19.8 C
Drama
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ απαξίωση των ΕΛΤΑ

Η απαξίωση των ΕΛΤΑ

Άρθρο του Χρήστου Καραγιαννίδη

Εδώ και καιρό στα ΕΛΤΑ εξυφαίνεται ένα ακόμη σχέδιο «εξυγίανσης» της κυβέρνησης. Είναι από αυτά τα γνωστά νεοφιλελεύθερα σχέδια που σκοπό έχουν την απαξίωση μιας δημόσιας επιχείρησης και το ξεπούλημα της, χωρίς βάρη φυσικά, έναντι πινακίου φακής στον ιδιώτη «επενδυτή». Στον χώρο μάλιστα των ταχυδρομικών μεταφορών ζήσαμε την μεγάλη επιτυχία του ιδιωτικού τομέα που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατέρρευσαν τα δίκτυα τους γιατί οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών αρνήθηκαν να ξοδέψουν έστω κι ένα ευρώ για τις αναγκαίες επενδύσεις που ήταν απαραίτητες εξαιτίας του μεγάλου φόρτου που δημιούργησε η ζήτηση λόγω της πανδημίας.

Αυτή την στιγμή στα ΕΛΤΑ έχουμε την κυβερνητική προσπάθεια πλήρους απαξίωσης της επιχείρησης με κλείσιμο πολλών καταστημάτων στην επαρχία και με δραστική μείωση του προσωπικού μέσω της εθελουσίας που υλοποιείται αυτό το διάστημα. Στην Δράμα για παράδειγμα από τους 86 υπαλλήλους που είχαν κάποτε τα ΕΛΤΑ σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουν 18 εργαζόμενοι όλοι κι όλοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, για παράδειγμα, στην διανομή να βρίσκονται μόνο 4 εργαζόμενοι. Τούτο σημαίνει πως στα χωριά του νομού Δράμας οι ταχυδρόμοι περνούν μία φορά την εβδομάδα αν μάλιστα προκύψει να είναι αργία η συγκεκριμένη μέρα τότε οι κάτοικοι λαμβάνουν αλληλογραφία κάθε δύο βδομάδες. Δεν συζητάμε το ενδεχόμενο ασθένειας των εργαζομένων ή ακόμα χειρότερα με το ενδεχόμενο να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό και να μπουν υποχρεωτικά σε καραντίνα για 14 ημέρες. Προφανώς όλα αυτά είναι αμελητέα για την κυβέρνηση και για τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ που οργανώνουν την αποσάθρωση της επιχείρησης.

Όλα τα παραπάνω αποτελέσματα όμως φτάνουν στο σημαντικότερο αποτέλεσμα όλων. Οι καθυστερήσεις αυτές οδηγούν στην παραλαβή από τους πολίτες εκπρόθεσμων λογαριασμών ύδρευσης, ενέργειας, τηλεφωνίας, τραπεζών κάτι που έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες και τις υποχρεώσεις τους. Η εξέλιξη αυτή έχει πάρει σημαντική έκταση στην κοινωνία κάτι που μπορεί ο καθένας και η καθεμιά από εμάς να το διαπιστώσει αφού σίγουρα έχουμε γίνει δέκτες τέτοιων περιπτώσεων.

Φυσικά εδώ έχει ενδιαφέρον να πούμε πως έχει ψηφιστεί νόμος που υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις ταχυδρομικών υπηρεσιών να λειτουργούν στη βάση του Χ+3 δηλαδή η παράδοση της αλληλογραφίας πρέπει να γίνεται στο διάστημα τριών ημερών από την παραλαβή της και όχι παραπάνω. Γίνεται κατανοητό από τις πιο πάνω περιγραφές πως αυτό καταστρατηγείται συνεχώς και όχι βέβαια με ευθύνη των λιγοστών εργαζομένων.

Όμως η ιστορία της εξυγίανσης δεν τελειώνει εδώ. Πως θα μπορούσε άλλωστε με αυτήν την κυβέρνηση που έχουμε. Μέχρι πριν λίγο καιρό οι προσλήψεις συμβασιούχων εργαζομένων στα ΕΛΤΑ γίνονταν με την διαδικασία του ΑΣΕΠ που έβαζε και συγκεκριμένα κριτήρια. Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων γίνεται από τα γραφεία των τοπικών βουλευτών που συνεργάζονται με την ιδιωτική εταιρεία πρόσληψης προσωπικού η οποία έχει αναλάβει να υπενοικιάζει εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ.

Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει τραγικά και τραγελαφικά επεισόδια όπως για παράδειγμα την εμφάνιση ενός πολίτη στο τοπικό κατάστημα της Δράμας που παρουσιάστηκε να δουλέψει μία Δευτέρα πρωί χωρίς κανένας εκ των ΕΛΤΑ στη Δράμα να έχει λάβει γνώση γι’ αυτήν την πρόσληψη. Το εχέγγυο του πολίτη ήταν ότι είχε έρθει συστημένος από το γραφείο του κυβερνητικού βουλευτή. Ακόμα καλύτερο είναι και το δεύτερο παράδειγμα καθώς εκ των 4 πολιτών που πήγαν να δουλέψουν στα ΕΛΤΑ οι δύο δεν είχαν καν δίπλωμα μηχανής. Αυτά είναι απότοκα της πλήρους κατάργησης του ΑΣΕΠ που μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως δικλείδα αξιοκρατίας και αξιοπιστίας των προσλήψεων. Και φυσικά αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσει τούτη η κυβέρνηση για τις προσλήψεις των εργαζομένων στην Ελλάδα. Πίσω στον μπάρμπα από την Κορώνη και στις προσλήψεις με μέσον!

Έχει δημιουργηθεί μία ψευδαίσθηση στους κυβερνώντες πως η παντοκρατορία που έχουν στα πανελλαδικά ΜΜΕ μπορεί να σκεπάζει ή να αποκρύπτει τις ατασθαλίες που διαπράττουν. Όσο περνά από το χέρι μου και όσο περνά και από τις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό ούτε να παραμείνει στο σκοτάδι.

Θα είμαστε πάντα εδώ για να τα γράφουμε και για να τα διατυπώνουμε δημόσια χωρίς φόβο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκατέσσερα − εφτά =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας