10.9 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Γιώργος Παπαδόπουλος

«Η Δράμα χρειάζεται επανεκκίνηση κι αυτό αποτελεί μια βαθιά ανάγκη της κοινωνίας»

Υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας και επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση για τη Δράμα», συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκλογές ως επικεφαλής παράταξης. Μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου ενάμιση χρόνου, η «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» αγκαλιάστηκε από τις Δραμινές και τους Δραμινούς. Αν και είναι η πιο νέα παράταξη στον Δήμο Δράμας, συμμετέχει στις εκλογές με ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, με 199 υποψηφίους! Ο λόγος, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, είναι γιατί αποτελεί τον κύριο εκφραστή της ανάγκης για αλλαγή που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος σκοπεύει να εφαρμόσει στον Δήμο Δράμας το ρεαλιστικό σχέδιό του για το αύριο, έχοντας την εμπειρία και από τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης

– Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε; Μιλήστε μας για την οικογένειά σας.
– Μεγάλωσα ως μέλος μιας αγροτικής οικογένειας στον Μυλοπόταμο της Δράμας, μαζί με τους γονείς μου και τον αδερφό μου. Μια τυπική ελληνική οικογένεια της Ελλάδας των προηγούμενων δεκαετιών. Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και ασχολιόταν και με τον τομέα των κατασκευών, ενώ η μητέρα μου εργαζόταν σε εργοστάσιο ενδυμάτων.
Ζώντας σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, ανέπτυξα χαρακτηριστικά όπως το πνεύμα συνεργασίας, η δοτικότητα, το ενδιαφέρον για τον άλλον. Ξέρετε στις μικρές κοινωνίες εκείνης της εποχής, αλλά ακόμη και σήμερα, η αλληλοβοήθεια είναι κάτι συνηθισμένο. Είμαι υπερήφανος για την καταγωγή μου.

– Με τι όνειρα μεγαλώσατε;
– Όταν ήμουν μικρότερος, σχεδίαζα να φύγω από τον Μυλοπόταμο και να ζήσω σε άλλα μέρη. Όσο όμως ωρίμαζα και περνούσα στο στάδιο της εφηβείας, μέσα μου ολοένα και μεγάλωνε η αγάπη για τον τόπο μου. Με την ενηλικίωση, αποφάσισα να δημιουργήσω την οικογένειά μου και να δραστηριοποιηθώ στο μέρος που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

– Σπουδάσατε στην Καβάλα, είστε απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Αυτό θέλατε να κάνετε πάντα;
– Πάντα είχα πρακτική σκέψη. Τα προβλήματα για μένα είναι πρόκληση- κάθε πρόβλημα έχει τεχνική λύση. Ήταν, επομένως, ένας από τους στόχους μου να γίνω μηχανικός και είμαι ευτυχής που τα κατάφερα. Στην πορεία βέβαια, ακολούθησα και άλλα επαγγελματικά μονοπάτια, όμως η αγάπη μου για τη μηχανολογία είναι «μικρόβιο».

«Η παράταξή μας έρχεται να λειτουργήσει, όχι ενάντια, αλλά πέρα, από τις ήδη υπάρχουσες παρατάξεις που λίγο ή πολύ έχουν κλείσει τον κύκλο τους»

– Ποια είναι η επαγγελματική σας πορεία όλα αυτά τα χρόνια;
– Ασχολούμαι με τις μεταλλικές κατασκευές και την εισαγωγή και διάθεση καύσιμων υλών. Στο παρελθόν είχα εταιρεία ανακύκλωσης, όταν ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίστηκε στη χώρα μας. Ασχολήθηκα και με τον τομέα των δημοσίων έργων, όμως σταμάτησα άμεσα, όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά. Ήταν θέμα ηθικής για μένα.

– Τελικώς τι θα μπορούσαμε να πούμε ότι επηρεάζει αυτό που καταλήγουμε να κάνουμε στη ζωή μας;
– Σίγουρα πολλά από αυτά που κάνουμε στη ζωή μας είναι θέμα στόχων. Απαιτείται υπομονή, προσήλωση και δύναμη για να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε. Βέβαια, επηρεάζουν την πορεία μας και αστάθμητοι παράγοντες, που δεν εξαρτώνται από εμάς,

– Ασχολείστε με την πολιτική πολλά χρόνια. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην Πολιτική;
– Ένα όμορφο, οργανωμένο περιβάλλον είναι προϋπόθεση για να ζει κανείς με ποιότητα στην καθημερινότητά του. Αυτό ήθελα να προσφέρω, αν μπορούσα στον τόπο μου. Για πρώτη φορά ήμουν υποψήφιος πρόεδρος στον Μυλοπόταμο, μετά τη γέννηση της δεύτερης κόρης μου. Τότε πήρα την απόφαση να συμβάλω ώστε τα παιδιά μου, μαζί με όλα τα παιδιά του χωριού, να μπορέσουν να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που μεγάλωσε η δική μου γενιά.

– Τι είναι για εσάς καλός πολιτικός;
– Προσωπικά πιστεύω πως καλός πολιτικός είναι ο χρήσιμος για τον κόσμο πολιτικός, ο ταγμένος στο κοινό καλό. Ο διορατικός, εργατικός, αποτελεσματικός και δίκαιος άνθρωπος. Αυτός που μπορεί να συνομιλεί με κάθε συμπολίτη του, να στέκεται μπροστά του και να τον κοιτά στα μάτια με ειλικρίνεια.

– Νιώθετε πολιτικός;
– Αν ορίσουμε τι είναι πολιτική… Εγώ είμαι ένας απλός, λαϊκός άνθρωπος που αγαπώ τον συνάνθρωπο και τον τόπο μου και μου αρέσει να προσφέρω. Είμαι ο Γιώργος, έτσι με ξέρουν οι Δραμινές και οι Δραμινοί. Ο ίδιος θα συνεχίσω να είμαι εφόσον οι συμπολίτες μου εμπιστευτούν στην «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» τη διοίκηση του Δήμου.

– Στην πολιτική δεν μακροημερεύουν πολλές φορές οι ικανοί…
– Πάντως, σίγουρα δεν μακροημερεύουν οι πολιτικάντηδες. Οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και τα χτυπήματα στην πλάτη έχουν ημερομηνία λήξης. Οι πολίτες έχουν ένστικτο.

«Αισθάνομαι υπερήφανος για όλη την πορεία μου στα κοινά. Το 2022 ως αντιπεριφερειάρχης σε ελάχιστο χρόνο, μαζί με τους τότε συνεργάτες μου φέραμε στη Δράμα πάνω από 80εκ.€!»

– Πιστεύετε ότι στην πολιτική χρειάζεται ταλέντο;
– Το ταλέντο είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου με οτιδήποτε και αν ασχολείται κάποιος. Βεβαίως μόνο το ταλέντο δεν αρκεί. Τόλμη, διάθεση για προσφορά, εργατικότητα, γνώση, σχέδιο, όραμα και κυρίως μεράκι για τον τόπο. Αυτά θεωρώ πως είναι απαραίτητα στοιχεία για την πολιτική, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ.

– Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς να είστε στην πολιτική.
– Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν βιοπορίζομαι από την πολιτική. Μπορώ να έχω κανονική ζωή εκτός πολιτικής. Όπου όμως και αν βρίσκομαι δεν μπορώ να πάψω να ενδιαφέρομαι για το κοινό καλό. Είναι γραμμένο στο dna μου να είμαι ενεργός πολίτης…

– Για ποια πράγματα από αυτά που κάνατε ως Αντιδήμαρχος και ως Αντιπεριφερειάρχης νιώθετε περήφανος;
– Αισθάνομαι υπερήφανος για όλη την πορεία μου στα κοινά. Ως Αντιπεριφερειάρχης, μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια θητείας, στο μεγαλύτερο μέρος των οποίων επικρατούσαν ειδικές συνθήκες λόγω κορωνοϊού, εξασφαλίστηκαν για τη Δράμα 62 εκ. ευρώ. Σχεδιάστηκαν, δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν έργα ύψους 62εκ. ευρώ! Στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2022, όπως ψηφίστηκε πριν την αποχώρησή μου από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, για πρώτη φορά η Δράμα είχε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας, αν και είναι ο μικρότερος σε πληθυσμό Νομός της Περιφέρειας. Επιπλέον έπεσαν στη Δράμα άλλα 20εκ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις που αφορούν την Αναπτυξιακή Εταιρία, στην οποία είμαι Πρόεδρος. Σε ελάχιστο χρόνο, μαζί με τους τότε συνεργάτες μου φέραμε στη Δράμα πάνω από 80εκ. ευρώ!
Όσον αφορά τη θητεία μου ως Αντιδήμαρχος, ξεχωρίζω την άμεση επαφή που είχα με τους συνδημότες μου και την καλή σχέση με τους συνεργάτες μου την οποία και συνεχίζω να έχω. Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση. Από παρεμβάσεις, προκρίνω τις παιδικές χαρές που έγιναν σε γειτονιές και χωριά που δεν είχαν, ενώ προχώρησαν και διανοίξεις δρόμων, σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε διάφορα σημεία, βελτιώνοντας την καθημερινότητά μας.

– Σας φοβίζει η αποτυχία;
– Εσάς, όχι;… Η αλήθεια είναι ότι αυτό που με φοβίζει είναι η στασιμότητα. Αν δεν κινείσαι, αν δεν παίρνεις αποφάσεις, αν δεν τολμάς, τότε σίγουρα θα αποτύχεις. Από εκεί και πέρα, όσο καλύτερη οργάνωση έχεις, τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες αποτυχίας.

«Δεν μπορώ να πάψω να ενδιαφέρομαι για το κοινό καλό. Είναι γραμμένο στο dna μου να είμαι ενεργός πολίτης»

– Τα λάθη είναι γνώση;
– Είναι και γνώση, είναι και πηγή δύναμης. Από αυτά βγάζεις χρήσιμα συμπεράσματα, αρκεί βέβαια να τα αναγνωρίζεις..

– Τι είναι η ευτυχία για σας;
– Κύριο προαπαιτούμενο για την ευτυχία είναι η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό. Έχοντας υγεία, μπορείς να σχεδιάσεις, να υλοποιήσεις, να προσπαθήσεις να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου.

– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σας επηρέασε πολύ;
– Οι γονείς μου. Σε αυτούς οφείλω τη διαπαιδαγώγηση που έλαβα και τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα μου.

– Σε τι έχετε αδυναμία στη ζωή σας;
– Στις κόρες μου.

– Στον Θεό πιστεύετε;
– Η πίστη στον Θεό μου δίνει δύναμη. Η πίστη είναι δύναμη, σε ότι και αν πιστεύει κανείς.

– Πείτε μας μια φράση που εμπεριέχει την φιλοσοφία της ζωής για εσάς.
– «Την αλήθεια μπορείς να την επικαλείσαι πάντα, γιατί είναι μία. Στο ψέμα πρέπει να βρεις πολλά για να το καλύψεις». Ποτέ δεν κορόιδεψα κάποιον στην προσωπική μου ζωή, στην επαγγελματική μου δραστηριότητα ή στην ενασχόλησή μου με τα κοινά.

– Αποφασίσατε να αλλάξετε μετερίζι και να διεκδικήσετε τον Δημαρχιακό θώκο του Δήμου Δράμας. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
– Για χρόνια οι δραμινοί με τιμούσαν με την πρώτη θέση μεταξύ των εκλεγμένων. Έχοντας πλέον εμπειρία και από τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, είμαι πεπεισμένος ότι στον Δήμο Δράμας μπορούν να γίνουν πολλά. Επιθυμώ να αναλάβω την ευθύνη. Ήταν συνειδητή η επιλογή μου να διεκδικήσω με την ομάδα της «Επανεκκίνησης» τη διοίκηση του Δήμου.

– Η παράταξή σας «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» δηλώνει ότι αποτελεί κάτι νέο στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Δράμας. Και μιλάτε για επανεκκίνηση. Εσείς κ. Παπαδόπουλε δεν είστε ένα νέο πρόσωπο στα τοπικά πολιτικά πράγματα…
– Για πρώτη φορά είμαι υποψήφιος σε εκλογές ως επικεφαλής παράταξης. Διεκδικούμε με την ομάδα της «Επανεκκίνησης» να υλοποιήσουμε το ρεαλιστικό μας σχέδιο για το αύριο του Δήμου Δράμας.
Η παράταξή μας είναι η πιο νέα παράταξη από όσες συμμετέχουν στις εκλογές. Ουσιαστικά έρχεται να λειτουργήσει, όχι ενάντια, αλλά πέρα, από τις ήδη υπάρχουσες παρατάξεις που λίγο ή πολύ έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Η «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» αποτελεί τον κύριο εκφραστή της ανάγκης που υπάρχει για αλλαγή σε όλα τα επίπεδα στον Δήμο Δράμας.

«Έχοντας πλέον εμπειρία και από τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, είμαι πεπεισμένος ότι στον Δήμο Δράμας μπορούν να γίνουν πολλά. Επιθυμώ να αναλάβω την ευθύνη»

– Τελικά κ. Παπαδόπουλε η διοίκηση του Χριστόδουλου Μαμσάκου έχει την ευθύνη της υστέρησης και για πολλούς της οπισθοδρόμησης του Δήμου μας;
– Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Δράμα χρειάζεται επανεκκίνηση κι αυτό αποτελεί μια βαθιά ανάγκη της κοινωνίας. Για να μη θεωρήσετε πάντως πως υπεκφεύγω, ο νυν Δήμαρχος σαφώς και έχει τη βασική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Δράμα. Όμως πέρα από τη δική μου άποψη ή τη κάθε μεμονωμένη προσέγγιση, σημασία έχει τι πιστεύουν συλλογικά οι συμπολίτες μας. Στις 8 Οκτωβρίου, λοιπόν, θα κριθούμε όλοι.

– Στελεχώσατε το ψηφοδέλτιο σας με μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Ένα δύσκολο εγχείρημα δεδομένου πως ήδη υπήρχαν τρεις συγκροτημένες παρατάξεις…
– Το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη όχι μόνο για το πόσο ανάγκη έχει η Δράμα την επανεκκίνηση, αλλά και για την πολύ μεγάλη αποδοχή που έχει η παράταξή μας σε επίπεδο κοινωνίας. Είμαι υπερήφανος για το ψηφοδέλτιό μας, όχι τόσο για τον αριθμό, όσο για την ποιότητα των υποψηφίων. Έχοντας ζωή μόλις ενάμιση χρόνο, η «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» έχει καταφέρει να παρουσιάσει στις Δραμινές και στους Δραμινούς μια άκρως ποιοτική πρόταση άσκησης διοίκησης στον Δήμο μας. Χάρη σε όλους τους υποψηφίους μας, εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο στους συμπολίτες μας η βεβαιότητα πως η «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» θα είναι η νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας.

– Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη Δράμα και τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε;
– Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος και έχει ανεξάντλητες δυνατότητες. Το φυσικό περιβάλλον και οι άνθρωποι της Δράμας είναι αυτά που αγαπώ περισσότερο και νομίζω ότι είναι ότι μας χαρακτηρίζει. Τι θα άλλαζα; Την ασχήμια σε όλα τα επίπεδα, από το κέντρο της πόλης μέχρι την πιο απομακρυσμένη κοινότητα. Μπορούμε να βάλουμε ένα τέρμα στις χαμένες ευκαιρίες… Για αυτό επανεκκίνηση για τη Δράμα που μας αξίζει!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας