26.6 C
Drama
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιώργος Πυργελής

«Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να μείνει όρθιος ο λαός μας»

Γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Δράμας ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας βρήκε την ευκαιρία να περάσει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, με τις δεκάδες ΠΝΠ χτύπησε παραπέρα το λαϊκό εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα.
Τα όποια ψίχουλα δόθηκαν σε μακροχρόνια ανέργους, διάφορα επιδόματα, οι αναστολές πληρωμών των χρεών των αυτοαπασχολουμένων, έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ο «λογαριασμός» θα επιστρέψει στα λαϊκά στρώματα την επόμενη περίοδο» υπογραμμίζει ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ Γιώργος Πυργελής.
Αναφέρει ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας είναι μεγάλες και δεν μπορούν να κρυφτούν από τον μαζικό εμβολιασμό.
Δηλώνει τέλος ότι το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν οι οικονομικές δυσκολίες στα λαϊκά στρώματα και ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να μείνει όρθιος ο λαός μας.

– Σε κλοιό lockdown όλη η χώρα και από τις πιο πληγωμένες περιοχές η Π.Ε. Δράμας Το τελευταίο διάστημα έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του κορονοϊού στην Π.Ε. Δράμας. Ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός από εδώ και πέρα;
– Ο λαός της Δράμας πλήρωσε βαρύ τίμημα από την αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης της πανδημίας που εφάρμοσε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες. Χιλιάδες συμπολίτες μας νόσησαν, πάνω από διακόσοι έχασαν την μάχη με τον ιό. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από την μείωση των κρουσμάτων την τελευταία περίοδο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επιστημόνων και με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν σε άλλες χώρες δεν αποκλείεται και νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας. Για αυτό εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τη βασική της ευθύνη για τη θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των δομών Υγείας. Να γίνει άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Να πολλαπλασιαστούν οι κρατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειά.
Να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε χώρους δουλειάς, δομές, στρατόπεδα για να υπάρχει πλήρη καταγραφή της κατάστασης.

«Ο λαός της Δράμας πλήρωσε βαρύ τίμημα από την αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης της πανδημίας»

– Ως ΚΚΕ στηρίζετε την διαδικασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έχω την αίσθηση κύριε Πυργελή ότι ο εμβολιασμός δεν αρκεί για να γλυτώσουμε από την πανδημία…
– Θα συμφωνήσω απόλυτα. Ο αναγκαίος μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στο να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Γιατί ο εμβολιασμός θα είναι μια μακρόχρονη και σύνθετη διαδικασία και η ολοκλήρωσή του θα πάρει αρκετούς μήνες. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό. Οι τραγελαφικές καταστάσεις και η παλινωδίες της κυβέρνησης των τελευταίων ημερών δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα.

– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…
– Η προσδοκία ότι η περιπέτεια που ζούμε τον τελευταίο χρόνο, κάποια στιγμή θα τελειώσει, δεν σημαίνει όμως ότι θα τελειώσουν οι δυσκολίες για τον λαό, ότι θα αναπληρωθούν οι νέες απώλειες που ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες. Φυσικά τα περιοριστικά μέτρα θα τερματιστούν και η πανδημία θα νικηθεί. Το σίγουρο είναι όμως το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν οι οικονομικές δυσκολίες στα λαϊκά στρώματα, αποτέλεσμα της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που ήδη έχει ξεσπάσει και επιταχύνθηκε από την εμφάνιση της πανδημίας. Γι αυτό χρειάζεται οργανωμένα ό λαός να αντιμετωπίσει την νέα επίθεση που θα δεχτεί στο εισόδημά του, τα δικαιώματα του, να μην δεχτεί να πληρώσει ξανά το «μάρμαρο»

– Την περίοδο αυτήν κρίνεται και το ΕΣΥ. Πολλά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν. Τι μπορούσε να γίνει και με δεδομένο ότι η χώρα είχε μνημονιακές υποχρεώσεις;
– Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων το ΕΣΥ βρέθηκε «αθωράκιστο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης, της πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας, του κριτηρίου του «κόστους- οφέλους» και του περιορισμού στο ελάχιστο σε ότι έχει σχέση με τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που υπήρχε και δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας με τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν μνημόνια και υλοποίησαν αντιλαϊκές πολιτικές, για να περισωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ίδιο στόχο αντιμετώπισε την πανδημία και όχι με γνώμονα την πραγματική προστασία της υγείας του λαού, μέσω της θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των μαζικών μόνιμων προσλήψεων, την δημιουργία ΜΕΘ.
Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία της διαχείρισης της πανδημίας σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, μάλιστα στις πιο προηγμένες καπιταλιστικές οικονομίες είδαμε εκατόμβες νεκρών, ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια ανθρώπους να νοσούν. Η εξέλιξη της πανδημίας παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας επιβεβαιώνει με θλιβερό τρόπο την αποτυχία του συστήματος να υπερασπίσει την ανθρώπινη ζωή. Ο καπιταλισμός σε όλον τον πλανήτη φανερώνει σήμερα ακόμα πιο έντονα το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο, τα ξεπερασμένα ιστορικά του όρια. Οι εργαζόμενοι μπορούν να απαλλαγούν από τα βάσανα που βιώνουν καθημερινά στη ζωή και στη δουλειά μόνο όταν ξεμπερδέψουν με τον πραγματικό φανερό ιό, τον ίδιο τα καπιταλισμό που όσο κυριαρχεί γεννά τη δυστυχία, τη φτώχεια, τις κρίσεις και θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

«Το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν οι οικονομικές δυσκολίες στα λαϊκά στρώματα»

– Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων πώς τα είδατε;
– Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας βρήκε την ευκαιρία να περάσει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, με τις δεκάδες ΠΝΠ χτύπησε παραπέρα το λαϊκό εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα. Με τις αναστολές συμβάσεων, την ελαστικοποίηση του ωραρίου, την εκ περιτροπής εργασία, ενισχύθηκαν νέες μορφές έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων όπως η τηλεργασία. Τα όποια ψίχουλα δόθηκαν σε μακροχρόνια ανέργους, διάφορα επιδόματα, οι αναστολές πληρωμών των χρεών των αυτοαπασχολουμένων, έχουν προσωρινό χαραχτήρα και ο «λογαριασμός» θα επιστρέψει στα λαϊκά στρώματα την επόμενη περίοδο.
Παράλληλα έχει στα σκαριά νέα αντεργατικά μέτρα. Το σχέδιο «Πισαρίδη» αποτελεί οδηγός στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, στον πυρήνα των «μεταρρυθμίσεων» βρίσκεται η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη «ειδική οικονομική ζώνη», με ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη, με ακόμα πιο λυμένα χέρια στο κεφάλαιο για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όποτε, όπου, όπως και για όσο θέλει, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε εργατικά δικαιώματα και οποιουσδήποτε περιορισμούς.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, έρχεται να νομοθετήσει τη 10ωρη εργάσιμη μέρα και τις απλήρωτες υπερωρίες, την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας, το συνολικότερο χτύπημα των συνδικάτων και των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων, πρόσθετα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας», μείωση του μέσου μισθού κ.ά. Αντίστοιχα, προετοιμάζεται εντατικά το έδαφος για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των συντάξεων, ξεκινώντας από τις επικουρικές, οδηγώντας σε τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων για να αυγατίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Στοιχείο της αντιλαϊκής-αντεργατικής επίθεσης είναι η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, ο περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών, που με πρόσχημα την πανδημία πέρασε σε ανώτερο επίπεδο με την απαγόρευση των συναθροίσεων, την περαιτέρω υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος. Απέναντι σε αυτό το ενιαίο σχέδιο του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του, απάντηση μπορεί να δώσει μόνο η ενίσχυση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, η δική του σχεδιασμένη δράση για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής επίθεσης, για να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.

– Ως ΚΚΕ τι προτείνετε για να μειωθούν οι κραδασμοί στην ελληνική κοινωνία;
– Το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, μπήκε μπροστά και οργάνωσε την πάλη του λαού για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης. Δεκάδες ήταν οι παρεμβάσεις μας και εδώ στην Δράμα. Παράλληλα στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, εκπαιδευτικών και άλλων κλάδων.
Με την «οργανωμένη απειθαρχία» όπως εκφράστηκε στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, του Πολυτεχνείου, σε απεργιακές μάχες, έστειλε το μήνυμα ότι ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν κάνουν «διάλειμμα», τη στιγμή που ο λαός αφήνεται απροστάτευτος και δέχεται νέα επίθεση στα δικαιώματά του. Και σήμερα το Κόμμα μας θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να μείνει όρθιος ο λαός μας για να οργανώσει την εργατική-λαϊκή αντεπίθεση για θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού. Για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι. Για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι αξιοπρεπές εισόδημα, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά.

– Ο κορονοϊός κυριαρχεί στην επικαιρότητα αλλά έχουμε εξελίξεις και στα ελληνοτουρκικά με τις προκλήσεις των γειτόνων που δείχνουν να μην λογαριάζουν τίποτα. Τι πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά;
– Η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, τροφοδοτείτε από τις πολιτικές των «μεγάλων συμμάχων μας». Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ κ.α. «για αμφισβητούμενα νερά του Αιγαίου», για « ότι πρέπει να τα βρούνε οι δύο ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι», όπως επίσης και οι εκθέσεις των αμερικανών «ότι δεν είναι ξεκάθαρα καθορισμένα τα θαλάσσια σύνορα και ο εναέριος χώρος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία». Επίσης πρόσφατο είναι το «κάζο» που έπαθε η ελληνική κυβέρνηση στο Συμβούλιο αρχηγών της ΕΕ για τις «περίφημες κυρώσεις προς την Τουρκία» που αποδείχτηκε αέρας κοπανιστός.
Η ΝΔ πατώντας στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ (που αποδείχτηκε το καλύτερο παιδί των αμερικανών) εμπλέκει ακόμη βαθύτερα την χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι εξελίξεις για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Καμία ασφάλεια δεν προκύπτει για τον λαό από την ενίσχυση της χώρας ως ΝΑΤΟικού στρατοπέδου, με νέες βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές. Καμία διευθέτηση με επιδιαιτητές το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και με στόχο τη συνεκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών του Αιγαίου και της Κύπρου δεν μπορεί να αποτρέψει μια πιθανή πολεμική εμπλοκή. Αντίθετα μπορεί να προετοιμάσει μια ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση, γιατί η συνεκμετάλλευση δεν γίνεται ανάμεσα σε λαούς αλλά ανάμεσα σε αντιμαχόμενα καπιταλιστικά συμφέροντας. Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση, γιατί ενόψει της νέας χρονιάς κυοφορούνται επικίνδυνες εξελίξεις και διευθετήσεις σε βάρος των λαών.

«Με ψηλά το κεφάλι μπορούμε να “Ανασάνουμε” πραγματικά!»

– Τοπικά η Δράμα βιώνει την κρίση εδώ και πολλά χρόνια. Τι κατά την άποψή σας πρέπει να γίνει για να ξεφύγει ο τόπος από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει;
– Και στην περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, υπάρχουν «χαμένοι» και «κερδισμένοι» της υπόθεσης. Από την μία οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι παραγωγοί όλου του πλούτου, είδαν τα χτυπιέται το εισόδημά τους, να χάνονται δικαιώματα, κατεκτημένα με θυσίες και αίμα των παλιότερων, να μεγαλώνει η ανεργία, η εντατικοποίηση της εργασίας, η ανασφάλιστη και ελαστική εργασία. Είδαν η υγεία και η παιδεία να μετατρέπονται από κοινωνικά αγαθά σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, είδαν νεκρούς και σακατεμένους εργάτες στο «βωμό του μαρμάρινου κέρδους», την νεολαία να μεταναστεύει μαζικά για να βρει μια καλύτερη τύχη και τα χωριά να ερημώνουν αφού η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Από την άλλη οι μαρμαράδες, οι βιομήχανοι, μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτοί που καρπώνονται των ιδρώτα των πολλών είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, να αυξάνουν οι επενδύσεις στο εξωτερικό, να έχουν συσσωρεύσει πλούτο για εννέα γενιές. Ο λαός μας δοκίμασε κάθε απόχρωσης κυβέρνηση, δεξιούς, «αριστερούς», κεντρώους, μονοκομματικές συνεργασίας, αυτό που δεν δοκίμασε είναι την δική του πραγματική δύναμη, για να οργανώσει την πάλη του για να κερδίσει πίσω όλα όσα του στέρησαν, για να οικοδόμηση μια κοινωνία που θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του. Αυτό τον δρόμο πρέπει να αρχίσει να «περπατά» ο λαός μας.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη. Με πίστη ότι σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες ο λαός μπορεί να σταθεί όρθιος και δυνατός. ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ «ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ» ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας