19.3 C
Drama
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Γιώργος Νεμψίδης

«Το Tae Kwon Do προάγει το Ολυμπιακό ιδεώδες»

Προπονητής Tae Kwon Do / Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού / 8 Dan

Με 40 και πλέον χρόνια ενασχόλησης με το Tae Kwon Do, από τα οποία τα 30 ως προπονητής, ο Γιώργος Νεμψίδης, είναι ο μοναδικός δραμινός που κατέχει 8 Dan.
Ξεκίνησε τον αθλητισμό με την ενόργανη γυμναστική, όμως οι κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του ’70 ώθησαν και αυτόν στις πολεμικές τέχνες.
Ο Γιώργος Νεμψίδης υπηρετεί το Tae Kwon Do με αγάπη και σεβασμό και είναι περήφανος για τις διακρίσεις των αθλητών του Αθλητικού Συλλόγου Παραδοσιακού Tae Κwon Do «ΖΕΝ» τον οποίο προπονεί από την ίδρυσή του.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το Tae Kwon Do;
– Με το Tae Kwon Do ασχολούμαι από τα εφηβικά μου χρόνια, από το 1976, τότε που δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή στη Δράμα. Δηλαδή 40 και πλέον χρόνια !

– Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτή τη δραστηριότητα αντί για κάτι άλλο;
– Η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό έγινε με την ενόργανη γυμναστική. Τα ερεθίσματα για να ασχοληθώ με τις πολεμικές τέχνες γεννήθηκε μέσα από τον κινηματογράφο. Τη δεκαετία του ΄70 υπήρχε πληθώρα ταινιών με θέμα τις πολεμικές τέχνες και έστρεψαν πολλούς νέους στις σχολές οι οποίες τότε ξεφύτρωναν η μία μετά την άλλη σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το Tae Κwon Do είναι τόσο η εκμάθηση να χρησιμοποιούμε σωστά τα πόδια και τα χέρια μας (Tae & Kwon) όσο και ο τρόπος τον οποίο επιλέγουμε πότε και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε»

– Τι σημαίνει η λέξη Tae Κwon Do; Μιλήστε μας λίγο για τη φιλοσοφία του αθλήματος.
– Η λέξη «Tae» σημαίνει πόδι, η λέξη «Kwon» σημαίνει χέρι-γροθιά, ενώ η λέξη «Do» μεταφράζεται ως μυαλό. Επομένως, το Tae Κwon Do είναι τόσο η εκμάθηση να χρησιμοποιούμε σωστά τα πόδια και τα χέρια μας (Tae & Kwon) όσο και ο τρόπος τον οποίο επιλέγουμε πότε και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε.
Η ουσία και το νόημα της τέχνης είναι η πνευματική ωρίμανση, η αυτοκυριαρχία, η αυτοπειθαρχία και η αυτογνωσία.

– Που έχετε μελετήσει το Tae Kwon Do, ποιοι ήταν οι δάσκαλοί σας;
– Τα βήματα γίνονται στη πρώτη σχολή που δημιουργήθηκε στη Δράμα το 1976. Δάσκαλός μου ήταν ο Παναγιώτης Καρτάσης. Ήταν ο πρώτος που δίδαξε την πολεμική τέχνη στη Δράμα. Η συνέχεια έγινε στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο των σπουδών μου, όπου βρέθηκα σε πολλούς συλλόγους και έλαβα μαθήματα από καταξιωμένους δασκάλους.

– Είστε ο μοναδικός προπονητής του Tae Κwon Do στη Δράμα που κατέχει 8 DΑΝ. Τι ακριβώς σημαίνουν τα DAN;
– Τα Dan είναι βαθμοί (μαύρες ζώνες) τα οποία αποκτούνται με τα χρόνια υπηρεσίας και μετά από εξετάσεις. Από ένα σημείο και μετά και από την προσφορά προς το άθλημα.

Ο Γιώργος Νεμψίδης είναι ο μοναδικός προπονητής του Tae Κwon Do στη Δράμα που κατέχει 8 DΑΝ

– Πότε δημιουργήθηκε το Tae Kwon Do και πού; Πώς και πότε ήρθε στην Ελλάδα;
– Αναβιωτής του είναι ο Στρατηγός Choi Hong Hi, ο οποίος στηριζόμενος στην Κορεάτικη πολεμική τέχνη του Taekyon πρόσθεσε καινούργιες τεχνικές συνδυάζοντας αρμονικά τη χρήση του σώματος με τη μέθοδο και τον τρόπο εκτέλεσης.
Το όνομα Tae Kwon Do επιλέχθηκε στις 11 Απριλίου 1955 και χαρακτηρίζει την πιο διαδεδομένη Πολεμική Τέχνη η οποία καλλιεργείται σήμερα σε παραπάνω από 190 χώρες του κόσμου.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Tae Kwon Do (ITF) ιδρύθηκε το 1966.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Tae Kwon Do (W.T.F) ιδρύθηκε το 1973 με έδρα τη Σεούλ. Τρία χρόνια αργότερα, το 1976, ιδρύεται και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Στην Ελλάδα το Tae Kwon Do, ήρθε το 1969. H Ελληνική Ομοσπονδία Tae Kwon Do (ΕΛΟΤ) ιδρύθηκε το 1987.

– Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ITF και WTF. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό. Ποιό από τα δύο είναι το Ολυμπιακό άθλημα;
– Τα δύο είδη Tae Κwon Do είναι αυτό της Διεθνούς Ομοσπονδίας ITF, που έχει δικούς του κανονισμούς τόσο στο αγωνιστικό, όσο και το τεχνικό μέρος, και αυτό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας WTF, που θεωρείται ως η αθλητική και πιο προοδευτική μορφή του, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πρωταρχικό στόχο και κορυφαία συμμετοχή.

– Πότε εντάχθηκε το Tae Κwon Do στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
– Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ, το 1988 πρωτοπαρουσιάζεται ως άθλημα επίδειξης και αφού παρουσιάζεται για ακόμα μία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε) δίνει την έγκριση ώστε να γίνει Ολυμπιακό Άθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000, το Tae Kwon Do συμπεριλαμβάνεται και ενσωματώνεται ως Ολυμπιακό Άθλημα.

«Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το Tae Kwon Do καταρχήν θα πρέπει να διαλέξουν προπονητή που έχει τις απαραίτητες γνώσεις και φυσικά έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή»

– Ποιο είναι το επίπεδο του αθλήματος στην Ελλάδα;
– Δυστυχώς η πορεία του αθλήματος σε επίπεδο πρωταθλητισμού φθίνει συνεχώς. Από το χρυσό μετάλλιο στο Σύδνεϋ το 2000 με το Μιχάλη Μουρούτσο, πήγαμε σε δύο αργυρά μετάλλια, με την Έλλη Μυστακίδου και τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη στην Αθήνα το 2004, συνεχίσαμε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008 με ένα αργυρό μετάλλιο, ξανά με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και στο Λονδίνο το 2012 με μία μόνο συμμετοχή χωρίς διάκριση, ενώ στο Ρίο το 2016 χωρίς καν συμμετοχή. Στα παγκόσμια πρωταθλήματα οι διακρίσεις είναι μηδαμινές τα τελευταία 10 χρόνια.

– Γιατί πιστεύεται συμβαίνει η φθίνουσα πορεία;
– Ορισμένοι προπονητές και κυρίως οι νεότεροι βιάζονται για διακρίσεις στα παιδικά και εφηβικά πρωταθλήματα και «καίνε» τους αθλητές τους, εξαντλώντας τα αποθέματά τους νωρίς. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται μείωση συμμετοχών και επιπέδου στα πρωταθλήματα ενηλίκων. Προσωπικά πιστεύω πως οι προπονητές πρέπει να διαφυλάττουν τους αθλητές τους, οι στόχοι να τίθενται ορθολογικά. Η μεγάλη προσπάθεια των αθλητών πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 16 ετών.

– Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους αθλητές και αθλήτριες που θέτουν υψηλούς στόχους;
– Καταρχάς θα πρέπει να διαλέξουν προπονητή που έχει τις απαραίτητες γνώσεις και φυσικά έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή. Το τονίζω αυτό γιατί δυστυχώς εδώ στη Δράμα πολλοί προπονούν αυθαίρετα, απλά με μία μαύρη ζώνη.
Όσο αφορά στο άθλημα, το Tae Kwon Do είναι πλέον ένα άθλημα πολύ υψηλού επιπέδου και οι απαιτήσεις για διακρίσεις είναι πολύ μεγάλες. Αν ο αθλητής αναπτύξει σωστά, υπό την καθοδήγηση ενός καλού προπονητή, τα βασικά σωματικά και πνευματικά χαρακτηριστικά μπορεί να φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Ο αθλητής πρέπει να γνωρίσει τον εαυτό του, να προπονηθεί σωστά, ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει τα όριά του.

– Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι ο αθλητισμός βοηθάει τον άνθρωπο, ενώ ο πρωταθλητισμός τον καταστρέφει. Αποδέχεστε την άποψη αυτή;
– Ο πρωταθλητισμός είναι αθλητισμός με αγωνιστικούς στόχους. Αυτός που κάνει απλά αθλητισμό έχει σκοπό να βελτιωθεί ο ίδιος (π.χ. να μάθει να κολυμπάει, να φτιάξει ωραίο σώμα, να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση κ.τ.λ.). Αυτός που κάνει πρωταθλητισμό έχει στόχο να βελτιωθεί ο ίδιος έτσι ώστε να ανταγωνιστεί άλλους και να διακριθεί. Και με στόχο αυτό, δυστυχώς, έχουμε δει πολλές ακραίες καταστάσεις. Από κρίσεις άγχους, σοβαρούς τραυματισμούς έως χρήση επικίνδυνων και απαγορευμένων ουσιών. Άρα ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που ο πρωταθλητισμός μπορεί να καταστρέψει τον άνθρωπο!

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε) έδωσε την έγκριση και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000, το Tae Kwon Do συμπεριλαμβάνεται και ενσωματώνεται ως Ολυμπιακό Άθλημα»

– Πόσες φορές την εβδομάδα προπόνηση απαιτείται και πόσο διαρκεί;
– Τα παιδιά τρεις φορές την εβδομάδα από μία ώρα. Σε περίπτωση βέβαια που πρόκειται για παιδιά που στοχεύουν σε αθλητική πορεία, τότε οι προπονήσεις είναι πιο εντατικές και εξειδικευμένες.

– Θεωρείτε τις υπόλοιπες Πολεμικές τέχνες ανταγωνιστικές στο Tae Kwon Do ή θεωρείτε πως υπάρχει «χώρος» για όλους;
– Πολεμικές τέχνες υπάρχουν πολλές, κάθε μια έχει τη δική της φιλοσοφία και τη δική της τεχνική. Φυσικά υπάρχει χώρος για όλες. Όσον αφορά το Tae Kwon Do έχει επίπεδο και διαρκή εξέλιξη, γι’ αυτό άλλωστε επιλέχθηκε ως Ολυμπιακό άθλημα. Προάγει το Ολυμπιακό ιδεώδες!

– Εσείς πλέον προπονήστε ή μόνο προπονείτε;
– Ασχολούμαι με το Tae Kwon Do 40 και πλέον χρόνια, τα τελευταία 30 είμαι προπονητής και δεν έπαψα ποτέ να προπονούμε! Για μένα είναι τρόπος ζωής η προπόνηση.

– Είστε προπονητής και ιθύνων νους της ίδρυσης του Αθλητικού Συλλόγου Παραδοσιακού Tae Κwon Do «ΖΕΝ», πείτε μας δυο λόγια.
– Ο Αθλητικός Σύλλογος Παραδοσιακού Tae Κwon Do «ΖΕΝ» ιδρύθηκε το 1986 από φίλους του αθλήματος και γονείς που ήθελαν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με το άθλημα. Πέρυσι έκλεισε 30 χρόνια ζωής έχοντας «βγάλει» 19 πρωταθλητές Ελλάδος και 46 πανελλήνια μετάλλια, στελεχώνοντας πολλές φορές την Εθνική Ελλάδος με πολλές επιτυχίες σε παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Είναι αναγνωρισμένος από την Ελληνική Ομοσπονδία και κάθε χρόνο διοργανώνει στη Δράμα το «Τουρνουά Tae Κwon Do Βορείου Ελλάδας» με τη συμμετοχή 400 και περισσότερων πολλές φορές αθλητών.
Πιστεύω πως ο σύλλογος προσφέρει πολλά στο άθλημα, στο αθλητισμό της Δράμας με τις επιτυχίες του, υπηρετεί το ευ αγωνίζεσθαι με πάθος και σοβαρότητα.

– Η πληθώρα των διακρίσεων είναι η ανταμοιβή των προσπαθειών σας;
– Σαφώς και είναι ανταμοιβή των προσπαθειών. Οι διακρίσεις δίνουν δύναμη για τη συνέχεια, αυτοπεποίθηση και ζήλο για νέες επιτυχίες. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές του συλλόγου μας, από τους μικρότερους έως τους ενήλικες.

«Η ουσία και το νόημα της τέχνης του Tae Kwon Do είναι η πνευματική ωρίμανση, η αυτοκυριαρχία, η αυτοπειθαρχία και η αυτογνωσία»

– Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει το παιδί Tae Kwon Do και αν μπορούν να ασχοληθούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια.
– Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αγόρια και κορίτσια μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα Tae Kwon Do. Είναι η ηλικία που έχουν αναπτύξει μεγάλο βαθμό αντίληψης και πειθαρχίας.

– Τι προσφέρει σε ένα παιδί η ενασχόλησή του με αυτό το άθλημα;
– Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί με την ενασχόλησή του με αυτό το άθλημα είναι πολλά, σωματικά και πνευματικά. Σωματικά προσφέρει καλή φυσική κατάσταση και υγεία, δύναμη και αντοχή, ταχύτητα και γρήγορα αντανακλαστικά, ευλυγισία καθώς και βελτίωση της σωματικής διάπλασης. Πνευματικά ο αθλούμενος αποκομίζει ευγένεια και πειθαρχεία, ακεραιότητα χαρακτήρα, επιμονή, αυτοέλεγχο, ισορροπία, αυτοπεποίθηση και πολλά άλλα.

– Που μπορεί να σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται;
– Το προπονητήριο του Αθλητικού Συλλόγου Παραδοσιακού Tae Κwon Do «ΖΕΝ» βρίσκεται στην οδό Γοργοποτάμου 2 (Πρώτη πάροδος Π. Διονυσίου). Τα τηλέφωνα είναι 2521039170/6949364021. Επίσης στο Facebook στη σελίδα μας Α.Σ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ TAE KWON-DO ZEN. Πρέπει να τονίζουμε επίσης πως εγγραφές γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας