35.9 C
Drama
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΓρηγόρης Κεσαπίδης

Γρηγόρης Κεσαπίδης

«Στο πρόσωπο του δημάρχου κ. Χριστοδούλου Μαμσάκου διέκρινα την εμπιστοσύνη που έχει στους νέους ανθρώπους»

Πρόεδρος Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜΘ – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Ενώνουμε τη Δράμα»

Κάθε φορά που ανταλλάσσουμε απόψεις με τον Γρηγόρη Κεσαπίδη, η συζήτηση έχει ενδιαφέρον. Ασχολείται με τον πολιτισμό και την παράδοση εδώ και πολλά χρόνια. Συμμετείχε ως αιρετό μέλος στο παγκόσμιο συνέδριο ποντιακού ελληνισμού ως εκπρόσωπος Νεολαίας της Παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος. Διετέλεσε 6 χρόνια πρόεδρος ποντιακής νεολαίας πανελλαδικά και από το 2016 έως σήμερα πρόεδρος του ΣποΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Επίσης αναφέρεται και στην απόφασή του να είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Δημοτική Αρχή και την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα». Όπως τόνισε «Στο πρόσωπο του δημάρχου κ. Χριστοδούλου Μαμσάκου διέκρινα την εμπιστοσύνη που έχει στους νέους ανθρώπους και την κοινή μας αγάπη, τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι πράγματα τα οποία με αγγίζουν και είμαι σίγουρος ότι η εμπιστοσύνη στην νεολαία δείχνει την προοπτική του μέλλοντος»

– Κύριε Κεσαπίδη όλοι σας γνωρίζουν μέσα από την συμμετοχή σας σε πολιτιστικές δράσεις. Πώς ξεκινήσατε;
– Η ενασχόληση μου στον πολιτισμό και την παράδοση ήρθε μέσω της οικογένειας μου. Στα 18 μου λοιπόν συμμετείχα ως αιρετό μέλος στο παγκόσμιο συνέδριο ποντιακού ελληνισμού ως εκπρόσωπος Νεολαίας της Παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι. Διετέλεσα 6 χρόνια πρόεδρος ποντιακής νεολαίας πανελλαδικά και από το 2016 έως σήμερα πρόεδρος του ΣποΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

«Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε τα «σχολεία» της παράδοσης, τους Συλλόγους και τα Σωματεία, ανοικτά»

– Τι ακριβώς είναι ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων ΑΜΘ, όπου είστε πρόεδρος;
– Είναι ένας εκ των πέντε συνδέσμων που απαρτίζουν την Παμποντιακή ομοσπονδία όπου έχει στις τάξεις της πάνω από 400 σωματεία μέλη σε όλη την Ελλάδα. Η περιφέρεια μας αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου στα 80 ποντιακά σωματεία.

– Είστε ικανοποιημένος από την συνεργασία των Συλλόγων και Σωματείων που ανήκουν στον Σύνδεσμο και την Παμποντιακή Ομοσπονδία;
– Είμαι υπερήφανος θα έλεγα διότι κρατούν ζωντανή την παράδοση και τον πολιτισμό. Μέσα από δράσεις που οργανώνουν με την ελάχιστη βοήθεια που έχουν από την πολιτεία, κάτι που πρέπει να αλλάξει!

– Ποιες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο Νομού Δράμας;
– Οι δράσεις δε σταματούν ποτέ και αυτό είναι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, θα μου επιτρέψετε βέβαια να σταθώ στην στήριξη που δίνουν όλα τα σωματεία του Δήμου Δράμας όσον αφορά στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, οι λαοί που έχουν υποστεί Γενοκτονία, έχουν μέλλον. Διότι δεν είναι μόνο θύματα της γενοκτονίας αλλά και επιζώντες!

«Η παράδοση είναι κομμάτι του εαυτό μου, είναι ανάγκη να αγωνιστούμε ώστε να μην χαθεί»

– Φυσικά υπάρχουν και πολλά προβλήματα. Θεωρώ ότι η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στη λειτουργία των Σωματείων και Συλλόγων…
– Είναι αλήθεια και με λυπεί αυτή η κατάσταση, κάθε σωματείο που κλείνει, διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, είναι πλήγμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε τα «σχολεία» της παράδοσης ανοικτά. Μην ξεχνάτε ότι εκεί πηγαίνουν μαθητές που είναι το μέλλον μας.

– Τελικά τι είναι για εσάς η παράδοση;
– Η παράδοση είναι κομμάτι του εαυτό μου, είναι ανάγκη να αγωνιστούμε ώστε να μην χαθεί διότι έχει προσφέρει κομμάτια πολιτισμού στους ανθρώπους στο πέρασμα των αιώνων, άρα είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της ανθρωπότητας!

– Είστε ενεργός πολίτης και από όσο γνωρίζω θα είστε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Δράμας.…
– Ύστερα από προτάσεις που δέχτηκα (όπου με τιμούν ιδιαιτέρως) ήρθε πιστεύω η ώρα να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για τον τόπο μου.

«Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, οι λαοί που έχουν υποστεί Γενοκτονία, έχουν μέλλον»

– Γιατί με την παράταξη Ενώνουμε τη Δράμα και τον Χριστόδουλο Μαμσάκο;
– Στο πρόσωπο του δημάρχου κ. Χριστοδούλου Μαμσάκου διέκρινα την εμπιστοσύνη που έχει στους νέους ανθρώπους και την κοινή μας αγάπη, τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι πράγματα τα οποία με αγγίζουν και είμαι σίγουρος ότι η εμπιστοσύνη στην νεολαία δείχνει την προοπτική του μέλλοντος.

– Ποιος ο προγραμματισμός σας το επόμενο διάστημα;
– Η Δράμα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία και κληρονομιά. Ο στόχος που πρέπει να θέσει κάθε Δραμινός είναι να αναδειχθεί αυτός ο πλούτος ώστε να γίνει ο πυρήνας του πολιτισμού.

– Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στο μέλλον της ανθρωπότητας. Η μνήμη του μέλλοντος είναι αυτή που σου επιτρέπει να χαίρεσαι μετά από χρόνια, όταν βλέπεις με ηρεμία αυτά που έκανες για τους άλλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × πέντε =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας