29.2 C
Drama
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Γιώργος Μήτρου

«Τη δράση της “Λαϊκή Συσπείρωσης”, ως δηµοτική παράταξη, τη βλέπουµε συνυφασµένη µε το συνολικό αγώνα»

Επικεφαλής Δηµοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Δ. Δράµας

«Tη δράση µας ως δηµοτική παράταξη, τη βλέπουµε συνυφασµένη µε το συνολικό αγώνα, την οργάνωση στα σωµατεία και τους συλλόγους, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Θα συνεχίσουµε να αναδεικνύουµε, ώστε ο λαός της περιοχής µας και να βγάζει συµπεράσµατα, αλλά και να προβάλουµε αιτήµατα µε βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες» υπογραµµίζει σε µια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του επικεφαλής της δηµοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και δηµοτικός σύµβουλος Δράµας Γιώργος Μήτρου. Τονίζει ότι η πανδηµία δεν ήταν η αιτία της νέας κρίσης αλλά ο καταλύτης των εξελίξεων. Δηλώνει ότι οι πολιτικές υποχρηµατοδότησης τόσο από τις κυβερνήσεις, όσο κι από το Δήµο, έχουν συσσωρεύσει µεγάλα προβλήµατα. Τέλος αναφέρει ότι ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα προβλήµατα, ώστε ο λαός της περιοχής µας και να βγάζει συµπεράσµατα, αλλά και να προβάλουν αιτήµατα µε βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

– Βιώσαµε µια διαφορετική πραγµατικότητα λόγω του κορονοϊού κύριε Mήτρου. Κυριολεκτικά ανατράπηκαν όλα αυτήν την περίοδο…
– Το ΚΚΕ πριν το ξέσπασµα της πανδηµίας του κορονοϊού, χαρακτήριζε την ανάπτυξη ως αναιµική, ενώ επισήµαινε τον κίνδυνο για νέα κρίση. Για µας η πανδηµία δεν ήταν η αιτία της νέας κρίσης, αλλά ο καταλύτης των εξελίξεων. Τα αίτια βρίσκονται στην ίδια τη φύση του συστήµατος, για αυτό και τη χαρακτηρίζουµε ως καπιταλιστική κρίση. Και αυτό φαινότανε από τα υπερσυσσωρευµένα κεφάλαια που δεν µπορούσαν να επενδυθούν, από τα µηδενικά ως αρνητικά επιτόκια των τραπεζών και τέλος από την ίδια την ασυµφιλίωτη σχέση κεφαλαίου-εργασίας. Μάλιστα η λεγόµενη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονοµίας, την οποία οι κυβερνήσεις παρουσίαζαν ως πλεονέκτηµα, τελικά καταρρέει ως επιχείρηµα, µιας κι οι εν λόγω τοµείς της οικονοµίας ήταν αυτοί που δέχτηκαν και το µεγαλύτερο πλήγµα, όπως ο τουρισµός, οι µεταφορές και οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

«Οι πολιτικές υποχρηµατοδότησης τόσο από τις κυβερνήσεις, όσο κι από το Δήµο, έχουν συσσωρεύσει µεγάλα προβλήµατα»

– Ο κορωνοϊός κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Αύξηση κρουσµάτων και αβεβαιότητα για τη συνέχεια. Τι έγινε λάθος και χάθηκε ο έλεγχος; Πώς είδατε την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού;
– Η κυβέρνηση προσπάθησε από την αρχή του ξεσπάσµατος της πανδηµίας να κρύψει τις αδυναµίες του συστήµατος υγείας, όπως η έλλειψη πρωτοβάθµιας περίθαλψης, η έλλειψη προσωπικού και γιατρών στα νοσοκοµεία και τα κέντρα υγείας, τα περιορισµένα κρεβάτια στις ΜΕΘ και τόσα άλλα που βγήκαν στην επιφάνεια σε αυτή τη νέα κρίση. Έτσι προσπάθησε να µεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες, κουνώντας τους το δάχτυλο.
Κι έτσι ενώ ο λαός κέρδισε χρόνο στην 1η φάση, η κυβέρνηση ακολουθώντας τις επιταγές του µεγ. κεφαλαίου, άνοιξε τα σύνορα, δεν πήρε κανένα µέτρο για την προστασία των εργαζοµένων.
Το ΚΚΕ από την αρχή ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήµατα που υπάρχουν στο σύστηµα υγείας και κάλεσε το λαό, τους εργαζόµενους, να µη σωπάσουν και να βγουν µπροστά διεκδικώντας άµεσα µέτρα ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά κι ένα σύγχρονο, δωρεάν και δηµόσιο σύστηµα υγείας, που να ικανοποιεί όλες τους τις ανάγκες.
Αυτή η στάση του κόµµατός µας, εκτιµάµε ότι βοήθησε, τόσο τους εργαζόµενους στο χώρο της υγείας, άλλα και συνολικά το λαό µας, να µη µείνει µε σταυρωµένα τα χέρια και να πιέσει, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει ορισµένες υποχωρήσεις.

– Την επιδηµία θα ακολουθήσει µεγάλη οικονοµική κρίση, κατά πολλούς µεγαλύτερη του 2008. Τι χαρακτηριστικά εκτιµάτε ότι θα έχει;
– Ήδη οι αρχικές εκτιµήσεις για την υποχώρηση της οικονοµίας αναθεωρούνται προς τα πάνω, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισµού γίνεται λόγος για ύφεση 8,2%. Έτσι εκτός από τα προβλήµατα στο χώρο της υγείας που παραµένουν, έχουµε αρνητικές εξελίξεις οι οποίες αναµένεται να ενταθούν, όπως η αύξηση της ανεργίας, οι ελαστικές µορφές απασχόλησης, η εκ περιτροπής εργασία. Παράλληλα, υπάρχουν κλάδοι όπως ο τουρισµός κι η εστίαση, όπου εργαζόµενοι και αυτοαπασχολούµενοι του κλάδου είτε µισο-δούλεψαν, είτε βρέθηκαν άνεργοι φέτος. Η κυβέρνηση χτυπά, όµως, και κατεκτηµένα δικαιώµατα των εργαζοµένων, θέτει σε περιορισµό πολλά δηµοκρατικά δικαιώµατα, ενώ ταυτόχρονα, δουλεύεται παράλληλα ο αντικοµουνισµός, «χοντροκοµµένα» ή «ραφιναρισµένα». Οι επιλογές που γίνονται σε αυτή τη φάση, έχουν ως στόχο να χάσει το µεγ. κεφάλαιο όσο το δυνατό λιγότερα. Παράλληλα υπάρχει αναδιανοµή του τζίρου προς τις µεγάλες επιχειρήσεις, κύρια µέσω του ηλεκτρονικού εµπορίου, ενώ εντείνεται η εκµετάλλευση ακόµη και µε νέα µέσα όπως η τηλεργασία. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να µην πληρώσει για µια ακόµη φορά την κρίση, να διεκδικήσει µέτρα ανακούφισης. Οι εργαζόµενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένα δρόµο έχουν µπροστά τους, αυτόν του αγώνα, της οργάνωσης και τελικά της συµπόρευσης µε το ΚΚΕ. Τέλος η εποχή προσφέρεται και για διδάγµατα γύρω από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως κυβέρνηση, όσο και σήµερα ως αντιπολίτευση που κι αυτός δε διαφοροποιείται από τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης.

«Χρειάζεται συνολικά να αντιπαλεύουµε τις αντιλαϊκές πολιτικές που µας οδηγούν σε µαρασµό»

– Ο Δήµος Δράµας πώς λειτούργησε αυτήν την περίοδο;
– Ο ρόλος των Δήµων και της τοπικής διοίκησης έχει προδιαγραφεί όλα αυτά τα χρόνια από τις παρεµβάσεις που έχει κάνει η κεντρική διοίκηση για τη λειτουργία τους. Η δηµοτική αρχή στη Δράµα εφαρµόζει κατά γράµµα αυτές τις πολιτικές. Δηλαδή αποδέχεται την υποχρηµατοδότηση και αντίστοιχα προχωρά σε αύξηση των ιδίων εσόδων µέσω των ανταποδοτικών τελών, ενώ υπολειτουργούν βασικές δοµές και µπροστά στην έλλειψη προσωπικού, είναι χαρακτηριστικό, ότι κάνει τουλάχιστον πέντε αναθέσεις σε όλα τα τελευταία δηµοτικά συµβούλια, ισχυριζόµενη ότι ο Δήµος αδυνατεί να πραγµατοποιήσει αυτές τις εργασίες. Από την έναρξη της πανδηµίας έχουµε ένταση των προβληµάτων, ενώ λόγω αντικειµενικής αδυναµίας µεγάλης µερίδας των δηµοτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έχουµε εκτροχιασµό των εσόδων. Η δηµοτική αρχή προσδοκά να εισπράξει και να περιορίσει τις απώλειες εσόδων, µέσω της λεγόµενης διόρθωσης των τετραγωνικών που δηλώνονται στο Ε9, δηλαδή αποθήκες, γκαράζ και µια σειρά βοηθητικοί χώροι να πληρώνουν δηµοτικά τέλη.

– Ο κορωνοϊός έφερε αλλαγές στον χώρο διεξαγωγής της Λαϊκής. Σας βρίσκει σύµφωνο η συζήτηση για µόνιµη µεταφορά της λαϊκής αγοράς στον χώρο της Ανάπλασης;
– Τα νέα δεδοµένα και η τήρηση των αποστάσεων έφεραν αντικειµενικά µια νέα κατάσταση στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Η συζήτηση για τη µεταφορά της υπάρχει εδώ και χρόνια και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετά ζητήµατα σε σχέση µε την ασφάλεια, τα προβλήµατα κυκλοφορίας από τη διεξαγωγή της επί τη 19ης Μαΐου. Όµως για εµάς σε αυτή την περίοδο προέχει η επιβίωση των δεκάδων επαγγελµατιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και σε αυτές τις συνθήκες αντιµετωπίζουν, τόσο πτώση του τζίρου, όσο και νέα χρέη. Για εµάς η όποια συζήτηση πρέπει να λαµβάνει υπόψη της την επιβίωση των αυτοαπασχολούµενων, ενώ η οποιαδήποτε µόνιµη µετακίνησή της πρέπει να περιλαµβάνει αντίµετρα στήριξης του Δήµου στους επαγγελµατίες. Η δηµοτική αρχή που µε προχειρότητα κινείται συνήθως, παίρνοντας υπόψη τις αντιδράσεις, πάγωσε προσωρινά το θέµα, αλλά φαίνεται ότι είναι διατεθειµένη για τη µετακίνησή της.

«Για µας η πανδηµία δεν ήταν η αιτία της νέας κρίσης, αλλά ο καταλύτης των εξελίξεων»

– Είδαµε και ένα δελτίο τύπουτης παράταξής σας που διαφωνεί µε την πεζοδρόµηση στο Κέντρο της πόλης. Με ποιο σκεπτικό;
– Το σκεπτικό είναι το ίδιο όπως και στην περίπτωση της µετακίνησης της λαϊκής. Ότι δηλαδή σε αυτές τις συνθήκες προέχει η επιβίωση των επαγγελµατιών. Η δηµοτική αρχή όµως και σε αυτό το θέµα αιφνιδίασε και δεν ενηµέρωσε! Επικαλείται µια κυκλοφοριακή µελέτη που έγινε πριν από 20 χρόνια και την εφαρµόζει κατά το δοκούν. Μάλιστα ο αρµόδιος αντιδήµαρχος παρουσιάζει την πεζοδρόµηση, όχι ως µια απόφαση, αλλά ως κάτι που πρέπει να γίνει. Εµείς τόσο στην ανακοίνωσή µας, όσο και στο δηµοτικό συµβούλιο αναδείξαµε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στο συγκεκριµένο κοµµάτι του δρόµου, περιµετρικά της πλατείας, βρίσκει απέναντι το σύνολο των φορέων που εµπλέκονται, πρώτα και κύρια τους επαγγελµατίες της περιοχής. Θέλουµε να ξεκαθαρίσουµε το εξής, απευθυνόµενοι στους επαγγελµατίες της Δράµας: Οι διεκδικήσεις δεν πρέπει να περιορίζονται µόνο απέναντι στο Δήµο. Χρειάζεται συνολικά να αντιπαλεύουµε τις αντιλαϊκές πολιτικές που µας οδηγούν σε µαρασµό.

– Και µε το θέµα των αθλητικών εγκαταστάσεων τι γίνεται κύριε Μήτρου;
– Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι σηµαντικές υποδοµές που την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησής τους έχει ο Δήµος. Οι πολιτικές υποχρηµατοδότησης τόσο από τις κυβερνήσεις, όσο κι από το Δήµο, έχουν συσσωρεύσει µεγάλα προβλήµατα. Η δηµοτική αρχή όµως µε την απίστευτη προχειρότητα που τη χαρακτηρίζει, έφτασε να βρίσκεται στον αέρα η παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στους συλλόγους, χωρίς τις απαιτούµενες άδειες.
Το κενό Κράτους και Δήµου έρχονται συνήθως να αναπληρώσουν σε µεγάλο βαθµό, οι άνθρωποι του ερασιτεχνικού αθλητισµού µε την προσφορά τους. Μεµονωµένες ευτυχώς είναι οι περιπτώσεις, όπου αθλητικοί παράγοντες προσπαθούν να κάνουν χρήση τους για ίδιον όφελος, κάτι που πρέπει να σπάσει ως λογική για τους αθλητικούς χώρους που είναι περιουσία του Δήµου, δηλαδή ανήκουν στους δηµότες κι έχουν το δικαίωµα χρήσης τους δωρεάν.

«Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιµότητα»

– Είστε ικανοποιηµένος από τις συνεδριάσεις των δηµοτικών συµβουλίων
– Έχουµε την άποψη ότι οι συνεδριάσεις θα έπρεπε να γίνονται διά ζώσης, τηρώντας όλους τους κανόνες που προβλέπονται. Φαίνεται ότι η δηµοτική αρχή επιλέγει τις τηλεδιασκέψεις, θέλοντας να αποφύγει τον έλεγχο ή την άσκηση πίεσης, τόσο από δηµοτικούς συµβούλους, αλλά κι από δηµότες που θα µπορούσαν µε οργανωµένο κι ασφαλή τρόπο να θέσουν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν. Η δηµοτική αρχή επιδιώκει να περάσει η περίοδος αυτή όσο πιο ανώδυνα για την ίδια, ενώ συνήθως απουσιάζει από τις συνεδριάσεις και ο δήµαρχος. Στην τελευταία συνεδρίαση, ως Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγείλαµε τον πρόεδρο για µια πρωτοφανή του ενέργεια. Ενώ δέχτηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρότασή µας, για άρση περιορισµού της κυκλοφορίας γύρω από την πλατεία- όπου στη συνέχεια το δηµοτικό συµβούλιο ψήφισε οµόφωνα να ενταχθεί ως έκτακτο θέµα- στη συνέχεια δεν επέτρεψε στο σώµα να πάρει απόφαση, θετική ή αρνητική, στην πρότασή µας. Αποδείχτηκε τελικά, ότι όταν υπάρχουν ζητήµατα που θέτουν υπό αµφισβήτηση την πολιτική της δηµοτικής αρχής, τότε βρίσκουν όλα τα µέσα για να αποφύγουν επιλογές µε τις οποίες διαφωνούν.

– Ποια η πορεία της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» από εδώ και πέρα;
– Όλα αυτά τα χρόνια, και προεκλογικά, δεν κρύψαµε ότι η Λαϊκή συσπείρωση στηρίζεται από το ΚΚΕ. Όλα αυτά τα χρόνια ξεκαθαρίσαµε ότι η προσπάθειά µας στο δηµοτικό συµβούλιο δεν είναι η µοναδική που µπορεί να επιφέρει θετικές εξελίξεις για τα συµφέροντα του λαού µας. Έτσι τη δράση µας, ως δηµοτική παράταξη, τη βλέπουµε συνυφασµένη µε το συνολικό αγώνα, την οργάνωση στα σωµατεία και τους συλλόγους, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Θα συνεχίσουµε να αναδεικνύουµε, ώστε ο λαός της περιοχής µας και να βγάζει συµπεράσµατα, αλλά και να προβάλουµε αιτήµατα µε βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Νοµίζω ότι θα ήταν παράλειψή µου να µην κάνουµε µια αναφορά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και στις σχέσεις µας µε τη γειτονική Τουρκία. Παρά τις πιέσεις που ασκούνται από ΗΠΑ, ΕΕ και κυρίως τη Γερµανία, για συνοµιλίες µε στόχο τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, η κατάσταση σχετικά µε την Τουρκία παραµένει επικίνδυνη, γιατί ακριβώς παραµένουν ισχυρές οι αντιθέσεις κι οι οικονοµικοί ανταγωνισµοί στην περιοχή µας. Ο ρόλος της περιφερειακής δύναµης που θέλει να παίξει η αστική τάξη της Τουρκίας και το γεγονός ότι αντίστοιχα η ελληνική αστική τάξη προωθεί τα συµφέροντά της µέσω ΝΑΤΟ και ΕΕ, δηµιουργούν ένα µόνιµο εκρηκτικό µείγµα που µπορεί να οδηγήσει και σε εµπλοκή. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιµότητα, να βγάλει συµπεράσµατα, όπως προκύπτουν για µια ακόµη φορά, από την τελευταία σύνοδο της ΕΕ, ότι η συµµετοχή µας σε τέτοιους οργανισµούς, όχι µόνο δεν διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή, αλλά ίσα-ίσα εντείνουν τους κινδύνους και τελικά είναι ο λόγος για τον οποίο δηµιουργούνται εντάσεις.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας