27.6 C
Drama
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΓρηγόρης Παπαεμμανουήλ

Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

«Η Περιφερειακή μας Αρχή, έχει όραμα, σχέδιο και στρατηγική»

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας

«Τα ανθρώπινα αισθήματα της χαράς και της συγκίνησης άφησαν γρήγορα τη θέση τους στη σκληρή δουλειά και στην ευθύνη ώστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αποστολή μας και να δικαιώσουμε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν» υπογραμμίζει στην πρώτη του συνέντευξη ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Υπογραμμίζει ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει συνέχεια, όραμα, σχέδιο και στρατηγική. Δηλώνει βαθιά αισιόδοξος ότι το 2022 η πανδημία θα έχει φθίνουσα πορεία. Κάνει έναν απολογισμό έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών της Περιφερειακής Αρχής. Τέλος αναφέρει με νόημα ότι η εποχή του λαϊκίστικου «κατόπιν ενεργειών μου» έχει παρέλθει οριστικά και είναι η εποχή της συνεργασίας, της ευγένειας και της καλοσύνης.

– Καλή χρονιά κύριε Παπαεμμανουήλ. Είναι η πρώτη συνέντευξή μας με την νέα ιδιότητα του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας….
– Καλή χρονιά και σε εσάς με υγεία και κάθε καλό. Πράγματι, είναι η πρώτη μας συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, θέση με την οποία με τίμησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και τον ευχαριστώ για αυτήν την ύψιστη τιμή και για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Τα ανθρώπινα αισθήματα της χαράς και της συγκίνησης άφησαν γρήγορα τη θέση τους στη σκληρή δουλειά και στην ευθύνη ώστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αποστολή μας και να δικαιώσουμε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν.

– Ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2021. Με πολλά προβλήματα λόγω της πανδημίας… Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το 2022 σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας;
– Το 2021 ήταν πράγματι μια δύσκολη χρονιά για τον καθένα ξεχωριστά αλλά και για όλους μαζί ως κοινωνία. Χρειάστηκε να απομονωθούμε και να αποκοπούμε από τους φίλους μας και τις κοινωνικές μας σχέσεις για αρκετό χρονικό διάστημα, να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και τον γενικό τρόπο σκέψης και ζωής μας. Η καραντίνα έφερε οικονομικά προβλήματα, κοινωνικές ανισότητες, έμφυλη βία και αμέτρητες παθογένειες στην επιφάνεια. Σε αυτό προσυπογράφω ως Ψυχολόγος και ως μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα από ποτέ. Στη ζωή μας όμως όλα κάνουν το κύκλο τους. Όσο δύσκολη και να είναι μια κατάσταση, πάντοτε έρχονται καλύτερες ημέρες. Ο πλανήτης μας έχει ζήσει κι άλλες πανδημίες, ποτέ όμως δεν είχε τα μέσα αντιμετώπισης και τη γνώση που διαθέτει σήμερα η επιστημονική κοινότητα. Προσωπικά έχω ξεκαθαρίσει πως η λύση για την εξάλειψη της πανδημίας είναι το εμβόλιο. Αυτό μας λένε οι γιατροί που είναι ειδικοί και οι μόνοι υπεύθυνοι. Εάν είμαστε λοιπόν ρεαλιστές μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως εάν συνεχίσουμε την καλή δουλειά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με ατομική και συλλογική ευθύνη, το 2022 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Είμαι βαθιά αισιόδοξος ότι το 2022 η πανδημία θα έχει φθίνουσα πορεία που θα οδηγήσει στην εξάλειψή της.

«Το θέμα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού είναι πολύπλοκο, είναι μια πονεμένη ιστορία»

– Ποιοι οι στόχοι και ποιες οι προτεραιότητές σας ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας;
– Η Περιφερειακή μας Αρχή, η διοίκησή μας έχει συνέχεια. Κινούμαστε στους βασικούς άξονες που έθεσε προεκλογικά τον Μάιο του 2019 ο Περιφερειάρχης μας Χρήστος Μέτιος. Υπάρχει όραμα, σχέδιο και στρατηγική. Για κάθε έργο που εξαγγέλεται υπάρχει έτοιμη μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δεν λαϊκίζουμε. Μην περιμένετε να σας πούμε ότι θα πραγματοποιήσουμε στη δική μας θητεία ότι δεν έγινε τα τελευταία 20 χρόνια στο Νομό Δράμας. Θα σας πούμε όμως ότι θα δουλέψουμε σκληρά. Δουλεύουμε σκληρά. Έχουν τοποθετηθεί σε σειρά προτεραιότητας όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας τα οποία ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου και σε συνεργασία με τους προϊσταμένους και υπαλλήλους της Π.Ε Δράμας «τρέχουμε» παράλληλα. Εργαζόμαστε με ομαδικό πνεύμα και σχεδιάζουμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό έργο στο συντομότερο χρόνο. Η εποχή του λαϊκίστικου «κατόπιν ενεργειών μου» έχει παρέλθει οριστικά. Είναι η εποχή της συνεργασίας, της ευγένειας και της καλοσύνης.

– Υπάρχουν φυσικά και διάφορα εκκρεμή ζητήματα. Ας δούμε ένα. Το ΧΚΦ είναι κλειστό την ώρα που άλλα Χιονοδρομικά Κέντρα κυριολεκτικά πλημμύρισαν από κόσμο. Είχατε ενημέρωση για το πώς φτάσαμε στο λουκέτο;
– Το θέμα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού είναι πολύπλοκο, έχει πολλές παθογένειες από το παρελθόν και μας προβληματίζει. Είναι «μια πονεμένη ιστορία». Είναι όμως κατά γενική ομολογία μια ιστορία με προστιθέμενη αξία για τη Δράμα αλλά και για ολόκληρη την ακριτική μας Περιφέρεια και αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτήν. Προσωπικά δε γνώριζα πως δε θα λειτουργήσει και δεν σας κρύβω ότι εξεπλάγην όταν το έμαθα. Δεν σας κρύβω όμως πως είναι από τις κορυφαίες των προτεραιοτήτων μου για πολιτικούς, ηθικούς και συναισθηματικούς λόγους, ως Βωλακιώτης που είμαι. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ενημερώνομαι σε βάθος για το μείζον αυτό θέμα. Μαζί με τους συνεργάτες μου εντοπίζουμε αστοχίες, λάθη και παραλείψεις που έγιναν κατά το παρελθόν. Έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένους χρόνους με τους συνεργάτες μου και εργαζόμαστε ήδη προς την κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων που ταλανίζουν το αγαπημένο μας βουνό για πολλά χρόνια.

«Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου Δράμας- Αμφίπολης»

– Η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και οι επαφές για να λυθεί το πρόβλημα στην Αθήνα είναι μια καλή εξέλιξη;
– Η πρωτοβουλία και οι τελευταίες ενέργειες του Περιφερειάρχη μας ήταν σωτήριες και προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέσα σε δύο μέρες ο Χρήστος Μέτιος με συντονισμένες κινήσεις και στοχευμένους χειρισμούς μεταξύ τριών συναρμόδιων Υπουργείων, έδωσε λύση και έθεσε τη βάση για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. Τώρα μένει στους συνεργάτες μου και σε εμένα να κάνουμε τις σωστές ενέργειες για να μπορέσει το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της Περιφέρειάς μας να επαναλειτουργήσει και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα και γιατί όχι και από το εξωτερικό. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

– Πάμε και σε ένα άλλο ζήτημα. Βλέπουμε ότι θα έχουμε και νέες καθυστερήσεις για τον νέο άξονα Δράμας – Αμφίπολης. Η κοινωνία παρ’ όλα αυτά θυμάται τις διαβεβαιώσεις για έναρξη των εργασιών….
– Η κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα Δράμα-Αμφίπολη που θα συνδέσει τη Δράμα με την Εγνατία Οδό είναι θέμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η επίλυση του βρίσκεται σε επίπεδο κυβέρνησης. Η Περιφερειακή μας Αρχή το παρακολουθεί στενά και συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο. Στο θέμα υπάρχει μια θετική κινητικότητα. Οι καθυστερήσεις που αναφέρετε στην ερώτησή σας έχουν σχέση με τη μελέτη οφέλους-κόστους αυτού του δρόμου. Εμείς πιέζουμε όσο μπορούμε την κεντρική διοίκηση να υλοποίηση τις δεσμεύσεις της μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχει ανακοινώσει.
Θα αναλάβουμε όμως και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

«Να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας και να δικαιώσουμε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν»

– Πώς κρίνετε την Περιφερειακή Αρχή συνολικά κάνοντας έναν απολογισμό διετίας;
– Ο απολογισμός της μέχρι σήμερα πορείας της Περιφερειακής μας Αρχής κατά γενική ομολογία κρίνεται θετικός και παραγωγικός σε ολόκληρη την Περιφέρειά μας.
Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μεταξύ άλλων σημαντικών παρεμβάσεων είχαμε την οικονομική ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας μέχρι σήμερα με 12 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου μέσα και έξω, την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την εξασφάλιση μισθοδοσίας του έκτακτου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημία. Το Φυσικό Αέριο μπήκε στα νοικοκυριά. Χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι ενισχύθηκαν μέσω του προγράμματος της μη-επιστρεπτέας προκαταβολής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με ποσά από 2000 μέχρι 15000 ευρώ. Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Ξηροποτάμου και ξεκινά σε λίγο καιρό η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στα φανάρια στην περιοχή του εργοστασίου της SOFTEX. Ολοκληρώθηκαν πολλά έργα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα που ενίσχυσαν τους νέους αγρότες και τους νέους κτηνοτρόφους του νομού μας. Θεσμοθετήθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης η κατ’ έτος οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκήρου οι αντικαταστάσεις των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Προσοτσάνης, του Νευροκοπίου και των Κυργίων του Δήμου Δοξάτου. Δρομολογήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, η δημιουργία στην πόλη της Δράμας, του πρώτου διεθνώς μουσικού οικοσυστήματος για τη Βυζαντινή Μουσική, ενός Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης που θα βοηθήσει τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό.
Τέλος ικανοποιήθηκαν από την Περιφερειακή μας Αρχή όλα τα αιτήματα και των 5 Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, γεγονός που αποδεικνύει την άριστη σχέση και συνεργασία με του Δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες.

«Η εποχή του λαϊκίστικου “κατόπιν ενεργειών μου” έχει παρέλθει οριστικά»

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας το 2022 να είναι μια χρονιά με υγεία και ευημερία. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και για το λειτούργημα που επιτελείτε ενημερώνοντας τους πολίτες. Το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη στο Διοικητήριο Δράμας είναι πάντοτε ανοιχτό για όλες τις Δραμινές και όλους τους Δραμινούς. Ας μείνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι σε αυτήν τη δοκιμασία με την πανδημία και ας έχουμε μια παραγωγική χρονιά με υγεία πάνω απ’ όλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

τέσσερα × ένα =

spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας