, ό,τι λες ζεις»

– Αν υποθέσουμε ότι θα καθόμασταν τώρα σ’ ένα τραπέζι του «ζ Πρωτογενής Διατροφή» τί θα μας προτείνατε;
– Για πρωινό θα σας πρότεινα πρόβειο γιαούρτι με μέλι, φρούτα και ωμούς καρπούς, για μεσημεριανό ένα μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών, κατσικίσιο τυρί και μια σαλάτα με ωμό παντζάρι, ξινόμηλο και λιναρόσπορο και για βραδινό μια πίτσα μαργαρίτα με κουρκουμά και μια σαλάτα «ποικιλία ζωής».

– Πολλές φορές ακούμε τους ειδικούς να συμβουλεύουν ότι η γρήγορη απώλεια βάρους δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Από την άλλη, όποιος θέλει να χάσει βάρος δεν αντέχει τις πολύμηνες δίαιτες και στερήσεις. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον με ανάλογο πρόβλημα;
– Να έρθει να κάνει παρέα μαζί μας (γέλια). Είναι τόσο απλό.

– Ποια θα ήταν η καλύτερη συμβουλή σας αναφορικά με την διατροφή και την καλή υγεία;
– Ό,τι τρως σκέφτεσαι, ό,τι λες ζεις.

– Το επόμενο βήμα σ’ αυτή την γαστρονομική διαδρομή ποιο είναι;
– Το επόμενο βήμα είναι το «Ζ Πρωτογενής διατροφή» να «ταξιδέψει» σε όσο το δυνατόν περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου και να περάσει το μήνυμά του. Ολιστική, φυσικοπαθητική, Ιπποκρατική διατροφή μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο σωματικά και να δώσουν «φως» στην ψυχή του.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας