10.9 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Γιώργος Ψαρράς

«Στην Ελλάδα τραφήκαµε µε αυταπάτες. Μας τάιζαν εν γνώση µας κουτόχορτο και λέγαµε κι ευχαριστώ»

Λογιστής – Φοροτεχνικός – Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας
Πρόεδρος Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. (Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής Τουριστικής Ανάπτυξης) Δήμου Δράμας

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο 30χρονος Πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. ασχολείται εδώ και 12 χρόνια με τα κοινά. Είναι ένας άνθρωπος που δεν μασάει ποτέ τα λόγια του, πιστεύει ότι το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, ποσοστό της ευθύνης για τον δρόμο που πήραμε ως χώρα ανήκει στους πολιτικούς, ενώ προτρέπει το λαό να αναπτύξει το κριτήριό του και να πάψει να τρώει εν γνώση του τα παραμύθια που του σερβίρουν. Δεν βάζει κάτω από το χαλί τα προβλήματα που υπάρχουν στην Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. και δηλώνει ότι κάνει και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε αυτή η επιχείρηση να μπει στον δρόμο της κανονικότητας και να δημιουργήσει προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Ποιος είναι ο Γιώργος Ψαρράς;
– Γεννήθηκα στη Δράμα το 1988, γονείς μου είναι ο Χαρίλαος Ψαρράς και η Γεωργία Τσουβαλά, έχω έναν μικρότερο αδερφό τον Γιάννη, είμαι παντρεμένος με την Αρετή Αθανασίου κι έχουμε έναν γιο 10 μηνών τον Χαρίλαο.
Ασκώ το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού και Ασφαλιστικού Συμβούλου ως ιδιώτης και από τη 1η Σεπτεμβρίου του 2014 είμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» με επικεφαλής και Δήμαρχο Δράμας τον κ. Μαμσάκο Χριστόδουλο. Τέλος από τον Απρίλιο του 2017 βρίσκομαι στη θέση του Προέδρου της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. του Δήμου Δράμας.

– Ποιες είναι οι σπουδές σας;
– Αποφοίτησα από το 1ο ενιαίο λύκειο Δράμας, σπούδασα στο Α.Τ.Ε.Ι. Καβάλας στο τμήμα Λογιστικής, της σχολής διοίκησης και οικονομίας από όπου και πήρα το πτυχίο μου. Ακόμη είμαι πιστοποιημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής από την τράπεζα της Ελλάδος.
– Ασχολείστε εδώ και αρκετά χρόνια με τα κοινά. Πως προέκυψε;
– Ασχολούμαι με τα κοινά από 18 ετών, δηλαδή εδώ και δώδεκα χρόνια. Αυτή η ενασχόληση προέκυψε από την αγάπη και το πάθος μου για τη Δράμα. Δεν σας κρύβω πως είμαι αρκετά τοπικιστής. Έβλεπα τη γενιά μου, τους φίλους μου, τους συμμαθητές μου να μην έχουν μέλλον σ’ αυτήν την πόλη, να μην έχουν την ευκαιρία, να εργαστούν και να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια εδώ. Έβλεπα το μέλλον αβέβαιο στη Δράμα, όπως φυσικά το βλέπω και σήμερα. Βλέποντας λοιπόν αυτή την ανασφάλεια των νέων που δημιουργήθηκε διαχρονικά από κάποιες κακές πολιτικές, αποφάσισα πως για να αλλάξει αυτή η κατάσταση επιλογή θα πρέπει να είναι ο δύσκολος δρόμος και ο δύσκολος δρόμος είναι αυτός της συμμετοχής και όχι αυτός της αποχής, της εύκολης κριτικής από τον καναπέ του σπιτιού μας ή από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στη Δράμα πρέπει να προσπαθήσουμε κι εμείς για να αλλάξει, δεν μπορεί κανένας να περιμένει από τους άλλους τα πάντα και δεν μπορεί κανένας μόνο να ασκεί κριτική χωρίς να προσπαθήσει και ο ίδιος να συμβάλει στην διαμόρφωση των συνθηκών της δικής του ζωής.
Έτσι σε ηλικία 18 ετών ασχολήθηκα ως εθελοντής στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου μας. Έπειτα το 2008 συμμετείχα στις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των Δ.Σ. του νέου θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων όπου οι νέοι του δήμου μας μου έκαναν την τιμή και με εξέλεξαν πρώτο σε σταυρούς προτίμησης ώστε να τους εκπροσωπήσω στο Δ.Σ. και έπειτα στις 26 Δεκεμβρίου του 2009 εξελέγην με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του Δ.Σ. Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Δράμας θέση την οποία και κατείχα έως τον Απρίλιο του 2014 όπου και παραιτήθηκα ώστε να συμμετέχω ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2014. Η παραίτηση αυτή ήταν καθαρά προσωπική επιλογή διότι πίστευα και πιστεύω πως αυτό ήταν το ηθικό έναντι όλων των άλλων υποψηφίων είτε της ίδιας παράταξης, είτε διαφορετικής. Βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω και την κομματική μου ενασχόληση με τη Νέα Δημοκρατία όπου συμμετείχα ενεργά μέσω των οργάνων της όπως της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και της ΔΗΜ.Τ.Ο. Δράμας όπου στα 18 μου έτη είχα θέση υποψηφιότητα και εξελέγην ως μέλος στο Δ.Σ. της ΔΗΜ.Τ.Ο. Δράμας.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάει στο δωμάτιο της εξουσίας ένας νέος άνθρωπος.
– Δυστυχώς στο δωμάτιο της εξουσίας δεν είναι τα πράματα και τόσο αγγελικά πλασμένα. Τα προβλήματα είναι πολλά. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι οι παθογένειες που δημιουργήθηκαν διαχρονικά από την άσκηση πολιτικών οι οποίες εξυπηρετούσαν μόνο τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων λίγων και όχι το γενικό και κοινό συμφέρον των πολλών.
Οι πολιτικοί μας και γενικότερα όσοι άσκησαν πολιτική και εξουσία μέχρι σήμερα δυστυχώς εκπαίδευσαν πολύ λάθος τόσο τους πολίτες όσο και τους δημόσιους λειτουργούς.
Εκπαίδευσαν τους πολίτες στις εύκολες λύσεις και τους δημόσιους λειτουργούς στον ωχαδερφισμό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παθογένεια και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που έχει ως σκοπό και στόχο την προσφορά και μόνο την προσφορά.

«Δύσκολος δρόμος είναι αυτός της συμμετοχής και όχι αυτός της αποχής, της εύκολης κριτικής από τον καναπέ του σπιτιού μας ή από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας»

– Στις αρχές του 2017 αναλάβατε Πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.. Ακούγονται πολλά, τι ακριβώς συμβαίνει με τη Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.;
– Πρέπει να σας πω ότι η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. αποτέλεσε και αποτελεί για έμενα ένα πολύ μεγάλο σχολείο. Πρέπει ακόμα να σας τονίσω πως όταν αναλάβαμε τη διοίκηση στην Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. ως δημοτική αρχή δεν βρήκαμε καλές συνθήκες. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Ναι, ακούγονται πολλά, κάποια είναι όπως ακούγονται, κάποια πάλι όχι. Υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα, όπως υπάρχουν και υπεύθυνοι για την δημιουργία αυτών των προβλημάτων, υπάρχουν υπεύθυνοι που η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. έχασε τον ρόλο και τον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε πριν από είκοσι και πλέον χρόνια. Ως Πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. μιας δημοτικής επιχείρησης που πρέπει να αποτελεί τον πυλώνα του πολιτισμού για τη Δράμα αλλά και για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής κάνω και θα κάνω τα αδύνατα δυνατά ώστε αυτή η επιχείρηση να μπει στον δρόμο της κανονικότητας και να δημιουργήσει προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

– Νιώθετε ότι είμαστε σε μια εποχή που δεν πρέπει να λειτουργούμε με συναίσθημα στην πολιτική;
– Συναίσθημα υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, άρα υπάρχει και στην πολιτική και όποιος λέει πως δεν λειτουργεί ποτέ στην πολιτική με συναίσθημα να είστε σίγουρος πως λέει ψέματα. Νιώθω λοιπόν πως στην πολιτική πρέπει να υπάρχει συναίσθημα διότι χωρίς αυτό το συστατικό χάνουμε την ανθρωπιά μας και πολιτική χωρίς ανθρωπιά είναι μια καλά οργανωμένη «μπίζνα». Όλα όμως πρέπει να έχουν μέτρο, έτσι και το συναίσθημα στην πολιτική πρέπει να έχει μέτρο και δεν πρέπει να υπερισχύει, αυτό που πρέπει να υπερισχύει στην πολιτική είναι η σύνεση, το μέτρο και η εντιμότητα.

– Πως είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.
– Με τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο Χριστόδουλο έχω μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Ο Δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, απλός και πολύ εργατικός. Τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Η συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται σε άριστο επίπεδο δίνοντας τόπο και χώρο σε όλους μας ώστε να αποδείξουμε μέσα από θέσεις ευθύνης πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον Δήμο μας και τους συμπολίτες μας.

– Με την αντιπολίτευση;
– Ζούμε σε μια εποχή που πρέπει επιτέλους να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και να κοιτάξουμε αυτά που μας ενώνουν γιατί, αυτά που μας ενώνουν είναι και τα πιο ουσιαστικά.
Δυστυχώς η συνεργασία με την αντιπολίτευση δεν είναι στα επίπεδα που θα ήθελα ή που θα περίμενα. Δεν μου αρέσει όμως να γενικεύω την κατάσταση. Στην αντιπολίτευση υπάρχουν πέντε παρατάξεις και οι πέντε είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, δυστυχώς κάποιες από αυτές μέσω των εκπροσώπων τους το μόνο που έχουν ως σκοπό είναι η ανάληψη της εξουσίας δίχως κανένα ηθικό φραγμό, χωρίς να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό, χωρίς πρόταση στα δημοτικά συμβούλια, χωρίς καμία συναίνεση στα μεγάλα και τα σπουδαία για τον δήμο μας, με συνεχή καταγγελτικό λόγο και απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου. Με αυτές τις πρακτικές δεν συμφωνώ όποτε και δεν μπορώ να συνεργαστώ με τέτοιου είδους «αυτοδιοικητικούς».

«Κάνω και θα κάνω τα αδύνατα δυνατά ώστε η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. να μπει στον δρόμο της κανονικότητας και να δημιουργήσει προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων»

– Είστε ευχαριστημένος με το μέχρι τώρα έργο της Δημοτικής Αρχής;
– Το έργο της δημοτικής μας αρχής μέσα σ’ αυτά τα χρόνια είναι ουσιαστικό. Με παρεμβάσεις και έργα υποδομών δίνουμε συνεχώς λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των συνδημοτών μας. Παρεμβάσεις σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη, στον χώρο εργασίας του, στη γειτονιά του, στον τόπο ψυχαγωγίας και άθλησης του.
Για εμάς στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η ευχαρίστηση του πολίτη μέσα στην πόλη μας.
Ζούμε σε μια εποχή όπου η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση δεν θα μπορούσε να μη επηρεάσει και την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρ’ όλα αυτά μέσα σ’ αυτά τα χρόνια λύσαμε και λύνουμε προβλήματα δεκαετιών τα οποία λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του δήμου μας.
Δηλώνω λοιπόν ευχαριστημένος αλλά δεν επαναπαύομαι, δεν εφησυχάζω. Αντιθέτως πιστεύω πως έχουμε πολλά ακόμα περιθώρια βελτίωσης διότι τα προβλήματα της πόλης μας και των συμπολιτών μας είναι πολλά, είναι σημαντικά και σίγουρα δεν τα έχουμε λύσει όλα, σίγουρα έχουμε κάνει και τα λάθη μας και προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να γινόμαστε καλύτεροι και ακόμα πιο χρήσιμοι στον κόσμο.

– Από τι κρίνεται ένας αρχηγός;
– Από την εργατικότητα, την εντιμότητα, την δημιουργικότητα. Από το να συνθέτει και να ενώνει δυνάμεις, από την ψυχραιμία του στις δύσκολες καταστάσεις και από τη δυνατότητα να παραμένει απρόσκοπτα στο έργο του και στις αξίες του.

– Οι εχθροί έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους φίλους;
– Τους εχθρούς τους γνωρίζεις οπότε δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον. Οι φίλοι όμως πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς πως είναι φίλοι και όχι εχθροί με τη μάσκα του φίλου. Ειδικά στην πολιτική τα φαινόμενα λυκοφιλίας είναι πολλά…

– Από πού προέρχεται αυτή η έντονη διάθεση αντιπαλότητας και σύγκρουσης στις μέρες μας;
– Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές. Η οικονομική κρίση χτύπησε όχι μόνο την τσέπη του Έλληνα αλλά και το σπίτι του, την οικογένειά του, την ασφάλεια που ένιωθε. Χτύπησε δηλαδή αξίες, χτύπησε τα θεμέλια της προσωπικότητας του. Αυτή η εξέλιξη της κρίσης έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Συγκρούσεις και αντιπαλότητες για μικροπράματα, που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα ασχολούταν κανένας.

«Οι πολιτικοί μας και γενικότερα όσοι άσκησαν πολιτική και εξουσία μέχρι σήμερα δυστυχώς εκπαίδευσαν πολύ λάθος τόσο τους πολίτες όσο και τους δημόσιους λειτουργούς. Εκπαίδευσαν τους πολίτες στις εύκολες λύσεις και τους δημόσιους λειτουργούς στον ωχαδερφισμό»

– Η χώρα μας βιώνει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή τραφήκαμε με πολλά ψέματα;
– Τραφήκαμε με αυταπάτες. Μας τάιζαν εν γνώση μας κουτόχορτο και λέγαμε κι ευχαριστώ. Είναι σαν ένα μαγαζί με μια πολύ ωραία βιτρίνα και από μέσα να είναι καμένο. Έτσι λοιπόν είναι τα πράματα, μας έδειχναν την βιτρίνα χωρίς να μας βάζουν μέσα στο μαγαζί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σήμερα εδώ που βρίσκεται.

– Δεν σας ταράζει αυτό το αλαλούμ που κυριαρχεί γύρω μας στον πολιτικό χώρο;
– Στον πολιτικό χώρο έχει χαθεί η πυξίδα, ιδεολογίες ξεπουλήθηκαν για μια υπουργική καρέκλα, ανομοιογενή πολιτικά σχήματα συμπράττουν όχι για το καλό της χώρας, αυτό θα ήταν το ιδανικό, συμπράττουν για την διατήρησή τους στην εξουσία, άνθρωποι με απωθημένα διοικούν και εξουσιάζουν τον τόπο μας. Αυτό το αλαλούμ δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια.

– Τι ποσοστό ευθύνης αναλογεί στους πολιτικούς για τον δρόμο που πήραμε όλα αυτά τα χρόνια;
– Το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, ποσοστό της ευθύνης για τον δρόμο που πήραμε ανήκει φυσικά στους πολιτικούς. Δεν μου αρέσει όμως ποτέ και για τίποτα να γενικεύω. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Υπήρχαν και υπάρχουν προσωπικότητες που προειδοποιούσαν για τον κατήφορο που έρχεται, όπως υπήρχαν και υπάρχουν πολιτικοί που ενώ έβλεπαν τις λάθος πολιτικές εθελοτυφλούσαν διότι αυτό εξυπηρετούσε την κομματική τους πελατεία.

– Κάνει λάθη ο λαός;
– Ο λαός πρέπει να αναπτύξει το κριτήριό του και να πάψει να τρώει εν γνώση του τα παραμύθια που του σερβίρουν. Είμαι 100% σίγουρος πως ο λαός μέσα του δεν πίστεψε ποτέ τα μεγάλα και ωραία λόγια, ζούσε μόνο με την ελπίδα μήπως μία στο εκατομμύριο αυτά τα λόγια βγουν αληθινά. Αγόραζε ελπίδα. Το λάθος του λάου, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε λάθος, είναι πως έμενε μόνο στις υποσχέσεις που του σέρβιραν χωρίς, να μπει μια φορά στην διαδικασία να κρίνει αν αυτές οι υποσχέσεις μπορούν πράγματι να γίνουν πράξη, Ο λαός υποτίμησε πολλές φορές τις δυνατότητες του.

– Γιατί οι Έλληνες δεν μαθαίνουν από το παρελθόν, την ιστορία;
– Το παρελθόν και η ιστορία μας έδειξαν πως από την χώρα μας πέρασαν πραγματικοί ηγέτες, που οδήγησαν τους Έλληνες προς τον σωστό και ασφαλή δρόμο για την πατρίδα μας. Ηγέτες με όραμα, με ανιδιοτέλεια, με αγάπη για την Ελλάδα. Τέτοιοι ηγέτες τα τελευταία πολλά χρόνια δεν έχουν βγει στην Ελλάδα. Ο ηγέτης είναι αυτός που θα «εκπαιδεύσει» τον λαό, που θα δείξει τον δρόμο. Τείνουμε δυστυχώς να ξεχάσουμε το παρελθόν και την ένδοξη ιστορία μας.

– Τι είναι πολιτική για εσάς;
– Η προσφορά υπηρεσίας προς τους πολίτες. Όταν ασκείς πολιτική είσαι υπηρέτης του λαού και όχι αφέντης. Η πολιτική είναι να δίνεις από την ψυχή σου χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, στην πολιτική και στην δημοκρατία το μόνο σου στήριγμα είναι οι άνθρωποι και όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσεις από αυτήν να αποχωρήσεις με ψηλά το κεφάλι.

«Ναι ακούγονται πολλά για τη Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α., κάποια είναι όπως ακούγονται, κάποια πάλι όχι. Υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα, όπως υπάρχουν και υπεύθυνοι για την δημιουργία αυτών των προβλημάτων»

– Τι είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση για εσάς;
– Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη μορφή διοίκησης στον πολίτη. Τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που καλείτε σε πολλές περιπτώσεις να παίξει τον ρόλο που οφείλει το κράτος να παίξει. Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να προσπαθείς να κάνεις τη καθημερινότητα και τη ζωή του πολίτη πιο εύκολη μέσα στη πόλη και τα τοπικά διαμερίσματα. Να βάζεις τις βάσεις για προσέλκυση νέων επενδύσεων με σκοπό την έμμεση καταπολέμηση της ανεργίας, να είσαι καθημερινά δίπλα στον επαγγελματία και τον έμπορο με μέτρα ευνοϊκά για την επιχειρηματικότητα. Να στηρίζεις την Τρίτη ηλικία με μέτρα κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας, να κάνεις το δήμο προσβάσιμο σε όλους με μέτρα προστασίας και διευκόλυνσης των Ατόμων Με Αναπηρία. Να αφουγκράζεσαι τα προβλήματα των νέων ανθρώπων και να προσπαθείς να τα επιλύσεις με σκοπό να κρατηθεί και να δραστηριοποιηθεί η νεολαία στο τόπο της. Να διεκδικεί και να παλεύει μέρα και νύχτα για τον τόπο και τους ανθρώπους της.

– Νοιώθετε πολιτικός;
– Η έννοια πολιτικός στις μέρες μας έχει παρεξηγηθεί. Πολιτικός είναι αυτός που υπερασπίζεται το πολίτευμα μιας χώρας, υπηρετεί τους ανθρώπους, παλεύει για το κοινό συμφέρον, παλεύει για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής μέσα από μια συγκεκριμένη ιδεολογία που πιστεύει προτάσσοντας πάντα την Δημοκρατία, τον διάλογο, με σεβασμό στην διαφορετική άποψη και με αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων. Με αυτήν την έννοια ναι, νοιώθω πολιτικός, διότι δεν κάθομαι στον καναπέ του σπιτιού μου και στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μου να ασκώ μόνο κριτική, αλλά έχω ιδεολογία, όραμα και συμμετέχω ώστε να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την βελτίωση της ζωής όλων των συνανθρώπων μου.

– Ο πολιτικός πιστεύεται ότι γεννιέται ή γίνεται;
– Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει πολιτικοί και όλοι μπορούν να γίνουν πολιτικοί. Πολιτικός δεν είναι μόνο αυτός που εκλέγεται σε αξιώματα, πολιτικός είναι αυτός που υπηρετεί από οπουδήποτε το κοινό συλλογικό συμφέρον μιας ομάδας, ενός συλλόγου, πολιτικός είναι αυτός που αποφασίζει να εκτεθεί με τη συμμετοχή του, να προτείνει, να συζητήσει, να εργαστεί και να δημιουργήσει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξουσία είναι οι παθογένειες που δημιουργήθηκαν διαχρονικά από την άσκηση πολιτικών οι οποίες εξυπηρετούσαν μόνο τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων λίγων και όχι το γενικό και κοινό συμφέρον των πολλών»

– Ποια είναι η άποψή σας για τους επαγγελματίες πολιτικούς;
– Η πολιτική δεν είναι εργασία, δεν είναι επάγγελμα. Η πολιτική είναι λειτούργημα, είναι υπηρεσία. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί που ζούνε μέσα από την πολιτική, μπήκανε στην πολιτική ως ανεπάγγελτοι και έχουν γίνει επαγγελματίες πολιτικοί. Η άποψή μου γι’ αυτούς τους πολιτικούς είναι η χειρότερη και τους θεωρώ ως τους κύριους υπεύθυνους για το σημείο που έφτασε ο τόπος μας. Μας διοικούσαν και μας διοικούν, κατά καιρούς, άνθρωποι που δεν ξέρουν τι σημαίνει εργασία, δεν έχουν κολλήσει στην ζωή τους ούτε ένα ένσημο και παρ’ όλη την ανεπάρκειά τους ήταν και είναι σε θέσεις ευθύνης. Πως να μη βουλιάξουμε μετά από τέτοιες επιλογές ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης;

– Έχετε πολιτική ταυτότητα. Οι Πολιτικές ιδεολογίες έχουν αξία στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα;
– Ναι, έχω πολιτική ταυτότητα. Κομματικά, ιδεολογικά ανήκω στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά και οι ιδεολογίες έχουν αξία, οι ιδεολογίες δεν πεθαίνουν απλά στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα βολεύει ορισμένους να λένε πως δεν έχουν αξία, πως να έχουν άλλωστε αξία γι’ αυτούς αφού τις ξεπούλησαν μέσα σε μια νύχτα για μια υπουργική καρέκλα. Ιδεολογίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

– Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι αυθεντικοί ψεύτες;
– Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνο αυθεντικοί ψεύτες με πολύ μεγάλη επιτυχία.

– Με ποιους ανθρώπους δεν θα ανταλλάσσατε χειραψία;
– Με αυτούς που είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους εξουσία, με αυτούς που δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό μπροστά στον σκοπό τους. Η Δράμα έχει τέτοιους ανθρώπους.

– Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που ασχολείται με τα κοινά και το θαυμάζεται;
– Υπήρχε, κάποτε τέτοιο πρόσωπο.

– Πιστεύετε στην τύχη;
– Η τύχη είναι αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών και πράξεων. Πιστεύω στον Θεό και με βάση τις δικές μου ενέργειες και πράξεις με βοηθάει στο να πραγματοποιώ κάποια πράματα. Αυτό κάποιοι το λένε τύχη.

– Παραδέχεστε τα λάθη σας;
– Λάθη έκανα, κάνω και θα κάνω. Κάνω λάθη γιατί δουλεύω, μόνο ένας ανόητος δεν παραδέχεται τα λάθη του γι’ αυτό και παραμένει ανόητος. Τα λάθη μου με βοηθάνε στο να γίνομαι καλύτερος.

«Μας διοικούσαν και μας διοικούν κατά καιρούς άνθρωποι που δεν ξέρουν τι σημαίνει εργασία, δεν έχουν κολλήσει στην ζωή τους ούτε ένα ένσημο και παρ’ όλη την ανεπάρκειά τους ήταν και είναι σε θέσεις ευθύνης. Πως να μη βουλιάξουμε μετά από τέτοιες επιλογές ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης;»

– Πιστεύετε ότι το σκοτάδι, η άγνοια, είναι μεγαλύτερη πηγή δύναμης στη ζωή από τη γνώση;
– Φυσικά και είναι η γνώση. Η μεγαλύτερη όμως πηγή δύναμης στη ζωή για εμένα είναι ο Θεός και η οικογένεια.

– Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα λόγω της κρίσης. Πως το αντιμετωπίζετε ως Δημοτική Αρχή.
– Το αντιμετωπίζουμε τηρώντας στο ακέραιο τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις σχετικά με την κοινωνική πολιτική που ασκούμε ως δημοτική αρχή, Δεσμευθήκαμε προεκλογικά να προτάξουμε την κοινωνική πολιτική και αυτό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς φανφάρες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στεκόμαστε δίπλα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του δήμου μας δίνοντας καθημερινά λύσεις στα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν.

– Ποια είναι η άποψή σας για τον νέο εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυβέρνησης;
– Η κυβέρνηση φέρνει έναν εκλογικό νόμο γραμμένο στο γόνατο, με κριτήρια ψηφοθηρικά προς όφελος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο. Είναι ένας νόμος τελείως αντιδημοκρατικός, που ευνοεί την συναλλαγή τόσο την οικονομική όσο και την συνδιαλλαγή για μια θέση εξουσίας, ευνοεί με λίγα λόγια την διαπλοκή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα πράγματα είναι απλά στην δημοκρατία. Η δημοκρατία ως πολίτευμα είναι απλή, η διαχείρισή της είναι το δύσκολο. Στην δημοκρατία η πλειοψηφία κερδίζει και είναι αυτή που διοικεί και η μειοψηφία είναι αυτή που ελέγχει την πλειοψηφία κατά τη διοίκησή της. Στη δημοκρατία δεν γίνεται η μειοψηφία ούτε να διοικήσει, ούτε να συνδιοικήσει με την πλειοψηφία. Αν αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, τότε έχουν πρόβλημα με την δημοκρατία γιατί έτσι είναι η δημοκρατία.

– Θα είστε υποψήφιος στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές;
– Αυτή τη στιγμή η πρόθεσή μου είναι θετική στο να είμαι ξανά υποψήφιος.

– Γιατί να σταυρώσει κάποιος τον Γιώργο Ψαρρά;
– Γιατί αγαπώ την πόλη μου, έχω όρεξη να προσφέρω, να εργαστώ, να δημιουργήσω. Γιατί καθημερινά καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσω το έργο της δημοτικής μας αρχής προς όφελος μόνο των συνδημοτών μου, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν ζω μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Ζω από την εργασία μου, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, και είμαι γέννημα θρέμμα δραμινός με πάθος για τη Δράμα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που απόκτησα αυτά τα χρόνια μέσα από την διοίκηση του δήμου μας πιστεύω πως θα ήμουν χρήσιμος στο να συμβάλλω κι εγώ μαζί με άλλους άξιους συναδέλφους σε ένα καλύτερο αύριο για τη Δράμα μας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας