3.2 C
Drama
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Γιώργος Σαβρίδης

«Πρέπει να αγωνιστούμε για να φυλάξουμε τα κεκτημένα, πρέπει να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε»

Οικοδόμος / Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας

Ο Γιώργος Σαβρίδης είναι μέλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος από την ηλικία των 14 ετών με οικογενειακή παράδοση στο συνδικάτο των οικοδόμων από τον πατέρα αλλά τον παππού του.
Έχει εκλεγεί για τρίτη συνεχή φορά στο τιμόνι του ΕΥΚ αλλά ταυτόχρονα είναι πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, αντιπρόεδρος στο περιφερειακό ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθώς και εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Δράμας στη ΓΣΕΕ.
Επισημαίνει ότι ο συνδικαλισμός είναι ένας παράλληλος αγώνας για την καλυτέρευση της ζωής μας, για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ευκαιρίες για όλους. Είναι το κίνημα που έχει επιτύχει όλα αυτά που απολαμβάνουμε, θεμελιώδεις αξίες στην εργασία, όπως το 8ωρο, το 5νθήμερο, η κατοχύρωση των πάσης φύσεως αδειών, η κοινωνική ασφάλιση, η ισότητα, η προστασία της μητρότητας και της εργασίας των ανηλίκων.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Η αξιολόγηση έκλεισε αλλά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Βλέπετε κάποιο φως στο τούνελ;
– Η αξιολόγηση έκλεισε σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων όπως συνήθως. Το κόστος της, θα το επωμιστούμε στις πλάτες μας για μια ακόμη φορά.
Η μείωση του αφορολόγητου σε τόσο χαμηλά επίπεδα θα μας αφαιρέσει έναν τουλάχιστον μισθό. Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα, καταλαβαίνουμε όλοι, ότι κι άλλος αριθμός συμπολιτών μας θα δει το εισόδημά του να κατεβαίνει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Έτσι, όχι απλώς δεν βλέπω κάποιο φως στο τούνελ, αλλά ούτε καν το φαντάζομαι… Αντιθέτως, βλέπω ότι ο ελληνικός λαός εξαθλιώνεται ολοένα, ο κόσμος μεταναστεύει, ψάχνει να βρει λύσεις που δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν πια.

– Την ίδια ώρα που τα μέτρα είναι σκληρά, δεν βλέπουμε την κοινωνία να αντιδρά. Που οφείλεται αυτή η στάση της κοινωνίας;
– Η κοινωνία αντέδρασε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και βγήκε στους δρόμους, όταν οι σημερινοί κυβερνώντες πρωτοστατούσαν στα κινήματα της πλατείας, μέχρι να γίνουν κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τα χειρότερα. Αυτό γέμισε τον κόσμο με απογοήτευση, ένιωσε ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, τίποτε που να μπορεί να πιστέψει σ’ αυτό.
Εμείς, στο συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθούμε να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, να τους φέρουμε πάλι στις συγκεντρώσεις… απέναντί μας, όμως, έχουμε τη δήθεν «αριστερή» κυβέρνηση, η οποία καθημερινά προσπαθεί να βάλει το συνδικαλιστικό κίνημα με ψευτιές, όπως οι δηλώσεις του Τσίπρα στη Ρώμη ενάντια στα συνδικάτα.

– Το συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορούσε να είναι πιο μαχητικό σε αυτήν την συγκυρία;
– Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι μαχητικό, απλά υπάρχουν κάποιες συνισταμένες που πρέπει να ληφθούν υπόψη: Πρώτον, η κατ’ ουσίαν διάσπαση που έχει γίνει με ευθύνη του ΠΑΜΕ και έχει ως αποτέλεσμα πάντα να γίνονται τουλάχιστον δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις.
Δεύτερον, οι επανειλημμένες απεργίες σε συνδυασμό με τις μειώσεις που έχει υποστεί το εισόδημά μας, λειτουργούν αποτρεπτικά στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν γίνονται απογευματινά συλλαλητήρια χαρακτηρίζονται πάντα από μαζικότητα και δυναμική.
Τρίτον, το δείγμα φυσικά δεν αποτελεί η μικρή κοινωνία στην οποία ζούμε και που έχει αποβιομηχανιστεί πολλά χρόνια πριν τα μνημόνια… αλλά και δω ακόμη, αν σε κάθε απεργία προσθέσετε τον κόσμο στις συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου με αυτόν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα δείτε ότι υπάρχει συμμετοχή και μαζικότητα. Δυστυχώς, κάποιοι έχουν καταφέρει το «διαίρει και βασίλευε» και δυστυχώς οι συνάδελφοι στο ΠΑΜΕ δεν μπορούν να το αντιληφθούν. Δεν καταλαβαίνουν ότι διαφορές πάντα θα υπάρχουν, αυτά που μας ενώνουν όμως είναι πολύ πιο σπουδαία.

«Η κυβέρνηση που θέλει να αυτοονομάζεται αριστερή, θα έπρεπε να διασφαλίζει και να παλεύει πρώτα – πρώτα για τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων»

– Πολλοί κάνουν λόγο για την απαξίωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Ποια η απάντηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος;
– Αυτή την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος την ακούμε εδώ και είκοσι χρόνια, ίσως και παραπάνω και σίγουρα είναι βολική για πολλούς και διάφορους. Πρώτα – πρώτα, βολεύει στην εργοδοσία και κατ’ επέκταση φυσικά στους κυβερνώντες. Έτσι, συστηματικά καλλιεργείται αυτή η άποψη, την οποία αναμασούν τα φερέφωνα των κέντρων εξουσίας και εργοδοσίας, δηλαδή τα μέσα ενημέρωσης.
Η δική μας θέση είναι, ότι η κρίση που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υποδηλώνει την απαξίωση της οργανωμένης εργασίας αλλά τις δυσκολίες και τα προβλήματα αναδιάρθρωσης που αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο ιστορικό μοντέλο συνδικαλισμού ταυτόχρονα με τον πόλεμο που δέχεται.
Εμείς πολεμάμε σε όλα τα μέτωπα και έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο: την προστασία των συναδέλφων σε όλα τα επίπεδα, μισθολογικά και εργασιακά. Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφέρω ότι συνδικαλιστικό κίνημα έχουν και οι εργοδότες, συλλόγους και ομοσπονδίες. Η αναφορά της απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος συμπεριλαμβάνει κι αυτούς; Κατά την άποψή μου όχι και αυτό είναι χαρακτηριστικό που ενισχύει τη γνώμη ότι απώτερος σκοπός αυτής της αναφοράς είναι να αποθαρρύνονται οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις οργανώσεις, να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

– Έχει επιτευχθεί ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, τόσο σε επίπεδο θέσεων και εκδηλώσεων, όσο και προσώπων;
– Τοπικά, θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Προσπαθούμε συνεχώς να εκσυγχρονιζόμαστε σε κάθε κατεύθυνση ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Προσπαθούμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες πέρα από αυτά που κλασσικά γίνονταν. Δηλαδή, πέρα από τις παρεμβάσεις μας και τους ελέγχους σε χώρους εργασίας με στόχο την επίλυση των προβλημάτων και την προστασία των εργαζομένων, έχουμε συμβουλευτική υπηρεσία για πολλά θέματα που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας π.χ. ασφαλιστικά, νομοθετικά, συνταξιοδοτικά κ.τ.λ.
Επίσης, παρέχουμε πληροφορίες και υπηρεσίες στους ανέργους της Δράμας. Στην κατεύθυνση αυτή, εκδώσαμε και έναν οδηγό δικαιωμάτων εργαζομένων τον οποίο μοιράσαμε δωρεάν.
Καθημερινά μας επισκέπτονται πολλοί συμπολίτες μας για να τους βοηθήσουμε και να τους δώσουμε λύσεις σε απλά αλλά και πιο σύνθετα πράγματα. Έτσι, σε όλες τις προκηρύξεις κοινωφελούς εργασίας κάνουμε αιτήσεις ανέργων, θεωρούμε τις κάρτες ανεργίας τους, υποβάλλουμε αιτήσεις για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (κατασκηνωτικό, κοινωνικού τουρισμού κ.ά.).
Θέλουμε να είμαστε μπροστάρηδες και γι’ αυτό διοργανώνουμε δράσεις στις οποίες προσπαθούμε ο κόσμος της εργασίας να ενημερώνεται σε νέες κατευθύνσεις και πολλές φορές -γιατί όχι;- να ψυχαγωγείται (σεμινάρια, ημερίδες, εκπαιδευτικές εκδρομές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κ.λπ.).
Για να καταλάβετε, θα σας πως ότι οι άνθρωποι που έρχονται στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου π.χ. για συνταξιοδοτικά θέματα, δεν είναι μόνο εργαζόμενοι ή άνεργοι. Συχνά, έρχονται και επαγγελματίες που θέλουν να μάθουν για το θέμα της σύνταξής τους, ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο σήμερα. Και αυτούς τους εξυπηρετούμε και δεν τους διαχωρίζουμε.
Λειτουργούμε παράρτημα της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών και σε συνεργασία με το κεντρικό, έχουμε επιλύσει πολλές καταναλωτικές διαφορές, μέχρι και υπαγωγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με επιτυχία.
Δεν είμαστε άλλωστε τυχαία από τα πρώτα Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας και μεταξύ των οργανώσεών μας, τυγχάνουμε υψηλότατου κύρους πανελλαδικά. Αυτό εννοείται, ότι οφείλεται και στα πρόσωπα, των οποίων ανάλογοι είναι και οι στόχοι αλλά και τα τελικά αποτελέσματα.

«Η κοινωνία αντέδρασε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και βγήκε στους δρόμους, όταν οι σημερινοί κυβερνώντες πρωτοστατούσαν στα κινήματα της πλατείας, μέχρι να γίνουν κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τα χειρότερα»

– Πιστεύετε ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει ασκήσει επαρκώς την αυτοκριτική του για επιλογές και λάθη του παρελθόντος;
– Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι πρόσωπο για να κάνει αυτοκριτική. Συμμετέχουν σ’ αυτό, πρόσωπα, που οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους στο πώς λειτουργούν τα ίδια, σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό. Τώρα, αν εννοείται με το ερώτημά σας, το αν γίνεται κριτική των εκάστοτε επιλογών η απάντηση φυσικά είναι ναι. Γι’ αυτό άλλωστε αλλάζουν τα πρόσωπα, οι επιλογές, οι στόχοι, όλα από καιρό σε καιρό.

– Το εργατικό κίνημα χάνει κεκτημένα ετών με την κρίση;
– Το μεγαλύτερο κεκτημένο που έχει χάσει το κίνημα τον καιρό των μνημονίων είναι η ενεργή συμμετοχή του στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άρα στον καθορισμό των όρων αμοιβής του κάθε κλάδου αλλά και θεσμικών όρων.
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων όμως, για τους εργαζόμενους είχε τραγικές συνέπειες, τις μειώσεις που έχουμε όλοι υποστεί. Άρα οι απώλειες του κινήματος καταλαβαίνεται, ότι έχουν άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο στους εργαζομένους. Δεν πλήττεται απρόσωπα το κίνημα. Πίσω του κουβαλάει όλο τον κόσμο της εργασίας και κάθε φορά που αυτό βάλλεται, οι εργαζόμενοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, θέσεις εργασίας να χάνονται, μορφές απασχόλησης να ελαστικοποιούνται σε βάρος μας αλλά και τη νομοθεσία να έχει γίνει σαφώς υπέρ της εργοδοσίας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.
Το κίνημα σαν κίνημα τι να χάσει ακριβώς; Τώρα αν εννοείτε, ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει συνδρομές και άρα έχουμε χάσει ένα κομμάτι των εσόδων μας, ισχύει. Γενικότερα, έχουμε υποστεί μειώσεις στα έσοδα της οργάνωσής μας. Τώρα αν πάλι εννοείτε, αυτά που λέγονται για τα προνόμια των συνδικαλιστών, αυτά είναι αστειότητες και αφορούν άλλους, όχι τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα! Τι μπορεί να χάσει ένας πρόεδρος ή τα μέλη του Δ.Σ. μιας οργάνωσης, που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα; Τι μπορώ να χάσω για παράδειγμα εγώ, που είμαι άνεργος οικοδόμος; Κι εμείς είμαστε υπέρ της κατάργησης των προνομίων που απολαμβάνουν πολλές μερίδες στον τόπο μας. Για παράδειγμα πόσα προνόμια έχουν οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι σύμβουλοι και άλλοι αιρετοί και μάλιστα νυν και πρώην; Αυτό, σε αντίθεση με το ότι οι θέσεις που οι αιρετοί καταλαμβάνουν είναι έμμισθες, έχουν δηλαδή αποζημιώσεις ενώ οι θέσεις στα δικά μας διοικητικά συμβούλια δεν προβλέπουν καμία αποζημίωση καταστεί σαφές σε όλους, ότι η συμμετοχή μας στα συνδικάτα είναι εθελοντική.

– Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον συνδικαλισμό;
– Στο Σωματείο Οικοδόμων γράφτηκα για πρώτη φορά περίπου στα 14 χρόνια μου, όταν πρωτοεργάστηκα στην οικοδομή. Τόσο ο παππούς μου όσο και ο πατέρας μου είχαν ενεργό συμμετοχή και ήταν εκλεγμένοι στους οικοδόμους, έτσι ήμουν εξοικειωμένος με τους αγώνες στα συνδικάτα και από παιδί γνώριζα την αξία του κινήματος.

– Ποια είναι η διαδρομή σας στο συνδικαλιστικό κίνημα;
– Ενεργό δράση ξεκίνησα στα 23 μου, δηλαδή το 1991. Πρωτοεκλέχθηκα τότε στο Δ.Σ. του Σωματείου Οικοδόμων και πήρα το αξίωμα του Ταμία για τρία χρόνια. Στις επόμενες εκλογές έγινα Γραμματέας και μετά Πρόεδρος. Εκλέχθηκα και παραμένω στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, αρκετές φορές. Επίσης, στο Εργατικό Κέντρο, ήμουν κι άλλες φορές μέλος στο Δ.Σ., πριν αναλάβω την προεδρία. Τώρα, έχω εκλεγεί για τρίτη συνεχή φορά στο τιμόνι του ΕΥΚ αλλά ταυτόχρονα είμαι και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, αντιπρόεδρος στο περιφερειακό ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθώς και εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Δράμας στη ΓΣΕΕ.

«Η Περιφέρειά μας αυτή τη στιγμή είναι η φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Π.Ε. Δράμας η φτωχότερη Περιφερειακή Ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

– Η εικόνα της ανεργίας στο νομό Δράμας είναι άκρως απογοητευτική. Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ποσοστό ανεργίας στο Ν. Δράμας;
– Η απογοητευτική αυτή εικόνα της περιοχής μας έχει ξεκινήσει πολύ πριν την κρίση στη χώρα μας, δυστυχώς. Ήδη, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90 με το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο του ετοίμου ενδύματος, αλλά και εταιρειών άλλων κλάδων όπως η ΣΕΚΟΒΕ, η ΠΟΡΣΕΛ, το ΣΚΑΛΗΣΤΗΡΙ, βρέθηκαν άνεργοι πάρα πολύ συμπολίτες μας. Η πλήρης αποβιομηχάνιση συντελέστηκε με το κλείσιμο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας το 2002, της μαρμαροβιομηχανίας ΣΚΑΡΗ και φυσικά και άλλων μικρότερων για να φθάσουμε στην κρίση της χώρας το 2009 που έφερε την ολική καταστροφή σε μεγάλους κλάδους όπως αυτόν των κατασκευών, συμπαρασύροντας πολλές μικρότερες επιχειρήσεις συσχετιζόμενων κλάδων.
Το αποτέλεσμα, είναι ότι, η περιφέρειά μας αυτή τη στιγμή είναι η φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Π.Ε. Δράμας η φτωχότερη περιφερειακή ενότητα στην ΕΕ. Τα επίσημα στοιχεία ανεργίας πιστεύουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανέργων που δεν δηλώνεται στον ΟΑΕΔ αλλά και μερίδα εργαζομένων που απλά υποαπασχολείται (2-3 μεροκάματα ή αγροτική ημιαπασχόληση).
Επίσης, υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών που χωρίς πραγματικά να εργάζονται, φαίνονται αυτοαπασχολούμενοι, ενώ στην ουσία είναι άνεργοι χρόνια. Για εμάς, όποιος τον προηγούμενο μήνα δεν πήγε στο σπίτι του χρήματα από την εργασία του, είναι άνεργος, άσχετα με τα επίσημα στοιχεία. Έτσι, το ποσοστό ανεργίας στη Δράμα, είναι πάνω από 50% και αυτό το ξέρουμε όλοι, γιατί σε κάθε σπίτι έχει πολλούς ανέργους. Μάλιστα, σε πολλές οικογένειες, παρατηρείται το φαινόμενο να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος.

– Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί επαρκώς υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και συνταξιούχων, να δημιουργήσει ανάπτυξη και άρα νέες θέσεις εργασίας;
– Θεωρητικά, ως αριστερή κυβέρνηση που θέλει να αυτοονομάζεται, θα έπρεπε να διασφαλίζει και να παλεύει πρώτα – πρώτα για τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Αυτό άλλωστε ήταν και στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, γι’ αυτό την ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η αριστερά απανταχού στον κόσμο πρεσβεύει αυτές τις αξίες και ως αντιπολίτευση είναι μπροστά στους αγώνες με αξιόλογες θέσεις και προτάσεις. Τελικά, όμως, αποδεικνύεται ότι ως κυβέρνηση πράττει ενάντια στο λαό και στα συμφέροντα των πολλών. Η κυβέρνηση του Τσίπρα αντίθετα από το πρόγραμμά της, πήρε μέτρα όλα, ενάντια του λαού. Πώς να δημιουργηθεί η ανάπτυξη όταν οι κυβερνώντες βάζουν συνέχεια φόρους; Πώς να δημιουργηθεί η ανάπτυξη σε ένα τόσο ασταθές νομικό και φορολογικό περιβάλλον, με τόση γραφειοκρατία, αφερεγγυότητα του κράτους και έλλειψη εμπιστοσύνης στους κρατικούς λειτουργούς;

– Τι είναι ο συνδικαλισμός για εσάς;
– Ο συνδικαλισμός κατά την άποψή μου είναι ένας παράλληλος αγώνας για την καλυτέρευση της ζωής μας, για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ευκαιρίες για όλους. Είναι ένας αγώνας ταξικός και γι’ αυτό βλέπετε ότι στα σημερινά χρόνια της κρίσης, φτάσαμε να παλεύουμε μαζί με άλλες τάξεις -κοινωνικούς εταίρους κατά μία έκφραση- γιατί όλα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα έχουμε πληγεί. Ο συνδικαλισμός είναι το κίνημα που έχει επιτύχει όλα αυτά που απολαμβάνουμε, θεμελιώδεις αξίες στην εργασία, όπως το 8ωρο, το 5νθήμερο, η κατοχύρωση των πάσης φύσεως αδειών, η κοινωνική ασφάλιση, η ισότητα, η προστασία της μητρότητας και της εργασίας των ανηλίκων κ.λπ. Βέβαια, στα σημερινά χρόνια της κρίσης προσπαθούμε να περιφρουρήσουμε με όσα μέσα μας έχουν απομείνει και να σώσουμε ό,τι μπορούμε, γιατί όπως έχουμε πει τα πάντα έχουν καταστρατηγηθεί. Φανταστείτε, αν δεν υπήρχε το συνδικαλιστικό κίνημα πού θα ήμασταν; Μάλλον στον καιρό των σκλάβων, στον οποίο κάποιοι ονειρεύονται, να επανέλθουμε για να επωφεληθούν από το μόχθο μας και να μας δίνουν ένα ξεροκόματο.

«Η συνεργασία με τους εκλεγμένους αιρετούς άρχοντες δεν θα έλεγα ότι είναι και η καλύτερη… συχνά νιώθουμε ότι προσπαθούν να μας παραγκωνίσουν. Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι κάποιες φορές ξεχνάνε να μας καλέσουν σε συσκέψεις»

– Ο Συνδικαλισμός είναι πολιτική;
– Εννοείται ότι είναι πολιτική όπως πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Αλλά ας μην μπερδεύουμε την πολιτική με τα κόμματα, είναι τελείως διαφορετικό. Τα κόμματα όπως και τα συνδικάτα είναι εκφραστές πολιτικού λόγου και διαμόρφωσης πολιτικών ιδεών. Έχουν όμως διαφορετικούς στόχους. Τα κόμματα έχουν ως στόχο την εξουσία ενώ τα συνδικάτα έχουν ως στόχο την καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων της εργασίας και της τάξης που εκπροσωπούν.

– Ποιος είναι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος κατά την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων λιτότητας;
– Τα συνδικάτα είναι το μέτωπο ενάντια στα μέτρα της λιτότητας. Από το 2009 έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 50 πανελλαδικές απεργίες, άλλες τόσες κλαδικές και μαζικά συλλαλητήρια. Παράλληλα, έχουμε προσφύγει μέσω της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για διάφορα όπως οι μειώσεις των μισθών (2012), το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές (2014). Στο τελευταίο μάλιστα, έχει βγει η απόφαση από το ΣτΕ υπέρ μας. Για ό,τι γίνεται στη χώρα έχουμε επεξεργασμένες και ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις και με τους συνεχείς αγώνες μας προσπαθούμε να ανατρέψουμε τα μέτρα λιτότητας που παίρνει η κυβέρνηση σε βάρος μας. Στο πλάι μας έχουμε τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αλλά και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO)αλλά και όλες τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις παγκοσμίως.

– Ποια είναι η εξέλιξη των συνδικάτων στο περιβάλλον της ύφεσης και της κρίσης και η αντίδρασή τους στις πολιτικές των μνημονίων;
– Τα συνδικάτα εξελίσσονται ολοένα. Αν παρακολουθείτε τα πεπραγμένα στη χώρα μας, θα δείτε τις θέσεις και τις προτάσεις του Ινστιτούτου μας (ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ) να χαίρουν της εκτίμησης όλου του ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου. Το ΙΝΕ, το οποίο ιδρύθηκε το 1990 και στα χρόνια λειτουργίας του επιδεικνύει ένα πλούσιο έργο, στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, της κατάρτισης, της επιμόρφωσης, της δια βίου μάθησης και της τεκμηρίωσης των θέσεων και των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας, είναι το σπουδαιότερο εργαλείο στα χέρια μας. Αν υιοθετούνταν όλα αυτά που το κίνημά μας έχει διατυπώσει ως θέσεις και προτάσεις, σίγουρα θα είχαν επιλυθεί πολλά από τα προβλήματα της χώρας. Αλλά δυστυχώς, απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων… εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα και ελπίζουμε κάποια στιγμή να επιτύχουμε.

– Ποια θεωρείται την μεγαλύτερη σας επιτυχία ως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου;
– Το μεγάλο στοίχημα για μένα, ήταν να ανοιχθεί το Εργατικό Κέντρο στον κόσμο της Δράμας, να έρθει κοντά μας, να καταλάβει ότι μπορούμε να προσφέρουμε, να μας εμπιστεύονται και αυτό σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε με όλες τις δράσεις που πραγματοποιούμε. Ένα άλλο ήταν να επιτύχουμε την -πολύ σημαντική για τον αγώνα μας- ενότητα που και αυτό επιτεύχθηκε αφού από το 2014 και μετά κατεβαίνουμε όλες οι παρατάξεις , πλην του ΠΑΜΕ, σε ένα ψηφοδέλτιο, παραμερίζοντας τις διαφορές και τα κόμματα, εστιάζοντας στον κοινό αγώνα. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, μέχρι τώρα, νιώθω δικαιωμένος σε πολλά. Ο αγώνας που έδωσα μαζί με τους συναδέλφους μου οικοδόμους για τα πλαστά ένσημα, τελεσιδίκησε πρόσφατα υπέρ μας και καταδικάστηκαν αυτοί που εξαπάτησαν τους συναδέλφους μου. Σε γενικές γραμμές, ότι επιχειρούμε το φέρνουμε σε πέρας με επιτυχία και αυτό με ικανοποιεί.

«Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι μαχητικό, απλά υπάρχουν κάποιες συνισταμένες που πρέπει να ληφθούν υπόψη: Πρώτον, η κατ’ ουσίαν διάσπαση που έχει γίνει με ευθύνη του ΠΑΜΕ και έχει ως αποτέλεσμα πάντα να γίνονται τουλάχιστον δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις»

– Προκάλεσε αίσθηση η αναφορά σας για πολλές περιπτώσεις καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων από τους εργοδότες. Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση;
– Η κατάσταση πάντα ήταν άσχημη και τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει εντελώς. Αν σας δώσω παραδείγματα θα πείτε ότι ζούμε σε τριτοκοσμική χώρα. Οι εργοδότες, είτε επικαλούμενοι την κρίση είτε έχοντας πραγματικές δυσκολίες, προσπαθούν να καρπωθούν από το προσωπικό τους ό,τι είναι δυνατό, συχνά ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας… Έχουμε πολλές καταγγελίες, αλλά κυρίως πληροφορίες, αφού οι εργαζόμενοι συνήθως φοβούνται να τα καταγγείλουν επισήμως. Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μη διστάζουν να καταγγέλλουν τις περιπτώσεις αυτές, έστω και ανώνυμα, ώστε να μπορούμε κι εμείς να τις διερευνούμε και να δίνουμε λύσεις.

– Πέρυσι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας γιόρτασε τα 80 χρόνια του. Με όνομα βαρύ και μεγάλη ιστορία…
– Σαφώς η ιστορία των 80 χρόνων για μια τοπική οργάνωση σαν τη δική μας περιλαμβάνει πολλά… Πόλεμο, εμφύλιο, δικτατορία, όλα αυτά τα σκοτεινά χρόνια που πρέπει να καταγραφούν. Το υπό έκδοση βιβλίο με την ιστορική αναδρομή μέσα από τα αρχεία και τους ανθρώπους αυτών των 80 χρόνων, είναι ένα εγχείρημα που λίγοι θα το προσπαθούσαν. Εμείς, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο για την κυκλοφορία του βιβλίου αυτού και πιστεύουμε ότι σύντομα θα το έχουμε στα χέρια μας.

– Η συνεργασία του ΕΥΚ με τους τοπικούς φορείς είναι ικανοποιητική;
– Η συνεργασία με τους εκλεγμένους αιρετούς άρχοντες δεν θα έλεγα ότι είναι και η καλύτερη… συχνά νιώθουμε ότι προσπαθούν να μας παραγκωνίσουν. Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι κάποιες φορές «ξεχνάνε να μας καλέσουν σε συσκέψεις», παρόλο που εκφράζουμε εδώ και 80 χρόνια το πιο ζωντανό και μαζικό κομμάτι της κοινωνίας, τους εργαζόμενους.
Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο, ότι από 15 αξιόλογες προτάσεις που καταθέσαμε στη συζήτηση για την κατάρτιση του 5ετούς Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου Δράμας, όχι απλά δεν υιοθετήθηκε καμία αλλά δεν συζητήθηκαν καν, ως ενδεχόμενο… οι κλάδοι που συνενώνονται στο Εργατικό Κέντρο (χειριστές, οικοδόμοι, ξυλουργοί, ελαιοχρωματιστές, κ.λπ.) μπορεί να μην είμαστε τεχνοκράτες ή επιστήμονες, έχουμε όμως πρακτικές γνώσεις, πλούσιες εμπειρίες καθώς και όραμα και φαντασία για τον τόπο μας. Την πρότασή μας, π.χ. για την κατασκευή παραδοσιακού πέτρινου χωριού με σύγχρονες υποδομές και δραστηριότητες στον ορεινό όγκο του Δήμου Δράμας (Σιδηρόνερο, Σκαλωτή, περιμετρικά της λίμνης Παπάδων), το οποίο θα δώσει στον κατασκευαστικό κλάδο πολλές θέσεις εργασίας και θα τονώσει την αγορά και στη συνέχεια θα γίνει πόλος έλξης τουριστών με ανάλογα ενδιαφέροντα, την έχετε ακούσει; Είδατε πουθενά να συζητείται; Έχει διατυπώσει κάποιος άλλος φορέας στη Δράμα κάτι καλύτερο; Τώρα, σε ό,τι αφορά τους άλλους φορείς (επιστημονικούς συλλόγους, εργοδοτικές οργανώσεις, κτλ.) οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και η συνεργασία μεταξύ μας όπου χρειαστεί, άψογη.

«Οι άνθρωποι που έρχονται στο Εργατικό Κέντρο π.χ. για συνταξιοδοτικά θέματα, δεν είναι μόνο εργαζόμενοι ή άνεργοι. Συχνά, έρχονται και επαγγελματίες που θέλουν να μάθουν για το θέμα της σύνταξής τους, ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο σήμερα. Και αυτούς τους εξυπηρετούμε και δεν τους διαχωρίζουμε»

– Υπάρχει στο μυαλό σας η σκέψη να ασχοληθείτε με την πολιτική είτε σε αυτοδιοικητικό είτε σε κεντρικό επίπεδο;
– Όπως ανέφερα και παραπάνω, ο συνδικαλισμός παράγει πολιτική. Υπό αυτή την έννοια ούτως ή άλλως ασχολούμαι με την πολιτική. Επίσης, είναι γνωστό ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχα βάλει υποψηφιότητα με την παράταξη «Πόλη και Ζωή» του Κυριάκου Χαρακίδη. Τώρα, σε ό,τι αφορά το μέλλον, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνω, αλλά ούτε και να το αποκλείσω…

– Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεται σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους;
– Το μήνυμα μου είναι γνωστό σε όλους. Είμαστε εδώ, είμαστε για όλους! Ελάτε να οργανωθούμε. Τα συνδικάτα είναι η δύναμη του εργαζόμενου. Οργανώσου στο Σωματείο, ένωσε την φωνή σου, δώσε δύναμη στη δύναμή σου! Πρέπει να αγωνιστούμε για να φυλάξουμε τα κεκτημένα, πρέπει να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε.

Δημοφιλή Εβδομάδας