7 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Γιώργος Παπαδόπουλος

«...οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για να αναπτυχθεί η αυτοδιοίκηση ...οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ακόμη περισσότερα»

Δημοτικός Σύμβουλος / Εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Δόμησης δήμου Δράμας

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών δεν θεωρεί τον εαυτό του «πολιτικό» αν και ασχολείται πολλά χρόνια με την αυτοδιοίκηση και σημειώνει ότι σημασία σε αυτή τη διαδικασία έκφρασης έχει η διαρκής επαφή με τον κόσμο και η διάθεση για προσφορά.
Τονίζει ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλλει προσπάθειες ώστε να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις της, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και την υποχρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος της Δράμας. «Το έργο μας είναι ήδη σημαντικό» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει λέγοντας ότι «…έργο μπορεί να παραχθεί και χωρίς πολλά χρήματα αρκεί να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έχει ο Δήμος μας σαν αυτοτελής οργανισμός».

Συνέντευξη Θανάσης Φυλακτός / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια που η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» της οποίας είστε δημοτικός σύμβουλος, ανέλαβε τα ηνία στον δήμο Δράμας. Πώς κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής;
– Η δημοτική μας αρχή ενεργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξήγγειλε στους δραμινούς. Καταβάλλουμε προσπάθειες να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο συνεπείς στις δεσμεύσεις μας δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Με πολύ περιορισμένους πόρους προσπαθούμε να παράξουμε έργο και να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας σε όλους τους τομείς. Αναμφισβήτητα το έργο μας είναι ήδη σημαντικό. Θα ήθελα να τονίσω ότι έργο μπορεί να παραχθεί και χωρίς πολλά χρήματα αρκεί να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έχει ο Δήμος μας σαν αυτοτελής οργανισμός.

– Είστε ικανοποιημένος από την έως τώρα λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου; Γίνονται συζητήσεις για τα σοβαρά και μεγάλα θέματα του δήμου;
– Το δημοτικό συμβούλιο νομίζω ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Γίνεται σοβαρός διάλογος για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας ενώ έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι στείρες αντιπαραθέσεις.

– Πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο;
– Με το Δήμαρχο γνωρίζομαι πολλά χρόνια και συνεργαζόμαστε άψογα. Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα το οποίο προσπαθούμε να υλοποιήσουμε με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

«Με πολύ περιορισμένους πόρους προσπαθούμε να παράξουμε έργο και να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας σε όλους τους τομείς. Αναμφισβήτητα το έργο μας είναι ήδη σημαντικό»

– Εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Δόμησης δήμου Δράμας. Γίνονται έργα ή οι καιροί είναι χαλεποί;
– Παρά την υποχρηματοδότηση που παίρνει δραματικές διαστάσεις, ο δήμος μας δρομολόγησε και σύντομα θα παραδώσει στους δραμινούς σημαντικά έργα. Αναφέρω το έργο της ανακατασκευής του κολυμβητηρίου προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ που ξεκινά άμεσα. Επίσης υπογράφηκε το συμφωνητικό για το έργο της φωταγώγησης του περιφερειακού του Κορυλόβου προϋπολογισμού 340.000 ευρώ. Ολοκληρώσαμε το φουσκωτό προπονητήριο (247.000 ευρώ) που ενώ είχε απενταχθεί τον Απρίλιο του 2014 χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους και σύντομα θα δοθεί για χρήση από τα αθλητικά σωματεία και τη νεολαία της πόλης μας.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η δημοτική μας αρχή παρά την δεδομένη οικονομική κατάσταση δεν παραμελεί την καθημερινότητα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τον Δήμο βελτιώνονται και τα χρήματα των δραμινών αξιοποιούνται με καλύτερο τρόπο.

– Το ΕΣΠΑ από όλη την αυτοδιοίκηση θεωρείται πανάκεια κύριε Παπαδόπουλε… Έχει ο δήμος Δράμας ετοιμότητα σε μελέτες για χρηματοδότηση; Και αν ναι ποιά είναι αυτά;
– Ο δήμος μας έχει ήδη καταθέσει μελέτη για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της πόλης που αφορά την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του δημοτικού κήπου και των πηγών της Αγίας Βαρβάρας προϋπολογισμού 8.600.000 ευρώ και αναμένουμε την χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ.
Συντάχθηκε από τη ΔΕΥΑΔ μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του νότιου τομέα της πόλης ύψους 6.000.000 ευρώ
Πέραν του έργου του κολυμβητηρίου του οποίου η μελέτη συντάχτηκε από την δημοτική μας αρχή συντάσσονται και άλλες μελέτες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων.

– Η οικονομική κρίση επηρεάζει και την λειτουργία των ΟΤΑ. Οι τακτικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί δραματικά. Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο Δημότης Δράμας όταν στην πανελλαδική επικαιρότητα κυριαρχεί ο φόβος και η απαισιοδοξία;
– Πράγματι, η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας δεν εμπνέει αισιοδοξία. Τα έσοδα των δήμων μειώθηκαν δραματικά. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε τις υποδομές και γενικότερα την εικόνα της πόλης σε καλή κατάσταση και να προσπαθούμε σε καθημερινή βάση για το καλύτερο. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας και κατ’ επέκταση για την πόλη μας.

– Όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα λόγω της κρίσης. Πώς το αντιμετωπίζετε ως δημοτική αρχή;
– Ο Δήμος μας καλείται να αντιμετωπίσει και την ανθρωπιστική κρίση που εδώ και μία πενταετία πλήττει τα νοικοκυριά. Δημοτικό παντοπωλείο, Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, κοινωνικά φροντιστήρια, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις είναι μερικές από τις δράσεις μας που έχουν σαν στόχο την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας. Η αύξηση των κοινωνικών δαπανών του Δήμου μας είναι αλματώδης παρά την αυτοχρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία.

– Αν ιεραρχούσατε τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν στο Δήμο της Δράμας, κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας ποιά θα ήταν αυτά;
– Ως πρώτο θα έθετα το κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Θα ήθελα δηλαδή να μη λείπουν την δύσκολη αυτή περίοδο από κανένα σπίτι τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.
Η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου αποτελεί επίσης μία από τις προτεραιότητες που θέτουμε.
Ένα έργο που αποτελεί και το όραμά μας για την πόλη είναι η χρηματοδότηση και υλοποίηση της μελέτης της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κυριολεκτικά την εικόνα του κέντρου της πόλης μας.

«Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση δίνει την δυνατότητα σε δημιουργικούς ανθρώπους να παρεμβαίνουν στο χώρο τον οποίο ζουν, να σχεδιάζουν και να συμβάλλουν στην υλοποίηση οραμάτων»

– Έχετε μια μακρά θητεία στα κοινά. Πρόεδρος στο παρελθόν της τοπικής κοινότητας Μυλοποτάμου και δημοτικός σύμβουλος Δράμας από το 1998. Τί σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
– Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση δίνει την δυνατότητα σε δημιουργικούς ανθρώπους να παρεμβαίνουν στο χώρο τον οποίο ζουν να σχεδιάζουν και να συμβάλλουν στην υλοποίηση οραμάτων. Αυτή είναι και η βασική ανταπόδοση των προσπαθειών μας και του χρόνου που διαθέτουμε στα κοινά.
Θα πρέπει να τονίσω ότι εγώ μπήκα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης υπηρετώντας αρχικά το χωριό μου όντας ήδη επιχειρηματίας. Όλοι γνωρίζουν το έργο μας στον Μυλοπόταμο που είναι ένα χωριό υπόδειγμα με λυμένα όλα τα βασικά του προβλήματα.

– Ποιές είναι οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές από αυτό το κομμάτι της ζωής σας;
– Η αναγνώριση των προσπαθειών μου από τον κόσμο με συγκινεί. Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι δύο φορές εκλέχτηκα πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος και στις τελευταίες εκλογές δεύτερος.

– Έχει μέλλον η αυτοδιοίκηση σε αυτήν την συγκυρία;
– Η αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με τη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και με τον «Δήμο» με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης. Αυτό σημαίνει ότι, όποια και να είναι η συγκυρία, η αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό έργο να επιτελέσει. Εγώ θα έλεγα ότι οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για να αναπτυχθεί η αυτοδιοίκηση ακόμη περισσότερο γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ακόμη περισσότερα.

– Υπάρχει κατά την άποψή σας αχτίδα και ελπίδα για αλλαγή πορείας;
– Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της χώρας γενικότερα. Πρέπει να σταματήσει επειγόντως ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Είμαι αισιόδοξος ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο.

– Είναι διάχυτη η αίσθηση στην τοπική κοινωνία ότι η Δράμα αδικείται. Τι φταίει; Το πολιτικό προσωπικό του τόπου ή αυτοί που αποφασίζουν;
– Σε μία ευνομούμενη χώρα η ισομερής ανάπτυξη της περιφέρειας θα ήταν αυτονόητη. Δυστυχώς στην πατρίδα μας αυτό που κυριαρχεί είναι η πελατειακή σχέση. Όλα γίνονται σύμφωνα με αυτή τη λογική. Όσο πιο κοντά είσαι στα κέντρα λήψης αποφάσεων τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες παρέχονται. Δυστυχώς η πολιτική ιστορία του τόπου μας δεν έχει να επιδείξει -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- πολιτικούς που κατείχαν υπουργικούς θώκους.

«Έργο μπορεί να παραχθεί και χωρίς πολλά χρήματα αρκεί να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έχει ο Δήμος μας σαν αυτοτελής οργανισμός»

– Έχετε πολιτική ταυτότητα; Με τα μνημόνια οι ιδεολογίες λίγο ξέφτισαν;
– Ναι, πιστεύω ότι η διαχείριση της κρίσης και τα μνημόνια έχουν επισκιάσει τις ιδεολογίες. Παρατηρούμε μια άνευ προηγουμένου σύγκλιση της πλειοψηφίας των πολιτικών χώρων οι οποίοι μπορεί να εναλλάσσονται στην εξουσία, αλλά όλοι εφαρμόζουν πολιτικές που επιβάλλονται από τα μνημόνια.

– Η Δράμα πρωταθλήτρια στην ανεργία. Μπορεί να ανατραπεί η αρνητική πρωτιά και αν ναι με ποιον τρόπο;
– Η Δράμα είχε πληγεί σκληρά από την ανεργία πολύ πριν από την κρίση. Την δεκαετία του 90 η περιοχή μας έχασε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η κρίση ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η αρνητική αυτή τροχιά θα ανατραπεί μόνο αν ξανακαπνίσουν οι τσιμινιέρες. Μόνο η βιομηχανική ανάπτυξη μπορεί να ξαναδώσει πνοή σ αυτόν τον τόπο.

– Τι είναι αυτό που κάνει έναν πολιτικό να «αντέχει» στον χρόνο;
– Δεν θεωρώ τον εαυτό μου «πολιτικό» ούτε περιμένω να ζήσω από την πολιτική. Η συνέπεια νομίζω ότι είναι βασική προϋπόθεση. Η διαρκής επαφή με τον κόσμο και η διάθεση για προσφορά.

– Αισθάνεστε κάποιες φορές συνεπαρμένος από τα αξιώματα και την εξουσία;
– Έχω πλήρη επίγνωση του ρόλου μου. Το να είσαι αντιδήμαρχος δεν νομίζω ότι είναι κάποιο αξίωμα που πρέπει να με κάνει αλαζόνα ή να αλλάξω τη στάση μου απέναντι στους ανθρώπους.

«Με το Δήμαρχο γνωρίζομαι πολλά χρόνια και συνεργαζόμαστε άψογα. Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα το οποίο προσπαθούμε να υλοποιήσουμε με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας»

– Θα τολμούσατε να «κοντράρετε» επιλογή της Δημοτικής Αρχής;
– Δεν είμαι άνθρωπος της «κόντρας». Μπορεί να διαφωνήσω, μπορεί να έχω διαφορετική άποψη, έχουμε όργανα στην παράταξη και η εσωτερική δημοκρατία λειτουργεί άψογα.

– Τι είναι φιλία για εσάς;
– Για μένα η φιλία είναι στάση ζωής. Άλλωστε τους φίλους τους επιλέγουμε.

– Υπάρχει φιλία στην πολιτική;
– Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συχνό φαινόμενο να κάνουμε φίλους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά οράματα ,σκέψεις και χαράσσουμε κοινή πορεία

– Τι είναι η Δράμα για εσάς;
– Ο τόπος μου.

– Τι εύχεστε για τη Δημοτική Αρχή;
– Δημιουργική πορεία και να βελτιωθούν οι συνθήκες της χώρας ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει όλα της τα οράματα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας