30.9 C
Drama
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Γιώργος Κύρτσης

«Πρέπει να φύγει από πάνω μας το ΕΓΩ και να μπει το ΕΜΕΙΣ»

Επιχειρηματίας – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Με μια ομάδα νέων ηλικιακά εμπόρων ο Γιώργος Κύρτσης αναδείχτηκε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας. Βγήκε «μπροστά» και δραστηριοποιείται ενεργά ώστε να αναδείξει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του κλάδου και να αγωνιστεί για καλύτερες μέρες στο επιχειρείν της Δράμας.
«Κινητήριος δύναμη μας, το ειλικρινές ενδιαφέρον μας, οι έντονες ανησυχίες μας και η πεποίθηση μας ότι για να αλλάξει οτιδήποτε προς το καλύτερο, απαιτείται προσπάθεια και διαρκής, ανιδιοτελής αγώνας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Κύρτσης σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφέρετε στα προβλήματα του κλάδου, παραθέτει προτάσεις και προσπαθεί ακούραστα με την πεποίθηση να ενώσει όλους τους φορείς κάτω από ένα κοινό όραμα για το που θέλουμε να φτάσει ο τόπος μας χωρίς πολιτικές ταμπέλες και σκοπιμότητες»

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Κύριε Κύρτση, σας γνωρίζουμε πολλά χρόνια ως επιχειρηματία, παρά το νεαρό της ηλικίας σας. Τον τελευταίο χρόνο σας γνωρίσαμε όμως και μέσα από τη θεσμική ιδιότητα του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το Σύλλογο και πως βλέπετε την πορεία σας μέσα σ’ αυτόν;
– Κύριε Ελευθεριάδη αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε να μιλήσω για τον Εμπορικό Σύλλογο, ο οποίος εξελίχθηκε για μένα ως μια μεγάλη αγάπη. Από την αρχή της επαγγελματικής μου δραστηριότητας στον κλάδο του επιχειρείν, παρακολουθούσα με ενδιαφέρον και αγωνία τα δρώμενα στο χώρο τόσο του Επιμελητηρίου όσο και του Εμπορικού Συλλόγου. Συμμετείχα από την πρώτη μου νιότη στα κοινά ως Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Προσοτσάνης και λίγο αργότερα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου (Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος). Στις τελευταίες εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου, μετά την απόφαση του Αντώνη Σκουλίδη να μην ασχοληθεί περαιτέρω με το Σύλλογο, αποφάσισα με μια ομάδα νέων ηλικιακά εμπόρων να δραστηριοποιηθούμε ενεργά και να αναλάβουμε ρόλο, ώστε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα του κλάδου και να αγωνιστούμε για καλύτερες μέρες στο επιχειρείν, όπως αυτό αναπτύσσεται στην ακριτική περιοχή μας. Την κινητήριο δύναμη μας αποτέλεσε το ειλικρινές ενδιαφέρον μας, οι έντονες ανησυχίες μας και η πεποίθηση μας ότι για να αλλάξει οτιδήποτε προς το καλύτερο, απαιτείται προσπάθεια και διαρκής, ανιδιοτελής αγώνας.

«Η Λαϊκή αγορά ανέκαθεν ήταν μια γιορτή για την πόλη μας. Σήμερα, εκεί που έχει μεταφερθεί, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό»

– Θεωρείτε ότι μπορεί να συνδυαστεί το ελεύθερο επάγγελμα με τη συμμετοχή σε έναν επαγγελματικό / συνδικαλιστικό σύλλογο και μάλιστα από τη θέση του Προέδρου ή λειτουργεί επιβαρυντικά;
– Η αλήθεια είναι ότι για να λειτουργήσει αποδοτικά ο συνδυασμός του επαγγέλματος και της συμμετοχής στα κοινά, απαιτούνται καλές ομάδες. Εγώ έχω την τύχη να συνεργάζομαι στις επιχειρήσεις μου με εργατικούς και αποδοτικούς ανθρώπους, που με συμπληρώνουν όταν χρειάζεται να αφιερώσω πολλή ενέργεια και χρόνο στις υποχρεώσεις του Συλλόγου. Αλλά και στον εμπορικό σύλλογο με πλαισιώνει μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών, που βελτιώνει και τη δική μου απόδοση ως Προέδρου.
Πιστεύω πως όλοι μας οφείλουμε να ασχολούμαστε με τα κοινά αν θέλουμε να έχει μέλλον η περιοχή όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Θα επαναλάβω ότι πρέπει να φύγει από πάνω μας το ΕΓΩ και να μπει το ΕΜΕΙΣ. Η προσωπική μου ευχαρίστηση είναι να ξέρω ότι προσπάθησα έστω και στο ελάχιστο να βοηθήσω έναν συνάνθρωπο μου, μια επιχείρηση ή την τοπική κοινωνία εν γένει, φέρνοντας στο προσκήνιο το χαμόγελο.

«Υπάρχουν χρονιές, όπως για παράδειγμα η περσινή, όπου ο επιχειρηματίας χρειάστηκε να “βάλει” όλες τις οικονομίες του στην επιχείρηση για να επιβιώσει»

– Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ποια είναι η άποψή σας; Η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης να καταλήγει με ένα μισθό που είναι πολλές φορές χαμηλότερος από ένα εργαζόμενο. Συμφωνείτε με αυτό;
– Το θέμα το φορολογικού το έχω θίξει πολλές φορές δημόσια. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για φοροδιαφυγή σε μια στεγασμένη επιχείρηση Όπως γνωρίζουμε, όλοι ζούμε στον ψηφιακό κόσμο, οι ταμειακές μηχανές και τα pos είναι συνδεδεμένα με την ΑΑΔΕ, όλα τα τιμολόγια εξοφλούνται με τραπεζική συναλλαγή και σύμφωνα με έρευνες, το 70% τον καταναλωτών ψωνίζει με κάρτα οπότε για ποια φοροδιαφυγή ακριβώς μιλάμε; Τώρα όσο αφορά στο μισθό του επιχειρηματία, κάποιες χρονιές μπορεί να είναι δύο και τρεις φορές πάνω από τον μισθό του εργαζόμενου, κάποιες χρονιές όμως όπως για παράδειγμα η περσινή, μπορεί ο επιχειρηματίας να «βάλει» όλες τις οικονομίες του στην επιχείρηση για να επιβιώσει. Θεωρώ ότι ο νέος φορολογικός νόμος πρέπει να εξαιρέσει τη στεγασμένη επιχείρηση γιατί αυτή μπορεί πολύ εύκολα να ελεγχθεί και να φορολογηθεί με έναν πραγματικά δίκαιο τρόπο.

– Τι προτείνετε για την Λαϊκή αγορά;
– Η Λαϊκή αγορά ανέκαθεν ήταν μια γιορτή για την πόλη μας. Πρόκειται για μια μέρα που θα κατέβουν στο κέντρο της πόλης οι Δραμινοί αλλά και οι κάτοικοι των χωριών μας για να κάνουν τα ψώνια τους, να πιουν τον καφέ τους, να κάνουν την βόλτα τους στην αγορά και να περάσουν ένα όμορφο πρωινό. Σήμερα, εκεί που έχει μεταφερθεί η λαϊκή αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Αδυνατεί ένας καταναλωτής να έρθει με το αστικό για παράδειγμα, να περπατήσει όλη αυτήν την απόσταση, να ψωνίσει και με τις σακούλες στα χέρια, να επιστρέψει στα ΚΤΕΛ. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και μπορούμε κάλλιστα να επιχειρηματολογήσουμε περί αυτής. Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη και όχι μόνο χωροταξική, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στην 19ης Μαΐου και η Λαϊκή αγορά να επιστρέψει στην θέση που της αρμόζει. Από την πλευρά μας, ως Εμπορικός Σύλλογος, έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με το Δήμο Δράμας, ώστε να κινηθούν τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς θεωρούμε το ζήτημα αυτό εξαιρετικά σημαντικό και τις παρεμβάσεις αναγκαίες.

«Μέσω της λευκής νύχτας ήταν σαν να λέγαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καταναλωτές που κρατούν ανοιχτά και στηρίζουν τα καταστήματα μας»

– Η Λευκή νύχτα ήταν μία από τις πρωτοβουλίες του Εμπορικού Συλλόγου και έτυχε θερμής αποδοχής από την κοινωνία. Ποια η αποτίμηση σας;
– Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία του Εμπορικού Συλλόγου θέλαμε να δημιουργήσουμε μια δράση για όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας τιμούν με την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τους τόσα χρόνια. Μια βραδιά για τους πελάτες μας, Δραμινούς και όχι μόνο. Η Λευκή Νύχτα σχεδιάστηκε με άξονα αυτήν τη σκέψη και γι’ αυτό θεωρώ πως πέτυχε. Μέσω της λευκής νύχτας ήταν σαν να λέγαμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους καταναλωτές που κρατούν ανοιχτά και στηρίζουν τα καταστήματα μας. Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος διασκέδασε, αλλά και ότι σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της Δράμας συνεργάσθηκε με προσφορές και άλλες προωθητικές ενέργειες, χορηγίες κτλ. Ευελπιστώ σε ακόμη μεγαλύτερη διοργάνωση φέτος.

– Ως εμπορικός σύλλογος κάνατε κάλεσμα σε όλους τους φορείς για να κινητοποιηθούν για τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Πως σας ήρθε αυτό σαν ιδέα και πως το είδατε στην πράξη.
– Το νοσοκομείο είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία της Δράμας. Πιστεύω ότι αν θέλουμε να μας λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι εκάστοτε κυβερνώντες και να μας βγάλουν από το περιθώριο που μας έχουν κατατάξει, πρέπει όλοι μαζί να οραματιστούμε πού θέλουμε να βαδίσει η πόλη μας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι φαντάζομαι, ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο αλλά στόχος μας είναι να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους ανοιχτές συζητήσεις, ώστε να δημιουργήσουμε την κουλτούρα του Εμείς. Δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι ευχαριστημένος από την εξέλιξη του Νοσοκομείου, αλλά μπορώ με βεβαιότητα να σας υποσχεθώ, πως εμείς στον Εμπορικό σύλλογο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να ενώσουμε όλους τους φορείς κάτω από ένα κοινό όραμα που θα χαράξουμε όλοι μαζί για το που θέλουμε να φτάσει ο Νομός μας χωρίς πολιτικές ταμπέλες και σκοπιμότητες.

«Όλοι μας οφείλουμε να ασχολούμαστε με τα κοινά αν θέλουμε να έχει μέλλον ο τόπος μας»

– Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα καταφέρατε να αναδείξετε το ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου, να δώσετε ταυτότητα στο Σωματείο σας και να συζητούνται οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες σας. Που το αποδίδετε αυτό;
– Χαίρομαι που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση. Αν ήμουν μόνος μου σίγουρα δεν θα κατάφερνα τίποτα. Πολλές φορές το έχω πει δημόσια, πως νιώθω ευλογημένος που έχω δίπλα μου συνεργάτες σαν τα τωρινά μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου. Ως Δ.Σ. ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο συλλογικότητας, καταθέτουμε από κοινού τις ιδέες μας, αποφασίζουμε σε πολύ καλό κλίμα τις κινήσεις και τις δράσεις μας και κάνουμε εποικοδομητικά βήματα, δημιουργώντας επιτροπές που ασχολούνται με κάθε θέμα ξεχωριστά. Παράλληλα αν χρειαστούν βοήθεια οι επιτροπές, ενεργοποιούνται τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου και αναλαμβάνουν διάφορες αρμοδιότητες για την διεκπεραίωση κάθε ενέργειας. Πιστεύω πως αν παρακολουθήσει κάποιος τον τρόπο λειτουργίας μας, θα εκπλαγεί από τη θέληση και το ζήλο όλων των ανθρώπων του Δ.Σ να βοηθήσουν, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εξωτερικοί – επιστημονικοί συνεργάτες μας.
Και από εδώ θα ήθελα για μια φορά ακόμα να τους ευχαριστήσω που είναι δίπλα μου και μοιραζόμαστε όλοι μαζί το ίδιο όραμα για τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας