29.2 C
Drama
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΓρηγόρης Παπαεμμανουήλ

Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

«Υπάρχουν μελέτες και χρηματοδοτήσεις για κάθε έργο που εξαγγέλλουμε»

Εντεταλμένου συμβούλου πολιτισμού και αθλητισμού της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Δράμας

«Υπάρχει ένα πλάνο πάνω στο οποίο πορευόμαστε. Υπάρχουν μελέτες και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για κάθε έργο που εξαγγέλλουμε» αναφέρει ο Εντεταλμένος Περ. Συμβ. Πολιτισμού Αθλητισμού Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.
Τονίζει ότι ορθώς αλλάζει ο εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση.
Υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος με τον αόρατο εχθρό συνεχίζεται δυστυχώς και δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όταν έρθει η σειρά του.
Τέλος εύχεται να πάνε όλα καλά με την πανδημία και να ξεδιπλώσει το όραμα της Περιφερειακής αρχής για τον Πολιτισμό στην ΑΜΘ.

– Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Παπαεμμανουήλ και με το άνοιγμα της αγοράς σε μεγάλο βαθμό. Αισιόδοξα τα μηνύματα μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο…
– Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, πέρυσι τέτοιον καιρό, κανείς μας δε φανταζόταν τι πραγματικά θα ακολουθούσε και πόσο θα άλλαζε ο τρόπος ζωής μας. Μετά την πρώτη καραντίνα την Άνοιξη του 2020 ακολούθησε η δεύτερη καραντίνα το Νοέμβριο του ίδιου έτους μέχρι και τα μέσα Γενάρη του 2021.
Ομολογουμένως ζήσαμε-και ζούμε-πρωτόγνωρες καταστάσεις και η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει. Τις τελευταίες ημέρες και αφού πρώτα άνοιξαν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, η Κυβέρνηση ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών επιστημόνων, αποφάσισε και το άνοιγμα της αγοράς σε μεγάλο βαθμό. Τώρα άνοιξαν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Όντως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Ο πόλεμος με τον αόρατο φονικό ιό συνεχίζεται δυστυχώς…

«Η άποψή μου είναι ότι ορθώς αλλάζει ο εκλογικός νόμος»

– Το τελευταίο διάστημα έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του κορωνοϊού στην Π.Ε. Δράμας…
– Η Δράμα βίωσε με πολύ οδυνηρό τρόπο το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος του 2020 καταγράφονται πλέον στην ιστορία του τόπου μας ως «μαύροι μήνες» αφού θρηνήσαμε την απώλεια περίπου 300 συγγενών και φίλων συμπολιτών μας. Οι άνθρωποι που έφυγαν θα μείνουν για πάντα στις μνήμες μας, στις ψυχές μας και στις καρδιές μας. Όπως στις μνήμες θα μείνουν για πάντα με ευγνωμοσύνη οι ήρωες της πρώτης γραμμής, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είναι καλύτερη. Ο επιδημιολογικός χάρτης της Δράμας παρουσιάζει μία σταθερότητα όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι μηδενικός έως ελάχιστος. Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε αυτήν την αισιόδοξη εικόνα τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα που μας προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες.

– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από δω και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…
– Κάθε πόλεμος έχει και το τέλος του. Θέλω να πιστεύω ότι το τέλος αυτού του πολέμου δεν είναι πολύ μακριά. Έχουμε όμως ακόμη να δώσουμε μερικές μάχες. Οι συνθήκες σε κάθε πόλεμο είναι σκληρές. Δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά σε αυτόν τον πόλεμο με τον COVID-19.
Το θέμα είναι να έχουμε καλή στρατηγική, να συνεχίσουμε να έχουμε υπομονή και να χρησιμοποιούμε σωστά όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας.
Στα όπλα την κοινωνικής αποστασιοποίησης, της χρήσης της μάσκας και των αντισηπτικών και όλων των άλλων μέτρων που κατά καιρούς μας προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες, το τελευταίο διάστημα προστέθηκε και το πιο δυνατό μας όπλο: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.

– Κύριε Παπαεμμανουήλ το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι μια πραγματικότητα. Θα το κάνετε; Και τι συμβουλεύετε σε όλους αυτούς που προβληματίζονται για το αν θα εμβολιαστούν;
– Αντί άλλης απάντησης θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε στο σημείο αυτό τη φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα τη στιγμή που εμβολιάζεται ο Πατριάρχης του Γένους μας στη δημόσια Πανεπιστημιακή κλινική CAPA της Κωνσταντινουπόλεως.
Μετά τον εμβολιασμό του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής και στα πρόσωπά τους όλους τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο, για την αυτοθυσία τους στον αγώνα για τη θεραπεία των ασθενών και τη στήριξη των συγγενικών τους προσώπων.
Ευχήθηκε δε, σύντομα να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες στον κόσμο προκειμένου να αναχαιτιστεί ο θανατηφόρος ιός.
Συμφωνώ απόλυτα με τα λόγια του φωτισμένου Πατριάρχη μας που κρατά με σύνεση και σοφία το τιμόνι της Ορθοδοξίας τα τελευταία 30 χρόνια.
Φυσικά και θα κάνω το εμβόλιο κύριε Φυλακτέ. Έκανα την αίτησή μου και περιμένω να έρθει η σειρά μου.

– Ανησυχείτε μήπως η κρίση πανδημίας και οικονομίας μετατραπεί σε κρίση θεσμών και δημοκρατίας;
– Σε περιόδους υγειονομικών, οικονομικών και άλλου είδους κρίσεων, η ιστορία έχει δείξει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος του ντόμινο.
Δηλαδή να παρουσιαστούν κρίσεις και σε άλλα επίπεδα της κοινωνίας. Αυτό εξαρτάται μεταξύ των άλλων και από την υπεύθυνη και σοβαρή στάση που κρατούν οι άρχοντες και οι αρχόμενοι. Έχουμε χρέος όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες ανεξαιρέτως να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με την υπεύθυνη και πατριωτική στάση μας να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικές και λαϊκισμούς.

– Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης με πολλές αλλαγές. Καταργείται η απλή αναλογική. Ποια η άποψή σας;
– Η αλήθεια είναι ότι ο εκλογικός νόμος που εφαρμόστηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε. Η άποψή μου είναι ότι ορθώς αλλάζει ο εκλογικός νόμος. Η διοίκηση στις Περιφέρειες και στους Δήμους πρέπει να είναι ισχυρή.

– Και ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες για το 2021 στην Π.Ε. Δράμας;
– Η Διοίκησή μας έχει προγραμματισμό για κάθε Περιφερειακή Ενότητα τον οποίο δημόσια παρουσίασε και λεπτομερώς ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος τον Μάρτιο του 2019 πριν τις εκλογές. Υπάρχει ένα πλάνο πάνω στο οποίο πορευόμαστε. Υπάρχουν μελέτες και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για κάθε έργο που εξαγγέλλουμε.
Λόγω της πανδημίας η μεγαλύτερη μέριμνά μας είναι στον τομέα της δημόσιας υγείας. Για πρώτη φορά το Νοσοκομείο της Δράμας στηρίχτηκε ουσιαστικά από την Περιφέρεια ΑΜΘ με ποσά που αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν στην υγειονομική και ενεργειακή του αναβάθμιση εσωτερικά και εξωτερικά, στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στην κάλυψη της μισθοδοσίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.ά. Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας θωρακίζεται και αναβαθμίζεται έμπρακτα από την Περιφερειακή μας Αρχή.
Εκτός από την υγεία μας όμως, η πανδημία έπληξε θανάσιμα και την οικονομία μας. Οι επιχειρήσεις μας περνάνε δύσκολες μέρες. Για το λόγο αυτό η Περιφερειακή μας Αρχή ενισχύει από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με ποσά από 2000 μέχρι 15000 ευρώ, μέσω του Προγράμματος τη μη επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.
Στον τομέα της ενέργειας αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι νόμιμες απαιτούμενες διαδικασίες ξεκινά το επόμενο διάστημα το μεγάλο έργο της κατασκευής του Δικτύου Φυσικού Αερίου. Ένα έργο υψίστης σημασίας με πολλαπλά οφέλη προς τους πολίτες, την τοπική οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τα δημόσια κτήρια, το περιβάλλον.
Επίσης, χρηματοδοτούμε με το ποσό των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ και τις 11 προτάσεις και των 5 Δήμων του νομού μας που αφορούν ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων, σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Στην οδική ασφάλεια ολοκληρώνεται το έργο του κυκλικού κόμβου Ξηροποτάμου και της γέφυρας Μαρμαριάς στο Δήμο Παρανεστίου ενώ έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά τμήματα συντηρήσεων και ασφαλτοστρώσεων δρόμων σε όλο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Δράμας. Επίσης, ολοκληρώνονται μελέτες σπουδαίων έργων από τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες που σύντομα θα ανακοινωθούν.
Στον Πολιτισμό για πρώτη φορά η Περιφέρεια ΑΜΘ συμμετείχε οικονομικά με το ποσό των 150.000 ευρώ στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, συνάπτοντας τριετή προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Δράμας.
Σημαντική είναι η δρομολόγηση του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, η ανάδειξη των 10 ιστορικών μνημείων της Δράμας προκειμένου να αναδειχθεί «η χρυσή εποχή του καπνού (1840-1940)» όπως και τα πέτρινα γεφύρια που αποτελούν μοναδικά διατηρητέα μνημεία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Μεγάλης σημασίας είναι και τα έργα που δρομολογήθηκαν στον πρωτογενή τομέα με σημαντικότερα την κατασκευή του αντιπλημμυρικού φράγματος στη θέση «Καρβουνόρεμα» Κάτω Βροντούς του Δήμου Νευροκοπίου αλλά και ο αναδασμός του Δοξάτου.
Έργο ουσίας και πνοής που δρομολογήθηκε από την Περιφερειακή μας Αρχή και δημοπρατείται στους επόμενους μήνες είναι και η διευθέτηση της δυτικής πλευράς του χειμάρρου της Καλλιφύτου.
Από το πάρκο των «Κυπρίων αγωνιστών» απέναντι από το Διοικητήριο μέχρι το γεφυράκι που οδηγεί στον Αρκαδικό από την πίσω μεριά της περιοχής των λαχανόκηπων.
Ένα έργο που θα θωρακίσει την περιοχή αντιπλημμυρικά και θα την αναβαθμίσει τόσο από πλευράς οδικής ασφάλειας όσο και αισθητικά αφού κατά μήκος της κοίτης του ρέματος θα δημιουργηθεί περιπατητικός διάδρομος με παγκάκια και φωτισμό. Η χρηματοδότηση αυτού του έργου θα γίνει από το ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ και αγγίζει τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Τις αναγκαίες μελέτες και αυτού του έργου συνέταξαν οι άξιοι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας, τους οποίους δημόσια θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ.

«Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα ξεδιπλώσουμε το όραμά μας για τον Πολιτισμό»

– Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με μεγάλα σχέδια και πλούσιο προγραμματισμό που έμεινε πίσω λόγω κορωνοϊού. Θα έλεγα ότι ο όποιος σχεδιασμός για το 2021 θα γίνει σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας…
– Πέρυσι τέτοιον καιρό ετοιμαζόμασταν για το πρόγραμμα που είχαμε ετοιμάσει για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό. Επίσης, είχαμε επανασχεδιάσει το Φεστιβάλ VIA EGNATIA με πρόθεση να το καταστήσουμε διεθνές.
Είχαμε σχεδιάσει και προγραμματίσει πολλές δράσεις που κάλυπταν σχεδόν όλες τις τέχνες. Όλα κόπηκαν με βίαιο τρόπο λόγω της πανδημίας. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία και κάνουμε κάποια δειλά βήματα. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα ξεδιπλώσουμε το όραμά μας για τον Πολιτισμό μπροστά στα μάτια των πολιτών της μοναδικής και πανέμορφής μας Περιφέρειας.

– Αναλάβατε και πρωτοβουλία στήριξης των Πολιτιστικών Συλλόγων που έχουν πληγεί λόγω αναστολής των δράσεών τους. Έχουμε κάποια εξέλιξη;
– Στις αρχές Οκτωβρίου 2020 πραγματοποίησα συνάντηση με εκπροσώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων της ΠΕ Δράμας στο προαύλιο του Διοικητηρίου με σκοπό την ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας τους με τα τότε δεδομένα. Σκοπός μου ήταν να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι θεματοφύλακες του Πολιτισμού μας, της παράδοσής μας, των ηθών και των εθίμων μας, ότι είμαστε κοντά τους, ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτούς.
Αυτή η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει και σε Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα αλλά δυστυχώς η δεύτερη καραντίνα δε μας το επέτρεψε. Από εκείνη τη στιγμή αναλάβαμε πρωτοβουλία και αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης των Πολιτιστικών Συλλόγων που η ζωντανή παρουσία τους έχει και κοινωνικά οφέλη.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε κύριε Παπαεμμανουήλ;
– Αφού σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και ευχηθώ σε σας και στους αναγνώστες καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία, θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα, ενός σπουδαίου ανθρώπου, ενός ανεπανάληπτου καλλιτέχνη και δημιουργού, του Άρχοντος Πρωτοψάλτου και Μουσικοδιδασκάλου Χαριλάου Ταλιαδώρου, που τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 άφησε την τελευταία του πνοή στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης χτυπημένος από τον κορωνοϊό.
Ο άνθρωπος αυτός ήταν για μένα δεύτερος πατέρας μου εκτός από Δάσκαλός μου στη μουσική. Αιωνία σου η μνήμη ΔΑΣΚΑΛΕ ΜΟΥ!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας