Η Δράμα επιστρέφει στο προσκήνιο του μεταλλευτικού ενδιαφέροντος με το βλέμμα στραμμένο στο υπέδαφός της. Οι ιστορικές μνήμες της περιοχής ως μεταλλευτικό κέντρο της χώρας φαίνεται πως αναβιώνουν, καθώς η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) επαναξιολογεί τα κοιτάσματα μαγγανίου στον νομό. Σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά στρατηγικά αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών, η Δράμα ενδέχεται να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στη νέα εποχή της ευρωπαϊκής ενεργειακής και τεχνολογικής αυτάρκειας.
Η Δράμα στο επίκεντρο των ερευνών για κρίσιμες γαίες – Επαναξιολόγηση των κοιτασμάτων μαγγανίου με βλέμμα στη “νέα μετάβαση”
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επαναξιολόγησης των ιστορικών κοιτασμάτων μαγγανίου στη Δράμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, κ. Διονύσιος Γκούτης. Η περιοχή, που στο παρελθόν αποτελούσε σημαντικό μεταλλευτικό κέντρο της Ελλάδας, έχει επανέλθει στο προσκήνιο εξαιτίας του αναβαθμισμένου ρόλου που παίζουν τα κρίσιμα ορυκτά στη βιομηχανία, την τεχνολογία και την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.
Η νέα προσέγγιση αφορά την πιθανή παραγωγή “battery grade” μαγγανίου ή ακόμη και ηλεκτρολυτικού μαγγανίου, υλικά απαραίτητα για μπαταρίες και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Με την κατάλληλη στόχευση και επενδυτικά σχήματα, η Δράμα μπορεί να ξαναβρεί τη θέση της στον μεταλλευτικό χάρτη, συμβάλλοντας παράλληλα στην εθνική στρατηγική για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
Νέος διαγωνισμός στα Κιμμέρια Ξάνθης
Επαναξιολογήσεις και συμπληρωματικές έρευνες πραγματοποιεί η ΕΑΓΜΕ και στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης, με στόχο την προκήρυξη διαγωνισμού εντός του έτους. Η κοιτασματολογική μελέτη που παραδόθηκε το 2023 στην τότε υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου εντόπισε μεταλλοφορία μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη, μολυβδαινίτη και μικρά ποσοστά σεελίτη. Οι νεότερες έρευνες επιβεβαίωσαν την παρουσία χαλκού και αποκάλυψαν ενδείξεις για κρίσιμα μέταλλα όπως το βολφράμιο.
Το αντιμόνιο της Ροδόπης και το Κιλκίς
Στο Καλλυντήρι Ροδόπης, η ΕΑΓΜΕ εστιάζει στο αντιμόνιο, ένα κρίσιμο μέταλλο με εκρηκτική αύξηση τιμής λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Παράλληλα, στην περιοχή του Κιλκίς, γνωστή για τα κοιτάσματα χαλκού, εξετάζεται η πιθανότητα παρουσίας και άλλων στρατηγικών στοιχείων όπως σκάνδιο και γερμάνιο.
Γερμάνιο στους Μολάους και ο διαγωνισμός της Χίου
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον μεταλλευτικό χώρο στους Μολάους ολοκληρώθηκε με ενθαρρυντικά ευρήματα γερμανίου από την Hellenic Minerals. Αντίστοιχα, ο δεύτερος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε το 2024 για την Κέραμο Χίου προσέλκυσε ενδιαφέρον από τέσσερις εταιρείες, ωστόσο προσφυγές στο ΣτΕ από κατοίκους έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία.
Η Βοιωτία στρατηγικός κόμβος κρίσιμων υλών
Η Metlen επενδύει σε πιλοτικά έργα για την ανάκτηση γερμανίου και σκανδίου ως παραπροϊόντα του βωξίτη στις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας. Μετά την επιτυχία της παραγωγής γαλλίου, το έργο εντάχθηκε στις ευρωπαϊκές στρατηγικές πρωτοβουλίες για κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA).
Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό παζλ κρίσιμων πρώτων υλών
Η χώρα διαθέτει κοιτάσματα 10 κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών, με ενδείξεις για ακόμη 6-7. Αν και η παρουσία σπάνιων γαιών έχει διαπιστωθεί, δεν έχει εντοπιστεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα, καθώς πολλά εντοπίζονται σε τουριστικές περιοχές. Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών εξαρτάται από τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
με πληροφορίες από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο