Την υψηλότερη δυνατή τιμητική διάκριση απέσπασε η βιολογική Φέτα ΠΟΠ του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Μενοίκιο, κατά τη συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό World Cheese Awards 2021-22, στο Οβιέδο της Αστουρίας, στην Ισπανία.
Το δραστήριο τυροκομείο, που διαθέτει εγκαταστάσεις στους πρόποδες του όρους Μενοίκιο στο νομό Δράμας, δοκίμασε τις δυνάμεις του στην ισπανική αρένα µε προϊόντα από πολλές άλλες επιχειρήσεις του κλάδου μεταξύ των οποίων και 13 επιχειρήσεις του γαλακτοτυροκομικού τομέα και κέρδισε το βραβείο «Super Gold».
«Πρόκειται για ένα τυρί τύπου φέτα, µε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) που παρασκευάζεται από φρέσκο, παστεριωμένο, 100% βιολογικό ελληνικό γάλα» εξήγησε στην Agrenda o εκπρόσωπος του συνεταιρισμού Μενοίκιο, Γιώργος Μελενεκλής.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη Φέτα είναι ωρίμανσης τουλάχιστον 60 ημερών και συντηρείται μέσα σε φυσική άλμη, προκειμένου να διατηρεί το άρωμα και την μοναδική της γεύση, ενώ εμπορικά ο προσανατολισμός της είναι κυρίως εξαγωγικός, µε μικρή παρουσία στην ελληνική αγορά και µόνο σε επιλεγμένα βιολογικά παντοπωλεία και delicatessen.
«Η διαφορά από τις κοινές φέτες του ανταγωνισμού είναι ότι τη δική µας την παράγουμε µόνο από πρόβειο βιολογικό γάλα, χωρίς καθόλου γίδινο και χρησιμοποιούμε κυρίως την πρώτη ύλη που προέρχεται από τα δικά µας ζώα κι επιλεγμένους παραγωγούς της περιοχής», αναφέρει.
Σχολιάζοντας τη σημαντική διάκριση, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Βασίλης Μελενεκλής επισήμανε πως «σε μια εποχή κατά την οποία η φέτα απαξιώνεται και σκιάζεται από κρούσματα νοθείας, αυτό το βραβείο αποτελεί δικαίωση των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται και του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής, όσο και της Ελλάδας γενικότερα».
Ο επικεφαλής της κτηνοτροφικής οργάνωσης στηλίτευσε το γεγονός ότι μέχρι σχετικά πρόσφατα η ελληνική φέτα πουλιόταν στο εξωτερικό µε 4 – 4,5 ευρώ το κιλό, τονίζοντας πως «σε αυτά τα επίπεδα, το προϊόν δεν μπορεί να έχει προοπτική» και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να κρατηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο τιμών και η φέτα να προστατευτεί από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να αποκτήσει και την υπεραξία που της αρμόζει.
Το δραστήριο τυροκομείο του συνεταιρισμού παράγει και εμπορεύεται 20 κωδικούς.
Εκτός της βιολογικής φέτας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ, το Μενοίκιο παρασκευάζει, τυποποιεί και εμπορεύεται συνολικά περί τους 20 κωδικούς προϊόντος γάλακτος, τυροκομικών και γιαούρτης, µόνο από αιγοπρόβειο γάλα, τους οποίους διαθέτει πλέον και στην Αθήνα, μετά και την πρόσφατη (σ. σ. πριν από 3-4 μήνες) συμφωνία
µε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αρχικά µέσω ορισμένων μεγάλων καταστημάτων της στην αγορά της πρωτεύουσας.
Για την πρώτη ύλη (σ. σ. από τις ποσότητες που συγκεντρώνει το 60% είναι γίδινο και το 40% πρόβειο γάλα) η εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση εκτός από το γάλα των 14 κτηνοτρόφων – µελών της, συνεργάζεται και µε άλλους περίπου 140 αιγοπροβατοτρόφους από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, τις Σέρρες, αλλά και τη Θεσσαλονίκη.
Η ανακοίνωση της εταιρίας για την διάκριση αναφέρει:
«Ξεχωρίζοντας ανάμεσα από χιλιάδες προϊόντα που συμμετείχαν και κρίθηκαν στο Palacio de Exposiciones y Congresos της πόλης, η Βιολογική Φέτα Μενοίκιο εντυπωσίασε μερικούς από τους κορυφαίους γευσιγνώστες του κόσμου, αποσπώντας το βραβείο Super Gold.
Πρόκειται για την υψηλότερη διάκριση που προσφέρει ο διαγωνισμός, αλλά και το μοναδικό Super Gold βραβείο από όλα τα Ελληνικά τυριά που συμμετείχαν.
Ενώ εκπροσωπήθηκαν περισσότερα έθνη από ποτέ στα βραβεία World Cheese Awards 2021, το Μενοίκιο έλαβε μια διεθνώς αναγνωρισμένη σφραγίδα έγκρισης από μια πραγματικά παγκόσμιας εμβέλειας εκδήλωση τυριού, που επέστρεψε φέτος στην Ισπανία για να αποτελέσει μέρος του φεστιβάλ Asturias Paraiso Natural International Cheese Festival.
Η 33η διοργάνωση των βραβείων World Cheese Awards ήταν μεγαλύτερη και πιο διεθνής από ποτέ, περιλαμβάνοντας πάνω από 4.000 συμμετοχές για πρώτη φορά.
Τα τυριά που συναγωνίζονται εκπροσωπούν 45 διαφορετικές χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πρωτοεμφανιζόμενες συμμετοχές όπως η Ινδία, η Γουατεμάλα, η Ιαπωνία και η Κολομβία, καθώς και χώρες με εδραιωμένους τυροκόμους, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλες οι συμμετοχές κρίθηκαν σε μία ημέρα, καθώς 250 γευσιγνώστες από 38 διαφορετικές χώρες εξέτασαν την εμφάνιση, τη σύσταση, το άρωμα και τη γεύση των τυριών.
Τα Χάλκινα, Αργυρά, Χρυσά και Super Gold βραβεία απονεμήθηκαν κατά την πρωινή κριτική αξιολόγηση, προτού γίνει η επανεξέταση των Super Gold, ώστε να βρεθούν οι φετινοί κορυφαίοι 16.
Στη συνέχεια, η διεθνής Τελική Κριτική Επιτροπή, που περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς παράγοντες της παγκόσμιας κοινότητας του τυριού, συζήτησε τα καλύτερα τυριά στον πλανήτη μπροστά σε ζωντανό κοινό, προτού αποφασίσει ποιο προϊόν θα στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής.
Θέλουμε να δώσουμε θερμά Συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας Quesos y Besos από το Guarroman της Ισπανίας, των οποίων το τυρί Olavidia στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Διαγωνισμό!».