12 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΓιώργος Παπαδόπουλος

Γιώργος Παπαδόπουλος

«Η ενδοπεριφερειακή ανισότητα κράτησε πίσω τη Δράμα για πολλά χρόνια»

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας

«Στους μήνες αυτούς εκτελέσθηκαν μικρά και μεγάλα έργα και δρομολογούνται πολύ περισσότερα. Έργα τα οποία ήταν ζητούμενα για δεκαετίες στη Δράμα, βλέπετε ότι βαίνουν προς την υλοποίησή τους. Μελέτες χωμένες στα συρτάρια, ανασύρονται, επικαιροποιούνται, χρηματοδοτούνται και για άλλες αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος.
Αναφέρεται στην πανδημία, στις πολλές απώλειες στον νομό Δράμας, στην σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπισή του. Χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της ΑΜΘ ένα από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος εύχεται ολόψυχα το 2021 να χαρίσει υγεία σε όλους τους Δραμινούς και να επαναφέρει τις ζωές μας στην κανονικότητα.

– Σε κλοιό lockdown όλη η χώρα και από τις πιο πληγωμένες περιοχές η Π.Ε. Δράμας.Το τελευταίο διάστημα έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του κορονοϊού στην Π.Ε. Δράμας. Ποιος ο σχεδιασμός από εδώ και πέρα;
– Πράγματι, η Δράμα πλέον θρηνεί πάνω από 200 νεκρούς από τον κορωνοϊό. Είναι μία από τις πόλεις της χώρας μας που χτυπήθηκε από το δεύτερο κύμα.
Ωστόσο, το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι έχουμε ραγδαία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και ελάφρυνση του τοπικού συστήματος υγείας.
Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, γιατί όλος ο χειμώνας είναι μπροστά, ενώ και ο εμβολιασμός ενός κρίσιμου τμήματος του πληθυσμού απαιτεί χρόνο.
Ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Η μη τήρησή τους συνεπάγεται όχι μόνο πρόστιμα για τους πολίτες, πράγμα που δεν θέλει κανείς, αλλά και νέα αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα εν μέσω χειμερινής περιόδου, που είναι ευνοϊκή για την έξαρση των ιώσεων.

«Στους μήνες αυτούς εκτελέστηκαν μικρά και μεγάλα έργα και δρομολογούνται πολύ περισσότερα»

– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…
– Με την έλευση του εμβολίου και στην χώρα μας άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον έλεγχο της πανδημίας, ώστε να επιστρέψει η οικονομική και κοινωνική ζωή σε μία κανονικότητα.
Ο εμβολιασμός ξεκίνησε από το υγειονομικό προσωπικό, που είναι στην πρώτη γραμμή, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και θα συνεχίσει με τα υπόλοιπα τμήματα του πληθυσμού.
Μετά από όσα έχουμε ζήσει, επιβάλλεται το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να επιθυμεί και να εμβολιαστεί, ώστε να χτιστεί ένα τοίχος ανοσίας. Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

– Σειρά ανακοινώσεων για παρεμβάσεις στην Π.Ε. Δράμας. Τελευταία είχαμε την ανακοίνωση για διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου…
– Με μεγάλη μας ικανοποίηση, προχωρούμε την υλοποίηση του έργου «Διευθέτηση Χειμάρρου Καλλιφύτου» (από το Διοικητήριο μέχρι την σωληνωτή διάβαση στον Αρκαδικό), δαπάνης ύψους 4.230.000,00 Ευρώ.
Στην εικοσάχρονη και πλέον αυτοδιοικητική μου πορεία, εξαγγελίες για αυτό το έργο έχω ακούσει πολλοστές φορές.
Οι πρώτες βάσεις βέβαια για το έργο τέθηκαν επί Δημαρχίας Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος ξεκίνησε την κατασκευή του πλακοσκεπούς αγωγού και την ανάπλαση του ξεροχειμάρρου, που ολοκληρώθηκε επί Δημαρχίας Θωμά Μαργαρίτη, με αποτέλεσμα σήμερα αυτό να αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη μας.
Αλλά από εκεί και πέρα δεν υπήρχε καμία εξέλιξη στο τμήμα από το Πάρκο των Κυπρίων μέχρι τη σωληνωτή διάβαση.
Έχοντας κατά νου τα ακούσματα από όλα αυτά τα είκοσι έτη, μπήκαμε μπροστά ως Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έχοντας άλλωστε την σχετική αρμοδιότητα ως Περιφέρεια από το 2018.
Με την αμέριστη θετική συμπαράσταση και βούληση του Περιφερειάρχη μας Χρήστου Μέτιου, το 2019 το κάναμε πράξη και προχωράμε στην υλοποίηση του έργου μέσω χρηματοδότησής του ως αντιπλημμυρική παρέμβαση, που ήταν άλλωστε ο μόνος εφικτός τρόπος άντλησης πόρων.
Πρόκειται για μία διαδρομή μήκους 1.260,00 μέτρων, που εκτός από την αντιπλημμυρική προστασία που θα παρέχει, θα αποτελέσει και έναν μοναδικό χώρο περιπάτου και άθλησης για τους κατοίκους.
Εκτός από τα αναχώματα που προβλέπονται, θα κατασκευαστεί ένας φωτιζόμενος περιπατητικός πεζόδρομος, με κικλιδώματα προστασίας από την πλευρά του ποταμού για την αποτροπή πτώσης πεζών.

– Τι σχεδιασμός υπάρχει για το 2021. Ποιες θεωρείτε άμεσες προτεραιότητες;
– Άμεση μας προτεραιότητα, στρατηγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, για το νέο έτος αποτελεί, καταρχήν, η εκκίνηση του πολυπόθητου έργου του δρόμου Δράμα-Αμφίπολης, όσον αφορά το τμήμα Δράμα-Μαυρολεύκη, που είναι εντός της Π.Ε. Δράμας.
Αναμένουμε τις τελευταίες εξελίξεις από το Υπουργείο, όπου με σχετικό ΦΕΚ το ως άνω τμήμα θα περάσει στη δικαιοδοσία και τη διαχείριση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ώστε να μπορεί πλέον η Περιφέρειά μας να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των δύο μελετών και στην κατασκευή του τμήματος.
Ήδη, ο Περιφερειάρχης έχει εκφραστεί θετικά σχετικά με αυτό και τα κονδύλια υπάρχουν.
Επόμενη προτεραιότητα μας για το 2021 είναι η δημοπράτηση του έργου που αφορά τον δρόμο Δράμας-Καβάλας, από τον Σταυρό Καβάλας μέχρι τις Κρηνίδες.
Επίσης, επιδίωξή μας είναι η επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του έργου της «Αναβάθμισης στην Ανατολική Είσοδο της Δράμας», προϋπολογισμού 19.000.000 Ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή ανισόπεδης διάβασης στην θέση της σιδηροδρομικής γραμμής και τρεις κυκλικούς κόμβους.
Για το συγκεκριμένο έργο, ήδη εκδόθηκε ΦΕΚ και δημιουργήθηκαν οι απαραίτητοι πίνακες δικαιούχων των εκτάσεων που πρέπει να απαλλοτριωθούν και να αποζημιωθούν.

«Άμεση μας προτεραιότητα, η εκκίνηση το νέο έτος η πολυπόθητου έργου του δρόμου Δράμα-Αμφίπολης»

– Κάνοντας έναν απολογισμό αυτούς τους 15 περίπου μήνες που υπηρετείτε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι θετικό το πρόσημο;
– Στους μήνες αυτούς εκτελέσθηκαν μικρά και μεγάλα έργα και δρομολογούνται πολύ περισσότερα. Έργα τα οποία ήταν ζητούμενα για δεκαετίες στη Δράμα, βλέπετε ότι βαίνουν προς την υλοποίησή τους. Μελέτες χωμένες στα συρτάρια, ανασύρονται, επικαιροποιούνται, χρηματοδοτούνται και για άλλες αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης. Και όλα αυτά σε μία εποχή δύσκολη που η κρίση και η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει δικαιολογία για τη μη παραγωγή έργου.

– Μεγάλο αίτημα της δραμινής κοινωνίας η άρση της ενδοπεριφερειακής ανισότητας που εδώ την έχουμε πληρώσει ακριβά. Μπορεί να γίνει πράξη;
– Η ενδοπεριφερειακή ανισότητα ήταν ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, που κράτησε πίσω τη Δράμα για πολλά χρόνια. Η προσπάθειά μου από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι η αναστροφή της δυσμενούς αυτής κατάστασης. Και αισθάνομαι ευτυχής που για κάθε αίτημά μας βρίσκουμε θετική ανταπόκριση από τον Περιφερειάρχη μας Χρήστο Μέτιο. Είμαστε σε μία συνεχή διαδικασία κάλυψης της ανισότητας των προηγούμενων ετών και πιστεύω ότι με την λήξη της τετραετίας, οι όποιες υστερήσεις θα καλυφθούν.

– Τι έργα που αφορούν την Π.Ε. Δράμας εγκρίνατε στην συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα;
– Εκτός από τα μεγάλα έργα πρώτης προτεραιότητας που ανέφερα, με το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων για το 2021 έχουν εγκριθεί δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα που ο χώρος της συνέντευξης δεν θα επαρκούσε να τα αναφέρουμε.
Έργα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, έργα συντήρησης και βελτίωσης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, έργα αντιπλημμυρικά, έργα υποδομών, έργα συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείο, έργα και τεχνικές παρεμβάσεις σε όλους του τομείς.

«Το Πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά τη γνώμη μου είναι από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα»

– Η Περιφέρεια ενισχύει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό. Το πρόγραμμα δέχθηκε κριτική και ακούστηκαν διάφορα. Ποια η δική σας άποψη;
– Το Πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά τη γνώμη μου είναι από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα. Ενισχύει πολύ περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη και ήδη ξεκίνησε η υλοποίησή του. Για τυχόν ελλείψεις που παρατηρήθηκαν και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και αμφισβητήσεων, να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και διευρύνσεις των δικαιούχων.
Εστιάζουμε πολλές φορές στις λεπτομέρειες, παραβλέποντας το ουσιαστικό γεγονός ότι η Περιφέρειά μας είναι η μόνη στην Ελλάδα που εξασφάλισε το ποσό των 90 εκατομμυρίων Ευρώ για διάθεση στους επιχειρηματίες.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Εύχομαι ολόψυχα η νέα χρονιά να χαρίσει υγεία σε όλους τους Δραμινούς και να επαναφέρει τις ζωές μας στην κανονικότητα. Μία κανονικότητα που τόσο βίαια παραβιάστηκε την χρονιά που πέρασε. Υγεία λοιπόν σε όλους, με πίστη, δύναμη και αντοχές, ώστε να ξαναχτίσουμε αυτά που το 2020 μας γκρέμισε.
Όσον αφορά εμένα, υπόσχομαι το 2021 ότι θα είναι μία χρονιά ορόσημο, μία χρονιά δημιουργίας και παραγωγής έργου!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας